Přejít na výpis diskuzí
XCOM: Enemy Unknown - videorecenze
15.10.2012 | Pavel Dobrovský
214 příspěvků
-
jaký wtf, jsou to největší hráči na evropskym poli
-
Zjednoduseni oproti puvodnimu XCOMu by se to obeslo dnes jen tezko. Puvodni XCOM jsou HC tahovky. Je to tak u vsech remaku nebo nastupcich 10-20 let starych hernich serii. Fallout, Deus Ex, FPS vseho druhu........ Dnes je hrani velky byznis, toci se v nem miliardy a hracu uz nejsou miliony ale stovky milionu. Cim drive si tohle clovek uvedomi a zvykne si na to tim lepe pro nej. Ostatne ty puvodni XCOM a Spellcross a dalsi prece nikomu nikdo nebere a zustanou HC uz naveky.
-
Nový XCOM se mi sice líbí, ale souhlasím s tebou, ten starý byl o mnoho promakanější.
-
No já jsem teď na jejich pozemské základně a maj tam nějaký trubky dólů do zemského jádra, a cilvilisty v nádržích, třeba to jádro chtěj vycucnout, to je jedno, ale nějaký důvod pro to asi mají. :-)
-
Že je to tak chytlavý je podle mně hlavně proto, že mise jsou krátké a rychlé a je jich hodně takže člověk chce pořád další a další a má pocit že postupuje. Mě tohle vyhovuje víc, než aby se jedna mise táhla půl dne, neměl bych takový pocit pokroku.
-
Tak dneska jsem přišel o Technovikinga a Thor Steinar dostal řádně na p*del, alespoň Rasputin, John Wayne a Xena žijou.
Ze začátku mě hra moc nechytla (spíš se mi hnusila), ale pomalu jsem se do toho dostal a určitě kupuju. Je to povedené, i když mi tam pořád vadí ovládání kamery, konzolovité menu a ta Toy Story grafika.
Za mě osobně, téhle hře chybí k dokonalosti reálná stylizace a reálné zbraně (myslím ty počáteční, startovní) a více zemí by tam taky mohlo být (Evropa = DE. FR a GB wtf??) pak by to bylo cool, ani mi už nechybí inventář jako v předchozích Xcomech. A konečně taky hra, která se musí opravdu hrát s rozvahou, protože s příchodem Bersekerů to začíná být docela maso. -
Tak to by Ti možná vyhověla nějaká Civilizace anebo potom hardcore Europa Universalis 3 :)
-
Absolutní souhlas. Vzpomínám si, jak tu někdo před vydáním vykřikoval, že možnost sbírání munice od padlých je úplně k h*vnu. No nevím, já bych tuto možnost využil snad v každé druhé misi.
Stejnětak základna. Sice hezká, ale úplně o ničem. A ještě neprakticky široká (mám 22" monitor, s nějakou 27" by se mi tam snad vešla celá). Jinak mi neuvěřitelně vadí ten interkom, který na mě pořád ječí ať jdu někam (a to si myslím, že tutorial jsem dokončil).
Tutorial jsem taky málem nerozdejchal. Počítal jsem s tím, že ho asi potřebovat nebudu, ale pro jistotu jsem si ho pustil a to utrpení, kdy jsem se jím musel řídit snad 3 hodiny bylo neuvěřitelné. Ale stěžování si na úvod Borderlands 2 mě přešlo, to ano...
A ještě mám jeden problém, který jsem nikde zmíněný neviděl. Fakt mě to s*re.
V původním XCOMu (proč originálu vůbec říkáme XCOM? *1* Vždyť v Evropě se to jmenuje UFO, ne?) v tahové mapě, když jsem poslal vojáka za nějaký plůtek a dal zakleknout, byla to jedna z nejlepších variant krytí. Ale nebylo to krytí v pravém slovasmyslu. Voják klečel a metr před ním byl třeba plot (ten nízký). Když cizák vystřelil, viděl jsem jak střela přeletěla zídku a trefila vojáka do hlavy. V novém XCOMu leží voják v krytí, nekouká mu ani rukáv (ano koukám na vás, pravidla airsoftu/paintballu *15*), cizák vystřelí a dá hit. WTF? Ano občas tam voják načuhuje, ale ne vždy a děje se mi to pořád. V jednom kuse mi vojáky zabíjí přes krytí. Krytí funguje naprosto stejně jako v originálním UFO EU - žádné není. Stojím za zdí, bum, voják dole, zeď stojí, Jak? F*ck logic. Jde mi vlastně jen o tu vizualizaci samotného krytí. Podle mě to teď jen vypadá nesmyslně a nespravedlivě.
Takže souhlas, dobrá hra, ale ne pro ty, kteří milují originál. -
Ja ty granaty vetsinou resim rotaci pohledu - kdyz je hazis jakoby do strany a ne nahoru/dolu, tak se miri lip.
-
Starej dobrej Spellcross, sice to nema absolutne nic s Xcomem spolecneho, ale ze by ho nekdo prekonal ? Jinak ke hre hraju ji me se docela libi. Nemuzu srovnavat s orginalem i kdyz asi si ho na steamu poridim a vyzkousim. Hra neni spatna, po dlouhe dobe pekna tahovka, ale obavam se ze to za chvilu omrzi. Prijde mi to trosku zjednoduseny, ale to je u vsech her. S tou zakladnou mate pravdu. Spousta veci by se dala vysperkovat k dokonalosti. Ale hral by to nekdo ? Mozna jen fanousci a to si dneska asi studio nemuze dovolit. Je potreba delat hry pro masu. Problem je ze dneska penize hejbou svetem... skoda.
-
Dva izraelce, nemku, mexicana, rusku a tank. Tak leda ze by mexican!
-
Tak tim pádem jsem asi jedinej kdo hraje na PC a hrál předešlí díly....
-
no... asi jo ;-)
-
ono je teď moderní zjednodušovat, to se děje normálně u většiny her
-
Jinak díky za videorecenzi;)...nedáš někdy mulťák(nemyslím multivitamín, nápoje k vzájému zápolení se mohou pít jakýkoliv;))?
-
Absolutně nemůžu souhlasit, že správa základny je plochá a o ničem. Naopak, je tady mnohem větší provázanost a všechno souvisí se vším. Stavbu jednotlivých zařízení neovlivňuje jen (ne)dostatek financí, ale i energetické nároky, materiál a živá síla. To samé platí pro vynalézání a výrobu. Prostě, jak v recenzi uvádí Pavel, člověk je pořád v presu a pořád má pocit že se nedostává zdrojů, nebo že nějaký směr zanedbává.
Jsem velký fanoušek původních X-COMů, do dneška je hraji, ale musím uznat že správa základny je lepší a zábavnější tady.
A co se týče bitev, takové potěšení z dobře provedených taktických hrátek jsem naposledy prožíval snad jen u Jagged Alliance2..
Výborná hra, i pro ty co hráli originál. -
To si přeci můžeš domyslet nějak sám proč nás nevyhladí úplně. Proč pořád všichni musí mít všechno vysvětleno do detailu? Lidi přestalo snad bavit přemýšlet?
Já mám rád,když si můžu některý věci nějak vymyslet sám...třeba nás nezničili atomovkou,protože nás chtějí jako potravu,nechtějí zničit ekosystém a budovat tady něco atd atd. Můžeš si dát tolik důvodů proč nás nezničí jedním stisknutím tlačítka.
Třeba to jsou Gangsta mimozemšťani co prostě jdou jeden na jednoho co já vim.
Jinak video mi šlo dobře. -
Je to chytlavý..já se kvuli tomu chytil i s přítelkyní:).....rychle u toho utíká čas a po nějaký době hraní, když se člověk odprostí od toho, že se to jmenuje xcom, tak je to dost návyková záležitost. K vojákům si člověk udělá rychle vztah, boje jsou zábavný, i když aktivování soupeřů a takovej celkovej pocit předpřipravenosti bojů, ač tomu tak není, v člověku zůstává. Není to takový piplání s každým krokem jako ve starým, ale vlastní druh zábavnosti to má taky. Změny na globu mi přišli spíš k horšímu(at čas,tak boje). Co se týče jedný základny, tak je to menší problém než se původně zdálo. Graficky mi to v pohybu taky vadilo mín než v teorii, i když se těším na to jesti výjde mod ve kterým budou zbraně tak nějak zrealističtěný(je to vůbec slovo?.)). Ovládání myší a klavesnicí vadí jen při raketách a granátech, ale nic co by nešlo vychytat. Celkově spokojenost. Na rozpitvání by to chtělo asi jinou formu než jen komentář v diskuzi;).
-
*videi
-
je ve hře nějak vysvětleno, z jakého důvodu mimozemšťané nepoužili konvenční zbraně (chemické,toxické, jaderné..) při invazi ? ta idea mimozemšťanů, přiletivších z jiné galaxie jen proto, aby se mohli účastnit přestřelek na ulicích a krýt za auty mi přijde dost přitažená za vlasy, připomíná mi to assassins creed, kde ostatní protivníci čekají, až si to hráč postupně vyřídí se všemi jeden po druhém
mimochodem, ty problémy s trhanými videy jsou jen u mě ? tahle videorecenze měla tak jeden snímek za vteřinu