Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No jo, hlavně ten WoW... 12M, ale každy měsic!!! a ikdyž ne v takovym počtu, už to takhle je 5+ let... a krabice + 3x datadisk... me by zajimalo kolik ta hra mela za svou existanci zisk prozatim...
  • Pokial by piratstvo neexistovalo a kazdy si poriadne zakupil kopiu, stale to neznamena ze hry by sa neuberali tymto smerom. Ak sa nieco zdvyhlo za posledne roky tak su to v prvom rade produkcne hodnoty: pofesionalny voice acting, vysoka kvalita animaci, grafika hlavne efekty atd.. Je dost pravdepodobne ze jedine co by sme dnes mali pri 0% piratstve vy bol v podstate ten isty Crysis 2 len s este vacsim "cinematickym" zazitkom, s este viac profesionalnymi cool scenami atd., hratelnost by vsak stale mohla byt rovnaka ako je. Pretoze i indie budget hry mozu byt dobre hratelne a nepotrebuju moc $, je to o tom do coho sa vklada. Kludne by som si i dnes zahral AAA titul bez dabingu, ale s prepracovanym scriptom a dialogmi aka Planescape len v novsom kabate.
    Dalej moc neverim ze by pri 0% piratstve neprislo portovanie hier. Pretoze jednak HW sa dost vykovovo priblizil jeden druhemu(hlavne v dobe ked posledna generacia konzol vysla), jednak ten HW na konzolach neni uz tak odlisny, komplexny a tazky na programovanie ako byval a hlavne, i pri 0% piratstve by sa to stale oplatilo. Fajn, tak predam 7m kopii na PC namiesto 1m koli piratstvu, ale stale mozem chciet dalsich 5-7 na x360 a este dalsich 5-7 na PS3 - preco nie? Ved je to stale 3x viac, kto by to nebral.
    V konecnom dosledku, piratstvo neni dobre pre bussiness len preto lebo o nom vieme ze existuje a vieme ze moze podtrhavat trzobne cisla(nevieme do akej miery, nevieme kto su ti jednotlivi pirati/ludia, vekova kategoria, zamestnanie, ake maju financne dispozicie, v akych krajinach ziju, ci by vobec za hru zaplatili i keby mohli alebo ju hraju len preto ze im to bolo vdaka piratstvu umoznene a inak by na nu z vysoka dlabali atd.). Avsak, i keby taky pojem ako piratstvo ani nikdy neexistoval, neni iste ci by sa vydavatel neubral rovnakym smerom kludne byt z chamtivosti a financnym ziskom. Koniec koncov, i v ostatnych odvetviach sa vsetko degraduje a vsade vas chcu len odrbat.
    Ak uz nic ine, piratstvo a tych par nadanych ludi co vedia hru cracknut dokaze ukazat prostrednik vydavatelovy ako je EA ci Ubisoft a dat im jasne najavo ze nemaju vsetko pod kontrolou, nie su bohovia a nemozu si robit s ludmi co sa im zachce. Kolko ludi si kupilo hru a popalilo sa. Tiez im uz peknych par rokov nepriamo naznacuju ze investovat do ochran je strata zdrojov ktore mohli radsej investovat do hry. Nie su to male ciastky.
    A v neposlednej rade, vydavatel je vacsinou vacsie zlo nez cela pirate scena, tolko premrstenych penazi az mi je do placu koli tym chudakom developerom(s ktorymi casto zaobchadzaju ako s handrami), nehovoriac ze im do toho este kecaju ako ma hra vypadat a jak sa ma hrat co prekracuje ramec ich funkcionality.
    V uplne poslednom(slubujem *3*) rade, piratstvo umozni hrat hru chudobnym ludom z rozojovych zemi, takym co si sotva dokazu nahrabat na PC, rodinam kde proste nemaju volny liter na nieco ako hra. Nakoniec, je to len takovy luxus, mozete zit bez cokolady ale bez chleba? Moralne to nemusi byt, mozno ani spravne na obhajobu, ale ti ludia by si to proste stejne nedovolili. Nie preto ze by ich to nutne polozilo, nejake 1-2 hry by si snad mohli dovolit ked si uz dokazali kupit komp, ale tam to proste vidia ako drahu zalezitost a nie moc rozumnu kupu.

V nejakom bode sa teda raz musia produkcne hodnoty zastavit, nemoze sa pocitat z neustale zvysujucimi sa trzbami len preto ze nova CoD je tak "cool", ma najkvalitnejsi dabing od nejakeho svetove znameho typka ktory si za to zrejme hodne zapytal... mozno by sa v prvom rade mali pozriet do coho(a komu) tie peniaze idu, kludne nech hru portnu na vsetky platformi ale nech si rozlozia nakladny rozumne, vymyslia nieco nove a cool ohladom gameplay nie stale tie same sracky dokola a nech radsej ani neskusaju ludi nasrat nejakymi ochranami - ked tak nech natiahnu na krabicu kondom a skusia to tak predat nech vidia co to spravi - neni to moc rozdiel. A potom, verim ze i s piratstvom paralelne ktore tu stejne vzdy bolo i bude, budu i napriek tomu stale zo ziskom.
  • aha, takže chceš říct, že když stáhnu hru na platformu xbox, tak se to přičte na platformu PC? Nepřipadá ti to trochu, divné? *3*
  • Vysvětlení proč se na PC pirátí více je prosté.
    Konzolista si hru pro svou konzoli na PC stáhne, na PC ji i vypálí a na konzoli ji pouze používá.
    Tím se větší míra daného pirátství přenáší na PC.
    *1*
    Tak. Pokud chcete ještě vysvětlit nějakou krávovinu (nebo Vávrovinu), dejte vědět.
  • ucho
    666: ach jo. prosím, když na něco reaguješ, čti si na co. já jsem někde nazval ty autory blogů naivními? ne, nenazval. s některými věcmi se souhlasit dá, některé názory jsou však naivní a neproveditelné na tomto případě. chápeš tedy rozdíl v tom, že tímto neprohlašuji o těch autorech, že jsou naivní?
    a nechápu, jak můžeš za naivního a ovlivněného propagandou prohlásit ty mě, když můj názor na danou problematiku neznáš, protože to nebylo tématem diskuze a tedy jsem ho zde nereprezentoval...
  • ucho
    666: proč máš potřebu přetvářet to, co jsem řekl? to je nějaká praxe z toho poradenství, abys nasměroval člověka přesně tam, kam chceš? nepotřebuji si nic uvědomovat. za tím, co jsem napsal, si stojím (a ani to není něco, co mi musíš vyvracet, je to prostý fakt). je to kraťoučké souvětí, ze kterého dokážeš vytvářet nová a nová fakta :)
    pokud ale nepochopíš ani toto, klidně to odůvodním: nepsal jsem, že mají kamenné obchody vysoké náklady. kamenné obchody mají prostě náklady, to je fakt, který nevyvrátíš ničím. mimochodem z toho důvodu existuje mnoho prodejců jen na eshopu, kdy mají maximálně někde sklad a možnost osobního odběru, ale moc se to nevidí, protože se to nevyplatí (další fakt). kamenné obchody s hrami pomalu mizí, důkazem budiž jeden shop v Brně, kde jsem to shodou náhod před nedávnem s majitelem probíral. proč mizí? protože je pomalu zbytečné platit prostory, je to solidní náklad navíc. fakt. není to o tom, že jsou náklady na vedení kamenného obchodu vysoké, prostě jsou, není potřeba vyvracet, ale jestli si myslíš, že jsi tohle vyvrátil, klidně se poplácej. (je to tak absurdní, jako by ses snažil vyvracet, že auto jezdící na benzín nemá náklady za benzín... bravo)
  • Jsem rád, že jsi nakonec změnil tón a dikci svých příspěvků. Možná máš jiný názor na kopírovací monopol než já nebo autoři obou blogů, nazvat je naivními je laciné (korektní by bylo napsat "nesouhlasím") - stejně mohu za naivního (ovlivněného propagandou:)) označit já tebe, ale na druhou stranu chápu, že tento diskusní prostor není vhodný na složitou debatu.
  • @ucho
    napsal jsi ve svém příspěvku jako zdůvodnění proč jsou u nás hry dražší to, že je zde moc lidí nekupuje a že mají kamené obchody vysoké náklady - to jsem ti vyvrátil. Jsem rád, že sis svůj omyl uvědomil, ale příště se k tomu postav čelem.
  • posila
    K tomu uvadeni zdroje. Clovek, ktery pres 10 let delal herniho vyvojare, v clanku tvrdi neco, co jsem si navic sam myslel jeste predtim, nez jsem ten clanek precetl. Proto informace od nej povazuju za pravdepodobne pravdive. Tebe neznam, tak jsi pro me jen clovek, ktery svoje informace o hrach sbira hranim her a prohlizenim internetu (a zkusenostmi ze sveho okoli). Podle tveho prispevku usuzuju, ze si myslis, ze se veci maji nejak jinak nez jsou popsane v clanku. Na to mas pravo a ja nemam potrebu tvuj nazor nejak menit. Jenze svuj nazor se snazis prosadit jako fakt a jako argumet pouzivas nejake udaje, aniz bys napsal, kdes na ne prisel, takze sis je mohl ale nemusel vymyslet. A prosazovani vlastni "pravdy" bez validnich argumetnu je vec, ktera me v diskuzich naprosto vytaci :) proto jsem na to reagoval.
  • ucho
    666: chápu, že tato problematika není jednoduchá, ale ty blogy jsou v některých myšlenkách celkem úsměvné, naivní... (navíc neaplikovatelné na případu Crysis 2).
  • ucho
    promiň, ale nikde jsem neprohlásil "nemůžu něco prodat, tak zvednu cenu". to sis vyčaroval sám, tedy to je celý tvůj argument vůči mému příspěvku :) jinak nemám potřebu zde vytahovat doktoranda ani VŠE... to ve tvém případě očividně nemá žádnou váhu :)
  • Ona je taky otázka kdo je "Hardcore hráč". Je samozřejmě jasné, že herní mainstream (na který je zvykem nadávat) hry zjednodušuje, sterilizuje (žádná krev, polit korektnost atd.) a vůbec "konzolizuje", v tom má článek pravdu. V tomto mainstreamu asi opravdu víc vydělávají konzole. Pak tu jsou The Sims a podobné hry pro holky, které vydělávají na PC, ale taky hry firem jako Paradox, Matrix Games nebo Battlefront (které hraji třeba já) a ty vydávají hry výhradně na PC (konzoloví hráči by je nepochopili). Nebo třeba pecka, na kterou se těším, Red Orchsetra 2, pokud je mi známo, na konzole vůbec nebude. A jen tak pro zajímavost - většina her od Matrix Games se prakticky nedá upirátit.
  • mmrrxx
    jj, s tym uz suhlasim co si napisal, "na PC sa vydelavat da" , cela pointa mojho prispevku nebola o tom ze ktore hry kolko naozaj predali ale o tom ze existuje celkom vynosny PC trh a zvalovat neuspechy predat hru na piratov je v tomto svetle odveci
  • posila
    Podle vgcharz.com se treba GTA IV prodalo 9 milionu pro X360, 7 pro PS3 (a na PC by tak zbyly cca 4 miliony, pokud se toho podle T2 prodalo pres 20 M). Stejny zdroj uvadi, ze Black Ops se prodalo 12 mil pro X360, skoro 10 mil a pro PC 1 mil (toto cislo bude nejvic mimo, protoze - jak pise Kanča - nemaji udaje z digialnich distribuci). Takze tyto dve hry by mely byt na prvnich prickach konzoloveho zebricku.

Nechci tvrdit, ze vgchartz je duveryhodny zdroj, je to ale minimalne stejne duveryhodny zdroj jako wikipedie.

Ten zebricek top PC her je ale zajimavy. Z tech 4 her jsem hral jen Starcraft a zbyle tri me vubec nelakaji. A rekl bych, ze hracu, kteri by hrali jak Sims a WoW, tak jine velke hry, je malo. Nedozaku si predstavit, ze by nekdo rekl "Dokud nevyjde dalsi CoD, budu hrat Sims" nebo "Dokud nevyjde Red Dead Redemtpion pro PC, budu hrat WoW". Muj nazor tedy je, ze hrami na PC se vydelat da (a nemusi na nich delat 100 lidi - viz Minecraft), ale ty hry vetsinou nebudou pro hardcore hrace. Cest vyjimkam.
  • Když se tedy neshodneme na vyznění textu Pepy Šímy, doporučuji tento blog (člena jediné pravicové strany v ČR):
    http://smetka.blog.idnes.cz/c/161261/Neefektivni-monopol-dusevniho-vlastnictvi.html
    Popřípadě toto:
    http://vasicek.blog.idnes.cz/c/178223/Kopirovaci-monopol-patri-na-smetiste-dejin.html
  • mmrrxx
    jj, ale pointa mojho prispevku je o tom ze piratov vynechajme ;)
  • Pracuji jako ředitel poradenské firmy a jako vedlejšák doktoranduju na VŠE, takže mám teorii i praxi zmáknutou:) To tvé ekonomické rady "nemůžu něco prodat, tak zvednu cenu" postrádají logiku. Tvojí logikou by byly hůř prodejné ty konzolovky (=jsou dražší než PC verze her:) )
  • ucho
    666: tak tím doktorandem bych se na tvém místě nechlubil. podle toho, co jsi psal, to zjevně nechápeš.
  • Dik ze si si nasiel namahu a cas to najst, nicmene tvoje cisla prave dokazuju KTO si hry doopravdy kupuje. Vsimni si Sims, kto moze z nas hardcore hracov take hry vobec hrat? Odpoved je ze su to prevazne mladsia generacia vratane zenskeho pohlavia a hry im najskor kupuju rodicia. Pretoze pre nich su tieto hry najvhodnejsie, rodic to kupi detom, mozno si ich aj oni zahraju - jednoducho pretoze su to nenarocne "light" hry ale hlavne: *bez nasilia*. A toto je presne dovod preco i ostatne zanre zlavuju, napr. odstranuju krv v strielackach, gore, komplexnost a podobne - lebo prave toto su najvacsi potencionalny kupci. Tu mate defakto vasu odpoved na cely clanok a problematiku rovno v tychto cislach.
  • ucho
    očividně ti nějaké základy ekonomické teorie chybí, tak šup, doučit :) nebo jsi jen teoretik, co o praxi nemá ani páru? mimochodem ceny některých konzolových her jsou velmi podobné cenám PC titulů... vliv pirátství zde neřeším.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit