Přejít na výpis diskuzí
XCOM: Enemy Unknown - videorecenze
15.10.2012 | Pavel Dobrovský
214 příspěvků
-
Inventař nechybí, novy tahový systém je idealní, hra velmi zábavná a návyková, za mě 85% rozhodně nelituju vynaloženych peněz. Pár věcí co mě serou/udivujou:
Chtěl bych tvrdý zámek pater, ne že sem ve třetím patře a myš přeskakuje někam dolů.
Hodit granát nebo raketa (myší) je taky chaoticke.
10 enginerů dokáže udělat 10 věcí 10 dní, ale 9 enginerů nedokáže tento předmět zkonstruovat vůbec, wtf? Vyzkum není moc rozsáhlý, ale aspoň počet vědců ovlivňuje dobu a nedokáže makat na X vecech naráz.
Nemužeme zvolit povolani vojaka... ale mužu uložit hru těsně před povyšenim a loadovat dokud nedostanou povolani, jake se mi libi. Stejně odměny za mimořadne ukoly. Tohle je trochu k smichu. *8* -
tak ted si nastval nejednoho hatera konce Mass Effectu 3 :D Jinak naprostej souhlas, predstavivost lidi, predstavivost!
-
Předem, UFO:EU pamatuju a hrál jsem ho. Teď ale k tomu novýmu.
Co mě nehorázně sere je, že i když všechno nakrásně vyzkoumám, nemůžu to vyrobit, protože nemám DOSTATEK inženýrů. Prostitutka co je to za logiku? Neštvalo by mě to tak, kdyby se s tím dalo něco dělat, jenže já musim jako trotl čekat, než se namane nějaká mise, kde se mi uráčí za odměnu nabídnout čtyři (sakra proč čtyři?!, včechno je odstupňovaný 5,10,15) takže jich po úspěšné misi nebudu mít beztak dostatek. Celá výroba je postavená úplně na hlavu. Instantní výroba a z toho plynoucí mechanika. Kravina.
K taktické části. To balíčkování nepřátel je nepřirozený. Mám pocit, jako bych hrál nějaký tupý FPSko, kde je všechno naskriptovaný. Nehledě na to, že se tenhle systém může oboustraně využívat. Nikdo vás nepřekvapí z boku, tudíž se na "balíček" můžete připravit a může to trvat kolik kol chcete (oni se prostě nehnou). To znamená, že můžete na "balíček" jit s celým týmem a obávám se, že to v pozdějších fázích hry bude na vyšší obtížnost nutnost. Prostě nenechat nepřítele hrát jediný kolo. U "balíčků" je děsná sranda potkat v nepřátelský lodi balíček tří Chrissalidů. Tohle se nedá vyhrát, jen minimalizovat ztráty.
Tím navážu na další problém, který mám podle ohlasů asi jenom já. Hraju na NORMAL a emzáci mě minou jen velice vyjímečně. To znamená že čím dál tím víc přemýšlím stylem 1 emzák za 1 kolo = 2-5 dní na marodce. Kryt nekryt.
Kryt nekryt, někdo to tu už konstatoval, že ani fullcover není nic platný. Kryt můžou odstřelit, mě se stává i to, že mě stejně přes fullcover zasáhnou rovnou vojáka.
Na to navazuje další problém. Sakra jak mám vědět/vidět/odhadovat, jestli na mě bude moct ten emzák střílet nebo ně? To střílení přez zdi je úplně uaaaaaaahhhh!!
Další neprůhledný mechanismus vidím ve zdraví vojáků. Čekal jsem, že brnění přidá rezistenci, ono ale přidává životy. WTF? Nehledě na to, že lehce zraněný vojáky mi to na konci mise NĚKDY vyhodnotí jako zdravé. Nevím podle jaké logiky (hod kostkou?). V mém případě tedy tento herní mechanismus pouze zvětšuje šanci, že voják nepadne po prvním zásahu. Zato si to hezky odleží.
A úplně na závěr, je normální na NORMAL obtížnost, že lítám na mise v průměru jednou za dva až tři dny? Začíná to být docela otrava, protože vývoj se ani za týden nikam nehne a já tak jedu jednu misi za druhou pořát se stejnou výbavou, ale různejma lidma (dle toho jak mi koho zraněj). -
Hraju Classic Na Ironmana a nikdy se mi nestalo, že by se hra zasekla na UI a kdyby ano a schodíš ji i pře ctrl+alt+del, hra je uložená na posledním ukončení kola, takže max přijdeš o jeden tah, který musíš udělat znova (samo, pokud máš zapnuté auto-savy).
-
kamarad, co hral predchozi dily rika, ze to neni xcom, ale porad je to dobra hra... me jakozto zacatecnikovy xcomu se to libi hodne a jako jedna z mala her dneska se s clovekem fakt nijak zvlast ne*ere
-
neni, protoze to nema fungovat jako zoom, ale jako ruzny vejskovy hladiny, takze kdyz prepnes na vojaka, zobrazuje se ti jeho vyskova hladina
-
nemizi, jen kdyz je nekdo zranenej v misi a ma na sobe to vybaveni a jde do nemocnice, tak dokud se neuzdravi, muzes tim ohaknout ostatni vojaky, ale jakmile je ze spitalu venku, tak vsechno co mel ma na sobe zpatky a ty pak musis hledat, kterej ze to byl :)
-
Akcni kameru mam samozrejme vypnutou... to je opravdu priserna funkce. Ale stejne ti tu kameru veme a prehraje animacku kdyz narazis na novy mimozemstany, zaslechnes zvuk atp.
-
Mno prave ze ted je po me nejakej stat chce a ja najednou koukam ze je nemam...
-
To možná bude tím, že double tap jsou dvě střely za sebou a když vystřelíš první, tak hra čeká v tom tvém zaseklém modu, až vystřelíš druhou. Normálně ukonči kolo (pokud nemáš cíl, na který by si mohl vystřelit) a jedeš dál :-)
-
Grafiku můžeš přehlížet ve čtyřhodinovém titulu, ale ve hře, kde hodláš strávit desítky hodin, si jí prostě za nějakou dobu všímat začneš. A na tohle by občas měli vývojáři myslet.
-
Dobrá hra...osobně jsem potěšen...souboje jsou zábavné a za těch pár hodin jsem narazil jen 1x na podobnou mapu (nějakej rozsekanej most), občas až moc chytrá kamera která zneviditelňuje vyšší patra a stěny dokáže fakt naštvat...(když vojáka stojícího na schodech v mezipatří místo do horního patra pošlete dolů nebo ke stěně která tam neni), trochu víc už zamrzí dění na globální mapě a výzkum...to první se dá přežít i když osobně si nemyslim, že systém tři abducation mise, z čehož si můžu vybrat jednu je šťastněj, ufony rozsekáte jak řešeto a soldáti se vrátěj s výrazem Duka v bordelu tak...se panika ve dvou zemích zvedla oproti vaší jedný úspěšný misi...to je takový trochu...na hlavu ale dá se to přežít...horší je to s tim výzkumem kterýho je oproti originálu tak 1/3 a to možná přehánim (český Aftershock v tomdle Xcom válcuje (nejlepší díl z CZ trilogie)), stavba základny je uspokojující...doufám, že hra bude přístupná "moderské" scéně která by měla možnost neuspokojivý stav výzkumu zvrátit, inventář nechybí, musíte se pořádně rozmějšlet co si kterej voják vezme, což přidává dost na taktice, dělaní si vojclů je taková samotná (zábavná) minihra...za mě tak 75% - 85% uvidim po druhym zahrání (což udělá obrázek o znovuhratelnosti)
-
action camera jde vypnout v nastaveni! ;)
-
jojo je nas vic.. navic to hraju na big screen :))
-
asi si je poslal nejakemu statu jako darecek.. chce to cist, kdyz na tebe vyskoci okno... zrovna tohle jednou po me chteli ;)
-
taky se me to na pc seklo.. treba pri double tap... vse se tvari ok jen nejde nic zvolit.. jako kdyby ui nedostalo informaci o skonceni predchozi akce..
-
Ve hře se nad tím pozastavují i postavy na základně. Vysvětlený to tam je :)
-
No hele, nemůžu přímo říct, že by mě zklamala, ale dohrál jsem si 1 a nějak nevidím důvod hrát to znova. Původní díly jsem (kromě Apocalipsy) dohrál asi 10x, takže tu asi něco špatně bude. (Jsem též hráč na PC)
-
to je ale spoiler, pane :)
tedy mi je to jedno, já to hrát nebudu, ale ostatní nemusí být nadšeni :) -
No cakal som, ze to bude horsie, ale je to naozaj dobra hra. Zaklad toho engine je dobry, dokonca aj stavba zakladne je slusna, v niecom lepsia v niecom horsia ako original. Kedze je len jedna chybaju tie misie utokov na zakladne. Skoda len ze v tom engine, kde sa vojaci kryju, vyliezaju po rebrikoch, preskakuju oknami atd. nie je povodny system s AP a inventarom a dalsimi x moznostami, ktore tuna kvoli zjednoduseniu absentuju. Co sa zatial neoplati hrat , aspon na PC, je ironman mode, stava sa ze sa hra zasekne na AI tahu a nejde s tym nic urobit. Naozaj by ma zaujimalo ci bude niekto schopny dat impossible s ironmanom ;)