Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Cd project mi byl vždy velmi sympatický svou vstřícností k hráčům ,tím že spoléhal hlavně na jejich poctivost a vycházel jim vstříc,o to víc jsem tedka překvapen jejich novým "strašícím" přístupem, .Originální kopii druhého zaklínače si patrně koupím(nepředpokládám že by hra dopadla špatně),ale rozhodně ne kvuli těmto trapným výhružkám ale čistě kvuli kvalitám hry samé.
    • Mně přístup "nebudeme do hry cpát žádnou ochranu, ale půjdeme přímo po pirátech" připadá jako nejvstřícnější možný.
  • Ahá, a můžeš mi říct, kdy začíná to užívání a nakládání? Není nakládání se staženou hrou už to, že si ji nechváváš hru na disku? Mám takový pocit, že ano, neboť podle tvýho výkladu by se dalo říct, že kráděž jídla v obchodě se stává kráděží až v okmažiku, kdy se zloděj do toho jídla zakousne...
    • Kdy začíná? no to je na dokazování té druhé strany, ale ta to nedokáže, protože na to nemá prostředky, jednoduché, vlézt ti do baráku, šacovat ti věci, to v ČR naštěstí opravdu neni jen tak.

Krádež jídla je zcestný příklad, na krádeže tohohle typu se vztahují jiné zákony.
    • Pro Stana.
  • Jen vyhrožují... a upozorňují piráty, aby si to stahovaly z jiných serverů než z torrentů :-D
  • ups,to melo byt pro uzivatele Stan
  • ses mimo,hry spadaji do kategorie programy a ted si t o precti jeste jednou a misto programy si dosad hry :-P
    • proč tedy nejsou nelegální bazary, proč se neženou k soudu lidé, kteří prodávají použité hry? protože by tím podle toho měli porušovat zákon, nebude to tím, že to je právně ošetřené? nevím, rád si nechám poradit.
      • pokud tomu spravne rozumim ,tak spolu s fyzickym diskem prodavas i licenci a tobe nezustava,tedy se o rozmnozovani a nasledne sireni nejedna a je to tedy v mezich zakona.ale nemam pravnicke vzdelani,takze treba se pletu :-P
        • ktehle hre zadny disk nedostanes distribuovat se bude digitalne
          • Nemáš pravdu bude se distribuovat i normálně krabicově.
            • jo ale na p.. scene normalne jen dostanes krabici s kodem kde jsi z oficialnich stranek stahnes hru ... *3*
          • ja odpovidal obecne na dotaz proc je bazarovy prodej legalni.to ze se bude prodavat jen digitalni je vec druha.osobne me je tahle hra ukradena,do diskuze sem se zapojil jen kvuli vyrokum tvurcu :-D
            • odpověděl jsem výše, osobně mám taky pár programů za dost větší peníz než hry, ale prodat druhýmu je prostě nemůžu, protože licence je jen propůjčená a má svá pravidla jako u her, nejsem majitelem licence s tím, že si můžu s programem dělat co chci, nejsem ani distributorem výrobce, takže abych licenci jen převedl, musel bych kontaktovat výrobce, to samé hry, pak ale stále platí moje otázka proč je bazar a prodávání z druhé ruky legální? na netu jsou mraky bazarů a inzerátů a nic se neděje.
      • A proč by proboha měli být bazary nelegální, když se v nich prodávají originály a nikde není psáno, že originál koupený v normálním obchodě nemůžeš střelit do bazaru?! Přemýšlej trochu.
        • Teo a pizduch - problém je v tom, že předmětem koupě a prodeje není hra, ale licence, a ty nemůže s licencí manipulovat jako by si byl jejím majitelem nebo oficiálním distributorem, k tomu aby si mohl hru prodat jako jednotlivec nebo bazar by si správně měl kontaktovat majitele licence a žádat o jasné svolení k prodeji, to neni jako když prodáváš auto do bazaru něbo kámošovi kde je předmětem opravdu auto a ne licence.
          • Ty vubec nevis o cem mluvis. *7*
            • pádný to argument *7*
        • hra vyjde pouze v digitalni podobe takze ji v bazaru nekoupis a vse kolem jsou jem vymluvy p...
  • Ještě jeden detail, vzhledem k tomu, že u nás díky zlodějské politice a lobby schované za všemi těmi organizacemi platíme poplatky za média, disky atd. tak mám svědomí při stahování naprosto čisté, tyhle poplatky kterými všichni platíme za to, že jsme v očích zákonodárců a firem "chránící" autorská práva viděni jako zločinci mi dávají právo si vesele stahovat s tím, že už jsem za to zaplatil.
    • nedávají ti právo na nic :) ty poplatky se neplatí pro to, abys mohl cokoli stahovat, mají jiný účel. tobě můžou sloužit maximálně k tomu, že si to tím budeš omlouvat, ale se zákonem to nemá nic společného, jen si chceš namluvit, že nic špatného neděláš :)
      • řekni mi jaký mají ty poplatky jiný účel než ten, že fungují jako presumpce viny? pouč mě, jdou do Afriky? na válečný veterány? nebo na jiný bohulibý cíl, který si OSA vytyčila?
        • nikde jsem neřekl, že ty poplatky schvaluji. zavítej prosím na stránky OSA a dozvíš se to...
          jen jsem říkal, že ty poplatky tu nejsou jako protipól toho, že můžeš z netu stahovat, co chceš. klidně to může dojít do stádia, že budou poplatky a bude nelegální stahování i hudby a filmů. nebo že se poplatky zruší a volnost stahování zůstane zachována...
          • ty mě pořád někam odkazuješ ale sám sem to konkrétně nenapíšeš, prostě sem dej něco co jednoduchýmu individuu jako jsem já vysvětlí jaký účel mají poplatky placená za média, která byla schválená na základě lobby od OSA.

Ty na všechny žádosti o konkrétní věci řekneš, mrkni na net, mrkni támhle na ty stránky, a používáš to jako argument, to je trochu mimo.
    • To by ovšem znamenalo, že by každá hra, kterou si tak rád stáhneš, měla cenu řekněme tak 50 korun, které by odpovídali všem těm poplatkům za média apod. Vtipálku.
      • jak víš kolik platím na poplatcích je mi záhadou.
        • 999 korun, tedy cena nějaké hry, to určitě nebude.
          • jak jsem řekl, to ty opravdu vědět nemůžeš.
  • No proč ne, je to už spousta let co jsem si naposledy napirátil nějakou hru a podporovat vývojáře jako je CD Projekt RED je potřeba, ale ten monitoring se mi sám o sobě nelíbí. Torrenty se nezřídka používají i k legálním věcem, například Blizzardí updaty se stahují přez torrenty a co je komu do toho co stahuju. Kdo pohlídá k čemu se mé osobní údaje využívají? A jak je zákonem vlastně ošetřeno to komu smí můj poskytovatel bez mého vědomí sdělit mé osobní údaje a komu ne? Tady mi něco smrdí a rozhodně né proto, že bych byl pirát co se potřebuje schovat.
    • neboj se za chvíly vyjde maskovací utilitka na ten nový mon. software a budeš mít pokoj, a každý rozumný člověk si stáhne annonymuse režim např. do Bit torrentu atd.
      • to jsi ale naivni jestli myslis ze ti na tohle neprijdou ... *1*
        • a ty si naivní že tomzto věříš Neprolomitelná ochrana ACII a SilHuntera za den prolomená
          a když si annonym tak maskuješ ip a kdo říká že máš stahovat z torrentů mě stačí megaupload, Share-rapid, atd...
    • MrSanta
      Myslím že právně to funguje podobně jako třeba při rozbíjení pedofilních sítí. Vysleduje se IP adresa "stahovatele", pak se dá žádost soudci a soudce na základě žádosti rozhodne aby poskytovatel internetu sdělil data o klientovi. Tak nějak si to představuju já. Můžu se samozřejmě mýlit, nejsem odborník ani na policejní práci ani na zákony, které se tohoto problému týkají.
      • Akorat imho u nas to takhle nejde dat prikaz poskytovateli v pripade obcansko-pravniho sporu, ale jenom, tak, ze by podali trestni oznameni, ale v tom pripade, by se clovek ze stihani nevyvlikl zaplacenim pokuty, to by pak byla pouze polehcujici okolnost
        • MrSanta
          Záleží jaká je trestní sazba - může být klidně od pokuty až po pobyt v chládku nepodmíněně. Nevím. Byl bych rád, kdyby se ta situace v ČR stala, bylo by to určitě zajímavé sledovat. Jak by se určila škoda či společenská nebezpečnost daného jednání a jaké by bylo rozhodnutí soudu.
      • UZ vidim jak soudce bude reagovat na vyzvu CD projektu ze si nakej malej smrad 12 letej potahnul zaklinace a ze chce prikaz na soudni stihani :)) nenechte se vysmat ... a bez soudniho prikazu CD projekt nemuze pozadovat data o stahovateli ... pokud se k datum dostane je to nelegalni cestou.takze porusuje on sam zakon
      • Pokud by to bylo takhle tak stím nemám nejmenší problém, ale v tom případě u nás jen tak někomu pirátství nedokážou nebo to spíš odnese pár lidí jako odsatršující příklad
  • paragraf číslo 30. V prvním odstavci se píše doslova: Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu; to neplatí pro zhotovení rozmnoženiny počítačového programu či elektronické databáze nebo rozmnoženiny či napodobeniny díla architektonického stavbou - závěr? "čímž je tedy stahování hudby a filmů legální, tedy alespoň z hlediska autorského zákona"

Zdroj, digitalne.centrum, pouhé stahování her je v ČR naprosto legální, nevim co se zde řeší.
    • stahování softwaru "naprosto legální" není. když nechápeš výklad toho zákona, mrkni alespoň do nějaké právní poradny na netu, kde tyhle dotazy ohledně stahování z rapidshare byly vysvětleny dostatečně ;)
      • celý text je převzatý ze zdroje a ten věř, že ponětí o výkladu zákona má, nevim o čem meleš, stahování her je legální a tím to hasne.

mrkni se do tý tvojí poradny kterou zmiňuješ a hoď sem příslušný zákon a paragraf, který speciálně upravuje stahování z rapidshare, to mě tey opravdu zajímá :D
        • stačí když si znovu přečteš ten bod, který jsi sem vykopíroval ty, zamyslíš se nad ním, a pak si ho přečteš znovu. třeba ti to dojde :)
          • jasně, rozumim : ))
        • A jak že je to potom s tím používáním?
          • už jsem odpověděl, stačilo chvíli počkat.
            • Teo - to ti nestačí reakce z 23.11.2010 14:20??? Ale tak dobře, tak ještě jednou, stažení? to lze dokázat na základě IP, užívání či další nakládání? to ti lze dokázat opravdu jen ztěží, proto se člověk nemusí vůbec bát pak takový dílo užívat narozdíl od stahování, které lze dokázat mnohem snadněji.
            • Neodpověděl jsi, jakej má smysl má něco "legálně" stahovat a "nelegálně" používat...
    • Probůh, to je logika. Na co budu cokolit stahovat, když to pak nebudu moct legálně používat?!
      • Jádro pudla je v tom, že stahování ti dokázat lze na základě IP adresy, kterou by mohl na základě žádosti od příslušných orgánů poskytnout ten kdo ty údaje o tobě má, třeba ten provozovatel úložiště, jenže to neni k ničemu, stahování je legální. Ale to co s tím dílem ty pak děláš u sebe na počítači ti dokázat už nemůže nikdo, protože jít ti do baráku a šacovat PC opravdu jen tak možné není, tedy rozhodně ne v ČR.
        • Obecný zákon není autorský, ale občanský. Autorský se použije pouze v případě, že se na stav vztahuje nějaké ustanovení. Držením softwaru se tento zákon nezabývá a proto se použije zákon obecný - občanský. Tam zjistíš, že stáhnutím softwaru ho fakticky ovládáš a vlastníkovi (ať původnímu nebo osobě s delegovanými právy) umožňuje podat žalobu na bezdůvodné obohacení. A věř mi, že soudu bude celkem jedno, jestli software používáš nebo ne.
          Př.: Kámošovi vezmeš kolo a schováš si ho ve sklepě, kolo nepoužíváš, ale fakticky ho ovládáš - držíš. Vedle toho, že jsi mu ho ukradl jsi se také neoprávněně obohatil. Samozřejmě příklad má však ten problém, že software oproti kolu je kopirovatelný a stále stejně funkční, jen mě nenapadlo lepší přirovnání.:) Každopádně zákon chrání zájmy vlastníka, tudíž každý kdo si kopii pořídí svým způsobem vlastníka poškozuje.
          • o tom bych opravdu polemizoval, dej sem konkrétní zákon z občanského zákoníku který se tim zabývá a bude to jasnější.

Kromě toho, aby poškozená strana dokázala, že si program stáhnul ty, že si ho ty užíval, to je opravdu problém, když si k tobě do sklepa dá kamarád kolo aniž bys věděl, že je kradené, policie ho pak v tvém sklepě zabaví, neznamená to, že ty jsi zloděj a ani to neznamená, že si vědomě přechovával kradenou věc a už vůbec to neznamená, že ty za to vše budeš pykat, to samé s dokazováním u stažených věcí.
        • ale je a bez problemu ...jenom ze to ani nevis ale u nas to uz lze kdykoliv *1*
          • na to si přešl jak? jestli si myslíš, že můžeš přijít na policii s tim, že támhle v tom baráku se asi užívá stažená hra, běžte tam a zjistěte to a oni tam udělaji razii, tak si asi spadnul z višně nebo moc koukáš na filmy :D
  • zajimalo by me kolik lidi v CD projektu posloucha jen koupene MP3 a diva se jen na zakoupena DVD ci na filmy v kine. Ne ze bych prosazoval kradeni her, ale myslim, ze by se divili, kdyby jim cele vyvojarske tymy hnali pred soud kamaradi, kteri delaji hudbu.
  • Je zajímavý přečíst si diskusi pod původním článkem na Eurogameru - vůbec se tam nešetří hláškama typu "dobře jim tak pirátskejm svinim", "jsou to zloději, zasloužej si to" popř. i "rovnou zastřelit"... Zajímavý.
    • MrSanta
      Tak nějak, i když to zastřelení mi přijde až moc radikální *2*.
      • Určitě tím bylo myšleno virtuální v nějakém multiplayeru. Tak mě napadá, že by vůbec nebylo od věci uspořádat nějaký světový turnaj, ve kterém by si to rozdali "legálové" proti "nelegálům". Jenda hra, dvě různé verze, jeden vítěz:o)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit