Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hidden

Tak hlavni linka "zachrana sveta" ma urcite smysl a opodstatneni, jako hlavni tahak celeho pribehu. Jen nesmi hned v uvodu polozit polovinu karet na stul a hned vyvolat rozpacitou otazku: "Aha, uz zase?" Pokud je hrozba dostatecne originalni, dej nepredvidatelny a hlavne hra nedava uplne okate najevo, ze vy jste ti jedini uzasni dobrodruzi, co vsechno spasi, tak proc ne. Pokud se dej stavi postupne, na zdanlive nesouvisejicich dilcich pribezich (potazmo questech) a postupne vsechno roste a zapada do sebe, buduje drama a cely dej se vyviji, muze to mit grady a poskytnout dobry zazitek i pres ponekud omsele hlavni tema. Bohuzel je smutnym faktem, ze si ted na prvni dobrou nedovedu vzpomenout, ktera hra neco takoveho za posledni dobu mela. Ty pametihodne hry jsou zpravidla starsiho data...

• KrPa

Divinity OS 1 zacinala jako detektivka vysetrovanim vrazdy 😉

• Hidden

Vidis, to si nejak ani nevybavuju. Me ten pribeh dosti neoslovil, tak si z nej sotva pamatuju utrzky. Ale i tak mam pocit, ze to tam k te uplne klasicke zachrane sveta sklouzlo docela rychle bez nejakych dalsich dejovych komplikaci. :)

• KrPa

Tak 2/3 deju na konci byla zachrana sveta, ale ta prvni bylo vysetrovani vrazdy.

• JakubT

Přesně! Taky se celkem marně snažím vzpomenout na modernější RPGčko s dobře postaveným postupem od začátku do rozumně položené záchrany světa... Pro mě to z "novějších" (tj. po roce 2005) je Inquisitor a Underrail, ale ani u jedné hry to vizuálně a designově nějak velemoderně nevypadá :)

• lito

Myslím si, že problém je ve Vás, protože hrajete jen západní hry s velkou reklamou, chybí Vám diverzita, potom si myslíte, že Zaklínač 3 má dobrý příběh. Ne, nemá. V každém odvětví najdete spousty braků a málo kvality. Většina fantasy/scifi knih jsou taky naprostý brak, to samé jsou hry. Musíte hledat, musíte zkusit i to, co obvykle nehrajte, pak zjistíte, že vychází skvělé hry a vychazí i hry s příběhy za oponou.

http://www.digitallydownloaded.net/2018/07/yoko-taro-game-industrys-true-auteur.html

Tenhle borec nás zmátl i hlavní postavou, která ve finále vůbec hlavní postava nebyla.  

• brekot nad Zaklínačem, adorace pokémoních her, absence jakýchkoliv argumentů   a obdivuhodná schopnost ztrapnit se každým příspěvkem, nejs ty náhodou femto pod falešným nickem? 😂

• lito

Argumenty nemáš, tak sis alespoň naklikal ze všech svých fake účtu, tak si shrňme fakta:současná západní tvorba je tvorba z velké většiny pro všechny, RPG se v soucastnosti děla tak, ze se tam namrda spousty otazníku a nějaký sense, který te nutí jít po stopě. Příběh Zaklinace  3 je hledání postav, abys našel nakonec Ciri a pak zabil vsehozlo s zachránil svět, jsem urcite schopen si přečíst argumenty, proč to tak není, blby je, ze tady uz nemůžeš psát pod 59 nicky jak v minulosti.

• čím dřív se smíříš s fenomenálním úspěchem Zaklínače, tím dřív najdeš svůj vnitřní klid a mír, musíš zkrátka přijmout pravdu, Zaklínač 3 je naprostá bomba a nesesazený král rpg žánru, který nejspíš dokáže trumfnout jen další hra od CD Projektu, nikdo jin´ý na to nemá. Tak hodně štěstí! 😎

• lito

9 plusu za pět minut, dobre to děláš, aneb jak se zničit, abys už nikdy nebyl bran vážně 😉

• cože?

• lito

Reakce na příspěvek:

nic, jen aby ses dál neztrapňoval, všichni se můžou kouknou ta tvůj účet a zjistit, že máš registraci od včerejška, takže další multinick ubohoučkého trolla. Ale klikání zdar, pokud tě to baví a naplnuje, tak se bav 😉

• Reakce na příspěvek:

No a? Zaklínač je zkrátka populární značka, tak nebuď jak malý!

• ovšem pokud je příběh tak bizardní, střelený a jiný, že se divák/hráč/čtenář ani nedokáže sžít s postavami a brát ten děj vážně, tak je pak úplně jedno jak velké art to je, to pak vyvolá dané dílo míň emocí než ta nejprostší západní fantasy...

• lito

Pak už ti nezbývá nic jiného než 70 hodin hledat Ciri, pak 5 hodin zachraňovat svět a říkat tomu dobrý příběh. Děsí mě jak až moc má současná generace nízké nároky.

• a tvé vysoké nároky spočívají v tom že běháš kolem s robo holkou v sukni a dotoho na tebe japonci sypou rádoby bizardní nepřátele a citáty a pseudo chytré věty k zamyšlení a ty si u toho připadáš hrozně chytrý.... ale ve skutečnosti chceš jen čumět holce pod sukni.... prostě klasické japonsko a btw japonci jsou patosem a klišé taky doslova posedlí, akorát to umí lépe maskovat za bizardní a neuchopitelné světy. Každopádně jen proto že je základní kostra příběhu jednoduchá neznamená, že se nemůže na hlubší úrovni rozvětvovat tak jako ve witcherovi 3 (celá část s baronem např.). A ano, lore, postavy a dialogy má witcher na vyšší úrovni než 3/4 JRPG kde doslova jedou po zajeté koleji deseti archeotypů a už je jen otázka jestli prvně potkáš tsundere nebo yandere

• lito

přesně tak. 

https://www.youtube.com/watch?v=UiOTSKBy6ME

Jinak lore, postavy a vše okolo má Witcher z knih, navíc lore Zaklínače je dosti  smutné(Zaklínač právě už od knih na propracovaný svět vůbec nespoléhá a minulost světa je řešena minimálně) oproti např. TES, i tak ho ve W3 ani nebyli schopni dodržet, tak se GGG uklidni, všichni tu ví, že jsi inteligence moc nepobral. Jinak nebudu se tu pouštět s tebou do lore ohledně JRPG, když tvoje znalost her začíná a končí okolo Call of Duty a právě Zaklínačem.

• jak jsem říkal, pseudo-filozofický blábol pro weeby z čajovny.... hrál jsem víc japonských her a viděl víc japonskýho anime, četl víc mangy atd. než se kdy podaří tobě otakárku, proto vím, že japončíci jsou naprosto klišovití jako všichni ostatní a že už je vlastní produkce nudí natolik, že doslova ukapávaj z čehokoliv ze západu.

Jinak já hraji hry pro zábavu, ne jako prostředek seberealizace, tak jako řada nešťastníků v této diskuzi a proto nemám problém si zahrát i CoD... ale vždy mě pobaví pseudo-weeb elitář co tu bude ostatní poučovat a své argumenty podporuje nějakým mikro youtuberem... no prostě šášula numero uno... a jinak kvalita lore se nepozná podle toho, kolik stránek papíru se o něm dá napsat, proto je taky witcher nadřazený TES ve všech ohledech.... a minulost světa je řešena dostatečně, četl jsi vůbec ty knihy? Asi ne co?
              a BTW: na každé tvé video oslavující nýr najdu na YT dvacet těch co oslavují witchera 3, takže sorry jako

• lito

Reakce na příspěvek:

Prvně si definuj, co je lore, každá samostatná hra ze série TES má více kvalitní lore než celá knižní a herní série Zaklínače dohromady. Zaklínač je ohledně lore a mytologie vyloženě slaboučký. 

Micro- youtuber s 2,3 miliony odběrů? WTF?! Kolik máš ty odběrů, že si o něm dovolíš říct, že je micro. Vlastně proč se s tebou bavím, dobře víme, že jsi guma a Nier jsi ani nehrál. Škoda slov.

• Reakce na příspěvek:

ne nemá, TES je prostě klasický americký maglajz... chápu že pro tebe je kvantita nad kvalitou, ale ne všichni to tak mají... lore zaklínače je podstatně zajímavější a unikátnější než celý přeplácaný klišojdní TES...

a ne, 2,3 milionu uživatelů mě fakt neohromí a abych odpověděl na tvou bombastickou otázku trupko (ohledně toho jak si můžu dovolit kritizovat tvého milovaného youblbera), kolik AAA RPG her jsi vytvořil ty, že si dovoluješ kritizovat witchera 3? Vidíš? Nedáváš vůbec žádný smysl... A ano, nier jsem hrál a byla to taková kravina, že jsem toho v půlce nechal a hru prodal. Neskutečný brak pro nadržené weeabos co si myslí že jsou pekelně chytří a japanofilně vzdělaní...

• Jack1947

Reakce na příspěvek:

Nesouhlasím, hry nehraji pro to abych se koukl holce pod sukni :D ( ale jo pokud vypadá hezky a mě se líbí kouknu se rád :)) ) Nicméně Nier mělo docela zajímavý příběh jak říkáš ty "lore" a krom hezké postavy celkem i když jen robotické i docela dojemné... hrr asi si to dám už z toho sucha šílím a líbili se mi ty starší mechaniky a odkaz na staré hry (Galaga space invaders?) i to ukádání a souboje měli štávu... parádní dílo tY jen prostě nemáš rád japonce nebo už ses jich přeystil.

• smejki

V zásadě ztrácím vážnější zájem o herní nebo filmový příběh, jakmile v něm významněji figuruje:

- záchrana světa

- starodávný mocný artefakt

- vyvolený

- proroctví

- pomsta

- naděje jako hnací motor

• Minev

Asi teď budu filozofovat nebo slovíčkařít. Naděje je základní instinkt bez kterého by se nepohnul svět. Ať už je to naděje na bohatsví, lásku, lepší život nebo i zábavu. Bez naděje se podle mě začne člověku rozsýpat ego(já). Ne nadarmo se říká, naděje umírá poslední. Tím pádem jsi imho vyloučil všechny příběhy světa.

• smejki

Fair point. Jazyk je zde na vině. Ona je totiž naděje a naděje. Naděje první je prakticky rovná pravděpodobnosti. Vychází z dostupných informací, vyhodnocení cílů a promýšlení jejich dosažení. Naděje druhá je vyprázdněné nepodložené doufání, primárně vycházející ze slepé víry v Boží zásah či jiné zázraky. A tu když mi někdo smrtelně vážně metá do tváře jako hnací motor svého počínání a přitom je framing díla takový, že ho podle autora ho nemám považovat za magora, tak skřípu zubama. Přitom ve většině příběhů lze takové prázdné tlachy nahradit něčím smysluplnějším, což je o to smutnější.

• a co ta pomsta v Kingdom Come? Najdu a zabiju Markraběte von Aulitz, pomstím svého otce a získám zpátky meč, nebo jak byl ten konec? 😉
      • smejki

Ptejte se autora. 😉

• Jack1947

Myslíš jak ten "konec mohl být nebo "možná někdy bude?" :D

• lito

Hmm - západní tvorba a RPG je 9/10 her záchrana světa. Pane Pecháčku měl bys zkusit Nier např., oba díly nejlépe, když jste to zvolili příběhem roku, možná by to stálo za vyzkoušení, ne? I když nechápu, jak to mohl být příběh roku, když to půlka redakce ani nehrála viz Homola a Pecháček. 

• MickeyMutant

Ve větě "Když osud světa visí na vlásku, asi byste neměli v nějakém sidequestu pomáhat farmáři najít jeho kozy" vidím promarněnou šanci na poutavější formulaci. Stačila by menší úprava:

"Když osud světa visí na vlásku, asi byste neměli v nějakém sidequestu pomáhat farmářce hledat její kozy".

Podobně nevyužitý potenciál podle mě skýtá i poslední věta článku, která zní: "Někdy je zkrátka lepší nemít vůbec žádné jméno a být zjizvený k nepoznání, než mít chlupatá chodidla a jmenovat se Pytlík."

Tolik můj příspěvek k debatě o zachraňování světa ve stereotypech RPG fabulace.

P.S. - Na závěr přeci jen jeden odkaz.

• radim.zaty

... mít chlupatý pytlík a jmenovat se Chodidlo. :-D

• Mě nejvíce sedí příběhy tipu prvního Deus Ex. Hráč sice ví, že jde o osud světa, ale to může nechat někde vzadu v hlavě a soustředit se na dílčí příběhy, kde vše se sebou souvisí a zamotává.

Vtažení o děje je podle mě více dáno počtem momentů, kdy vás příběh dokáže překvapit a ve finále nezáleží jestli jde o konec světa, nebo najít člověka co vás střelil do hlavy.

• Derp_1337

Osobně zbožňuji příběhy, která mají začínají a končí úplně z osobních/materialistých důvodů a pokud je tam nějaké zachraňování, tak jste se k tomu spíše dostali úplnou náhodou.

Např. Shadowrun Returns

Začátek částečně osobní a materialistický, kdy hlavní hrdina dostane starou zprávu od mrtvoly ("Zjisti, kdo mě zabil, a dostaneš za to ca$h") a pak se to celé čím dál tím více zamotává a eskaluje, hrdina zastaví velké nebezpečí, a celé to končí dost komicky (nebudu spoilerovat).

• Mart9

Těší mě, že někdo o takových hrách pochybuje. Mně se dělá špatně při představě, že hraju Pillars nebo Baldurs Gate. Tyhle nudné fantasy klikací a vykecávací pobíhačky po mapě z horního pohledu, kvůli kterému to ani nemá žádnou atmosféru, jsou úplně nejhorší žánr.

• drasta

Ale plosimtebe...

• radim.zaty

A úplně nejhorší jsou trpaslíci.

• Súhlasím s názormi, že časom sa to zachraňovanie sveta proste preje. Ono pointa je v tom, že nemôžete mať oboje- buď svet alebo osobný príbeh. Ak chcete zachrániť svet, tak všetko ostatné musí ísť bokom, hľadanie zatúlanej kravy farmára XY v dedine Z nepripadá v úvahu. Problém je, že samotná podstata rpg stojí na subquestoch a tvorcovia sú často neschopní scenáristi. Ak zachraňujete svet, všetko ostatné musí ísť bokom, musíte sa zamerať len na to, hra musí budovať atmosféru a tlačiť vás do záverečného boja, všetky vedľajšie aktivity sa musia týkať len a len tohto.  Perfektný príklad ako to nerobiť je masový defekt 3.  

Tiež už dám prednosť menším príbehom, osobnejším s väčším dopadom na postavy, maximálne čeliac len lokálnej katastrofe (zničenie mesta, a pod.) takže ak keď zlyháte, svet ide ďalej,  je tak uveriteľnejší,  vy môžete ovplyvniť len malú udalosť v ňom. Nevadí ak je príbeh klišé, ak je dobre podaný a má dobré charaktery postáv. V tomto vyniká Mass effekt 2 kde je vzťah medzi niektorými postavami fakt uveriteľný (Garus) či Dragon Age 2, ktorý má síce blbý, nelogický a primitívny príbeh, ale skvele vykreslil rodinu - v žiadnej inej hre som si nevytvoril tak silný vzťah ku svojej virtuálnej sestre ako tu ( na porovnanie, Demonicon tu zlyhal, rovno vám podal vzťah, kým v DA2 ste si ho museli hneď na úvod aj keď v rýchlosti vytvoriť a až potom ďalej budovať).

Asi by sa mali autori inšpirovať v japonských anime, tam sú partie postáv, ich charaktery a ich vzájomné vzťahy na oveľa vyššej úrovni. Problém je, že väčšina má zaužívanú rovnicu, že rpg je o záchrane sveta a marketingový nápis " zachráňte svet" znie lepšie ako "zachráňte svoju dedinu"

• spoock

Osobně mi taky zachraňování světa baví, byť v ME je to budováno s citem a ME3 je spíš neumětelská celkově. Popravdě je tohle zachraňování světa úmorné v kterékoliv látce.

• flash789

slusnej trolling..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit