Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • dole
  • NO KONEČNĚ!!! Už bylo na čase to všem dementům vysvětlit, že konzole to táhnou a bez nich by polovina vývojářů hamptla....snad už přestanou prudit). pecka článek
    • kostejnesmrtelny
      Kéž by "hamptla", jak říkáš.

Třeba by se zase začaly hry dělat na míru tomu, co hráči chtěj (a vývojáři vědí); ne tomu, co si kravaťáci myslej, že hráči chtěj.
  • Opravdu perfektní článek! Už dlouho jsem zde nečetl nic tak pěkného...Velice přesný a pravdivý článek navíc zcela nádherně napsaný. Děkuji za něj!
  • V článku je hodně věcí pravdivých, bohužel i dost nepravdivých. Autor bere v potaz pouze velmi nákladné AAA tituly. Většina PC her však není tak nákladná a tím pádem se nepotřebuje prodat takové množství kopií. Z mého pohledu je článek dost zjednodušený a zavádějící. Člověk, který o pc a konzolovém hraní nic neví, by si z toho udělal negativní pohled na pc scénu. Autor by měl alespoň na obhajobu říct, že konzolová scéna by nebyla nikdy tak úspěšná, kdyby neexistovala pc scéna. Protože kreativita a originalita témeř vždy přicházela z pc na konzole.
  • Tady to zas sakre jede.... se článkem souhlasím... dodám, že na konzole by měly vycházet konzolovky (JRPG. plošinovky atd.), jenže pro ty není dost velkej trh a tak vývojáří vytváří plky jako CoD každej rok atd. A pak "pouze a jen PC" omezenci brečí jak jsou konzole zlý atd.
  • Tak tomu článku se akorát směju *1* *1* jak už to padlo mnohokrát, díky konzolím se hry strašně zjednodušují, jen kvůli tomu aby je mohli hrát i desetiletý děcka. Ano, grafika je jistě jeden z aspektů dobré hry, ale řekněte mi, proč bych měl platit 1500 za novou hru, kterou stejně nakonec projdu za deset hodin? Dříve jsem si nad hrami lámal hlavu, nebo jsem se u nich výborně bavil, ale dnes je to většinou už jenom Miš maš na jedno dohrání. A závidím tomu, kdo tady hrdě píše, že si všechny hry koupil, protože přece jenom můj příjem nečiní zase tolik, abych mohl dávat měsíčně na nové hry. Pokud vím, že hra je dobrá a nebude to jen trapný konzolový port k dohrání za jeden večer, tak si ji rád koupím a dám Tím i vývojářům peníze.
    A kdo tvrdí, že konzolové hry se nekradou, tak toho považuji za blázna *7* protože takovou blbost může říct jen člověk, který má buď IQ tykve, nebo se chce udělat zajímavým..
  • By mě zajímalo co bytse řekli na to jak jsem si nedávno koupil z kámošem pár her napůl a rozdělili jsme si originálky napůl a navzájem vypálili. taky to ze mě dělá toho zlýho piráta??
    • myslim ze i pokud si jeden ze 2 lidi koupi originalku muze byt vydavatel spokojen!
    • Jinak pirátsví je sice na PC velkej problém ale určitě není dobré svádět všechno na pirátsví. Myslím že pirátsví jedinej problém nebude. (přibližně za rok očekávám podobný článek na jiným webu - mam takovej pocit že už jsem něco podobnýho čítám na internetu v pravidelných intervalech každý rok snad už od 1999 :-D)
    • mmrrxx
      spravit zaloznu kopiu mozes, aj poziciavat hry mozes, takze je to ok
      • no a když pujčiš přes net dalšim par tisicum lidi... je to pujčeni, souhlasim *2* ...bez ironie... piratstvi je umele vytvoreny pojem nesnasenlivymi prodejci, lidmi co nesnáší, že si komunita navzájem pomáhá zadarmo, misto aby od nich všechno draze kupovala stylem zajic v pytli
        • Xmorph: presne tak, cdkey je to co platis, ted kdyz je rozsirena digitalni distribuce bys vlastne pomalu nemel byt za to sdileni temer vubec postihovan... ze si nekdo stahne crack neni tvuj problem *5*
        • Coz samozrejme neni zase takova pravda protoze malokomu pujcis svuj origo cdklic ktery jsi si zaplatil a natoz nekdo kdo hru dava na internet. Navic kdyz nekomu pujcim placku ci ucet napr. na steam tak to vetsinou nemuzu pouzivat ve stejnou chvili jako on.
        • mmrrxx
          no mozes skusit experiment, chod do knihkupectva, kup si nejaky bestseller od ceskeho autora, chod na vaclavak a tam tu knihu vylep na stenu stranu po strane nech si ju tam moze kazdy zadarmo precitat, minimalne budes v televizii *3*
          edit: budes potrebovat 2 knihy samozrejme *3*
      • A neni to nahodou tak ze muzes udelat zalohu ale nesmis sahat na ochranu takze ti je ve vetsine pripadu zaloha na nic?
        • mmrrxx
          Hlava XXII *3*
        • ucho
          tak kopie se dají většinou udělat 1:1, tedy se to vezme i s ochranou. mě by spíš zajímalo, co to bylo za hry. dělají se ještě nějaký hry bez online aktivace a nutnosti zadat nějaké sériové číslo?
          • byl to Supreme Commander + Forged Alliance (s posledním psatchem jsou bez ochrany a MP jsme ještě ani jeden nezkoušeli :-), Zaklínače (taky s posledním patchem bez ochrany),Galactic Civilization 2 Ultimate(bez ochrany od Stardocku) a teď nově ACB(já origo on s crackem - a MP se střídáme na jednom účtu ) a pár dalších s online aktivací tak že jeden z nás má cracknuto) a teď máme objednanýho zaklínače 2
            • A současný ceny z xzone:
              Galciv2 Ultimate : 399,-
              zaklínač : 559,-
              SupCom: 200,-
              SupComFA: 399,-
              by mě zajímalo kdes vzal tvý čísla
            • ucho
              Kanča: psal jsi nedávno. tyhle ceny jsou takovéhle už v rozmezí 4-12 měsíců. hry stárnou rychle.

Zaklínače jsem si koupil před rokem na Steamu za 175,-, teď o Vánocích byl za 100,-.
              GalCiv2 Ultimate je současná cena v Anglii včetně poštovného
              SupCom+datadisk je za 166,- v jednom shopu v Česku, někde jsem to viděl snad i levněji, ale nechci kecat, to už se prodává dlouho, v Datartu dávali jednou hry z dané kolekce klasik za stovku
              však i Supreme Commander 2 se prodával za 120,-
              hry se dají většinou sehnat levně snadno, stačí mít jen trochu přehled o akcích a za kolik to kde a kdy mají.
            • bylo to kupováno ještě v době kdy ceny byli přes 500 (aktuální je teď akorát ACB a Bulletstorm)
            • ucho
              Supreme Commander + Forged Alliance 150,-
              Zaklínač 100,-
              Galactic Civilization 2 Ultimate 170,-
              opravdu se u takových cen ještě to vypálení vyplatí?
            • Ono to je v celku jedno. Nebo alespon me to je jedno :-D . Jen jsem to uvadel jak si myslim ze to bylo v zakonech. Ale tam jsou i vetsi hovadiny :))
          • No kopie udelat jde ale nebude fungovat v pripade vetsiny ochran. :-)
  • haha jeden tu píše že ako veľa hier sa predalo na PC v porovnaní s konzolami- hmmm nuž asi preto lebo PC ma každý a konzola je v menšine. Keby to bolo narovnako zaujímali by ma čísla Uncharted 3jky *4*
  • Ryba9
    Kdyby to dali za dvacku, tak se na pirátění každej vysere. Nebo za kilo... Ale ty ceny sou vážně trochu přehnaný.
  • K těm miliónum :
    když do vývoje hry jde třeba 50 miliónu a hry se prodá milion kusů řekněme za 800 Kč průměr na hru, kolik to asi dělá výdělek ? 90 procent ??? To je jako úpadek ?
    Kdyby ty hry stály 300 Kč tak se nikdo neshání po pirátské verzi a koupí si jí daleko více lidí.
    • Mylis sa, ludi ktori si stahuju si budu nadalej, aj keby hra stala 200kc. Jednoducho preto ze mozu a je to tak jednoduche ako par klikon na net. A maju to zadarmo, ked niekto sosne vela veci aj 200kc sa nahromadi na velku sumu casom a pokial je vzdy lepsia moznost... je to naturalny prirodzeny vyber.
      • netrep blbiny... zisti kolko zaraba tvoja mama ale ty sam ... cekni web tam si porovnaj zivotnu uroven zo zapadnymi statmi a potom nastuduj piratske statistiky.. a zistis ze v statoch z cim vyssou zivotnou urovnou tym mensie piratenie... ked bude tvoja mater zarabat 3000,- EUR mesacne a foter dalsich 3000,- tak si v shope prihodim gamesu k minonkam a ani mito nepride... a nemusim riesit... zacni mysliet v suvislostiach.
        • To o com hovoris je len ciastocne pravda. Jeden dovod preco to tak je je i koli rozdielnej mentalite ludi v zapadnych krajinach. Niekde kde by moji rodicia zarabali po 3000eur(svajciarsko napriklad ktore poznam hadam lepsie nez slovensko po 10 rokoch) by tiez platili take paky za byt a dane ze by si valal oci. Tiez im poistovna nepreplaca vsetko, napr. zubara ktory stoji majland takze musia sporit na urcite rezervy - aj s takym platom. Ale veci si kupia lebo ako mi oni sami par krat povedali: "neni to spravne" alebo "ked pozres titulky vidis kolko vela ludi na tom pracovalo". Mohol by som sa s tebou i vsadit ze keby hry u nas staly kludne i 10eur aj tak by sa nic nezmenilo, ti co si ich kupuju dnes by si ich kupovali akurat vo vacsom mnozstve a ti co nie aj tak by sosali dalej.
          • Tomu absolutne odmietam verit priatelu. Preco niekto aspon neskusi znizit ceny, aby sme sa konecne dozvedeli ci je to tak alebo nie?
            • ucho
              ale to už tady párkrát bylo. spousta kvalitních titulů se prodává od začátku za 10 euro. pořád drahé? snížilo to nějak množství lidí, kteří si to stáhnou? ne. nebo bylo u nás i v zahraničí několik případů, kdy sis mohl nějakou hru koupit, za kolik jsi chtěl. a jak to dopadlo? :)
      • Dokud nekomu neuseknou ruku tak jak to delaji zlodejum v arabskych zemich tak se nic nezmeni. Ovsem to bychom meli polovinu populace invalidni. *2* *5*
    • ucho
      1) znovu si přečíst článek
      2) zopakovat násobilku
      • I kdyby do vyvoje hry slo 40mil USD, tak pri prodeji 1mil kusu po 40USD maji zaplaceny cely vyvoj a kazda prodana hra navic je cisty zisk. Obvykle se za tyhle vysoke ceny proda v prumeru 2mil her, takze cisty zisk je 40mil USD. Pokud by snizili cenu na 20USD, mozna by prodali 5mil kusu, takze cisty zisk by byl 60mil USD.

Pokud pouziju informace z clanku, ze vyvoj stoji i kolem 10mil USD, tak pri prodeji 1mil her po 40USD je zisk 300%.

Je to jen hazeni s cisly, ale ukazuje to neco jineho, ze?
        • Víte pane "Jméno" ten můj blábol jsem napsal po dvanáctiletých zkušenostech jako developer her, kterých se prodalo přes pět milionů kusů a jako člověk, který se tak nějak zná s většinou vývojářů i distributorů v ČR a zná i jejich situaci a taky s celou řadou lidí z zbranže v zahraničí. Čísla, pokud se nepublikují, tak si to někdo nepřeje a proto to nebudu dělat, ale vězte, že mi nejsou neznámá. Vaše kalkulace jsou NAPROSTO MIMO REALITU. O tom, kolik studií ročně zkrachuje si můžete něco najít na webu a ne vždy jsou to studia co dělala sračky. Stejně tak počet vydavatelů se za posledních pár let značně zmenšil a pokud se podíváte na jejich hospodářské výsledky, zjistíte, že řada z nich se opravdu netopí v penězích a to včetně těch největších.
          • Pane Vávra, vy to znáte ze strany výrobců a zde máte reakci z druhé strany. Je zde spoustu nápadů co udělat pro zlepšení prodejnosti her a tím podporu vlastních výrobců. Taky je zde popsána i spousta zkušeností co lidi vede/vedlo k pirátství. Vím, že nic není jen černobílé a u každého argumentu se dá najít protiargument proč něco nejde, ale pokud výrobci a producenti nezmění svůj přístup, tak se moc nestane. Momentálně je míč na jejich straně hřiště a zákazník čeká co bude a podle toho se zachová.

Mimochodem, vlastním několik domácích počítačů i PS3. Hry pro PS3 kupuju z amazonu UK, protože ceny u nás bývají o dost vyšší. Co se týče her pro PC, mám kolem 400 originálek (počínaje hrou Spellcross - srdeční záležitost) až po momentálně poslední Settlers VII se vsemi DLC baličky, ale po zkušenostech z minulosti mám strach kupovat originálky bez vyzkoušení.

PS: Mafia I. mne nebavila, ale neberte to osobně.
            • 2ucho: To, ze neumite cist uz neni muj problem. Vic to rozebirat nehodlam. Myslim, ze i v mem prispevku jsem neco naznacoval. A mic je skutecne u vyrobcu/prodejcu her; pirati nemaji duvod na stavajicim stavu cokoliv menit...
            • ucho
              cituji: "Je zde spoustu nápadů co udělat pro zlepšení prodejnosti her a tím podporu vlastních výrobců"
              mám dojem, že v celé diskuzi nepadl jediný rozumný nápad pro toto zlepšení. a argumenty, proč lidí hry stahují, jsou většinou rovněž zcestné. většinu lidí vede k pirátství jediná věc: co můžou mít zadarmo, to si zadarmo vezmou. příkladů, které to dokazují, už bylo rovněž dost. jinak míč není nikde. dokud si totiž většina lidí bude myslet, že stahování her a hraní je zadarmo je normální a správné, tak se nezmění opravdu nic...
        • a ty si asi myslis ze tech 40dolacu jde cely k vyvojarum ne? a co ty co to prodavaji? distributor atd atd...
          • Ty jsem umyslne vynechal, protoze nevim kolik si berou. Pokud je to jak v hudebnim prumyslu, tak pak je jasne proc jsou na tom udajne spatne. Na druhou stranu, zrovna distribuce PC her nabizi v dnesni dobe uplne jine moznosti... Je chyba vyrobcu, ze je neumi pouzit.
            • 2ucho: Zabloudil jsem tady nahodou, takze zdejsi omezeni diskuzi neznam. A shodou okolnosti mel autor sve oba prispevky na pozici na ktere se nedalo reagovat, takze to pusobilo dojmem, ze si dalsi reakce zablokoval. Aspon vite jak to pusobi na kolemjdouciho. :-P

Co se tyce zisku, pouzil jsem pro vypocet podklady z clanku a umyslne se nepoustel do rozboru dalsich nakladu, o kterych vim, ze samozrejme jsou, ale rozhodne ne v radu stovek procent. I kdyby vyroba, distribuce a souvisejici naklady cinily 10mil USD, porad je zde zisk 100%. Kdyby ten business nebyl ziskovy, tak uz vsichni vyrobci her zkrachuji, ale kupodivu se jim celkem dari. Samozrejme chapu, ze pokud nemaji zisk 100%, pripada jim to malo. To ale pak meli podnikat ve farmacii, kde jsou zisky v techto radech.

Co se mne tyce, uz jsem se za svych skoro padesat let zivota trochu rozkoukal, abych nemel tak jednoduchy nazor jako pisatel clanku, ktery si splnil domaci ukol.
            • ucho
              jmeno1: asi sis ještě nevšiml, že diskuze má omezené zanoření a omezené množství příspěvků na větvi... z neznalosti vyvozovat nesmyslné závěry, to už ani nestojí za komentář :)
              na tvůj nesmyslný výrok o 300 % zisku zde padl rozumný, logický a věcný argument, ty na něj reaguješ mateřskou školkou? to je co za argument, jak má obohatit diskuzi a posunout ji dál? až se ve světě trochu rozkoukáš a zjistíš, jak to funguje, pochopíš to, teď ještě asi neuzrála doba. Danu Vávrovi se divím, že tady vůbec reaguje, konkrétně v této diskuzi většina komentářů za reakci nestojí...

a nejlepší jsou rady ohledně podnikání v jiném oboru (mimochodem i to je v článku zmíněno, ale zjevně mají lidé potřebu reagovat vždy jen na nějakou část a celek ignorují), když je někdo okrádán v tomhle, což je zde jádro pudla. spousta lidí chce, hrát, hraje zadarmo, a ještě na dané hry háže špínu kde se dá...
            • Upřímně se ti Dane divím. To že tady na něktěré vůbec reaguješ. To je fakt něco neuvěřitelného, co jsou někteří schopni vypotit.
            • Hmm, tak na prispevky uzivatele Dan Vavra nemuzu reagovat. Zajimave! Asi se boji argumentu, cemuz se nedivim, protoze ten jeho blabol roznese na kopytech i dite v materske skolce.
            • Takže to máme DANĚ, DISTRIBUTOR, VÝROBA, MARKETING, PRODEJCE, POPLATEK SONY/MSFT opravdu by to chtělo nepoužívat násobilku z první třídy a zamyslet se nad tím, jak asi ten svět funguje. Krabice s DVD nevysublimuje ze vzduchu a prodejce na krámě nežije popíjením vody z kaluže.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit