Přejít na výpis diskuzí
Testujeme nové Games.cz, zapojte se také!
13.9.2010 | Redakce Games.cz
321 příspěvků
-
oznacuji se nove prispevky od predchozi navstevy. po 2 minutach oznaceni zmizi (pokud se mezitim nic dalsiho nenapsalo)
-
test oznaceni noveho prispevku
-
Zkusím odpovědět za tvůrce (vypozoroval jsem už něco z jejich chování, snad se trefím):
Děkujeme za Váš názor, velice si jej ceníme a budeme se jím zabývat. Nicméně, má-li se kvalita vzhledu vylepšit, rádi bychom si přečetli Vaše konkrétní návrhy a připomínky.
Překlad:
Nezajímá nás to, ale hodláme předstírat opak, abychom se mohli po odhalení definitivního vzhledu (ne příliš vzdáleného od bety) bít v prsa, že jsme naslouchali názorům čtenářů. -
Zlatá současná klasika! Tohle namastil webdesigner na záchodě a tam to také podle mě patří. Hrooooozná nuda. Nebráním se faceliftu webu, ale at to taky k něčemu vypadá, no ne! Chlapi, zrušte betu, nebo přijďte s něčím zajímavějším...
-
Absolutne s vami vsemi souhlasim staré stánky byly o 100% lepší (hlavně ten přehled) a když jsem si tady něco chtěl vyhledat tak mě to přesměrovalo na neakej zahranicni web
hrůza -
naprosto souhlasim. dosavadni design je jednoduchej, prehlednej a hlavni duvod proc uz tolik let chodim jen na tiscali a konkurencni weby sem uplne prestal navstevovat. jestli i tiscali prejde na "moderni" neprehlednou zpatlaninu, tak asi cesky games weby prestanu cist uplne...
-
Novinky:
Také se přidávám k názoru. Celý prostor mezi "Hlavní stránka" v menu a "Bleskovky" bych opravdu moc rád už příště viděl jako zrušený ..
Nepříjemné jsou také "Bleskovky" pouze na jednom řádku - nechce se mně je pokaždé rozklikávat ..
Vyhledávání:
Pokud si nechám vyhledat hru, tak většinou nepoznám platformy, pro které je určená ..
Záložky karty her:
V kartě hry už platforma je, ale spolu s datumem vydání a ostatním je to všechno tak pěkně seřazené, že to musím hledat. A úplně chybí popisek hry (když už nevím o jakou hru jde, tak se mně o ní nechcou pokaždé číst celý článek).
Způsob otevírání obrázků je už pak pro mě taková malá tragédie. Jsem zvyklý si na obrázek kliknout a přes CTRL+kolečko myši si upravit velikost jak se mně hodí. Nový rámeček js sice efektní, ale nic s ním dělat nejde :/
Osobně jsem rád, že než nový web spustíte, tak ho aspoň řešíte. Ostatní weby si při upgradu ty slavné rotující novinky prostě zařadily a tady na tiscali bych to už asi fakt nepobral .. -
Ad 2) Webů plných efektů je spousta. Nenapadlo Vás, že je nemalá skupina lidí, o které se konkurence nepřetahuje (protože je přes všechny ty efekty nemohou na svých stránkách udržet) a kteří upřednostní web bez efektů?
Ad 3) Jsem čtenář. Nesouhlasím s Vaším vývodem. Většinou mě zaujme tak desátá novinka odshora a často díky perexu - nemám náladu filtrovat články přejížděním po jejich téměř kompletních výpisech.
Ad 1) Takže neshodujeme :) Důležitý obsah je pro každého čtenáře odlišný, proto mu musíte umožnit přehledný výběr. -
Nikdy jsem si nevšiml, že mým cílem, jakožto uživatele, je vygenerovat zisk. To není cíl můj, ale provozovatele. A ještě ke všemu zisk jako cíl k definici podkladů návrhu nestačí (protože to už by se rovnou navrhla hlavní stránka plná reklam). Mým cílem, jakožto uživatele, je získat to, co požaduji - informace. Pokud neznáte své uživatele, pak opravdu něčemu nerozumíte.
A mimochodem, zkuste si to své "podkopání" sama sebe po sobě přečíst. Jsem asi češtinářský hnidopich, ale prostě jste to tak napsal. -
Aha, vy rolujete strašně rád, milujete neuvěřitelně dlouhé stránky s nízkou hustotou informací atd. Nevím, kde berete, že stránky, které není potřeba rolovat, jsou nepřehledné. Nevím, kde berete, že stránky s velkým množstvím informací musí být zákonitě nepřehledné. Nevím, kde berete, že toužím po textech širokých přes celou obrazovku - šíře se dá vyplnit i jinak než textem. Nevím, kde jste vzal, že jste odborník nebo že jste chytrý, když se neumíte ani vcítit do role uživatele - a ano, osobní pocit je při designu důležitý! Ad "design pro pár geeků" - možná to je právě to, co je nedostatkovým a žádaným materiálem na poli webdesignu. Jenže to byste musel vytáhnout hlavu ze slonovinové věže těch svých trendů a trochu se podívat po tom, co uživatelé chtějí. Zpětná vazba spoustě těch "vystudovaných" a "vyškolených" designerů chybí... Já jsem rád, že tady na TG se snaží uživatelům naslouchat (nebo to aspoň předstírají) - i když to pravděpodobně nepovede k designu, který si já a (prý) pár (prý) geeků představuje - přehlednému a použitelnému.
Dám vám dobrou radu, jirko: omyl nepoznáte z knížek ani ze školení nebo pouček. Omyl poznáte pouze z praxe a moc Vám jej přeji. Já osobně nadávám na každé druhé webové stránce od těch moderních webdesignérů - i když na 100 % splňují všechny ty vaše svaté artikuly.
PS. Už jsem si zvykl nesouhlasit s lidmi, kteří mají zdánlivě vyšší morální kredit než já (zaměstnání, vzdělání), protože prostě nemají pravdu. Nehrajte tedy na mě hru typu "já jsem placený odborník, pořádám školení, píšu knihy, dělám weby na zakázku, udělal jsem novou podobu vyhledávacích výsledků Googlu apod. a TY jsi proti mě nula" - nefunguje to na mě. Já svou pozici znám. Bude-li třeba, uznám chybu. Ale zatím jste mě vůbec nepřesvědčil. -
Staré stránky jsou pro mně přehlednější, úvodní strana funguje výborně jako rozcestník a to prosím bez rolování. Jsem čtenářem už řadu let a právě tento herní web čtu pro svou přehlednost, sympatičnost a použitelnost.
-
Každopádně se přidávám k názoru, že rotující novinky přes půl strany jsou enjvětší prasárna, kteoru v poslední době od sebe všichni kopírují. Proč místo toho nemůžu vidět hned najedou odkazy na 6 nejnovějších článků? Takhle člověk vleze a fakt nemá šanci poznat, zda vůbec něco přibylo - trpí tím jak čtenář (propásne článek), tak vy (méně zobrazení článků, ktyž ho čtenář nevidí)
Plus ty tři odkazy pod rotujícíma novinkama - nefugnuje na ně prostředí klik otevírající článek do nového tabu (což považuji za docela normální funkci, kteoru dnes lidé používají) - je k tomu nějaký rozumný důvod? -
Jinak tahle debata je zbytečná, když jste schopný napsat větu "Čtenář nerad roluje, sám to vím nejlíp - jsem čtenář". Dám vám dobrou radu: vzdělávejte se, zajděte si na nějaké školení použitelnosti (u nás je pořádá spousta firem, např. H1), přečtěte pár knih a rychle zjistíte, jak moc jste se mýlil. Ale z toho si nic nedělejte. Chytrý člověk se poučí z vlastních chyb, hlupák se nepoučí nikdy.
-
Pokud nerozumíte psanému textu, přeštěte si to dvakrát nebo třikrát, obvykle to pomůže. Dobře udělané rozhraní UI ulehčuje uživateli provedení akce a tedy uživatel s větší pravděpodobností a dříve dosáhne cíle, tzn. dříve vygeneruje zisk. Nedivím se, že tomu nerozumíte, když jste rozsáhlejší komerční projekt evidentně ještě nedělal.
-
Pokud dáte uživateli volbu: rolovat na přehledném webu nebo nerolovat na nepřehledném, vždy zvítězí první možnost, protože uživatel v prvním případě najde informace snadněji a rychleji. Více textu na obrazovce NErovná se větší účinnosti a použitelnosti. To ví každý průměrný webdesigner. To samé platí např. s rozšiřováním... někteří lidé křičí, že se nevyužívá potenciál místa. Ale zkuste si číst dlouhý text roztažený přes 1600px. Oko má problém s navazováním na jednotlivé řádky. Prostor, bílé místo, to je to, co má obrovský vliv na přehlednost a použitelnost. A tedy i na účinnost (nejen obchodní).
Tady nejde o trend nebo módu, ale o to, že web se vyvíjí na základě nějakých zkušeností a snaží se jim přizpůsobovat prostě proto, že fungují. Byly o tom popsány stovky knih, byly provedeny tisíce testů. Weby se dělají tak, aby vyhovovaly VĚTŠINĚ, nikoliv zaslepeným geekům jako jste vy. -
Mimochodem, v bodě 2) jste trochu podkopal bod 1). Rozhraní vedoucí k zisku? Které dovede uživatele k dosažení rychlého zisku? Minimálně tohle byste mi mohl ozřejmit.
-
Pokud je cílem zisk, vítejte ve světě nenažraných chamtivých kapitalistů. Já jakožto čtenář chci informace. Pokud má být cílem této stránky zisk, nepotřebuje k tomu mě.
Čtenář nerad roluje, sám to vím nejlíp - jsem čtenář. Že hromada "moderních" webů přinutila uživatele rolovat, neznamená, že je nutnost rolovat správná nebo že mu to nečiní nejmenší problém. Že je in nutit uživatele rolovat neznamená, že je to správné. Prostě čtenář chce informace hned, okamžitě. To se nezměnilo a nikdy nezmění - protože chtít informace je svým způsobem definice čtenáře. Dejte mu dva weby, jeden, na kterém musí rolovat a druhý, který lépe využívá potenciál jeho obrazovky. Poznáte, jak se mýlíte. Dá se udělat web, který není přeplácaný a nemusí se na něm rolovat. Jenomže to by se muselo myslet hlavou a trochu slevit z "in" a "trendy".
Vás bych si jako zákazníka/šéfa nevybral určitě a už vůbec ne jako webdesignéra. Chybí vám nadhled a nezaujatost, vše hodnotíte jen podle trendů a módy a nejste přístupný jiným názorům a už vůbec ne požadavkům uživatele. -
Z velké části je váš příspěvek nesmyslný.
1) Cílem je zisk (návštěvnost, prodej, apod.). Tedy účinnost
2) Prostředkem je rozhraní, které vede k cíli. Tzn. jasné, přímočaré a přehledné řešení, které umožní uživateli dosáhnout rychle cíle. Pokud je web nepřehledný (nahňácaný na malém prostoru), uživateli trvá déle, než provede "akci" a zvyšuje se šance, že ji nedokončí. Co nejvíce informací na pixel? Proboha, tohle je co za nesmysl? Můžete to podložit nějakými testy? Je to blbost. Naprostá. Od A do Z.
3) Čtenář nerad roluje? To jste asi zamrzl v době před pěti lety, kdy to ve webdesignu byla pravda. Dnes je takový výkřik jen ukázka vaší naprosté neznalosti. Uživateli NEDĚLÁ nejmenší problém rolovat. Fakt ne. Dělá mu problém orientovat se na přeplácaném webu. Třikrát rychleji roluje v přehledném prostoru vyplněným dostatkem bílého místa, než hledá! S klikáním máte pravdu. Lidi neradi klikají. Také proto má velký význam větší množství textu, jako je ostatně i teď na novém games. Více textu je v tomto případě k užitku, nikoliv ke škodě!
Vás bych si jako webdesignera opravdu nevybral. Udělal jste někdy i nějaký větší projekt nebo jen plácáte webíky pro kamarády? Z vašeho vyjádření totiž vyplývá to druhé. -
3) Proc zdrzovat ctenare s perexy, kam se nikdy nepisou skutecne informace, ale jde pouze o lakadlo. At si rovnou zacne cist danou informaci, pokud je kratka, precte si ji celou na HP, pokud je to delsi a zajima ho, tak si muze clanek rozkliknout. Je to ve skutecnosti rychlejsi, nez mit na HP prehled se spoustou lakadel (rozumej perexy a ikonkove obrazky), za nimiz se skryva obsah, ktery ctenar uvidi az po kliknuti.
2) Navrh webu, ktery ma byt pro provozovatele ekonomickym prinosem, z nehoz pak plyne prinos informaci pro ctenare, musi z ruznych duvodu myslet i na efekt, bohuzel.
1) V tomto se vlastne shodujeme:) dulezity obsah okamzite - zadne nicnerikajici perexy, vsechno hned ted, pokud mozno strucne a cele bez nutnosti klikat. HP nedelame jako katalog a rozcestnik, ze ktere vedou cesty na to nejdulezitejsi - obsah. HP je obsah sam. -
Dobry den,
diky za konstruktivni pripominky a argumenty, vic takovych! Nase cile a koncepce se odklani od standardizovaneho modelu, na kterem herni weby funguji vsechny do jednoho bez naznaku zmeny radu let. Verime, ze existuje vicero pristupu, jak delat herni web, stejne jako existuje vicero druhu ctenaru, kazdy s jinym pohledem na to, co je kvalitni/nekvalitni. Jestli ten nas pristup bude uspesny, nebo ne..o tom se brzy presvedcime.