Přejít na výpis diskuzí
The Elder Scrolls V: Skyrim - videorecenze
22.11.2011 | Lukáš Grygar
433 příspěvků
-
jenže, aby mohli desítkou ohodnotit hru která by jen vyčnívala nad ostatními (což podle mého názoru je prozatím portal 2), tak to by vývojáři museli hodnotit hry až na konci roku. A tuto úlohu, jak víme, plní ocenění "hra roku". 10 by měly dostat hry, které jsou něčím výjimečné, a to skyrim jednoznačně je.
-
Já jsem si ještě nedal tu práci s tím to spočítat, kolik těch 10-tek bylo od Deus Ex... potažmo by se dal vzít celý letošní rok. Myslím, že by to bylo velmi zajímavé číslo s ohledem na to, že redakce říká toto: "Nejvyšší hodnocení udílíme zřídka a pouze hrám, které v době svého vydání jasně vyčnívají nad ostatními."
Jen takový dodatek - Nezměnili jste si ten desítkový text teď někdy? Mám dojem, že tam bylo něco o tom, že takové hry vycházejí jen jednou za pár let, pokud se nepletu. *15* -
No vyjmenoval jsi jich cca 10, když započtu různé druhy dwemerských strojů tak dejme tomu 12. To má k "dost a dost" stále daleko. Jinak nazvaný stejný model s jinými statistikami nepovažuju za zvláštní druh nepřítele. Ze všech druhů daedra jenom tři astronachové?
-
*1* To není tak docela pravda. Můžeš si k ní lehnout do postele. Zbytek si holt domysli sám. To bude to vytváření a domýšlení vlastního příběhu, o kterém kluci mluvili v podcastu...
-
u nepratel jsi zapomel na kostlivce, vlky, medvedy, v trpaslicich komplexech potom ruzni mechanicti nepratele, prerostle krysy, upiri a zasvecenci a pak takovi ti co vypadaji jako rostliny a vyvolavaji medvedy.............samozrejem mimo dungeony obri a mamuti a draci, takze nepratel dost a dost, zvlast kdyz kazdy druh ma nekolik typu dle obtiznosti
-
Dík za úsměvný comment *1* Ale myslím, že modderská komunita s tím něco udělá *3*
-
... a rekreační daedromancie.
-
To je to, o čem mluvím *3* Ještě jsem nad tím moc nepřemýšlel, ale pravděpodobně by se na Games hodila absence číselného hodnocení. Ponechal bych jen textové hodnocení, kde by recenzent uvedl, kdo se zhruba u hry bude bavit, pro koho není určena, jestli má závažné nebo lehce přehlédnutelné chybky... a zakončit to třeba tím, že je ta hra skvělá pro každého, kdo má rád otevřené RPG a ke kvalitnímu hernímu zážitku nepotřebuje "bezchybnou" grafiku. Jistě, tohle u recenzí většinou je, ale s konečnou číselnou známkou se pak rozbíhají často i nesmyslné diskuze o tom, jak si text s výslednou číselnou známkou recenze "protiřečí". *7* IMHO u Skyrimu nejde ani tak o grafiku jako takovou (kvalita textur atd.), ale spíše o celkové grafické provedení.
-
No vzhledem k tomu, že RPG je už z podstaty "hra na hrdiny" je těžké neudělat příběh takový, aby jsi nakonec tím hrdinou nebyl.
-
Ty mu řekneš, ať si koupí knihu a pak mu napíšeš že je to pro retardy...? To se dost obtížně komentuje :D Řekni mamce, ať ti dá zaracha na počítač a běž radší ven nebo mezi lidi, tam tahle pubertální agrese většinou přejde.
-
10/10, 11/10 a brzo uvidíme 12/10, prostě games jedou a s ničim ani nikym se nemažou...
-
Jo a 9) Jde si vzít někoho za ženu, ale nejde s ní spát! *1* A autoři neměli ani dost slušnosti na to, aby jí naprogramovali aspoň větičku "Sorry, darling, I have a terrible headache". :P
-
Hodnocení je samozřejmě také subjektivní, i když by měl recenzent hru hodnotit hlavně objektivně. Výslednou známku ovlivňují hráčské preference, zkušenosti, požadavky atd. Pokud v recenzi zazní, že hra má své chybky, ale lze je v tomto případě hodit za hlavu, protože prostě neovlivňují ten popř. výborný zážitek ze hry a nijak zvlášť nekazí hratelnost nebo hodnotu hry celkově, tak se zde dá absolutorium pochopit. Tady na Games není hodnocení 0% - 100%, pokud by bylo, pak bych se asi přiklonil spíše k 96%, ale v tomto případě je to samozřejmě 10. Hráči si také musí uvědomit - jak říká Ondatra - zda chtějí netýmové netahové RPG, mají dostatečně silný HW a nevadí jim chybky AI či textur - pak mohou být s desítkou spokojeni. Lidé, kteří RPG normálně nehrají a potrpí si na "bezchybnou" grafiku a alespoň lehce nadprůměrnou AI, pak 9. I když, u Skyrimu jde spíš o celkový vzhled hry, než o grafiku jako takovou (textury atd.). Ale to je, znovu opakuji, osobní preference. Já osobně bych ale hodnocení Skyrimu na Games vůbec neřešil, alespoň ne tak, jak se řeší tady v diskuzi. Je to recenze z části subjektivní, hra dostala 10 ale autor v recenzi zmínil, že má své drobné chybky a tím pádem je mi jasné, že hra nebude dokonalá, což asi nebude nikdy žádná - je třeba pohlížet také na protiváhy a význam chyb u hry, jako je Skyrim, kde se dají celkem snadno (znovu říkám, jak u koho) hodit za hlavu. Zkrátka, zahrajte si to a posuďte sami, z recenze o tom víte kulový *3*
-
Klady zazněly v recenzi, takže zápory: 1) Nejde vytvářet vlastní kouzla. 2) Umělá (ne)inteligence. 3) Malá rozmanitost nepřátel. Když vlezu do jeskyně, tak jsou to buď draugrové, nebo banditi, nebo kouzelníci. Jednou za padesát jeskyň se objeví pavouk (víc velikostí, ale furt ten stejnej druh) nebo takovej divnej červ, co nevím, co vlastně má představovat. 4) Malá rozmanitost hádanek. Nežádám Tomb Raider, ale otáčející se kameny mě po chvíli už nudí. 5) Pohybovat se ve stromu dovedností je taková pruda, že levelování není pro mě zdaleka taková zábava. Navíc mi některé perky přijdou úplně k ničemu. Příklad: Na vysoké úrovni destrukce jde zapnout, že nepřátelé s nízkým zdravím začnou po zásahu ohnivým kouzlem utíkat. K čemu? Abych je naháněl přes půl světa/dungeonu? Jiný příklad: Perk na to, že po zásahu ohnivým kouzlem je nepřítel dočasně omráčený, v podstatě znamená, že dokud je mana, tak se vás nikdo ani nedotkne. Gamebreaking. 6) NPC nepoznají, že někdo zrovna vede dost důležitou řeč v rámci questu, a začnou do ní mlít ty svoje kecy o tom, že se prý vrátili draci, nebo že je šikanuje kamarádka nebo co našli, když se dloubali v nose. 7) Krátké questové linie v gildách. 8) Absence znamení, ve kterém se postava narodila. *** Dalo by se pokračovat, ale nechci jen kritizovat. Hra mě zatím baví dost. *4*
-
cau
skyrim je moje prvni rpg prave začinam a zaučuju se do čarodejný skoly a myslim ze je to jedna z nejatmosferičtejsich her jakou sem hral -
Je důležité se držet racionality a faktické stránky věci, zvláště pokud se jedná o profesionální činnost (tady redaktorství, konkrétně psaní recenzí).
-
Já si myslím, že pokud je hra po obsahové stránce blíží desítce, ale má nějaké technické problémy, tak je lze odpustit a dát desítku. Skyrim ale bohužel i kdybych ho měl hodnotit jenom po obsahové stránce má chybky. Je to hlavně skutečnost, že v podstatě hned od začátku hry máte pověst hrdiny a prakticky bezmezný respekt kohokoliv potkáte. Každý je vám ochoten svěřit důležitý úkol. Přidávání se k různým frakcím se zdá být hrozně jednoduché. Podle mě v RPG, hlavně sandboxovém jako je Skyrim, by se člověk měl hrdinou postupně stát a ne jím být implicitně hned od začátku. To trochu kazí atmosféru. Další výtku mám k rozhovorům. Nečekám v sandbox RPG složitý a dlouhý rozhovory jako dělá bioware, ale chybí mi tam možnost říct ne. Questy se často přijímají ať se vám to líbí nebo ne. Celkově mi to připadá jako, že se autoři bojí vám dát svobodu, aby jste se náhodou nepřipravili "špatným" rozhodnutím o možnost zahrát úžasný obsah, který pro vás připravili. A to prostě narušuje jinak dobrou atmosféru. Proto si myslím, že Skyrim si absolutní hodnocení nezaslouží.
-
No teď ten Tintin měl myslím 4ku, to bylo fajn... Ale taky mě to štve, že tady není více používaná celá šíře škály.
-
Nesmyslna logika, nemohl bys dat 10/10 nicemu. Zavody aut? Zkus mi nejake doporucit. Pro mne absolutne nezabavny zanr a i kdyby ses na hlavu stavel a bylo to dokonaly, nebavilo by mne to. Takze automaticky 9/10 i kdyby byl dokonalej.
Totez plati o jakkoli dokonalem fotbalu. Ten si jdu zahrat ven ale na pocitaci? 6/10 dokonalymu fotbalu, kazdymu jinymu tak 2/10 max. Zkus moji neteri co hraje The sims doporucit nejdokonalejsi strilecku na svete ktera ani zatim neexistuje. Nehrala by ji.
Hra ma vysoke prodeje. Kdyby byla spatna nemela by je. Navic i z tech prodeju 90% lidi co si koupilo Skyrim tech penez nelituje a litovat nebude i kdyz hru treba po 100 hodinach odlozi a bude vyhlizet datadisk pripadne dalsi dil a zase si jej koupi (nebo ukradne a zahraje).
10/10 jen pro hru co se libi 100% hracu je nedosazitelna utopie.
10/10 znamena - pokud vas tento zanr zajima, je to spicka ve svem oboru a nemela by vas minout. Skyrim tuhle podminku u mne splnuje. -
Technokrate!!!! Nesouhlasím ale bylo by na dlouho se rozepisovat se proč Dojmy jsou lepší než bodování...