Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kr.Pa
    To, že hry nejdou (většina) na Linuxu, za to vděčíme MS a jejich hyper dotované kampani před 20 lety na své stupidní Directy X, kdyby nebyly vývojáři hloupí, dělali by hry v OpenGL - pro všechny operacni systemy.
    • Robotron3
      Steve Jobs má na tom taky svou vinu, že mu byly hry vždycky u zádele a nikdy se jimi nezabýval, takže Mac s OpenGL byl ještě nedávno počítač na práci, kde se hry moc nehrajou. :) Že Microsoft vytvořil svojí knihovnu na hry, to přece neni špatná věc. Špatná věc je, že snad kromě ID Softu nikdo nikdy OpenGL na desktopu pořádně ve hrách nevyužíval.
      • ... jeste Blizzard ma vsechny sve hry v MacOS+OpenGL verzi *3*
  • Ten jsem taky zkoušel. Neříkám, že tam taky nic nefungovalo. Vždycky se mi to podařilo tak nějak zprovoznit a i to, co jsem tam potřeboval mít. Měl jsem linux nějakej ten měsíc, prolejzal fóra, četl a učil se, ale vždycky se našlo něco, co jsem musel řešit a se skřípěním zubů jsem se to snažil vyřešit. Pravdou je, že jsem si vždycky říkal - zlatý Winy. Určitě je to i tím, že jsem na nich vyrostl. Linuxy jsou fajn, když se poštelujou na přesně specifickou práci a pak se v nich nejlíp nevrtat. Výhodou je i to, že se daj nainstalovat bez gui a nezatěžuje to stroj. Jako univerzální nástroj na práci, podle mě, zkrátka jedině Winy. I proto, že nemusím denně hodiny prolejzat fóra a radit se, kde co a jak a můžu se věnovat tomu, co potřebuju :-).

Samozřejmě, jestli někdo léta používá linux tak bude stát za ním. Osobně na něm taky vidím jistý výhody, ale dokud nebude taková podpora programů jako na Win a hlavně podpora hardwaru tak nemyslím, že bežnej uživatel půjde do linuxu z vlastní vůle. A vůbec, když 99 % počítačů se kterýma přijde do styku běžej pod Win.
    • Robotron3
      Jasně, je to hlavně o preferencích co člověk potřebuje. Když je hračička a baví ho i řešit nějaký problémy a tim pronikat víc do systému, je Linux ideální. Když ale je potřeba nějaká konkrétní činnost a na profesionální úrovni, jako třeba grafika v Photoshopu, tak tam Linux se absolutně nechytá, protože opensource alternativy jsou na dost jednoduchý úrovni a komerční programy pro Linux nejsou. Já jakožto programátor jsem ale k Linuxu už přirostl a naopak mi vždycky příde spíš obtížný něco dělat ve Windows, než na Linuxu, kde už mám ty svoje postupy :) Ale myslim, že právě teď, kdy se na Linux dostane díky Valve víc her, tak to může i v tý přístupnosti Linuxu jedině prospět a i třeba v nějakých komerčních aplikacích, které se už vyplatí firmám na Linux portovat. Kdo ví.
  • sirWallace
    To je fakt prasarna ta diskuze.. Redakce ?? To je sakra takovej problem IP ban ?? Jsem tu zase po nekolika mesicich... A mam na par mesicu zase vystarano...
    Chci neco vedet o hrach, tak jdu radsi ke konkurenci, protoze Games.cz ma pro me pak nadech techto ocasu.. i kdyz je mi to lito... Mam pocit, ze nebudu sam.
    • Psychotic
      IP bany radši ne. Jakmile začneme trestat blbost, zbyde na týhle stránce jen génius GGG.
    • chodíš do špatných témat, občas je to i sranda.

Ale taky nerozumim tomu, když někdo schválně provokuje, proč se najdou tací, kteří pak na takové provokace reagují.
    • Naopak, návštěvnost se díky tomu zvedá. Kdyby se tu lidi nehádali, bylo by to mnohem víc mrtvo :D
      • Robotron3
        Myslíš kdyby se tu ti tři lidi nehádali? O ty se ta návštěvnost zvedne fakt moc *3*
    • http://youtu.be/lLCEUpIg8rE
  • Jako uzivatel Linuxu SteamOS fandim. Ale jako realista ne. SteamOS bude samostany system, ktery nebude s ostatnimi distribucemi Linuxu zamerne kompatibilni do te miry ze si ve svem Linuxu (*buntu, debian, fedora, gentoo ...) nebudete moci doinstalovat par balicku abyste z toho meli SteamOS. Pokud by to tak bylo, tak by Valve musela tyto ostatni distribuce nejak podporovat a to delat nebudou. Budou ohybat jeden SVUJ produkt a na ostatni se vykaslou. Udelal to Apple s MACOSX (BSD klon) a nemaji duvod chovat se jinak. Linux jako takovy utre. Mozna se zlepsi podpora driveru od nvidie a amd, ale tim to asi tak skonci.

Dale nevim jak se k tomu postavi "obycejny uzivatel". "Coze? Jak jako system? Jak to do Windows nainstaluju? Coze musim si prerozdelit disk? Co je to disk? To je jako pamet?" nebo jinak: "Koupil jsem si Office a nejdou mi do SteamOS nainstalovat? Jak si nainstaluju Photoshop?" nebo "Jaktoze mi ta hra co jsem si koupil v Tescu? Jo na to potrebuju Windows?"

Osobne bych radeji videl od Valve aktivni podporu projektu Wine a provazani Steamu na Linuxu s timhle malym zazrakem. Takhle Linux jenom vyuzijou, vyebrou si jenom co se jim hodi a normalni uzivatele Linuxu z toho nic mit nebudou.
    • A kde si to zobral, ze SteamOS bude samostatny ? Oznamili, ze vydaju na SteamOS zdrojaky, oznamili tiez, ze mozes si SteamOS akokolvek upravovat nainstalovat vlastne programy... z logiky licencii na linuxe imho vyplyva, ze musia urobit system s rovnakou licenciou ako ma linux (cize open)... u BSD je licencia ina (ber a rob co chces...) a preto si apple zobralo BSD aby ho mohli uzavriet, a aby nemohol uzivatel robit co chce... s linuxom toto nejde... IMHO Skratka robia si vlastne Linux distro aby neboli zavisly napr. od Ubuntu, ktore tiez ide divnym smerom (smirovani :D)... Steam bude furt na linux, takze o hry sa nebojim a distro si zvolim ake chcem... Dokonca Valve pri prvom vydani Steam-u na linux zle napisalo licenciu a nebolo jasne ci mozu balickary urobit balicek Steamu pre ine distra... naco Valve reagovalo okamzitou zmenou licencie aby si ktokolvek mohol steam dostat na akukolvek distribuciu...
    • ucho
      no já to pochopil tak, že valve jde hlavně o SteamBox, na kterém holt bude SteamOs. nechce po uživatelích s win, aby si instalovali jiný operační systém. ti uživatelé tady tu možnost mají, ale to je tak vše. samotná podstata myšlenky je v tom SteamBoxu. SteamOs je vedlejší produkt, který se v hraní snaží jít proti Windowsům.
      • Steamos to zlevnuje a cini nezavisly na placenym systemu. A jeden z cilu jsou rozhodne televize - dostan to do smart tv a mas obyvaky s danou znackou. A staci pak pc se steamem a streamovani. U jednodussich her postaci i notebook. Neni treba dalsi krabicka.
        • A kdyz o tom premyslim, az bude dost koncovejch zobrazovadel, bude cas na gaikai a la steam.
  • Aha, takže místo uzavřeného, proprietárního Windows, si budeme muset nainstalovat na PC uzavřený, proprietární SteamOS, bez kterého hry nepoběží.
    Asi mi to nedochází, ale nevidím výhodu pro zákazníka. Jen výhodu pro Valve.
    • SteamOS nebude uzavřený, to bude normální linuxová distribuce s tím specifikem, že bude určená pro zařízení do obýváku. Uzavřený je Steam. Nikdo ale nebude bránit vývojářům, kteří udělají port své hry pro linux (neboli i pro SteamOS), aby ho zveřejnili ke koupi jinde, než na Steamu. Třeba na Desuře, když budou chtít.
    • praveze hry ti pobezi na jinejch OS a stejne je to na vydavatelich na co vydaji hry
    • asi by si to chtelo ujasnit, co je proprietalni a co svobodnej software, nez o tom zacnu plkat do diskuzi

windows je uzavrenej system nebo snad mate k dispozici jeho zdrojovy kody? ano, pro uzivatele to, az na vyjimky, prime vyhody nema, ale pro vyvojare je to dost podstatnej rozdil

steamos proprietalni nemuze ani bejt, kdyz je postavenej na gnu/linuxu (opet doporucuju aspon neco nastudovat)

samotnej steam uz je jina pisnicka
      • Ano? A k cemu mi ten otevreny OS bude? Aby jeden vydavatel vydal hru, co pobezi na verzi 2.3.45a a dalsi, co pobezi jen na verzi 2.4.1.1c? A proc by si proboha nekdo tohle instaloval, kdyz uz ma Win na kterych mu jede uplne vsechno? Nejsem fanboy MS, ale od dob Win 3.1 po Win 7 jsem s tim OS nikdy nemel zadny problem. Na starem PC mi XPcka vydrzela od instalace bezet v jednom kuse 4 roky, nez jsem tam take dal Win 7.
        • Ty zjevne vubec netusis, jak funguje tux ... a mimochodem, chci videt, jak na 8mach spusti hru pro 9x ... fakt to chci videt ... je to smesnych 15 let ... na tuxovi zcela bez problemu takova aplikace pobezi, bez zavahani na zcela aktualni distribuci.
          • Jedina Win 9x hra, co jsem mel potrebu spoustet je X Beyond the Frontier a zadny problem jsem nemel. Zase nejsem takovy nostalgicky, abych musel hrat 15 nebo 20 let stare hry. A kdyz, tak jdu na gog.com a tam si ji za par supu koupim znovu.
        • proc ja koncil s xp? aha, ms se rozhodlo, ze dx 10 a vejs na nem nebudou

proc ja budu muset skoncit s w7? aha, ms se rozhodlo, ze na nem dx 11.2 a vejs nebudou

krome toho, ze nechci w8, vidime v tom oba dva nejakej problem nebo je to pro tebe normalni?
          • Ale ze tech her s DX10 a vyssim je co? Hry, co si na XP nezahrajes kvuli DX10 a vyssimu se daji spocitat na prstech jedne ruky.

Ja skoncil s XP proto, ze nebyly (resp. byly ale nepouzitelne) 64bitove. Novy DX jsem bral jako bonus.

A kdyz uz jsme u toho, proc nektere nove hry na Google Play nejdou na Android 2.3 a nizsi? Chudaci lidi, co museji bud upgradovat OS nebo rovnou koupit novy telefon. Ale hlavne, ze otevrena platforma, ze?
            • Ano, pokud mi to milostive vyrobce telefonu dovoli. Muze si udelat root a jine blbosti, ale kolik normalnich lidi tohle dela? Normalni clovek ma telefon s 2.3, koukne na stranky vyrobce jestli je update nebo ne a kdyz ne, tak bud zustane na 2.3, nebo si koupi novy s vyssi verzi.
            • Kupodivu v pripade androidu ti nic nebrani si i na nejstarsi telefon naisntalovat nejnovejsi verzi. Zcela gratis. A kupodivu hry pro 2.x bezproblemu pobezi i na 4ce.
          • zase nebudme trapni.... raz za 4-5 rokov nemas na novy OS? vyjde ta to tak na 30$ rocne v prepocte.... to je cena jednej hry.....
            to ako keby si sa rozculoval nad tym, ze preco Skoda uz nevyraba klasicke "embecky" ... *7*
            • bohuzel, nuti, a ano (lepsi) vyuziti 64-bitovy architektury a vetsi pocet jader bych jako duvod pro zmenu systemu uznal, ale nesmela by bejt trojnasobna (vista, w7, w8)

ja jsem ochotnej platit jen za pridanou hodnotu, ne za pridanou cislovku
            • praveze ta nenuti, ty si sa tak rozhodol, lebo chces vyuzivat sluzby novsich Windows - napr. nove hry :)
              Takisto mozes brat to, ze Valve ta prostrednictvom Steam OS bude nutit prechadzat do svojho ekosystemu, lebo niektore hry budu mat exkluzivitu len pre SteamOS... kazdeho nas bavia hry a kazdy mame svoje preferencie ohladom OS.... na druhej strane barikady stoja firmy, ktore to robia pre zisk.... ja za tymto nevidim nic ine len dalsieho hraca na trhu... rozhodne nie revoluciu

Rozumny krok zo strany Valve by bolo podpisat nejaku formu exkluzivity s Kickstarterom a snazit sa podchytavat nove studia.... ale ako vravim, vidim v tom hlavne drobenie trhu a oslabovanie nas vsetkych voci Azii...
            • mas/nemas, nemam duvod ho menit, proto me ms nuti, coz mne vadi

navic z toho (aspon podle paranoii valve) chtej zrejme udelat neco jako dalsi ios+appstore (tzn. uzavrit, co pude)
    • asi tak nejak.... ja nerozumiem preco tu vsetci nariekaju na to aky je windows uzavreny.... fakt nechapem. Mne teda to ze existuje windows v hrani nikdy nijak nebranilo.... skor mi to pride ako nejaka modna vlna. Kazdy ospevuje Linux ale vacsina ani netusi preco vlastne. Je otvoreny...no a co?? Android je linux, a ked idem na app store tak je tam tolko adwaru a junk apps ako nikde, to je akoze vyhoda otvoreneho systemu? Stale netusim co sa bude dat (z pohladu hraca) v SteamOS co sa neda pri hrani vo windows? Moderska komunita od nepamati existuje aj pod Windowsami, ci nie? Aky to ma pre mna vyznam, ked si budem instalovat SteamOS este naviac k Windowsom?? Uplny nezmysel.... a len pokus Valve o vytvorenie zisku z Linuxu...
    • Z toho si nic nedelej. To nechape zadny normalni clovek, jen Vave fanboys se z toho muzou zblaznit. Normalni lidi dal pojedou na Win a za par let se budou pri vzpomince na SteamOS jen usmivat a pripadne si tukat na celo.
      • to je videt, ze nevis, jak to ted chodi, hraci plati, distributori inkasujou, vyvojari maj jen drobty

zadarmo hry nebudou, ale levnejsi zcela urcite
        • A za to muzou prosim pekne Windows jak? A jak to zmeni dalsi OS? A proc by nekdo zlevnoval? Cena bude stejne, jen se jinak prerozdeli vydelek. Opravdu nechapu naivky, co si mysli, ze ceny klesnou...
          • ty toho asi nechapes vic, kdyz je uzavrena platforma, tak kdo ji vlastni defacto diktuje ceny

na otevreny si to nemuze dovolit, tam je totiz konkurence

kde je konkurence je pochopitelne nakonec nizsi cena nez tam, kde neni...
            • tady vetsina nechce videt dal, nez na zacatek pristiho tejdne...

nevim jak to je s nextgenem, ale s tema dosluhujicima to bylo asi tak, ze nejdriv tam sony/ms vpustili jen vyvojare, ktery so vybrali, teprve potom, kdyz jim steam ukazal, ze naky dolary se dak vytriskat i z indie, jim trochu loupeznici vysli vstric

kdezto linux ma omezeni jen v dosavadni nepodpore od vyrobcu hw a maly rozsirenosti

voz kdyby se povedlo diky valve zlomit, by ve svym dusledku vedlo k vetsi svobode vyvojaru, ti by pak nemuseli uzavirat dohodu s dably (ms, sony, mozna dokonce ani s applem - kdyz nezustanem u her), ale jen s dabliky (zatim steam nebo gog atp.)

no a dablik zere min nez dabel, takze by byli potom ty hry i o neco levnejsi...
            • Steam OS ke snizeni cen nepovede, spis naopak. Nevznika s nim zadna nova konkurence pro vydavatele her, ktera by je tlacila ke snizeni ceny. Je to konkurence max. pro windows, teoreticky by tak mohly vzniknout odlehcene levne herni windows.

Naopak tim vznika nova platforma, tj. nove naklady pro vydavatele, pokud budou muset delat a testovat dalsi port hry navic. A naklady navic ke snizeni ceny nevedou.
            • ms a apple nejsou (dokonala) konkurence, je to oligopol, coz jak jiste vis, vzniku konkurence brani

linux, bohuzel, neni konkurence ani pro jednoho z nich (protoze linux nikdo nevlastni, tak nikdo v jeho jmenu neznasilnuje vyrobce hw ani vyvojare, aby delali jen na nej), dokud nebudou chtit ti vyrobci (coz mozna ted uz amd i nvidia chtej) a vyvojari (ti by mohli chtit kvuli steamu), tak ani nebude
            • vysvetli mi, podla akej logiky si prisiel k nazoru, ze konkurencia bude, pokial bude len jedna platforma? *1*

Pozri sa na GOG -> rastu ako divi, nepotrebuju DRM na rozdiel od Steamu, a bezia na Windowsoch.

Konkurencia existuje aj teraz. Mas konkurenciu medzi platformami (MS, Apple, Linux (Android), mas konkurneciu v ramci platformy - schvalne pozri sa, kolko distribucii existuje v ramci Windows v porovnani s Apple alebo Androidom.

Valve sa snazi zautocit na Linux trh, pretoze citi sancu po vzore Google/Androidu. Ale tym, ze vyrobi dalsiu platformu na hry nijak nepomoze cenam, pretoze konkurencia medzi platformami existuje uz aj teraz a ako vidis zakladne ceny hier sa nemenia, jedine co prislo su akcie.

A uz vobec tym nepomoze vydavatelom, ktori uz teraz optimalizuju hry pre Windows, pre konzoly, pre Apple... A mysliet si ze s prichodom SteamOS zacnu vsetci masovo odchadzat z Windowsov a Applu a Androidu a vznikne jedna univerzalna platforma je blbost, pretoze ludia nepouzivaju svoje PC & devices len na hry..
            • zkusim odpovedet zaroven...

"monopol" ma z jedinyho duvodu, ze hlavni zajem je v soucasnosti jinde (na uzavrenych platformach PS nebo XB), kdyby byla platforma jedna, tak steam monopol neudrzi ani omylem, protoze co? protoze by byla konkurence (ktera ma v soucasnosti vlastni loupeznicky platformy, dokonce ms se zachovalo macesky k pc a prenechalo ho tak tim padem zatim valve)

pro slovenskeho kamarada mam jedine, do kola opakovane, slovo KONKURENCE (coz na uzavreny platforme z pochopitelnych duvodu dost dobre bejt nebuze)

pokud nekdo namitne, ze tu mame PS a XB, tak to je zdanliva konkurence, nikoliv realna (obema vysoky ceny vyhovujou, nic je netlaci, pokud se netlaci navzajem, coz pochopitelne nedelaj)
            • cize podla teba to, ze napr. nove CoD alebo vo vseobecnosti nove hry stoja okolo 50-60 Eur je diktovane z MS? a na SteamOS budu lacnejsie? *11* a ako by to dosiahli? Ak by Valve aj nejak dokazalo pretlacit nizke ceny hier na ich OS v porovnani s inymi, preco by vyvojari predavali svoju pracu cez najlacnejsiu moznu platformu?? Na druhej strane, ked budu ceny ako doteraz, tak aky zmysel SteamOS ma? PC si k televizoru mozem pripojit uz aj dnes...?
            • Ne, ja to chapu. Jen nechapu, jak MS diky Windows urcije ceny her. Ale ty mi to urcite vysvetlis.
              A kdyz uz mluvime o konkurenci, kdo ma temer monopolni postaveni v online distribuci na kterem systemu stoji hry mimo akci vic nez v kamennem obchode. Hmm, kdo by to tak mohl byt...
        • pre vydavatelov je uz teraz Steam v urcitom zmysle pritazou, pretoze akciami umelo deformuje ceny... Myslis, ze vydavatelia su nadseni, ze ich ackove tituly koncia po par tyzdnoch v rovnakych cenovych kategoriach ako indie hry? .... Steam chce podla mna takto hlavne podchytit startupove studia... ale nemyslim si, ze pre napr EA alebo Rockstar alebo Blizzard alebo Ubisoft alebo hocico ine ma mat SteamOS nejaky pozitivny efekt...
          • heh ... nebyt tech akci tak si ty hry jednoduse nikdo nekoupi ... to by vydavatelum vyhovovalo jiste vic ...
            • ja reagoval jen na ten prvni prispevek, ten druhej musel priskocit az pri psani myho...

nic jako enormni tlak neexistuje, naopak, tyhle slevovy akce jsou jednim z tech projevu, ktery muzou stlacit nesmyslny ceny do rozumnych mezi (nejdrazsi jsou nejlip prodejny hry, coz je podle me blbost, nejdrazsi by meli bejt ty, co zajimaj jen par lidi - to je jako masova vs kusova vyroba u aut, kdyz se fixni naklady rozpocitaj na jednotlivy kusy, taky nejdraz vyjdou maly pocty)

a ano, vim, je to utopisticky *5*

ale kdyz polskym vyvojarum spolkne rpg na novym enginu zlomek toho, co kanadanum prevarena kase, kterou vydavaj kaydej rok, nekdy i dvakrat, tak je nekde chyba, a v polsku to neni
            • Nepochopil jsi to. Nemusis za kazdou cenu neco rikat, kdyz nemas co bys rozumneho rekl.
            • jenom jejdasek vyhlizi sanci, kdy rychle zaplatit a co nejvic... *5*
            • A jeste dodatek. Tenhle enormni tlak na cenu hry se pak projevuje bud zamerenim na nejsirsi masy nebo tvorbu ne uplne ferovych dlc, nebo rovnou prechodem na f2p model. Tj. jine zpusoby monetizace her. Takze kratkodobe je to pro hrace fajn, ma levne hry, ale dlouhodobe to smeruje herni prumysl smerem, ktery imho neni moc dobry. Lide by meli pochopit, ze za zabavu se plati, ze to stoji penize a ocurat se to neda. Naopak, ze ta zabava jecim dzl drazsi, dnesni naklady na hru jsou uplne jinde nez pred deseti, patnacti lety. Cim vic se to lidi budou snazit osulit, tim horsi zabavu dostanou.
            • Neni pravda, ze je nikdo nekoupi. A naopak, kdyz velke slevy chodi pravidelne a brzo, tak mnohe to motivuje pockat na slevu i kdyz by jinak hru koupili. Slevy urcite zvysuji prodeje, otazka je, jakyvliv maji na prijem. Imho negativni, ale presto do nich vydavatele musi jit skrz konkurencni boj.
          • Tilwaen
            Ono to ani pro ty vydavatele není tak zlé, jak to tady maluješ. Zkus si přečíst třeba tohle. Někdy se na to jen stačí podívat z jiného úhlu.
          • Ano su nadseni, pretoze tie zlavy si davaju sami. Steam tetvori ceny, publisheri si ich urcuju ako chcu a aj prijlasky do zlavovych akcii si davaju sami.
            • Kludne si pozri podcast s Macurom kde to riesili. Ty si snad myslis, ze steam ako distribucny system si svojvolne meni ceny a zlavuje bez suhlasu toho co prostrednictbom neho predava? Tak to fakt o business nevies vobec nic.
            • Sorry, ale to je hodne naivni, fakt to myslis vazne? :-) Kdyz jsou tak nadseni z toho ze svym hram mohou snizit cenu, proc je rovnou neprodavaji za tu nizkou cenu? To by pak jejich nadseni neznalo mezi.
          • No ono hlavne jde o to, proc by vubec nekdo delal verzi pro SteamOS, kdyz jsou to jen naklady navic a skoro kazdy ma stejne doma Win. A pokud Valve rekne, chcete to mit na Steamu, musite mit i SteamOS verzi, tak se mili vydavatele seberou a daji to na Origin a ti chytrejsi i na gog.
            • ano, to je prvni rozumnej argument od tebe, nikdo taky netvrdi, ze to valve vyjde nebo to bude snadny, nezbejva nez doufat

k tem nakladum, ano ted jsou to vydaje navic, kdyby nakonec byli vsichni na jedny platforme (idealne otevreny jako napr. linux), tak to pro zmenu usetri ty soucasny naklady na paralelni vyvoje (soucasnost/budoucnost, staci trocha predstavivosti)
  • Bude to plus pro Linuxaky, podíl uživatelů jím to možná i zvedne, ale vývoj to to nezmění.
    Uvedený "fakt", že prodeje PC HW klesají je logický vzhledem faktu :) , že není potřeba upgradovat každé 2roky nejpozději, ale dnes již tak 4, pokud se člověk vyzná.
    Uvidíme co bude za pár let :)
    • Nastesti nam, diky 7 let starym konzolam na hry v pohode staci i +- 5 let stary pc. Ale ted se to zmeni, az vyjdou PS4 a Xone, bude to chtit konecne upgrade ....
      • jejdasek - Jenže "nové konzole" začínají od nuly ty demagogu, ale věř si tomu, co ti vyhovuje. *3*
        • No a? Navic nejsou zpetne kompatibilni, ale o to je to tezsi. Predstav si, ze by chtel nekdo prijit s novym pc, zpetne nekompatibilnim (itanium). Bylí by to fantasticke, kdyby po nem byl rekordni hlad. Predpovidalo se, ze konzole jsou uz pase, ze vetsine hracu postaci mobily a jednoucelove konzole uz nepotahnou, ze nextgen peje labuti pisen. WiiU nebo Vita to rovnez naznacovaly. Ukazuje se, ze opak je pravdou a je tu mimoradne silny zajem o nove konzole. Pro pc to znamena silnou konkurenci. A klesajici a uz beztak mala pc platforma jeste bude mozna roztristena dvema operacnimi systemy, windíws a steam os. Pro pc to znamena dalsi zvyseni nakladu na pc hry.
      • Vzhledem k tomu ze ty konzole budou pomalejsi nez to 7 let stary PC tak ani ne.
    • Mám dojem, že tím klesajícím pc hardwarem byly myšlený už hotový "prebuild" písíčka. Stále víc lidí si pc staví sami a nebo nakoupí díly a nechá si to někde za poplatek sestavit.
      • A jak vysvetlis, ze prodej dedikovanych grafickych karet take klesa?
        • Zeby pouzitim mozku? Kdysi nic jineho neexistovalo, dneska do kancl kompu nikdo nic jinyho nez integrovanou grafarnu davat nebude => dedigovany karty uz sou jen pro hrace/lidi se specifickymi pozadavky. A kancelarsky PC delaji vic nez polovinu vsech PC.
          • Cetl jsi cele vlakno? Pan na ktereho reaguji tvrdi, ze cim dal tim vic lidi si pc stavi. A tim urcite nemel na mysli kancelarske pc. Da se take pochybovat, ze by si pcstaveli lide, kterym nezalezi na vykonu. Takze jestlize si cim dal tim vic lidi stavi pc (a to tak moc, ze to zpusobuje vyznamny propad prodeju sestav), pak by mely rust prodeje hw komponent, vcetne dedikovanych karet. Kupodivu ale propad dedikovanych grafickych karet kopiruje pripad prodeju pc sestav. Ja z toho odvozuji, ze pc stavenych svepomoci bud nepribyva nebo tvori bezvyznamny pocet. Co ze jsi to rikal o tom mozku?
            • "pc trh proste ztraci dech a zpomaluje".
              Ano prodeje HW klesají.Vývoj se zpomalil ? Možná ano, ale kdo nebo co rozhoduje o tom jestli je vývoj rychlejší nebo pomalejší než v předešlých letech.
              Vezměme si procesory.Před lety letěly frekvence nahoru samozřejmě i se svyšováním L2 cache, architektůrou atp..
              Dnes se situace změnila a frekvence už nefrčí posledních pár let se procesory prodávájí s identickými frekvencemi od 2,8-3,8 +- (je to standart).Dnes firmy jako je Intel kladou důraz technologický proces,L2 spotřeba, teploty.Dnes už nejsou integrované grafiky v deskách ale i procesorech.
              Stačí se podívat na Intel a každý pochopí.Opravdu se vývoj např. u těch procesoru zpomalil? Asi ne.
              Ano pořád je jasný fakt, že HW prodeje klesají.Určitě jsou na vině ultrabooky, mobily, tablety, které situaci kolem HW rozmělnují a ubírají PC jako takovému %.To tady před lety nebylo.Ono za ty snižující se prodeje HW mohou i konzole resp. vývojaři her.

Máme tady konzole se 7let starým HW.Nikdo nemuže popřít, že se hry graficky na nich zlepšil, ale nevypadají a nikdy nebudou vypadat lépe jak na 3 roky starém PC.Díky tomu mě nikdo nenutí kupovat nové železo, protože vývojaři ty hry dělají na 7let starém HW.Po konverzi mají ty hry stejně 4 roky stejné požadavky.

Kdyby herní vývojaři, a uveďme konkrétní příklad, battlefieldu 4 změnili min. a doporučené požadavky ze stávajících (vyhledej si současné na googlu) tak, aby využili 16/32gb pamětí a né pouze 4/8gb,min. požadavky graf. karty Nvidia 8800gt (což je snad už 6let stará grafika?) na alespoň 460gtx, tak věř, že prodeje HW by začly růst.To se ale jak víme nestane, protože herní vyvojaří dělají hry na 7let staré konzole.Nové konzole prodejům HW podle mě trošku pomohou, ale tím HW ale jaký ty konzole mají to bude mít jen krátkodobý efekt.
            • Blondyr
              To Jejdásek:
              "Tvoje 1) neni fakt, je to spekulace, kterou nicim nedokladas."

To netvrdím já, ale dotyčný v příspěvku nade mnou. Já to jen použil abych ukázal, že to stejně nic nedokazuje. Plně souhlasím s uživatelem -To Je Jedno- . O stagnujícím trhu s PC si povíme po technologickém boomu, který budou vyžadovat nové next gen hry. Teď je uplně jasné, že trh stagnuje. To nikomu nevyvrací. Neboť to souvysí s bodem 2) Není nutné vylepšovat tak často PC. Čeká se na konzole. Na tom není nic složitého. Napsal jsi toho opravdu hodně, ale v podstatě zbytečně.
            • Korelace mezi poctem automobilu a spotrebou benzinu je vysoka. Samozrejme zalezi i na dalsich okolnostech, jak moc velkou spotrebu automobil ma a jak moc je vyuzivany. Ale psal jsi, ze v pocatcich nemel kazdy automobil, to je omezeni, nemohl kazdy jezdit jak chtel, cim bylo vice aut, tim vice lidi mohlo jezdit a spotrebovavat. Je lepsi (pro vyrobce benzinu), kdyz jsou v rodine dve a vic aut (benzinovžch pochopitelne) a kazdy si (mnohdy) soucasne jede po svem, nez kdyz se deli rodina o jedno auto. Saturace trhu je vzdy neprijemna zprava. Ma-li uz kazdy sve auto, lidi o moc vic jezdit nebudou, zvlast kdyz benzin neustale zdrazuje (rostou naklady na vyrobu her). A pokud se navic zacnou objevovat alternativni dopravni prostredky (nove trhy) kterym se dari lepe a skvele rostou, je to signal, ci spis povel, o presmerovani pozornosti. Protoze kdo chvili stal, uz stoji opodal. Pokud by zacal kazdorocne rust skvele prodej elektromobilu, je to jasny signal pro investice do elektrickych stanic, pokud zacnou rust vodikove automobily, pak je potreba zacit se venovat vodikovemu hospodarstvi a tak dale.
            • Vzdyt to prece neni pravda.. Vyrobci benzinu nejsou zavisli na tom, kolik se bude vyrabet aut, ale na tom, kolik lide spotrebuji benzinu.. Tedy, kdyz uz maji vsichni sva auta, musime je donutit taky jezdit.. Vikendovy jezdec jim toho moc nevidela, ani kdyz bude mit auta ctyri..

Jsem PCckar.. i kdyz svete div se, par her si rad zahraju na konzoli (tedy na cem ?? Na uzavrenem pc :D )
              Problem je pro me v tom, ze opravdu tohle brzdeni vykonu je jen o tom, vyzdimat z kazdeho vykonoveho stupinku stroju co nejvic penez.. Proto je mi proste cely svet konzoli proti srsti, protoze kdyby byl podobny trend v 90 letech, dnesni hry by byly na urovni her z roku 2000 a to je pro me holy fakt .) Nikdo prece nechceme preslapovat na miste jen kvuli tomu, aby si nekdo v Japonsku, nebo ve statech vydelal co nejvic penez... a ruku na srce, to co s hrami obecne delaji konzole, urcite neni nejaky jejich velky vylepsovani, spise naopak, na tom se snad shodneme..
            • Jeste dodatek. Dusledky u toho benzinu jsou podmineny tim, ze ho bude velky prebytek. Jinak omezeni trhu nevadi.

A take jsi pominul druhou cast, zatimco jeden trh se omezuje a zpomaluje, tak tem konkurencnim se dari dobre a rostou. Tady uz primer s benzinem kulha, obtizne se hleda adekvatni situace. Ale investoval bys radsi do benzinek na saturovanem trhu nebo na tom, ktery se rozviji a rychle roste?
            • Pro vyrobce benzinu to je zprava negativni, protoze jim prestal rust trh. To znamena omezeni investic, tvrdsi konkurencni boj, nizke marze...

PC trh ale nema problem se saturaci, nybrz se zpomalenim vyvoje. To by pro pc herni trh mohlo byt neutralni, kdyby hracum nevadilo, ze se zpomali vyvoj her, resp. ze se nebude odvozovat od neustaleho rustu vykonu. Ale vzhledem k tomu, kolik pc hracu si potrpi na neustalem rychlem rustu vykonu (konzole pro to kritizuji), pak to je opet spise negativni zprava. I kdyz jemozne, ze se jedna jen o par bezvyznamnych procent hlasitych kriklounu a vetsine pc hracu obmena hardware jednou za dekadu bude vyhovovat stejne jako u pracky nebo automobilu. Cemuz samozrejme bude odpovidat i vyvoj her. Pak je ale nesmyslne kvuli tomu kritizovat konzole.
            • To Jejdasek: Ani pozitivni, ani negativni... Nema to totiz s hrami vubec nic spolecneho ...
              Priklad : Na zacatku vyroby automobilu, asi nemel kazdy sve vlastni auto, proto prodeje stoupali a stoupali.. Trh proste neni nekonecnej a nekdy se naplnit musel... Kdyz uz mela vetsina lidi sva auta, ktera maji nejakou dobu zivotnosti, co se logicky muselo stat ??
              Prodeje museli klesnout... Jaka zprava to ale byla pro prodejce benzinu ??? Pozitivni, nebo negativni ??? Zapremyslej!
            • Tak ho prosim zapoj.
              Pokles prodeju nikdo od niceho neodvozuje, to je dany fakt. PC trh proste klesa.
              Tvoje 1) neni fakt, je to spekulace, kterou nicim nedokladas. Okolnosti (klesá prodej i komponent) svedci spis v opak nebo v bezvyznamnost tohoto jevu (dela to tak malo lidí, ze to nic neovlivnuje. A neda se tim vysvetlit pokles prodeju pc a jeho komponent.

A to cele podtrhuje jeste skutecnost, ze zrovna dedikovane graficke karty si kupuji i lide, kteri si kupuji sestavy, pokud chteji prodlouzit jeji zivotnost.

Takze podle me je zrejme, ze pc trh proste ztraci dech a zpomaluje. Ale koukam, ze zrejme to je jen nekomu a je tu spousta jedincu, kteri si to nechteji pripustit a vysvetluji si to obrovskou spoustou lidi, kterych je kazdorocne cim dal vic a kteri si pc stavi sami ze zahadne ziskanych hw komponent, jejichz prodeje klesaji taky.

Takze kdyz to shrnu, klesa prodej pc sestav i dedikovanych grafickych karet. Obecne klesaji zisky. Presne opacna situace je v oblasti mobilu a tabletu. Nextgen konzole take hlasi rekordni predobjednavky. Jaka je to zprava pro herni prumysl na PC? Pozitivni nebo negativni?
            • Blondyr
              Tak stačí ho jen zapojit.
              1) Lidí stavící si počítače přibívá.
              2) Není třeba vylepšovat počítač cca po 2 letech ale stačí po 4 letech.
              Podle mě z toho vyplívá, že víc lidí se doma v kompech hrabe samo, ale není třeba stále kupovat nové a nové díly. Jediné, co z toho lze vydedukovat je to, že více lidí umí složit PC. Pokles prodeje nebo opak z toho vyvodit nemůžeš. Alespoň podle mého mozku *3*
    • Inquisitor
      Jo ty časy kdy si člověk koupil komp a pomalu za půl roku už si nový hry nezahrál jsou pryč. To si výrobci mastily kapsy, teď je zase druhej extrém, že si vystačim s pět let starym strojem.
  • Robotron3
    Zív *6*
    • JustinBieber
      Duchaplný příspěvek *7*
      • Robotron3
        Ano. Nejduchaplnější za posledních x stránek.
        • TheGGG
          Pff
      • Poklona od mistra v danem oboru ho jiste potesila *1*
  • Toľko primitívov pokope, to sa len tak nevidí... Valve vám stúpilo na rozkrok?
  • To je sranda, na jedny strane dva Býbři a par konzolefagu a proti nim Saskoslav s multinickem a nemuze rozdychat ze si nekdo "dovolil trollovat".
    Problem dnesnich diskuzi je v tom, ze lidi neumi tolerovat cizi nazor. Kdyz se me nekdo zepta na duvod proc nechci/nemam rad steam, ja mu ho reknu a on zacne fanbojsky vymyslet milion duvodu proc nemam pravdu a proc je muj duvod spatnej a nemuzu ho mit tak je to ret*rd. A pak podle toho ta diskuze vypada. *5*
    • Veskoslav
      Povšimni si, ale že já jsem názor respektoval, když se podíváš zpětně než přišel Bieber podruhé s otřepanou hláškou (cca strana 5 a výšše). Rozebírali jsme pro a proti Steamu atd. Stačí srolovat pár stránek zpátky. A multinick? Vážně? Myslím, že kdybych chtěl psát jako multinick, píšu zcela jako anonym a nikdo to nepozná. Proč složitě měnit či si vytvářet účty.
    • Robotron3
      Že někdo něco nemá rád, to vůbec nemá být předmět diskuse. Tam neni o čem diskutovat.
      • Jak vidis tady to vubec neplati, zkus napsat ze se ti s mysi hraje lip nez s gamepadem nebo obracene. Najde se 1000 a jeden fanboj a bude ti tvrdit jak to delas spatne. A tak je to s kazdym tematem.
        • Robotron3
          Tak už nereaguj, řekl sis svoje, oni si řekli svoje. Pokračovat v tom, to by bylo jako hádat se, jestli je lepší guláš, nebo svíčková. Každýmu chutná něco jinýho.
          • Jasny, me to vetsinou nechava chladnym, vetsinou spis ctu (a bavim se). Jenom jsem se chtel podelit o muj nazor, proc ty diskuze vypadaj jak vypadaj.
            • Robotron3
              A zbytečně obkecaný dlouhý komentáře, co je obtížný číst, by se taky daly napsat jednoduše stručně *15*
            • Každej blbec bude považovat za umění flusnout do éteru svoje vejplody, a potom si je konturovat jako "vlastní názor". Není otázkou, zda bych si měl napsat svoje, a pak to nechat být, jako spíše už dopředu zhodnotit smysl a potřebu se vůbec vyjadřovat na správných místech. Řada těch věcí ze tady ze strany kolegů a jiných panáčků by ani nemuselka být řečena, páč obecně je to věc jasná. Jestli někdo učlánku k nějaké hře exkluzivní pro jinou platformu začne nějaká guma rýpat do ovládání této věci, které vesměs ani nemusí představovat tak katastrofický problém a zároveň představuje věc, u které má již celá řada jasnou představu, jak to funguje, potom tu není místo pro nějaký respektování nějakýho cizího názoru - protože ten názor je naprosto zbytečnej. Ostatně, byť třeba kolega Robotron má přece jen něco v hlavě, mohl by sám na toto téma zbytečnosti toho tolik poreferovat. Ani není sám. Sebereflexe a hodnocení vlastních hovadin a jejich nutnost/nenutnost seznámení s jinými by mělo být prioritním předmětem k tomu, aby se diskuse zlepšily. Respekt cizího názoru ano, ale kvalitního a promyšlenýho a potřebnýho, ne kdejakou individuální sračku, která se spojí v těch prvních sekundách asociací se subjektivností danné problematiky a potřebou se vykašlat, jak to většinou bývá. Ja osobně tvrdím, že každý bude mít vždy svůj názor, ale jejich kvalita, natož správnost i schopnost poznání nadsázky už s tím nemá co dělat a chybí zde nuance k tomu, aby se to tady umělo rozlišovat, bohužel. Proto zbývá většinou jenom kanel...
    • Máš pravdu. Ale zas, když má někdo nějaký názor, měl by ho umět obhájit a vysvětlit. A zde může narazit na nedostatek informací.
      • Jenze tohle neni vec nazoru. Nazor muzu resp. musim obhajovat kdyz tvrdim ze Mercedes je lepsi nez Audi.
        Kdyz tvrdim ze mi online drm nevyhovuje, cool social features nepotrebuju atd. tak je vice nez retardovany me zacit presvedcovat jak to vlastne vsechno potrebuju a ze muj nazor je spatnej. Zkus si stejnou debatu predstavit s jidlem. Tohle je totiz subjektivni.
        • vždyt jsem řekl, že máš pravdu *3*
          • Jasny, ja jenom dokoncoval myslenku. *1*
    • TheGGG
      Nemáš rád steam. Si netolerantní zaostalec. Steam je perfektní. Máš na něm všechny hry pohromadě, přispíváš Gabe Newellovi na oběd (mimochodem jeho druhé jméno je Logan takže je něco jako bratr Wolverina), můžeš si psát s kamarády (pokud jsi je všechny nenazval trollí paka a oni se na tebe nevykvákli *2* ), na speciálních slevách dostaneš hry skoro zadarmiko atd. Steam může vadit pouze lidem, kteří místo něj mají na ploše ikonu torrentu.
      • Spatne ctes, nikde nepisu ze mi vadi steam. Pisu ze budu pouzivat to co ja chci pouzivat. Gabenuv obed me absolutne nezajima, s kamarady si pisu 10 let i bez steamu a slevy jsou mi ukradeny, kdyz neco chci tak si to koupim kdy napadne me. Navic nemam duvod mit singlplayer hry online only a nemam duvod mit pustenou jakoukoliv app navic. A to nemluvim o ojebech typu skyrim, kde cz originalka proste nechtela fungovat (a je mi prd*l kdo za to muze a kdo nemuze, bez online drm by to jelo).
    • U šaška Veskoslava mě vadí to, kdyyž má někdo jinej názor než on, tak je trolí pako.
    • problém je, že tu nie je nikto kto by to moderoval, kto by trollov ako sú bieber klony, ktorí sa tu bavia provokovaním, jednoducho banoval.
  • Pilgrim66
    Je to jak to nekdo psal, kockopes. Kdyz budu chtit PC (coz mam) sestavim si ho, muzu ho kdykoliv obmenit upgradovat apod. Kdyz budu chtit konzoli (mel jsem), tak si chci s prominutim sednout na prdel, strcit tam to DVD/Blu-ray a nic neresit.

Me treba vyhovuje prvni pristup, ale chapu, ze nekdo se v tom angazovat nechce. Ale nejaky SteamOS, konzole tiery apod...

Pro konzolare zbytecna starost, pro PC lidi moc mala variabilita modifikace.

PS: Jinak vlastnim Xbox controller, takze hry, ktery se hrajou s ovladacem si pohodlne zahraju u pocitace.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší