-
Zrovna jsem nahrál pozici nové tahového XCOMU, který se údajně Wasteland 2 snaží být a není...
Zajímavý. Ano, má to méně chyb a ano, je tam lepší grafické provedení. Také na to měli prachy.
Ale čím, že se to snaží být? Stejně blbé questy, a naprosto omezené možností. Oproti Wasteland 2. Morální dilema ano jedno u čeho by se člověk zamýšlel...A k tomu technickému zpracování. Borci střílí skrze objekty naprosto normálně. Strčí kulomet do auta a hotovo. To i v tak "zabugované" hře jako Wastelands 2 není možné.
Opravdu to vypadá, že fanoušek falloutu co působí na fandosvské stránce nedá na nic jiného dopustit. Když se již pustil to výčtu chyb, který lze aplikovat i na jiné hry a pak to dopadá klidně hůře. -
-
Jo. Meritum XCOMu jsou souboje.
A proto, když srovnám Wasteland s XCOMem, je řeč o grafice, questech a morálních rozhodnutích. *7* -
-
Jenže srovnávat XCOM, což je taktická tahovka, kde souboje tvoří 95% obsahu a Wasteland, kde jsou souboje sice důležitá součást, ale furt jenom jedna z mnoha, to je, upřímně řečeno, dost nablblý. Samozřejmě, že souboje v XCOMu budou lepší. Kdyby nebyly, tak je něco hodně špatně. To je jak držkovat, že novej Wolfenstein má horší stealth než Dishonored.
-
-
"Samozřejmě, že souboje v XCOMu budou lepší."
Na tom není nic samozřejmého. A tuna jiných RPG mi je důkazem (Dragon Age, (A)D&D hry, podle všeho i Divinity a Shadowrun). Prostě to jde i bez žánrové vyhraněnosti. Wasteland 2 je 80hodinová hra a 30 hodin zaberou souboje. A i když jsou dobré, tak to prostě neutáhnou. Design je příliš plochý, na jedno brdo. K tomu pouze měníš menší flintu za větší flintu. Není tam taktický vývoj. A vývoj, který tam je, totiž statový progres, postrádá vnitřní logiku. Souboje ve Wastelandu by mělý být buď hlubší, nebo méně četné. Stejně plní často jen úlohu vaty. Ale přesně jak píšeš - souboje jsou ve Wastelandu jedna část z mnoha. Jenže ona žádná část Wastelandu není vyloženě výborná. Příběh by byl, kdyby se výrazně zkrátil a trochu se vrátil na zem. Souboje by byly, kdyby jich nebylo tolik a víc by čuchly k taktice. Loot by byl, kdyby se překopala ekonomika hry. RPG systém by byl, kdyby nebyl zamrzlý v předdevadesátkové hokuspokus době, byl logičtější a hlubší ve svých vazbách. Prostě všechno tohle už tu bylo a bylo to udělané mnohem líp. Já odmítám přijmout Wasteland jako nový Fallout, Baldur, whatever jenom proto, že tu dlouho žádný nebyl. Takhle u mě hlad po kvalitě nefunguje. -
-
Az take ploche ako to popisujes to nie je, uz len tym, ze oproti action based Xcomu, pouziva AP je ten system lepsi. Pretoze ano mozes si postavu stavat tak, ze ma viac AP ale slabsie a nepresnejsie rany, rovnako zbrane sa lisia kadenciou , presnostou, silou aj moznymi upgradmi. Xcom je v tomto horsi....burst nie je burst ale len 3 vystrely s rovnakym vysledkom ako pri jednom, nemoznost mierit naslepo, zbrane su presne take ako kritizujes, nic zaujimave a odlisne len velkost a sila v ramci typu a dalsie.
To , ze si reloadoval bedne uz je naozaj smiesne, RPG sa prave cez load / save ma hrat minimalne a urcite nie reloadovat kvoli mizivij sanci na otvorenie bedne , kde aj tak vies, ze bude random loot.
-
-
-
Tak zrovna XCOM uspěl, protože možnosti boje byly zcela jasné, lehké na pochopení a akční. Jeden měl kulomet ten dělal tohle další zase něco jiného. Do toho pár dovedností a vylepšování.
Bavilo mě to, ale že by se mi o tom zdálo ze spaní to ne. Zde mi to přišlo podobné. Jen A.I spolupracuje hůře. V XCOM utíkali, různě lezli atd. Ale, že by to bylo extra špatné a nedosáhlo to na super-mega-hyper XCOM, to mi nepřišlo. Nemusel jsem se přemáhat při každém boji ve Wasteland 2.
-
-
-
Recenzia je dobra, vystihuje mnohe problemy ktore Wasteland 2 jednoznacne ma. Osobne by som nesuhlasil s tou zabugovanostou, osobne ma zatial nestretol ani jeden zavaznejsi bug.
Rovnako ako staznosti na percentualne sance...je to RPG , ak raz vrazim skilly do bojovych a potom mam male sance na unlocky , tak je to moja chyba a nie chyba hry. Ak potom reloadujem kazdu bednu kde mam vdaka svojmu rozhodnutiu 12% sancu a otravi ma to, je to len moja chyba.
Na druhej strane to o RPG systeme je pravda, je mdly , nezaujimavy, nelogicky. Rovnako ako subojovy system, nema hlbku a casto ani logiku, aj ked posledny patch to zlepsil. Krytie je otrasne, hlavne jeho graficke stvarnenie.
Na hre je najlepsia nelinearnost a moznosti rieseni, to je vlastnost, ktoru vacsina linearnych koridorov dnesnej doby riesit nemusi a aj vsadepritomne odkazy.
Ako celok hra nie je zla, ale ani zdaleka nedosahuje na kvality tohtorocneho Divinity, za mna osobne 7/10. -
Píšu z mobilu protože jsem právě na hajzlu ale jsem to skutečné já. Nevíte jestli bude čeština? Neumím totiž anglicky
-
-
butthurt faggot je butthurt faggot
-
-
Jejdasku ty trotle ty vubec netusis co znamena "butthurt" vid?
-
-
Species, ty troubo, ty vubec netusis, ze reagujes na plagiatora, vid? :-)
-
-
-
-
Nejlepší na téhle diskuzi jsou ti staromilci, kteří si myslí, že když je to izometrické= 10/10. Ignorace chyb, bugu, lagů, seků a klišé, vše rádi odpustí, hlavně, že je to izometrické.
-
-
souhlas, to jsou takzvaně nerdi. Oni si žijí ve svém světě, který zamrzl někdy před 20 lety a celý žánr si idealizují. Ono klikání jednoho tlačítka myši, už taky není, co bejválo a doba pokročila k lepším mechanikám..
-
-
...k lepsim mechanikam? Misto "jednoho kliku" se macka na 4 tlacitka, to je primo revolucni
-
-
Hlavně si ten jouzínek (tipuju GGGaye - to jeho typicky fanboyské opěvování DS, které zatahuje do každé diskuze plus bagatelizování RPG systémů) plete akční hru s RPG. Líbí se mi, jak vychvaluje taktiku DS. Taktika v DS? Sure. *15* Kotoul, couvačka, pattern check, hit, kotoulek, lahvička, kotoulek, hit. Prostě takhle komplexní hra se nedá ani vysvětlit. Očividně nikdy nehrál nějaké kvalitní tahové RPG nebo strategii. *15* Ani se nedivím. Pro něj jsou tyhle hry zastaralé, protože jen klikáš myší. *15* *15* *15* V takovym Q3 taky jen klikáš myší a přitom je to nejvíc hard-to-master FPS ever. Tohle ale vysvětlovat někomu, pro koho je herní evoluce páčkovač a hry na něj, nemá význam. *5*
-
-
QTE?
autohealing?
quest marking? -
-
QTE - nas*at! to poslední co mi chybí ve Wasteland 2 - to první co nesnáším na F3 a F:NV
autohealing - děkuji nechci
quest marking - ten mi chyběl třeba v Morrowindu, nechyběl ve Falloutu 1, 2 ani v JA2 a nechybí ani ve Wasteland 2 -
ne např. combat v Dragon Age: Origins a provázaní taktiky a akce, souboje v Demon Souls, kde je potřeba taktiky, jak na určité protivníky a jakým směrem budeš svoji postavu vést. souboje v Dragon´s Dogma jako správně zábavné a přitom dost těžké. Proti tomu působí Wasteland jako z pravěku :)
-
-
dragon age nespominaj, tam to bolo praveze sprasene ...slo to od 10 k 5tim
taktika? ziskat cone of cold a bol si za vodou, suboje po nejakej cutscene? hociako mas nastavenu skupinu, stale ti ju hodilo do defaultneho postavenia
ostatne 2 som nehral, nemam konzolu
-
-
-
To není o zastarání mechanik. To je o špatném provedení funkčních mechanik. Rozdíl.
-
co krades jmeno, t y SVIiNE svinuta. *16* *16* *16* *16* *16* *16*
-
-
???
-
-
krades ty zlodeji ,m umri, shor devvko. *16*
-
-
co treba misto toho abys tady kolem sebe kopal a hazel nadavky tak se regnul? Pak ti nikdo nick "krast"(<- extremne vtipny oznaceni) nebude.
-
-
-
-
-
-
to není recenze, to je pouze házení exkrementů...
-
-
to není příspevek do diskuse, to je pouze házení exkrementů
-
-
hele jako sorry, ale pokud někdo napíše recenzi tak, že dle textu to vypadá na 1/10 a ve výsledku tomu dá 6/10 a ještě napíše "si přičtěte 2 body", tak je to buďto hlupák, který nechápe, že finální číselné ohodnocení je podtržení toho, co bylo napsáno a nebo se ten člověk chce za každou cenu zviditelnit, napíše tedy text bulvárního charakteru, jenže sám moc dobře ví, že to přehání, tak aby se neřeklo, dá se tomu za 6. Prostě finální čiselné honocení tu absolutně nesedí s textem recenze, již jsem to tu několikrát psal - to je celý ten problém. Tahle recenze je pouze o tom, za každou cenu házet špínu - games tenhle přístup co udělal Smejki pravděpodbně vyhovuje, protože se lidi v diskuzích akorát zhádaj a diskuze bude bude narůstat. Tenhle postup snahy o vyvolání jakési "senzace" mi dosti vadí - patří do Blesku, ale né do média, který je ve svých vodách na odborné úrovni.
-
-
smejki proste zapomnel vyzdvihnout i klady hry, tak recenze vyzníva negativne. ale podle recenze hra není odpad, jen ma nejake chyby, kvuli kterým dostala tu 6
-
jsi tu nový, že? abych tě zasvětil, na games se používá zásadně až na vyjímky pouze druhá polovina hodnotící stupnice, tedy od 5/10 dál, jinými slovy, 5/10 je odpad, 6/10 podprůměr, 7/10 je průměr, 8/10 je dobrá hra, 9/10 jsou super hry a 10/10 pro hry za které buď dostanou zaplaceno nebo je autor recenze fanboy *1* ještě občas použijou 4/10 pro ty nejhorší případy typu "to si znás fakt děláte p*del" ale to už opravdu musí být *4*
-
-
Ne právě, že tu nový nejsem. Už jednou jsem na tohle téma vedl diskuzi přímo z Games. Ti se vždy holedbají - v podcastech, že 6/10 je dobrá známa - že je to naprůměr. Já tvrdím to co ty, že to tak není, a že když hra na Games dostane 6/10, tak je to v podstatě hodnocení špatné hry. "Oni" však stále tvrdí, tak to není, že 6 je naprůměrná hra. Tady je jasný příklad toho, jak to ve skutečnosti je - text recenze ukazuje hru jako jasný pdprůměr - ale známka 6, což moc nesedí s tím, jak to vždy komikují členové redakce - a to mi vadí.
To, že mi pak přijde Smejkiho recenze špatná, je zase věc jiná. -
:) k te sestce bych jeste pridal - chtel jsem neco jineho a Vy jste me neskutecne nasr-ali, ze jste me neposlechli
-
-
-
-
-
Skvela a vycerpavajici recenze. Diky
-
OK kritici a odpurci teto hry... vyjmenujte mi dalsi 4 lepsi hry, ktere letos vysly... a taky mi vyjmenujte 3 lepsi RPG, ktery letos vysly...
-
-
Vyjmenuji ti klidně 20 her, které jsou lepší než W2, ale to, že jsou lepší, je třeba jen můj názor, který ty sdílet nemusíš. O tom to snad ale je ne, sto lidí, sto chutí.
-
Ze stejného žánru: Divinity: Original Sin a Shadowrun Returns: Dragonfall
Obě jsou výrazně lepší. -
-
tak to zapomeň shadowrun s gameplayem na pár hodin? jsi fakt vtipálek, tahle hra je velice propracovaná jak naznačuje Johny
-
dobra, to mame dve... a ta treti do nominace??? a ted si vem, ze jich budou muset nominovat pet :D
navic nesouhlasim, ze to je lepsi... Divinity jsem nehral a slysim na nej jen chvalu, takze verim, ze to bude tezka pecka. jen je to jaksi FANTASY rpg, kterejch je az moc a ja ulitavam na scifi rpgckach, takze to bude zalezet na osobnich preferencich
Shadowrun Returns - tam taky nesouhlasim, staci se podivat na howlongtobeat.com na playtime :)
-
-
Tezko objektivne srovnavat hry z jinych zanru, dokonce lze jen velice tezko objektivne srovnavat rpg a rpg, toto je celkem specificky zanr.
Ale z tahovek bych jako velice dobry rpg jmenoval treba Divinity, nemuzu rict jestli je lepsi nebo horsi pac jsem Wasteland nehral ale Divinity je na velice vysoke urovni -
-
ok, vyjmenoval si jednu hru, o ktery nevis, jestli je lepsi nebo horsi.. tak jeste 2 rpg... neni to zas tak jednoduche ze??
ono ani neni jednoduche vybrat 5 lepsich her z jinych zanru.
a vybirat takovy hry neni mimo... nejaka hra bude muset bejt game of the year a herni magaziny, vcetne games.cz, budou takovou hru vybirat. jsem si jistej, ze wasteland 2 bude okupovat predni pricky. mozna to neni nejlepsi hra roku (i kdyz lepsi letos imo proste zatim nevysla), ale rozhodne je to RPG roku a 6/10 je malo -
-
jo jo, recenzent je voul to říkám rovnou, nevěřím tomu že má nahráno ani 10 let. *3* Natož 20 což bych od recenzenta očekával. Hru z devadesátek a starší si určitě pro radost nezahraje a ani ze "studijních důvodů". Prostě amatér, příležitostný hráč, který je zhýčkaný nulovou obtížností her dnešní doby. Pamatuji si, že dohrát nějaké hry bylo v minulosti výzvou. Dnes škoda mluvit..
-
Ja bych se s tebou na miste vsadil o vyplatu ze wasteland2 nebude ani v zebricku, natoz v prednich pozicich.
Mam dalsi hru z podobneho zanru ktera vypada a je i hodnocena lepe a to Shadowrun returns, RPG vyslo dost(treba dark souls2) a kvalitnich her taky.
Nejak mi unika koho se tady snazis presvedcit o kvalitach wastelandu? Jsme to opravdu mi nebo jsi to ty sam? -
-
ja jsem docela hardcore hrac a hraju toho fakt hodne, Shadowrun Returns mam mimochodem na tabletu a hraju to zaroven s Wastelandem... ano, je to kvalitni RPG, ale soubojovej system je takova chuda verze toho, co je ve Wastelandu, ukecany to je dost podobne (tedy dost) a na rozdil od Wastelandu se jedna o vylozene primocarou zalezitost. Ta hra je linearni az beda.
Ja bych se o to, ze se objevi v nominacich, klidne vsadil...
snad jen kluci na Games budou muset plakat, az budou vybirat nominace, ze dali Wastelandu tak malo, protoze tam budou muset nacpat nejake horsi RPGcko, popripade tam nacpou Wasteland a budou vypadat jako paka, ktery hre nominovany na RPG roku dali 6/10. -
-
johnny: Dragonfall určitě zkus. Linearitu částečně vyřešili ve stylu BG II (musíš sehnat slušnej obnos peněz, aby ses posunul v příběhu), což s sebou nese nepovinný runy a questy, a i když jich neni moc, máš většinou na výběr, jak to zaonačit. Novinka je taky stabilní parta (i když můžeš na runy pořád nabírat lidi z venku), díky čemuž si k nim přece jenom vytvoříš aspoň trochu vztah, můžeš se s nima vykecávat v pauze mezi misema a každej z parťáků má nějaký pozadí, což je fajn drobnost. Nový zbraně a kouzla jsou tu taky, hlavní novinka v arzenálu jsou asi sniperky (teď doufam, že v původnim Returns nebyly a já neplácam chujoviny). Celkově toho furt moc neni, ale Shadowrun je krátka hra, takže to stačí.
Jinak furt platí velkej důraz na souboje, ale to se dá přičíst na vrub zasazení hry. Koneckonců, když se vlámeš do centrály korporace, nedá se předpokládat, že ochranku budou zajímat nějaký výmluvy. To neni chyba, naopak by bylo divný, kdyby se ze situace, kdy tě načapaj ve třetim patře tajný laboratoře vykecat šlo.
Co mě osobně docela mrzelo je, že se neklade moc velkej důraz na vývoj postavy. Respektive od určitý chvíle se ti začnou hromadit body na vylepšení, jak horníci v Cimrmanově uhelnym dole. Sice to pak někam rozstrkáš, ale člověk prostě nemá ten pocit jako v jinejch rpg, kdy každej level něco znamenal (obzvlášť Fallouty a Arcanum v tomhle excelujou, člověk se na novou úroveň prostě těší. Tady je ti to jedno).
Jo a taky mi to přišlo dost lehký. O dost lehčí, než Returns, ale to může bejt tim, že se Dragonfall hraje stejně a už jsem tim pádem měl s Shadowrunem zkušenosti. Každopádně se mi za celou hru povedlo chcípnout asi dvakrát a to ještě potom, co jsem udělal nějakou děsnou blbost.
Ale jinak super, furt je to jednohubka (na rpg, kompletní prolezení všeho + čtení všech textů určitě pod 20 hodin), ale to, co bylo na Returns dobrý nechali bejt a to, co skřípalo vylepšili, takže určitě doporučuju. -
Člověče překecal jsi mne a zkusím tuhle hru :) Něco na tom je...
-
to mas recht, souboje jsou pestrejsi diky dalsim skillum, na druhou stranu ses zase ochuzenej o pocet a variabilita zbrani, kterej wastelandu 2 nesaha ani po kotniky, takticka stranka je imo propracovanejsi ve wasteland 2, protoze v shadowrunu jsem se zatim nemusel ani poradne krejt a souboje jsou dost jednoduchy (coz se o W2 rict neda). taky tam chybi ty gore animace. v jadru je to podobny, ale kazdej ten system ma jiny vychytavky a u W2 mi to je blizsi, protoze se to vic podoba Falloutum, na ktery nedam dopustit :)
to pokracovani Shadowrun jsem jeste nehral, takze nemuzu soudit, ale ten "prvni" dil je super linearni, tam nejde udelat chyba nebo tapat, kam jit dal.
pokracovani ma udajne taky vyjit na tablety, ale zatim to nevyslo a na PC si to asi kupovat nebudu... ale nic nerikam, je to kvalitni hra, ukecany old school rpg, kterejch uz moc nevychazi a cyberpunk mam fakt hodne rad -
Shadowrun Returns: Dragonfall je výrazně lepší. Mimo jiné přidává nelinearitu. Ale nechápu tvou poznámku ke combatu. Boj je v Shadowrunu mnohem propracovanější. Mimo zbraní a krytu, který mají obě hry společné přidává Shadowrun kouzla, buffy, debuffy, summony, lepší melee combat a další rovinu boje ve formě hackování...
-
ale neomezuj se jen na games.cz... gamespot, ign, gametrailers, nekde se ten wasteland objevi, neboj :)
-
Tak si na me vzpomen v komentarich ke hre roku, ja si vzpomenu :)
-
-
-
-
-
-
Původně jsem chtěl napsat něco delšího, ale nemá to smysl. Tahle hra mě bavila. Nedělal jsem si iluze o "Falloutu 3", nehrál jsem to na nejlehčí obtížnost a mám opravdu hodně odehráno. V porovnání se soudobou konkurencí pecka (výjimou je Divine Divity: Original Sin). Retardktor co vyplodil tento text by si měl zjistit, jaký je rozdíl mezi recenzí a kritikou a zkusit to znovu... ideální by bylo použít i mozek a ne jen dupačky *1*
-
-
Aha keďže teba hra bavila tak to musí potom hta bavit každého?
-
-
To nikdo neříkal, zkus u psaní přemýšlet *3*
-
-
-
Wasteland 2 je prostě hra z devadesátek se vším všudy a v dnešní době je už šíleně zastaralá. Je to zkrátka cílovka pro hardcore RPG fandy.
-
-
Hlavně, že jsi napsal v čem je zastaralá... Graficky ano.
Ale nutnost myslet, morální dilemata, dlouhá herní doba atd = zastaralé? Ano, pro tupce co vyrostli na rychlokvaškách zcela určitě... -
-
..myslet? Morální dilemata? Tys asi hrál jinou hru. :D Ježiš šmarja, přečti si tu recenzi ještě jednou, promni si oči a zkus se dívat projednou nepovýšeně a bez automatického urážení ostatních.. máš v podstatě JEDINOU větší možnost trochu rozsáhlejší volby, co udělat - a to je hned na začátku, jestli zachránit jedny, nebo druhé. Nehledě na to, co uděláš, to bude vždy vnímáno jako špatná volba.. morální dopad dál ve hře nulový. Plus šíleně nelogické (celá citadela je plná posedávajících rangerů-profíků.. a proto, když to nestihne oběhat jeden nováček, tak se nedalo nic víc pro záchranu udělat a lidé nadávají tobě.. jasně). Dál tady není VŮBEC ŽÁDNÉ "šedé" morální rozhodnutí.. žádný výběr mezi zlem a menším zlem, nebo mezi dvěma neutrály. Vždycky je jedna strana konfliktu vykreslená jako fanatičtí magoři a druhá jako ta lepší, vždycky je naprosto OČIVIDNÉ řešení "za dobro". Nikdy nemusíš udělat žádnou velkou oběť, která by doopravdy něco znamenala nebo změnila. Nikdy nemáš na bedrech žádné rozohodování, které by vedlo k něčemu velkému. Svět je šablonovitý až hrůza a nijak nedokáže reflektovat činnost hráče, nikde není žádná zapamatovatelná věc, žádný quest nebo rozhodnutí, o kterém by člověk doopravdy přemýšlel do hloubky i po vypnutí hry. Sakra, i to Dragon Age 2, které je pitomá arkádovitá akce, má v sobě v tomhle ohledu víc. Hraju hry už dvacet let a tohle není žádné zjevení.. jen se tak tváří, že je pro ty "dospělejší" hráče, co rádi "přemýšlí". Jenže skutek utek.
-
-
kde nefunguje ani ten RPG system...
-
-
s hodnocenim se neda jinak nez souhlasit, zatimco divinity me prekvapilo prijemne, wasteland neprijemne... ja to teda jeste nedohral, protoze jsem byl znechucenej jednim bugem ve velkym questu, kterej odstranil az ted ten update, ale moje dojmy oscilovaly mezi 6 a 7 na desetibodovy stupnici i bez toho zadrhelu