Přejít na výpis diskuzí
The Elder Scrolls V: Skyrim - recenze
16.11.2011 | Lukáš Grygar
1144 příspěvků
-
Jedna z nejlepších her, co sem kdy hrál a to RPG moc nemusím. Odehráno zatím jen cca 10 hodin, z toho 9 včera v kuse. Dlouho se mi nestalo. abych šel spát v 5 ráno a to sem si tak od 1:00 říkal, že to musím vypnout, ale ještě se podívám tám a pak ještě tam.. a co je ještě tady, koupím koně a jedu :-) Od jednoho souboje sem musel utýct, protože mág, co hlídal kobku byl moc silnej, ale předpokládám, že je to normál a vrátím se tam, až budu na vyšším levelu. Jinak je normální, že sem za tu dobu teprve na pátem levelu? A to se snažím plnit všechny questy i ty vedlejší.
-
-
Hodne dobre se leveluje vyrobnimi dovednostmi. Ja vyrabel Zelezne Dyky (1zelezo, 1kuze) a udelal na tom X levelu. Proste pro levelovani je dulezite pouzivat co nejvice dovednosti. (kovarina, alchemka, enchantovani, plizeni, luky, magii atd). Proste cim vice veci budes aktivni pouzivat, tim rychleji ti poroste lvl.
-
-
samozrejme je to volba hrace, jestli chce honit level. neni problem treba jit a behem chuze si nonstop delat "zbytecne" nejake ochranne kouzlo a najednou koukas - iluze level 100 (kupodivu se to nijak umerne neprodluzuje ve vyssich lvl). Bohuzel nejde osetrit, ze to clovek dela schvalne, i kdyz nemusi. Na druhou stranu nemuzes porad kouzlit utocne kouzlo, protoze se zapocitava pouze to skutecne ucelne, kdy zasahnes cil. Duvod proc honit level je samozrejme pro rozdelovani bodu na perky. Nicmene radim to nijak neresit, proste si delej co chces, hlavne ze te to zabavi. Me staci mit destrukci na 75, zamky na 55 a vic nepotrebuju. Casem se rozhodnu levelovat na alchimii nebo vezmu mec a budu vse resit mecem (a levelovat zbrane, blok, armor). Skyrim te nijak neomezuje, volba postavy na pocatku neni omezujici, jako napr. v morrowindu a jinych hrach.
-
-
no v TES se leveluje jinak nez v ostatnich rpg...v tes dostavas ,,XP,, za zvedani dovednosti v jednotlivych skillech a ty jednotlive skilly zvedas tim, ze je pouzivas....takze muzes splnit klidne milion bocnich Q a zustat teoreticky na 1. lvlu.
V podstate v TES a specielne ve Skyrimu je nejvyhodnejsi mit spise nizsi lvl, ale jednotlive skilly co nejvyse. -
-
Nechci trolovat, ale ono to jaksi není možné, aby sis udržoval nízký level postavy a vysoké levely dovedností, když ti s postupem na vyšší úroveň u jakékoliv dovednosti automaticky roste i level postavy.
-
-
-
Možno by ste namiesto nejakého debilného čísla mohli čítať samotnú recenziu, teraz by tu nebolo 100 postov úplne o hovne *7*
-
-
Tak já jsem ji přečetl. Co teď?
-
-
ÚVAHA O TOM, JAK GEOGRAFICKÉ ROZVRŽENÍ ÚKOLŮ A JEDEN GENERÁTOR K TOMU změní styl hraní a naboří navyklá schémata.
Nejsem nijak zvlášť dobrý pařan D&D, který by vybočoval nad běžný průměr komunity, ale řekněme mám svá léta a hodně odslouženo. A tak bych se rád o něco podělil a taky zjistil, jestli je na tom někdo podobně. Předchozí dva díly TES, série Gothic, oba Zaklínačové, onlinovka LOTRO a možná ještě něco (pokud teba nepudu až někam k 8bitové prehistorii D&D) jsou v uvedeném pořadí ;) skvělé pecky pro milovníka fantasy zážitku. Dají se hrát a prožívat všelijak, ale tak nějak jsem přesvědčen, že po čase každý věrňák sklouzne víceméně ke stejnému stylu hraní. A sice v rámci maximálního vyžití se ve hře a obsáhnutí celého zážitku a všech challenge začne automaticky "pečlivě luxovat mapu". A doteď nám k tomu i všechno nahrávalo. Posunout se v příběhu do města, tam se na chvíly usadit, nabrat co se dá, udělat úkoly frakcí, vyřešit místní problémy, pořešit hlavní linii a to vše přímo na místě nebo v blízkém okolí. Po pár dnech takového počínání zůstalo v quest booku pár nesplněných věcí, které dobrodružství posouvaly zas někam dál, kde všechno začlo nanovo. Postava/y smysluplně rostla, mapa se pomalu odhalovala a po splnění hlavních linií a městských a příměstských úkolů, zbývalo už jen doodhalit poslední "mapové lvy" doobjevit pár zbývajících daedrických svatyní nebo nepoviných dungeonů, dostavět či nakoupit poslední dům a bylo vymalováno ;)
Ne tak ve Skyrimu! Poměrně záhy jsem musel konstatovat, že můj starý a léty osvědčený koncept vysávání se mi hroutí jak domeček z karet. V podstatě jen Vorařov jsem vyčistil postaru a cítil se jako doma, ale už na cestě do Bílého Potoka jsem začal tušit zradu ;) Na místě samém bylo vymalováno. Proboha, každý druhý quest vede na opačnou stranu mapy! Proboha, cestou tam potkám několik dalších generovaných, které mě příjemně odvedou stranou na pár hodin, ale i dalších scriptovaných, které vedou zas úplně jinam. Křižuju krajinu a na jeden splněný úkol naberu 5 dalších. Pomalu sklouzávám do nepořádku a říkám si, že tímhle novým městem jen proběhnu odvzdat úkol a zkoumat ho začnu později, vždyť už mám plný quest book nesplněných věcí, nechci přidávat další, neudržím v hlavě všechny ty příběhy, neudržím pořádek, nechci se s nikým bavit... nééé nejde to, zase se přimotám do něčí hádky a už mám další dva úkoly navíc...co s tím co s tím... :DDDD
Jo tak tohle je Skyrim a troufám si říct, že ač to vlastně není nic převratného nebo světoborného, je to po letech osvědčeného a opakovaného klišé ve způsobu vyprávění příběhu "Pána Jeskyně", dost odvážná změna, skoro bych řekl až ťafka. Jestliže sem dřív cestou ze Syedy Neen do Balmory potkal jednu navěky stojící bábovku s jednorázovým vedlejšákem, dneska mi generátor velmi příjemně přirozeně něco vymyslí a pošle mě někam, kde mě zas něco čeká, kde mě zas něco čeká, kde mě zas něco čeká a já přitom, vlastně původně šel dělat něco úplně jiného a protože mezitím uplynuly dva dny a já k tomu ještě potkal draka a potřebuju dotáhnout jeho těžké kosti a šupiny domů do truhly, ééé kde sem to vlastně přestal? :D Jo tady, no prostě chtěl bych toho napsat víc, mohem víc, ale už radši zase ukončím grafoonanii.
Závěrem snad mohu říct totok. Skyrim dle mého ukončil něco jako lineární quest či quest chain a poskočil slušně k chaosu realističtější simulace fantasy světa a odvíjení jeho osudů. Scriptované příběhy se tu vprávějí křížem a na jejich okrajích přidávají chaos reality malé odbočky generovaných miniúkolů a to vše tak příjemně a přirozeně, že mi nad tím zůstavá rozum stát ;) Vám taky? -
-
Jo to jsem se také divil.Když jsem klasicky šel do města,zadal si questy a pak koukám kam to všechno vede :).Navíc ty úkoly jsou různě obtížně,takže se člověk někam dere a pak zjistí,že musí zpátky :) Také to,že když tu cestu k cíli čistí tak než tam dojde tak má plný inventář :) Prostě je potřeba se pokaždé připravit na výpravu a ne na cestu.
-Zásadní problém vidím v mapě.Když už cestují sem tam.Tak na té vyloženě hovadské mapě nepoznám kde jsem byl.(krom měst,dungeonu..)Nepoznám jestli jsem prošel les okolo jezera.Textura je pořád stejná.Je to sice jako reálná mapa kde se textura také nemění,ale na opravdové mapě si mohu zapsat poznámky.Zde to nejde.To mne vadí.Nemohu si zapsat: zde jsem dostal na držku(slovo p*d*el je zakázané? :d,to je jak církevní web ) půjdu jsem za později a zde to projdu severo-východně.
-Protože hra jak se zdá hráče nevede postupně všemi lokaci jak tomu bylo v Gothicku.Tak je kvalitní mapa základem.V Gothicu to nebylo potřeba.Tam hlavní i vedlejší questy vedly ke zkoumání lokací postupně.Zde to není.Bohužel zde není ani mapa:( pak si říkam jak to mám vlastní procházet?Mám jit dle hlavní linie pak se vracet a projít lokace mimo cesty?Nebo to mám brát postupně?Nebo snad zkoumat široké okolí při výpravou za questem?Krásné,že si mohu vybrat.Smutné,že si to nemohu do mapy poznamenat.
-Další špatnost je deník s questama.Nelze tam dám poznámky a není tam ani záznam diskuze s NPC.Pak opravu po čase nevím: Kdo,Kde,Kdy,Co chtěl a Co vlastně šlo.Vím pouze něco a to navíc často jednou větou. -
-
jj ta stručnost deníku mi taky štve, obzvlášť když mám naotvíráno plno q a vracim se k nim pozdejš a nemůžu si ten příběh připomenout a vůbec netuším o co šlo. A to je zase zpě k té úvaze, co sem psal. Je evidentní , že to nemlžem hrat, jak sme byli léta zvyklí. Je to moc reálný a hodně starejch featurek nám sebrali. V tuhle chvíli se to asi musí víc žít a nikam moc nespěchat, ale moc mi to nejde :)
-
-
Je to jako když jednoruký hledá ve městě SecondHand.Zde ta druhá ruka schází v podobě lepší mapy a zápisníku na úkoly :) Pak jak píšeš moc to nejde.
-
-
Jo, souhlasím. Ale co by tomu řekli konzolisti? Z ovládání hry a v menu je konzolovatost cítit jak čert, nejspíš to chtěli co nejuniverzálnější...
Třeba (skoro určitě) tam tyto featury dodají modeři.
-
-
Člověče, nic proti, ale pevně doufám, že v 37 letech nebudu zabíjet čas slintáním u počítačových her a následným psaním o tomto na virtuální fóra.. *11*
-
-
Tak to si me pobavil. Je mi o dva min, ale klidne bych rekl, ze v jeho veku to delat budes... Moje zkusenost ...ma to nejaky faze:
12-16 to se hraje vsechno, hlavne akce a dost uzas z her ...
po 18 jen vikendovy obcasny pareni (vyska, a slec.) kdy ti to tak ani moc nechybi, ale udrzujes si prehled... (tohle je obdobi kdy mas porad pomalej comp atd. :) - protoze na upgrade nemas prachy :))
dalsi obdobi 25-35 slus-konec!, rodina, prace, zabezpecit se (skoda casu na hry, v duchodu me to treba nekdy bude bavit apod.)
no a ted posledni rok (po35) se k tomu pomalu vracim. Ale uz si dost vybiram, a nadchne me opravdu maloco. A ten navrat je z toho duvodu, ze uz nejsem financne nesamostanej a nemusim byt v zaprahu 12 hodin denne pro pripad ztraty zamestnani. Takovy ty zivotni kravinky (bydleni, auto, duchod apod. ) mam vyreseny no a k hrani se dostavaji i moje deti :) - aspon v tom nejsem negramotnej a ke Skyrimu je v 8mi letech fakt nepustim...
Takze, je mozne, ze i ty budes v 37 hry hrat, ale je dost pravdepodobny, ze to bude z konicku ten nejposlednejsi a okrajovy.
jen takova OT reakace na zajimavy tema :) -
-
Ono i v tom vrcholovém období (2x-3x) se dá v klidu hrát, pokud to je primární koníček. Je to sice celkem nezdravé a lidé se na dotyčného budou dívat svrchu, ale jde to. *3*
-
-
Asi tak nějak *3* Když nepočítám ty první "televizní automaty" co jezdili v plechové maringotce po poutích, tak plnohodnotně pařím od asi páté třídy. To byl rok cca 1984-5 a první stroje ZX Spectrum a Didaktik Gama a jeho turbo úpravy kazeťáku odporovym drátem, IQ 151, PMD, Commodore 64, pak konečně první vlastní Amiga s disketovkou(!) v prváku na gymplu (1988) a pak XT/AT a zase turbo tlačítka, pak PC286/486/Pentium.. Prostě pořád až dodnes. Počítače jsou mi celoživotní zálibou i povoláním. Hrát dobré hry, učit se znich hodně anglicky, naučit se stavět pc, naučit se programovat a analyzovat algoritmus, bavit se u toho a s malými přestávkami do toho propadat zas a zas, toť můj úděl i mé hobby *1*
P.S. v LOTRO jsem už asi tři roky *3* *1* te´d mám ovšem Skyrim dovolenou *15* -
Nejvtipnější je když ten co se dívat z vrchu hraje za peníze automaty v hospodě :). To PC hraní,je teda levnější a i méně zdraví a mozek ničící.Dokonce starší hry rozvíjely myšlení svou logickou náročností.
-
-
No, dnešní hry rozvíjí leda angličtinu a multiplayer rozvíjí dokonce i schopnost se hádat, naříkat a nadávat, heh.
-
-
ale asi ne hrat Wow nebo Lotro :).
V mem pripade cas 26-35 byly co se hrani tyka mrtve roky... fakt to neslo, bude to asi dost individualni ..
( Napr. dnes vecer jsem mel v planu stat se arcimagem, nakonec budu muset procvicovat odecitani dvojcifernych cisel a prstoklad s klukem - no co, taky docela dobrej quest *1* ) -
-
Já jsem počítal v Ultimě Online peníze a co kolik stojí :) Musím říci,že tam jsem se skvěle naučil zpaměti počítat,násobit,dělit a převádět :) Hlavně tam byl klasický TRH.Tedy tam se ceny domlouvaly v čase.Tam rychlost byla nutná.Také tam fungovali zákonitosti trhu.
-Dokonce tam bylo vidět proč si člověk má stříhat vlasy a holit fousy.Protože to pak lezlo hráči z helmy ven a vypadal jak Krakonoš v plátové zbroji :D
Jednou jsem nakecal nějakému novému hráči,že když použije mast co mu prodám tak mu vlasti neporostou a nebude se muset stříhat.Tak jí koupil a použil.No zjistil,že je plešatej :D
Docela mu to vadilo.Hlavní bylo,že jsem měl peníze v kapse hh. -
Ale jo, MMO se dají hrát rekreačně. Dokonce i takové EVE Online. Akorát nesmí jeden mít moc vysoké cíle. *1*
-
-
-
-
*1* Tak to já zas pevně doufám, že mi to ještě dlouho vydrží...
-
-
Hezké, ale mám dotaz. Co má D&D společného s TES, Gothicem nebo LOTRO?
To chození je fajn, ale občas to přehání (rychle, dones mi jistou kouzelnou hůl, nebo všichni zemřeme! Sice je na druhém konci mapy, ale musí to být fakt rychle!). -
-
Tak pokud nejsi ortodoxní a pro D&D nevyžaduješ klasickou 4-6ti partu ve složení Barbar/Rytíř/Amazonka/Zloděj/Mág/Kněz, tak mají společné úplně všechno. Hraješ a prožíváš připravený příběh, kde se vzájemná interakce odvíjí od hodnot reality a štěstěny hodu kostkou ;) Aneb matematicky a náhodně simulujeme realitu ve vymyšleném prostoru. Akorát jsme se na cestě od papírků statistik, mapy na stole, hodů kostkou a kolektivní zábavy, přesunuli k rafinovanějším výpočtům na pozadí a v rámci offline rpg žel i do samoty zšeřelých místností a poblikávajících monitorů. Onlinovky to trošku zlepšují. Každopádně budu se nadále bít za to, že TES je nejlepší offline D&D a vykonala nejvíc práce na tomhle poli a LOTRO pak nápodobně v onlinu. ;)
P.S. Aby nedošlo k mýlce. Když píšu D&D nemám na mysli jednu konkrétní onlinovku od Turbine, ale obecně žánr Dungeons&Dragons v našich zmích též označovaný jako Dračí Doupě či Pán Jeskyně. -
-
Oh, opravdu? Já myslel, že D&D jsou poměrně pevně stanovená pravidla, která snad dokonce měla i několik vydání (plus teda AD&D), kdy se různě lišila, přidávala se povolání, rasy...
Ale to si nejspíš pletu, že?
Edit: ... jo, na DDO jsem nemyslel. A dračák opravdu není to samé, co D&D. Není to žánr. -
-
Aha, OK, tak když to bereš takhle, tak samozřejmě souhlas. To je jasný. Moje úvaha vskutku šla ve smyslu žánru her na hrdiny nikoliv nějakého přímého navázání nebo spojení povolených obsahů nebo ustálených pravidel.
-
-
Reaguju na sebe, protože pod tebe už nemůžu. No jasně, pokud se máme vymezit do škatulek, bylo by potřeba vyrobit další. Já vím co je RPG a varianty a vím i co je dračák a jeho odnože a svého času jsem zavnímal i mezinárodní pravidla a dodatky. Na druhou stranu tohle pro mě důležíté moc není. Uvažoval jsem o revoluci ve vyprávění příběhu. Možná stačilo psát open world nebo tak něco, ale termín D&D ve smyslu žánre her na hrdiny se mi v tomhle směru hodí, protože se asi nejvíc vymezuje do fantasy světa a protože nehledě na pravidla potřebná k vůli vyváženosti hraní po klubovnách, TES minimálně od třetího dílu přinesla něco, co je dle mého hlavním úkolem každého pána jeskyně, a sice připravit pro hráče báječný a co nejvolnější příběh, kde se opravdu můžou rozhodovat co nejsvobodněji a přitom něco zažít. Morrowind byla v tomhle nepochybně pecka ve své době. A to, co právě všichni mastíme, tedy Skyrim, myslím zase zvedlo laťku tohohle snažení o komplexní volný příběh a prožitek ve fantasy světě o pořádný kus výš. A co mě mate a chtěl jsem vědět, jestli to mate i další letité, je ta nemožnost vyluxovat mapu, kvůli skříženým questům. Jeden příklad za všechny. Když sem dorazil do vesnice po horou s tisíci schody, řešil sem problém s místním bláznem, kterému se ztratila sestra. Vypátral sem její osud a odešel od toho blázna s pocitem lítosti nad jeho osudem. Mnohem později jsem nafasoval od Temného bratrstva zakázka na tři vraždy a jeden z cílů byl i tnhle chudák. To mě rozhodilo jak v příběhu tak i v analytickém zkoumání, protože jsem si uvědomil, že kdybych napřed pracoval pro bratrstvo, zřejmě bych příběh jeho ztracené sestry nehrál, nebo by to byla sestra někoho jiného a ty osudy by se nespojily a zas by to byl jiný zážitek, prostě fascinace, fascinace, fascinace.
-
No tak to je pak RPG ^^ . Ale jo, někdo by mohl vymyslet pojmenování pro různé ty odrůdy. Open World RPG je poměrně dlouhý název...a "akční RPG" je zas něco, do čeho se vleze snad každá hra.
-
-
-
-
-
-
hra je uzasna ale netusim preco je moj kôn najvacsia hrozba v skyrime pre vsetkych enemiesov. dokonca aj pre drakov ;)))
-
-
Jj, já se kvůli tomu hóoodně rozhlížim a sesedám hóóódně brzo před nepřítelem, aby se koník nezapojoval. Případně to vemu na koni tryskem pryč a pak se pěšmo vrátim. Stejně mi ho ale chudáka, nějaká lučištnice zastřeila z krytu dřív, než sem vyřídil její kumpány. Tý potvoře lapkovský sem za to urazil hlavu palcátem, ale koníkovi už pomoci nebylo. Bylo mi ho líto.
-
-
Pokud by snad Daniel Vávra napsal tu protirecenzi, jak to někteří tady nazývají, hoďte sem prosím někdo link. Velice pochybuji, že by Cenega dovolila, aby na tomto webu byla taková recenze, takže ji bude muset vyvěsit někde jinde. Rád si to přečtu.
-
-
Nevím jak ostatní v redakci, ale já bych byl rozhodně pro, aby Dan svůj pohled destiloval do nějakýho textu. Sám bych si velice rád přečetl, co konkrétně mu na Skyrimu vadí.
A tu fantasmagorii o Ceneze si nech od cesty. Že by do obsahu webu kecal jakejkoliv distributor je absurdní. Můžou si stěžovat a fňukat, ale to je všechno. -
-
tak tady to máš, ty voe zadej do googlu: dan vávra twitter
a je to... -
Je tohle komerční web nebo jste nezávislá parta lidí, co dělá všechnu práci doma na koleně a z vlastních peněz si hradí hosting? No, zdá se, že ty reklamy okolo budiž mi odpovědí.
U recenzích ten problém ale nekončí. Píšete tu, respektive někteří zdejší redaktoři píšou, o zajímavých tématech (příběh o Team Bondi, o umělé inteligenci, o adveturách, proč nejsou konzole zlo), což je sice dobré počtení, ale aby jste něco zkritizovali, to ne. Naposledy jste to předvedli v podcastu číslo 53, kdy jste na Skyrimu něco zkritizovali, ale vzápětí jste řekli, že vám to nevadí a že to ani není problém a vlastně jste to změnili na klad. A to už pak není žádná komerce, ale vaše redaktorské diletantství.
Ale co bych se o to staral nebo to nějak dál řešil, nemám to zapotřebí. Vy zůstanete na svém, úroveň článků a kritiky se nezmění, tak co. Neměl bych sedět u počítače a psát takové komentáře, měl bych být zticha, svoje názory si nechat pro sebe a radši jít najít lék na rakovinu nebo postavit most. Sám sobě se směju, že se vůbec otravuji a něco sem píši.
Pro ty, kdo umí anglicky, můžu doporučit následující článek 7/10: The review problem:
http://www.computerandvideogames.com/326413/features710-the-review-problem/?page=2 -
-
Ne, tomu se říká hráčskej vkus. Vyvažuješ klady a zápory. Nikdo nemění chyby Skyrimu na klady - pouze konstatujeme, jak je vnímáme v kontextu celý hry, celýho zážitku. Někoho štvou víc, někoho míň. Někomu se nelíbí třeba dialogy, jinýmu naopak jo (viz podcast). Tak už to u vkusu chodí. Představa, že bych Skyrim obhajoval kvůli dobrýmu pocitu někoho z distribuce / inzertního oddělení, je z mýho pohledu naprosto absurdní.
Že je někde inzerce ještě neznamená, že musíš jít inzerentovi na ruku.
-
-
-
Cenega má sílu asi jako polámaný mraveneček. Kdyby jakkoliv byla schopna zasahovat do dění na netu, tak jsem já osobně už dávno umlčen. Jenže já ještě nebyl ani napomenut *1*
-
tak tady to máš:
Dan Vávra by nejspíš napsal: všechno je ve skyrimu na nic, grafika, GUI, příběh, systém boje, kouzlení, questy... pak by zalhal, že prostředí je náhodně generovaný.. a dodal další porci věcí co jsou na nic, kterých si jen on sám dokázal všimnout.
... a při tom psaní by mu v hlavě probíhalo: ale furt jet to sakra lepší hra než Mafia 2 -
-
Ježiš, ty jsi tragéd... Já si taky přeju recenzi od Dana Vávry, nepotřebuju tady vidět u každé hry desítku - vypadá to, že už je to jen z rozmaru poslední dobou... Anebo možná pan Poláček prohrál pikantní sázku s některým ze svých přátel z řad herních distributorů a takhle to dopadlo. *7*
-
-
-
Hoši, mám dotaz. Má někdo zkušenosti s perkem Block? Vztahuje se kromě štítu i na zbraně? Já vím, že blokovat lze i se zbraní, jen se ptám, zda se na ní vážou i výhodu ze stromu blokování.
-
-
Mam obourucni sekeru, cast se jich vztahuje i na ni, ale mám jich jen pár. V anglicke verzi je slovo "shield" taky jen u nekterych perku.
-
Block mám, ale protože se specializuju výhradně na boj štít+jednoruční zbraň(sekera), tak nevím, ale mělo by to být jasné v případě, že se ti blokováním zbraní zvyšuje Block skill.
-
-
To jo, to se zvyšuje. Já jen, že ty perky maj téměř v každém popisku slůvko "štít", tak jen ověřuju...
-
-
Já dostal další lvl blok i za blokování dvojruční sekyrou, takže myslím že jo.
-
-
Nj, ale co ty perky? Ani ve světě nic nepíšou...
-
-
Myslíš ty hvězdy? To beru automaticky jako že jo...jako jestli tě to vážně tak zajímá, tak asi jedině zajít na ofiko fórum.
-
-
-
-
-
-
Hru jsem koupil dávno před tím, než vyšla. Ničeho nelituji, je opravdu úžasná.
A co se týče recenze...kdybych si tuhle konkrétní přečetl a hru doma neměl, asi bych měl smutnou hodinku, než bych ji sehnal :D
Dobrá práce ;) -
Mě stačilo tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=66Rl_LeccCI
*15* -
konecne dostala 10 hra ktora si to zasluzila :) az na mensie zakysi AI ktore su v takejto velkej hre nevyhnutelne je to uplne dokonala bozska hra...a mimocohodom mne na desktop nepadla este ani raz
-
Nářezová diskuze. Někdy si říkám, že zavedení dvojí diskuze - jedné pro neregistrované a druhé pro registrované by nemuselo být od věci.
-
-
Na WoWfanu jsme zavedli diskuzi jen pro registrované a většině lidí to vyhovuje, nikde nebyl problém a plno problémů jsme vyřešili :)
-
Jsem pro masovou registraci odpůrců naší národně socialistické diskuzní strany, kteří nectí svatá pravidla Führera Kočkopsa.
-
-
Myslíš třeba pravidla slušné diskuze?
-
-
Si ko*ot. Jen proto, že si registrovanej, tak si myslíš, že si všem sežral rozum??
-
-
Ale vůbec ne. Když se podíváš do diskuzí, tak spoustu trolících a jinak podivných příspěvků je od anonymů. Koneckonců se podívej na svůj příspěvek. Je skuteně nutné mi nadávat do ko*otů? Člověk sem jde, aby se něco dozvěděl o hře a prokousat se skrz ten balast je fakt zážitek.
Také se vrací otázka nutnosti číselného hodnocení. Zase tu je spousta příspěvků ve smyslu že ta hra si zaslouží úplně jiné numero a úvahy o tom, jak je autor recenze fan-boy, zaslepenec, nadšenec a placenej od Cenegy / Bethesdy a já nevím koho ještě. -
-
Núti ťa niekto čítať príspevky od neregistrovaných užívateľov? Mimochodom, viac ako polovica príspevkov v tejto diskusii je od neregistrovaných užívateľov, taktiež približne polovica "trolujúcich" príspevkov je od registrovaných užívateľov.
Za "inak podivné" príspevky považuješ všetky s iným názorom, než máš ty, predpokladám.
Je to také prekvapujúce, že mnoho ľudí by hru ohodnotilo inak ako autor? Mne sa napríklad zdá, že to dáva celkom zmysel - mnoho ľudí, mnoho chutí. A keď si autor v recenzii a hodnotení odporuje, to potom ľahko môže vyvolať v ľuďoch rôzne pochybnosti o jeho dôveryhodnosti a objektivite. Predsa len, on za to berie peniaze a nemožno ani zabudnúť na fakt, že jeho recenzia môže byť dôležitým faktorom pri rozhodovaní o kúpe konkrétnej hry. -
-
Předpokládáš špatně, proti jiným názorům nic nemám.
K tomu hodnocení - já vím, že může mít každý jiný názor. Mě jenom přijde zbytečné v diskuzi řešit jestli to mělo dostat 10 nebo 8,5. Příspěvky od anonymů číst samozřejmě nemusím, nemusím číst žádné příspěvky. Ale proklikat se skrz ně musím.
Neříkám že všichni anonymové píšou bludy a registrovaní samá moudra. Jenom jsem zauvažoval nad tím, jaký by to mělo vliv. Vzpomeň na ten chaos, který tu vzniknul ze začátku reprízování Re-Play. -
-
Vplyv by to malo taký, že by tu bolo omnoho menej diskutujúcich - teda menej trollov, vulgárnych chudákov - ale aj menej zaujímavých názorov.
Mne osobne nepríde riešenie hodnotenia hry až tak zbytočné, treba uvážiť aj to, že mnoho ľudí si skutočne hry kupuje podľa recenzií (iné možnosti sú snáď len demoverzie - dnes nie veľmi rozšírené a rozhodne neobjektívne a "try before buy" pirátenie). A keď to niekedy recenzent prestrelí, lebo je napríklad fanúšikom série, a hráč/čitateľ je hrou sklamaný, tak môže byť právom nahnevaný.
Že niekto napíše v diskusii svoje hodnotenie a odôvodní ho, je podľa mňa úplne v poriadku a môže taktiež pomôcť ďalším potenciálnym záujemcom pri rozhodovaní.
-
-
-
-
-