Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • V pátek jsem hru stáhnul, přes víkend se nechal do světa pohltit a zítra, až budu mít čas si konečně vychutnat na plno v pondělí koupenou verzi, se do skyrimu ponořím znovu.
    Vadí mi tam zatím jediná věc, a to je právě ten překlad. Čeština je krásný jazyk, to bezpochyb, a i když jste dneska v podcastu vychválili překlad, asi mi bude chvíli trvat zvyknout si na přejmenované lokace, ale snad to moc vadit nebude.
    Chybky se v tak rozlehlém světě najdou, ale ruku na srdce, ani verze stažená v pátek mi neodhalila jediný bug, kterého bych si všimnul. A co jsem zatím zpozoroval, koupená je na tom ještě lépe co se optimalizace týče, takže zásadní zklamání to určitě není. Mnohé tupé koridorovky se mají co učit.
    Konečně první hra od Bethesdy, u které si můžu říct, že jí opravdu není co vytknout. Pokud tohle nějakého hráče nechytne, pak to je tím, že tenhle žánr pro něj prostě není, hra dává maximum a kdo nechce brát, jeho boj.
    • Daji se v krabicovce nastavit cesky texty?
      • Teda anglicky... : D
        • Dají, při instalaci hry určitě ;)
  • Mé první dojmy (po cca 15 hodinách hraní)
    Úvodem
    Jsem nadšenec do série The Elder Scrolls a hraju jí už opravdu dlouho. Nejvíce se mi líbil Morrowind (9/10), Oblivion byl horší, ale rovněž dost dobrý (7/10, s modifikacemi 9/10).
    Dejte si pozor na první dojem ze skyrimu - díky některým nedostatkům může být dost špatný, ale po pár hodinách se prostě musíte zamilovat do této výborné hry.
    NEGATIVA
    1. Invetář je prostě konzolový port a nic více. Nicméně se dá na něj hrozně rychle zvyknout. Tím neříkám, že se mi začíná líbit, ale díky tomu navyknutí se v něm nemusím dlouho hrabat.2. Většina textur je fakt hnůj. Třeba sníh na některých místech vypadá dost uměle. Atmosféra skyrimu to ale přebije.3. Občas nefunguje animace postav; není to ale nějak časté. Až ale uvidíte postavu s křečí v krku, nedivte se. 4. Mapa se mi moc nelíbí, ale platí to co u inventáře - strašně rychle se zaryje pod kůži a člověk se tím nemusí trápit, že je mapa v cool 3D atd. 5. Ovládání prostě někdy nefunguje - hlavně navigace v menu je nicmoc. 6. Řada menších nedodělků. 7. Instalace a typ ochrany (steam) 8. Jízda na koni horší než v Oblivionu (+ chybí poholed z první osoby).
    POZITIVA
    1. Atmosféra - taková atmosféra tu byla naposledy v Morrowindu. Prostě dokonalé. 2. Světla a stíny, efekty - zatímco jsou textury hnojem, světla atd. jsou na velmi dobré úrovni a to natolik, že to snad i přebije špatný dojem z textur. 3. Svět - prostě živý, moc pěkná příroda udělaná daleko lépe jak v oblivionu, řeky plné ryb, ve městech dost NPC včetně dětí (za odvahu bethesdy dát do hry děti dávám obrovské PLUS). Pro modifikace přidávající nové domy to je svět úplně dokonalý. Už vidím svůj hrad na jedné ze skal, jak se majestátně tyčí nad krajinou. 4. Dungeony - popravdě, neviděl jsem lépe udělané dungeony. Prostě dokonalé. I puzzle jsou moc vydařené. 5. Hudba - co dodat. Jedno velké plus: je tam jedna skladba z Morrowindu a to zrovna jedna z nejlepších. 6. Hratelnost - nemůžu si pomoct, ale působí to na mě tak nějak tradičně - po pár hodinách jsem musel konstatovat: Jo tohle je THE ELDER SCROLLS. Je to sice dost akční, ale mně to nevadí. Úkoly mě baví a mám pocit, že dělám fakt něco důležitého, že jsem součástí světa. :lol: 7. Ovládání někdy nefunguje - negativum, ale co funguje, je velice intuitivní a člověk během chvilky umí přepínat sety zbraní a bojovat smysluplně. 8. Obtížnost hry - podlě mě nastavena velmi dobře. Žádným úkolem neprocházím příliš jednoduše a už jsem i několikrát padl. Hraju jen na úroveň adept. Jen se mi zdá, že jsou příliš silní summoni. 9. Řada drobností: - např. crafting. Ten je udělaný celkem pěkně. Považuju ho za drobnost, neboť v SP hrách nemusím mít vše uber super, ale stačí takové věci, abych byl spokojen (na grindování equipu jsou tu MMORPG). - možnost přidat si označení na mapě. Velmi dobrá pomůcka. - chování některých zvířat. Někdy je sice podivné, ale jindy umí překvapit. Např. jsem potkal lišku, která si mě velmi váhavě očíhla a pak šup pryč. - učení se kouzel z knížek a sbírání knížek po celém světě. - systém perků a menu pro investování bodů do perků (jediné menu ve hře, které se mi opravdu moc líbí - prakticky dokonalý nápad). - všudypřítomné odkazy na historii a lore světa (kdo zná historii a lore světa, musí si pobyt ve Skyrimu užívat, neboť je dobře udělaný a logicky navazuje na předchozí díly).

ZÁVĚR: 8/10 (velmi nadprůměrná ale nikoli dokonalá hra, jasný adept na GOTY, po doladění kandidát na absolutní hodnocení, velmi důstojný pokračovatel série TES)
    • Tos psal dyl ten komentar, nez jsi hral, ne? : D

Asi bych mel ocenit tvou namahu, ale spis mi to prijde jen smesny, psat na takovouhle hru takovou zed po patnacti minutach. A to prosim vcetne zaveru a hodnoceni : D

Nic ve zlym - jen me to pobavilo. Ve zlym bych mozna psal, kdybych si to vubec precetl ; )
      • jen jsem to zkopíroval z fora na TES, kde jsem psal tento komentář a kde to psalo dost hráčů, kteří se ještě rozmýšelil, jestli to fakt koupit. *3*
        • Jasne - vsak ja to blbe precet, a hned divoce scrolloval dolu.
          Degenerace holt nejni zadnej med...
          • prostě si to rychle prolít, aby si mohl dát rychlý questík do skyrimu... to beru. *1* *3*

beztak to většina lidí ani nepřečte a všimne si jen toho, že jsem dal nižší hodnocení jak 10 a budou mě označovat různými slůvky, kterými já nazývám naše politiky
      • Ja jsem fakt uplne tupej - sorry. Patnact HODIN - uz to vidim : D
  • 10tka naprosto zaslouženě :)
  • Myslím, že zde je i přes občasné bugy ve hře, hodnocení 10 opravdu na místě. Nechápu ty, co tu nadávají na grafiku...lidi, vždyť je to RPG s rozsáhlým otevřeným světem, ne žádný koridor, kde si vývojáři mohou dovolit High-res textury. Krásná grafika, dobrá optimalizace, rozsáhlý svět a ta škála věcí které zde můžete dělat je neuvěřitelná. Co byste ještě chtěli? 10/10
  • PC verze si 10ku urcite nezaslouzi, UI je primo hrozive a dost srazi tak veliky potencial... Hra je jinak naprosto paradni a jsem nakonec rad, ze jsem nedal na gameplay videa a verim modderske komunite... Slabe textury me fakt nepali, ta hra je vizualne a stylisticky deset kroku pred cimkoli, co bethseda vypustila... podle me je to 9/10 za to UI, jinak si nemuzu stezovat.
    • no AI u nepřátel je docela good, hlavně ti s lukem jsou docela zákeřní. Nejvíc mě štve když po mě jde banda nepřátel a já jenom vkročim trochu do vody a oni stojej a čuměj na mě *1* to maj trochu nedotažený, ale jinak good .. všechno se časem doladí
      • Řekl bych, že AI je naopak jedno z nejslabších oblastí hry. Nepřátelé, hlavně melee, se zasekávají o všechno možně (stačí i celkem malý kámen) - ve městech stačí přeskočit plot a nepřátelé se k vám nedostanou a v divočině stačí vylézt na nějakou vyvýšeninu a nepřítel bude poctivě stát pod vámi a čekat. NPC můžete polechtat kudlou v břichu, ovšem i po tom se s vámi bude bavit, jak by se nic nestalo. Podobných situací je spousta a je to škoda :/
        • tohle se mě nestává. U oblivionu to bylo přesně jak píšeš, někam skočim na kámen a oni pobíhaj sem tam nebo stojej podemnou a já je lehce kosim, ale ve skyrimu to maj právě lepší, protože mě vždycky utečnou někam pryč, takže musïm slíst a běžet za nima aby mě neutekli, což považuju za krok dobrý směrem.
          • S tímhle naprosto souhlasím. Až mě někdy štve, když mám obra skoro mrtvýho a on začne sprintovat směrem ke mně. Vyskočim na nejbližší skálu a těšim se, že až se mi dobije mana tak ho sejmu jedním mocným fireballem, no a on zdrhne naznámo kam :).
  • Miroo_CZ
    Nový rekord 8xx příspěvků během pár dní..!
  • Škoda, že zoufalá AI tu hru dost sráží.. Obra jde s trochou šikovnosti ustřílet na 1.levelu - stačí mít dostatečnou zásobu šípů a najít nějakou malou skalku, kterou on kvůli katastrofálnímu pathfindingu není schopen přeskočit, ale pouze obíhat, takže stačí být v pohybu a za chvilku leží..:/
    Navíc je to Bethesda, takže nuda a stereotyp se dostaví poměrně brzy - a to rozhodně kvituji změnu levelovacího systému oproti Morrowindu a Oblivionu - nahrazení atributů perky se mi líbí víc, ačkoliv experience-based RPG systém mám mnohem radši - už proto, že zkušenostní odměna je pro plnění questů mnohem větší motivace, než nějakých trapných 300 goldů - zvlášť, když většina questů je bethesďácky nezáživná, ve stylu kvantita na úkor kvality..
    Na druhou stranu atmosféra ujde, syrovost a sychravost Skyrimu ze hry celkem dýchá a bavilo mě probíhat se po zasněžených pláních nebo sledovat mamuty v tundře..
    Rovněž se mi moc líbí zpracování zbraní a brnění, na to jsem tak trochu fetišista a tady jsem si dost liboval..
    Za mě dávám tak 65%..koupě nelituju, těch pár stovek mě nevytrhne, ale asi to nedohraju..:)
    Toto je můj názor, je možné, že jsem už na hraní moc starý a musím se věnovat spíš rodině, takže není čas se do toho ponořit, jako za starých dobrých časů bezmezného paření dnem i nocí - tak mě za něj (pokud možno) nepranýřujte..:)
    • zatím jsem nehrál, ale těším se moc. totálně mně zklamala recenze, na kterou jsem čekal 5 dnů. 10/10 ? podle recenze 7/10, staré obrázky, videa, jediná omluva, že snad autor spěchal zpět do hry. *16*
      • 10/10 protože je to zážitek, který pár drobných neduhů nemůže v hodnocení srazit byť o bod *1*
    • S tou AI souhlasim,ale na druhou stranu pokud si chces hru uzit,tak prece schvalne neseknes obra o kamen,ne? A kdyz uz se to stane,tak ho obejdu z druhe strany a bude to zase v poradku. Problemy s AI a sekanim se o predmety ma kazde RPG s otevrenym svetem.
      Odmena? Jen penize? Krome toho ze ne za kazdy quest dostanes penize,tak me to naopak prijde lepsi nez XP. V pripade zkusenosti plnis questy proto,aby jsi leveloval. V pripade teto hry(serie) plnis jen ty questy,ktere te zajimaji. Prozkoumavani sveta je to co dela tuhle serii pro vetsinu hracu zajimavou. Pokud nekdo trpi syndrome-musim splnit veschny questy co dostanu(coz u teto hry ani nejde),pak se zklamani z odmeny ani nedivim.
  • je to úplně lehké, pokud máte společníka nebo-li Lydii, vyjdete s ní z dané lokality, necháte ji tam za dveřma a sám tam přijdete, on otevře dveře, nechce totiž otvírat před ní, nejspíše :D zde je dyžtak návod: http://www.youtube.com/watch?v=85SdkLDn6mY :)
    • Tedy pokud máte problém s Bugem s Esbernem a Krysí dírou :)
  • Tak dělám ještě pár vedlejšáků a musím přiznat, že někteří obyvatelé Skyrimu mi i po dokončení hry dávájí nějaký lepší sidequesty (jen jsem zabloudil v jeskyni Železná mohyla, kde už jsem jednou byl, ale podruhé nevím kudy kam :D)
    už mám i Kovařinu lvl 100, celkem lvl 45
    • Kování byl jeden z prvních skillu na který jsem se zaměřil.Když pak vylepšuješ zbraň tak to přidává opravdu silné bonusy.Možná moc na to jak lehce lze získat 100 v kování.Pak má člověk rychle dračí zbroj a vypadá to vtipně když se v ní prochází mezi "somrákama" z Whiterun.
      • dračí zbroj k čemu? Daedric je uplně stejnej a vypadá líp a potřebuješ jen 90 smithing.
        • rhomola
          No ani nevim, jednak sem ještě neměl k dospizici porovnat dračí a daedricke maximálně vymaxované (rozuměj 2x kovářsky vylepšené) a druhej mnohem snadnější je ten, že dračí kosti a šupiny na výrobu a vylepšovaní dračího brněni sou takříkajíc neustále k mání, kdežto pro srdce deader se musí trochu speciálně. Dotřetice, mě se třeba dadric nelíbí, to už mi přijde hezčí ebony.
    • rhomola
      Však o tom vždycky TES byla, že hlavní linie a frakce jsou k nabrání snadno, ale spousta velmi zajímavejch q se musela vzdycky najít blouděním mapou. Dokonce ani všechny daedry nebejvali na primej q a dokud si na ten oltar nenarazil, tak si se o q nedozvedel. Tady by jich melo bejt patnact pro daedry, co sem tak slysel, ja mam zatim tri hotovy.
    • + začínám si skládat celek dračí zbroje, pak jen maximalizovat vylepšení a okouzlit :)
      • rhomola
        Ten už mám dlouho ;) jednou vylepšenej tezkej draci set vcetne stitu, ale neokouzluju, nevim proc, ale jakmile dam na neco kouzlo i kdyz je to treba obri duse, tak se strasne snizi statistika toho predmetu pro obycejnej utok, nebo obranu. Takze na to prdim. A jinak vcera sem ziskal druhej barak od sefa bournej havu, spolecne s povysenim po dobyti jedny cisarsky pevnosti a osovobozeni veznu. Je to super vila po jednom vrahovi. Oltar na carovani i alchymicka laborator a kuchyn. Hodne vitrin a stojanu na zbrane a i stojany(takovy panaci) na brneni. Akorat aso malej bug. Zaplatil sem za vybavu i z auklid po vrahovi a mam to ted zarizeny, ale vsude cakance od krve a kosti a mrtvoly a maso. Docela idylka ;)
        • To mají všichni vlastní baráky? Já se zabydlel ve škole ve Winterholdu. Když už jsem ten arch-mage, tak se to asi patří. *4*
          • rhomola
            JJ, spánek je s bonusem a ženatej spánek je s bonusem milovníka k tomu ;)
            • @Nord
              Ale věděl. A právě kvůli tomu buffu je spánek pro sraby. Komu by nestačil 20% / 15% bonus do skillování rychlosti ze šutrů, že.
              A pokud možno se vyjadřuj maličko méně nadřazeně, když k tomu nemáš sebemenší důvod. Nevypadá to moc chytře.
          • rhomola
            No já netušim, jak to bude ve Skyrimu, ale v Morrowindu byl jeden barák pro hrdinu, ale získat ho byla fuska a taky se chvili stavel. Ale nakonec to byla spis takova slechticka usedlost s nekolika budovama a hradbama a branou. Takovej malej hradek nebo pevnost by se dalo rict. V oblivionu clovek moh koupit nebo ziskat barak v kazdym meste a Tady zatim nevim. Uz je jasny ze muzes v ramci kazdy frakce jako sef ziskat vlastni pokojicek, ja mam teda zatim jenom ten pokoj sefa Druziniku. A pak asi nejaky domy. V nekterejch mestech nic nevidim nebo me nenapada, kterej by to moh bejt, jinde vidim opusteny a ja sam mam zatim dva. Ten co dostane kazdej hned na zacatku za zachranu Bileho Potoka pred drakem a vcera sem dostal dalsi po vrahovi za postup v ramci linie Bournejch havu.
            • Spanek pro sraby? Z čeho jsi usoudil? Když je hrdnina "odpočinutý" získává +10% ke všem dovednostem (ale to jsi asi nevěděl)
            • Pff, spánek je pro sraby :)
            • V každem meste u spravce si muzes koupit dum bez prodlev. Bohuzel bez vybavy, za tu si priplacis. Hrac, ktery je vsimavejsi zjisti, ze dum je ve Skyrimu jen pekna kulisa. Veskere itemy si muzete dat na jedno misto ve skyrimu, to misto si oznacite na mape a mate vystarano. Co se tyce unavy, vyspat se da kdekoliv
            • rhomola
              Mam to v češtině, ale Druzinici jsou Companions tušim, Bilej Potok je White Run a Bourny Havy jsou StormCloaks resp ta vzbourenecka armada nordu, co vede povstani pro cisarskejm ;)
            • Škoda, že z půlky nevím, o čem že to píšeš. Překlad není zrovna originál friendly *1*
  • Doufám že někdo udělá mód na pasti (kuše by taky někdo mohl udělat). Výroba a pokládání pastí mi v těchhle hrách chybí :-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší