Přejít na výpis diskuzí
Zabíjejí konzole PC herní scénu, nebo jsou v tom nevinně?
4.4.2011 | Dan Vávra
708 příspěvků
-
pan Vavra, trochu ste sa sekli, tak vyslovene hlupy nazor som od vas necakal, pretoze vyvojarov a vydavatelov (a nielen pc vyvojarov) nezabija piratstvo (bolo aj predtym a vo vacsej miere), ani konzoly, oni sa zabijaju sami...preco chcu vyrabat hry, ktore bude hrat kazdy???preco chcu aby jednu hru hrali ludia od 1 do 100 rokov, krestania, zidia, hinduisti, slobodne matky, homosexuali atd. ? mozno raz pride doba, ze hranie bude natolko masove, ze bude platit cim vacsie peniaze na vyvoj, tym vyssie zisky...zatial to tak nie je a mnoho vyvojarov doplaca len na svoju nenazranost
-
-
Asi proto že radši než by dělali 5her která každá má jinou cílovou skupinu udělají 5 her kde všechny mají stejnou cílovou skupinu ale za to je v té cílové skupině 5x víc lidí, nalepí na to slušivou značku a najde se mnohem víc lidí co si to koupí. Hlavní je si podplatit časopisy a všude vykládat jak je hra převratná a že sme ještě nic takového neviděli.
-
Vavra holt posledni dobou piše strašne kokotiny, stal se z něho konzolovy fanboy a jako každy jiny konzolovy fanboy, ma hlupe nazory a argumenty bere jen z jedne strany mince. Co jeho članek, to flame.
-
-
WoW...ja som mal poslednu dobu k panovi Vavrovi zmiesane pocity, je to taky svojsky , trosku vo vyjadrovanejsi priamejsi a tvrdsi typ :) co ja ako clovek skorej nekonfliktny nemam az tak rad, ale tento clanok bol asi najlepsi aky som tento rok cital. Mozno aj za roky dva :). Skvele vystihnute, opisane, proste je vidiet ze je to clovek priamo z "branze", a tymto mu skladam jednu velku poklonu a dodavam: Dane, aj cez tvoju hrosiu kozu, si velky pan! ;)
-
-
Pravopisna korektura: :)
WoW...ja som mal poslednu dobu k panovi Vavrovi zmiesane pocity, je to taky svojsky , trosku vo vyjadrovani priamejsi a tvrdsi typ :) co ja ako clovek skorej nekonfliktny nemam az tak rad, ale tento clanok bol asi najlepsi aky som tento rok cital. Mozno aj za roky dva :). Skvele vystihnute, opisane, proste je vidiet ze je to clovek priamo z "branze", a tymto mu skladam jednu velku poklonu a dodavam: Dane, aj cez tvoju hrosiu kozu, si velky pan! ;)
-
-
Konečně článek s kterým se dá souhlasit beze sporu.
-
-
Tak jednoduche to neni - piratstvi je na konzolich dnes vyrazne rozsahlejsi nez si je kdokoliv ochoten pripustit: piratska verze Crysis 2 na XBOX360 vysla v: 2011-03-18 00:22:59, PS3 verze nasledovala: 2011-03-18 04:32:20, piratska PC verze vyrazny odstup: 2011-03-24 20:17:48. Ale me uz to tak nejak prestava vadit - posledni mohykan bude DNF pokud zklame tak zcela jednoduse prestanu kupovat herni HW. Na to abych si pustil web opravdu nepotrebuju crossfire zakladni desku ani 6 nebo dokonce 8 jader v procesoru. Ergo nikdo doposud nezverejnil kolik se toho proda na PC pres digitalni distribuci coz je ten nejzasadnejsi kanal - dnes by me ani nenapadlo zonglovat s DVD...
Takze muj vzkaz vyvojarum - posledni verze Crysis a Homefront me nechala zcela chladnym za podobny paskvil, ktery jsem po cca 20minutach vypnul a odinstaloval, platit proste nebudu (muzete si to dat do korelace ze jsem to pouzil jako demo). -
-
Ono ale v konečnom dôledku nerozhoduje anitak počet pirátov ako počet predaných kópií
-
a abych nebyl narcen ze jsem nechutny bezcharakterni pirat - kdykoliv jsem ochoten predlozit screeny a ucty ze sveho Steam uctu - mam tam cca 70her a moje slozka se Steamem ma pres 130GB + mam nakoupeno dalsich 12her pres GOG.com (pres 12GB her). Krabic mam minimum (rekneme okolo 5ks).
-
-
-
Ten článek je naprostá pravda. Bohu žel . Jen ten kdo opravdu si kupuje PC hry a nestahuje má právo nadávat na porty, ale ostatní zloději by měly držet hubu protože je to jejich vina proč se tohle děje.
-
Nebudu autorovi nejak vyvracet, ze nekde videl u cryteku fotorealismus (zvlast FarCry je fotorealisticky az boli oci :D), stejne tak schvalovaci proces microsoftu a dopad na mensi studia. Tohle je fakt blabol o crysis, ne hrach obecne...
-
-
Jedna se o graficky styl, troubo! *2*
-
-
Hele troubo. Ta stylizace opravdu nema s fotorealisticnosti nic spolecneho. To mel napr. cesky flashpoint, ne Farcry. Syte barvy, spousta libivych efektu... Nevim jak si predstavujete kdo fotorealisticnost, ale realita je seda a nezabavna. Pokud to tak nevidite, doporucuji vyjit jednou za uherskej rok i ven. *2*
-
-
"Fotorealističnost" v rámci grafiky znamená hlavne priblížiť sa tomu čo môžeš vidieť normálnym okom . V praxi ide o to že v hrách od crytecu majú všetky objekty realistické proporcie atd. ( žiadna umelecká štilizácia ) a vysokú úroveň detailov. Dá sa povedať že fotorealistické hry zatial z tebou uvedených dôvodov proste byť nemôžu , takže ide skvor o snahu sa jej čo najviac priblížiť . Každopádne to nič nemení na tom že z tvojej strany to je slovíčkarenie a " hnidopišstvo " *4*
-
A jeste jedna mensi vec - postavicky ve Farcry 1 meli schvalne pozmenene proporce, take byli rucne malovane. Stejne tak jejich Hmmwv nemel s realitou so delat. S Crysis to bylo o trochu lepsi, ale fotorealisticke to opravdu nebylo. To je jako rikat, ze Bay toci dokumentarnim stylem.
-
-
-
Farcry bola vo svojej dobe technicky k fotorealistickosti ( hrozné slovo ) ovela bližšie než ostatné hry. Crysis snáď najbližšie zo všetkých
-
-
K predajom PC vs Konzoly...ak je hra multiplatformova, PC predaje tvoria ani nie 10 % z celkovej sumy. Tak to uz byva v kazdej multiplatformovke.
Piratstvo sa da obhajit nedostatkom financii, ako uz pisal elite, na druhej strane je to zvyk. Su luda, co si za cely zivot nekupia ani jednu hru a stiahnu uplne kazdu AAA hru co vyjde. Dalsi sa zase obhajuju tym, ze hru chcu vyskusat, a po prejdeni povedia "naco si to budem kupovat, ved uz som to presiel." O predaje BF sa nebojim, tam proste laka skvely multiplayer, ale co ostatne hry?
Riesenie je jednoduche. DEMO. Pred par rokmi som kupoval herne casopisy a boli tam dema na uplne novinky. Dnes si spomeniem len na spickovy Batman alebo Sniper Ghost Warrior. Keby autori neupustali od tvorby dem, ponukli v deme ukazku, ktora by hraca v momente zaujala, predaje by sa urcite zvysili. -
-
Nevadí vám, že zde plácáte nesmysly?! Demo se pro každou hru nedělá! Ono vyrobit ho totiž stojí peníze! Jsou hry, i celé herní série, které demo v životě neviděly! Další věc je časté zkreslení dojmů z hry! Budu tro ilustrovat na starém příkladu dema pro Postal 2, které seznamovalo hráče s hrou v lokalitě, která ve hře nebyla. Takové dema jako bylo pro hru Sacred jsou spíše vyjímkou nežli pravidlem. No a pak zde máme dementní jevy, že v zaběhnuté sérii (naposled DAO) dochází k razantním změnám herního GUI, což Vám nějaké demo pořádně neukáže! Od dob TES IV jsem poučen, že byl - li předchůdce úspěšný, neplatí, že to podstatné obsahuje i jeho nástupce a tak bohat, abych si kupoval "grafické omalovánky" jako u TES IV (kde máte to demo?????), která svému předchůdci nesahá ani po kotníky, rozhodně nejsem. Rozhodně kupuji legální verze a žádný zloděj nejsem, ale taky nejsem nikde nucen kupovat králíka v pytli, proč by tomu mělo být jinak u her?! Je - li hra dobrá a ne jen na základě nějakého (zločinného) doporučení (viz recence TES IV), velice rád si ji koupím a autorům zaplatím za poctivou práci poctivé peníze.
-
-
Proč se tu vlastně řeší, jestli pirátit, když je to protiprávní? Vydat špatnou hru naproti tomu ilegální není, tak jak může být stahování na zkoušku argumentem?
-
-
(nemohu reagovat ve vlákně) to lula: Jistý si nejsem. Budoucnost ani historie ale nebyly pointou mého původního dotazu.
-
-
Mám vyzkoušeno (na alza.cz) s původním Assassins Creed.
-
-
Tak se musím omluvit za mystifikaci - v par. 53 odst. 8 OZ je tahle výjimka skutečně uvedená. No hlavně nikdo nepište do Alzy:-) Né vážně, ještě jednou se omlouvám. Radši už se v tom spotřebitelském právu nebudu vrtat.
-
-
to nedělej no.. Radši.
-
-
Opravdu ti vyhoveli v tom scenari, ktery jsem popsal nahore? (Otevrena krabice, dvd obal) V dnesni dobe u mnoha her staci pouze zaregistrovat CD klic (viz. Blizzard), takze ja si koupim hru, zaregistruju jeji klic, vratim ji a nekdo kdo si ji koupi po me bude mit nefunkcni hru? Tohle mi pripada spis jako uplne nova forma piractvi, ted uz to nemusite ani tahat, obchod vam to stahne sam.
-
tak to buď rád, že měli dobrou vůli, protože ze zákona v tomto případě odstoupení od smlouvy uplatnit nelze, pokud porušíš obal, tedy logicky, když si to už nainstaluješ...
-
-
Tak abyhcom se vratili k tematu... "Stahovani na zkousku" mi prijde, ze ma neco do sebe, jak jinak ma clovek posoudit produkt? To neni jako hodnotit neco, kde se clovek rozhodne podle parametru (zena podle barvy :) ). Recenze jsou v dnesni dobe nepouzitelne a vybirat podle tech mizernych dem co vydavaji... Blizzard vyresil napriklad "demo" SC2 5 hodinovou free herni dobou (coz je ale skoro doba, za kterou dnes dohrajete vetsinu her)
-
-
Pravdou je, že spotřebitel by měl mít právo si produkt vyzkoušet. To lze ale provést cestou jinou než je stahování pirátských kopií. Souhlasím, dema jsou často z neodladěných verzí her a nesmyslně zvolená v rámci plné verze. Naše právo ale nabízí jinou možnost, pokud nakoupíte v internetovém obchodě, máte právo hru do 14 dnů vrátit. Jednoduše tak budu postupovat: objednám a 1) líbí se mi, nechám si ji nebo 2) nelíbí, vrátím.
-
-
Tak o moznosti vraceni jsem nikdy neslysel, ale nedovedu si predstavit, ze po 10 dnech se jim budu snazit vratit otevrenou krabici s tim, ze se mi nelibi. A stejne jako lidi porusujou pravo v ramci pirastvi, tak myslim, ze i obchody nekdy zajdou trochu dal.
-
-
Abel: četl sis to? uvědomuješ si, že u softwaru (tedy i her) je tam jedna nepatrná výjimka a to taková, že to nesmíš rozbalit (porušit obal). proč myslíš, že se nové hry posílají zabalené ještě v tom plastovém obalu... každopádně to schválně u někoho zkus, jsem zvědav na reakci obchodu...
-
Tohle právo je zaručené ve všech zemích EU. Obchodu stačí hru prostě poslat zpět, žádné dohadování tak nenastane. Tohle je běžná praxe a těžko obchodník bude riskovat trable s ČOI.
-
-
-
-
-
Tady se ale jedná o právo k duševnímu vlastnictví. Auto taky můžeš zkopírovat - jeho design, technické plány. A není pravda, že pirátstvím nikomu nic neubude - vývojáře připravíš o unikátní know-how a vydavatele o právo věc publikovat, šířit a prodávat.
-
-
Ano, vydavatele připravíš o "právo" na státem garantovaný monopol dílo kopírovat. Státem garantovaný monopol ale nemá s vlastnictvím vůbec nic společného. Co se týče umělého konstruktu "duševní vlastnictví", tak to je na delší debatu, ale pokud by bylo "duševní vlastnictví" důsledně vymáháno, tak by nevytvořil nikdo nic. Správně by se totiž musela každá lidská myšlenka zprivatizovat a oba bychom museli potomkům Palackého platit tantiémy za používání českého jazyka, potomkům Euklida za využívání geometrie, nemluvě o potomcích vynálezců ohně a kola... Že "duševní vlastnictví" není vlastnictvím v pravém slova smyslu je doloženo už jeho automatickým znárodněním 70 let po smrti autora.
-
Plácáš... Design a plány ať si chrání patentem a za svoje prachy. Kdežto autorství privilegovaných hlídá prolobbovaný zákon a za prachy nás všech.
-
-
V roce 1943 bylo nelegální skrývat Žida, v roce 1988 bylo nelegální prodat dráž než nakoupit. Špatný zákon není argumentem.
-
-
No opírat tvrzení o totalitní právní řády je celkem mimo mísu.
-
-
proc? za 40 let muzou lidem prijit dnesni zakony stejne ujety jako ty behem totality
-
-
666: tak tím doktorandem bych se na tvém místě nechlubil. podle toho, co jsi psal, to zjevně nechápeš.
-
-
666: ach jo. prosím, když na něco reaguješ, čti si na co. já jsem někde nazval ty autory blogů naivními? ne, nenazval. s některými věcmi se souhlasit dá, některé názory jsou však naivní a neproveditelné na tomto případě. chápeš tedy rozdíl v tom, že tímto neprohlašuji o těch autorech, že jsou naivní?
a nechápu, jak můžeš za naivního a ovlivněného propagandou prohlásit ty mě, když můj názor na danou problematiku neznáš, protože to nebylo tématem diskuze a tedy jsem ho zde nereprezentoval... -
Jsem rád, že jsi nakonec změnil tón a dikci svých příspěvků. Možná máš jiný názor na kopírovací monopol než já nebo autoři obou blogů, nazvat je naivními je laciné (korektní by bylo napsat "nesouhlasím") - stejně mohu za naivního (ovlivněného propagandou:)) označit já tebe, ale na druhou stranu chápu, že tento diskusní prostor není vhodný na složitou debatu.
-
666: chápu, že tato problematika není jednoduchá, ale ty blogy jsou v některých myšlenkách celkem úsměvné, naivní... (navíc neaplikovatelné na případu Crysis 2).
-
Když se tedy neshodneme na vyznění textu Pepy Šímy, doporučuji tento blog (člena jediné pravicové strany v ČR):
http://smetka.blog.idnes.cz/c/161261/Neefektivni-monopol-dusevniho-vlastnictvi.html
Popřípadě toto:
http://vasicek.blog.idnes.cz/c/178223/Kopirovaci-monopol-patri-na-smetiste-dejin.html
-
-
Protože předmětem téhle úpravy je ochrana vlastnického práva. Čím širší ji právní řád v historii měl (Francie 18.stol., Rakousko 19.stol.), tím je dnes oceňovanější. Tudíž si nemyslím, že by za 50 let tohle někdo odsuzoval, spíš naopak.
-
-
@ucho
nejen, že jsem to celé četl, Pepu Šímu znám osobně (doktoranduju na VŠE), takže bych se spíš na tvém místě zamyslel nad sebou, nejsem si jist zda jsi to pochopil ty. -
S rychlosti jakou se svet dnes vyviji velice obdivuji to, ze jste si tak jisty tim, co bude za 50 let. Pokud se cokoli stane verim tomu, ze pravni principy budou prekrouceny jako prvni.
-
666: buď jsi to nečetl, nebo nepochopil...
-
K argumentaci proti kopírovacímu monopolu článek třeba zde (v tržně nejpravicovějším, nejkapitalističtějším periodiku v ČR):
http://nb.vse.cz/~svobodam/Archiv_textu/Intelektualni_vlastnictvi/tl_12_2001.pdf -
Jakého vlastnického práva? Antipirátská ochrana je státem garantovaný monopol na kopírování, nic jiného. S vlastnickým právem nemá vůbec nic společného. Pirátstvím nikdo nikomu nic nekrade - nikomu totiž nic neubude. Auto bych neukradl, ale klidně bych si jej zkopíroval, pokud by to šlo. A btw. největší kapitalisté (v Česku třeba Josef Šíma; v USA třeba Ron Paul) jsou zásadně proti kopírovacímu monopolu a je velice pravděpodobné, že kopírovací monopol skončí dříve nebo později na smetišti dějin.
-
-
-
-
-
-
prachy zabijou vše
-
Amen Vavra. Fuck-off retards.
-
Prostě kapitalismus je fail, uměle udržovaný těmi co mají kapitál a tedy i moc. Peníze ničí všechno.
-
-
Peníze jsou médium směny, a bez možnosti směny bychom všichni žili v jeskyni. Možná by to chtělo otevřít nějakou tu knihu o ekonomii (např. Ekonomie v jedné lekci od pana Hazlitta).
-