Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vezmite si tohle. V miestnosti pred vami stoji krasna holka. Je opravdu nadherna, byt ponekud "jednoducha" a na prsach ma cedulu s napisom 200kc. Mat tak peknu holku za tak skvelu cenu vypada byt super deal, nicmene vedla nej stoji dalsia holka. Tahle vypada navlas rovnako, rovnako krasna a mozete ju mat len tak a hned. Nema ziadnu cenu, je pristupna zdarma ale mozno dufa ze jej pak dobrovolne pomozete ak ste s nou spokojny. Tohle by sa prirovnalo k peknej modernej byt trochu plytkej hre ktoru mozete ziskat dvojakym sposobom. Obe predstavuju urcite riziko.
    Ta zadarmo.. je verejne pristupna, cili moze byt HIV nakazena - tod jako free hra s crackom u ktoreho hrozi ze ma virus. Avsak ak si viete dat pozor a odhadnut nebezpecenstvo riziko je mensie Mozete ju i poslat na testy co by bol antivirovy program.
    Ta co stoji peniaz vsak tiez predstavuje riziko, moze totiz s vami v**ebat tak ze vam bude luto i keby stala 10kc. Napriklad by ste pak zistili ze bola transka... boh vie ze znam ten pocit *10* , citite sa podvedeny do kosti. Alebo len zhrabne prachy dopredu a nic ste z toho nemali. Kazdopadne v hre by to predstavovalo DRM ochranu pripadne zklamanie z hry.
    Otazka je, ktora volba je mensie zlo a ktora kazdemu z vas viac vyhovuje. Ja osobne som skazeny, riskol by som tu zdarma, riadne by som ju zneuzil, znasilnil, vystriekal sa do nej, nedal jej nic a vytratil sa do neznama("delete"). Radsej nez riskovat transku. Ale to som ja a vy ste vy.
    • Velmi pěkně napsané! Navíc tvůrci SW (ale i "zábavní" průmysl) zapomíná, že vydělává také (jestli ne zejména) díky pirátům. Bez pirátů by se nerozšířil ani Windows ani Office (nestal by se známým, všemi používaným nástrojem), ani by Doom nebyl tak známou hrou, kterou hrál každý starší 25 let (a tedy by třeba Doom3 nevydělal zdaleka tolik peněz a nejen ten). Jako student jsem drtivou většinu her pirátil - vytvořil jsem si spotřebitelský návyk na hry a dnes, když vydělávám, si je spíš kupuju než stahuju. Často se taky stane, že první díl hry nebo první počin nějakého tvůrce stáhnu a další koupím, ale nebýt pirátství, utrácel bych své peníze za jinou zábavu.
      • ucho
        velmi zjednodušeno. vydavatel potřebuje peníze TEĎ, když hru vydá, tam je ta návratnost. v danou chvíli ho nezajímá, že si od něj koupíš nějakou jinou hru třeba až za 10 let. v té době už dávno nemusí existovat, pokud by mu za to lidé nedávali peníze. nic není tak černobílé...
        • Nikdo neříká, že to podnikání je jednoduché. Já chci taky peníze hned:) Každopádně nebýt pirátství v minulosti, mají současní vydavatelé daleko menší zisky. A nebýt dnešního pirátství, budou mít daleko menší zisky v budoucnosti. V tom je pointa mého příspěvku. A navíc - kdyby se pirátství naprosto vymýtilo, zisky vzrostou vydavatelům minimálně. Málokdo z těch, co si hru upirátí, by si ji za peníze koupil. Raději by si našel jinou zábavu zdarma. Pirátství se vydavatelům vyplatí: Pirátství je forma reklamy, pomáhá rozšířit značku, formovat "slovo z úst", ovlivňovat "názorové vůdce", vytvářet spotřebitelské návyky atd.. Navíc je to reklama zadarmo - pirátství vydavatele nestojí vůbec nic (na rozdíl od reklamy na billboardu).
          • ucho
            jde o to, že ty stavíš pirátství na stranu, kde nepůsobí žádné problémy. to je extrém. stejně tak může vydavatel stavit pirátství na stranu, kdy přichází o obrovské sumy a je piráty ožebračován. to je druhý extrém. jak je to ve skutečnosti se ale dozvíme poměrně těžko. můj názor je, že pirátství snižuje zisky, snižuje je dost. věřím, že v té skupině hráčů, co hraje hry zdarma, by se našlo dost lidí, co by si hru koupili. samozřejmě ne většina, ale dost. lidé by patrně hráli méně, alespoň by si však možná uměli vybrat, co je bude bavit...
            • Mě osobně by zajímalo podle čeho by si vybírali ... znám spoustu lidí, kteří si vybírají hry ke koupi podle odehrané pirátské verze(a dle kvality dnešních her se není čemu divit). Recenze, videa a podobné věci zdaleka dnes nejsou dostačující.
            • ucho
              666: něčím to podlož.
            • Tak jistěže pirátství snižuje aktuální zisky vydavatelů, ale v kontextu toho, jak moc jim pomáhá nepřímo a dlouhodobě, se jim pirátství jednoznačně vyplatí. Bez pirátství by dnes hry byly okrajovou záležitostí pro IT geeky a žádný Crysys 2 by nikdy nevyšel (protože by si dnešní mainstream hráči kupovali úplně jinou zábavu).
  • xMort
    Článek pěkný, ale bohužel je to tady jako házet hráchem o stěnu.
    • A co bys chtěl v diskuzích přesně číst, aby ti to jako házení hrachem nepřipadalo? Notaak kdyby si všichni mysleli a psali to samé byla by to nuda.*3*

A pan Vávra musel počítat s tím, že vytasí-li se s takovýmito kontroverzními názory, nesetká se jen se souhlasným pochrochtáváním, ale i zásadním nesouhlasem...
  • ucho
    Samozřejmě že konzole nezabíjí PC scénu, to je naprosto absurdní. (reakce na nadpis, článek přečtu až posléze :) )
  • Je to hlavne tim ze konzole vlastni i ,decka, kterym jejich mamina koupi hru k narozkam.Ja kdybych mel hrat jen koupene hry-zahraju si tak max 5 rocne. Jinak piratstvi je uplne stejne (v objemu dat dokonce mnohonasobne vetsi).Kamarad ma doma XBOX a pres 60 her-jedinou nema originalni.Ono dnes staci jen mit rychle pripojeni
    • jezis, objem dat...to se musim smat :)
  • Skvělý článek. Naprosto souhlasím.
  • Vidím to úplně stejně jako Dan. Pokud se na problematiku opravdu podivate nezaujatě a globálne (to co platí u nás, neplati na velkych trzich jako je US, GB, GER, JAP atd.), pak nelze jinak. Pokud se vyvojářům, ale hlavně investorům nebude dostatečně "rentovat" vývoj/ financování (s tím spojené riziko ztráty), na jakoukoli platformu, tak logicky (a to by udělal každý z nás) vsadí na jistotu (z jeho pohledu) a tim jsou konzole. Trend vývoje primárně pro konzole je zcela patrný a zřejmý. Takže je v podstatě jedno, kolik her na které platformě se prodá, ale to, jaká je návratnost investice a tu mají pravděpodobně konzole mnohem vyšší a jistější. Herní průmysl už není záležitost pár geeků a nadšenců, je to stejně tvrdý business jako každý jiný. Jde o prachy - bohužel nutno dodat.
    • Tak nejak nechapu proc to co plati u nas neplati na velkych trzich?! Vzdyt se tam pirati de facto stejne jako u nas. A za dalsi pokud se podivam na zebricky prodeju, tak bych rekl, ze PC je na tom velmi dobre:
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_PC_video_games
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_video_games

Autor napsal clanek bez podkladu a padnych argumentu, jen aby neco vypotil a vyvolal flame.
      • Black_Hand
        a hele, dan vavra mluvil o tom, ze se crysis prodal milion a pritom dle wikiny, presneji jejiho zdroje, to byly miliony 3 (3+). a warheadu to bylo 1.5 milionu.
        • wikipedii ber jako silně nespolehlivej zdroj, může tam totiž přispívat kdejakej jouda. *3*
          • Joudu mas v trenkach. :-) Jsou tam odkazy na oficialni zdroje, takze ty cisla jsou skutecna.
      • Měl jsem na mysli spíše velikost trhu a z toho vyplývající věci jako je větší konurence prodejců = menší cena, celkově rozvinutější ekonomika = vyšší kupní síla = neřeším kolik her si koupím, protože na to "mám" atd. Osobně nic proti PC hraní ani warez nemám. Když se ale na to podíváš bez emocí a z pohledu investora/ vývojáře, vychází to přesně tak, jak psal Dan, případně jak trefně popsal kolega níže. Ještě se nepřišlo na to, jak z PC hráčů vytáhnout potřebný balík peněz. Trh a možnosti ze určitě jsou.

Nicméně jak jsem psal, není důležité kolik her se prodá v číslech, ale kolik se na nich v konečném důsledku vydělá = kolik přistane na kontě. A tam mají asi konzole zisk jistější. Zákaznicí jsou jednoduše ochotni více platit a to nejenom za hry, ale i za služby (Xbox live) a stahovatelný obsah. Toť vše.
        • "Ještě se nepřišlo na to, jak z PC hráčů vytáhnout potřebný balík peněz." - to si delas srandu, ze? Uvedomujes si vubec kolik PC hraci vrazi do HW jen aby udrzeli svoje zelezo schopne zvladat posledni novinky? Kdyby se vyvojari nehnali porad za lepsima a lepsima efektama a delali hry hratelne i na starsich masinach, tak prodaji vic her. Tohle je na dlouhou diskusi, ale IMHO pokud by splnili nasledujici podminky, tak piratstvi zacne skomirat a PC hry budou jeste vetsi business nez jsou ted:
          - snizit narocnost her na HW (i za cenu slabsi grafiky)
          - zlepsit herni pribeh a narocnost her (dohrat hru do 10 hodin je uz skoro na zalobu)
          - prodavat masivne, to znamena snizit cenu (IMHO je lepsi prodat 5mil her po 20USD nez 1mil po 50USD), ale je potreba mit skutecne dobrou hru u ktere se daji ocekavat prodeje a nenapalit zakaznika
          - prodavat zaklad hry na DVD a tim navnadit, ale zbytek rozsireni pres internet (vyborny priklad je Settlers VII, jen mohlo byt DVD jeste levnejsi; DLC balicky jsou super)

Co se tyce konzoli, tak sam pises, "mají ASI konzole zisk jistější". Je to baveni se bez praktickych dukazu. Nikdo z nas nevi co vic nese, ale faktem je, ze dnes se kopci PS2 nebo Xbox stejne jako PC a ten kdo se vyzna, umi i PS3. Tyhle konzole jsou urcene spis detem a proto se kupuji vic jako darky. Uzivatele PC jsou vesmes vyspelejsi a velmi rychle si dokazi najit levny zdroj nepreberneho mnozstvi her, zvlaste pokud si nekdy koupi s nadsenim hru a jsou silne zklamani (jen tady na foru je videt, ze se to stalo snad skoro kazdemu).

Takze se vracim k tomu, co tady pise vetsina - autor chtel jen rozpoutat flame, nic noveho neprinasi, konzole nemaji na prodejnost nebo vyvoj her vliv, problem je jak ve spatnem odhadu marketingu vyvojovych studii, tak i v touze co nejrychleji vygenerovat zisk za jakychkoliv okolnosti i s rizikem, ze vypustim produkt, ktery je nefunkcni a nebo herne nezajimavy. Trh je na tohle velmi citlivy a pokud je zakaznik napalen, zacne se branit...
  • Odulin
    Dobrej článek na rozdmýchání emocí. Souhlasím i nesouhlasím, protože na tohle nemám vyhraněnej názor a nedokážu prostě za sebe říct, jak to "doopravdy" je. Mám konzoli i herní PC. Hry si občas kupuju, ale ve většině případů si dávám pokus na bezplatné vyzkoušení a sem tomu fakt rád. Kdybych si totiž koupil řekněmě Dragon Age II a doma zjistil, že mi hra na novým pc dělá to co dělá(http://social.bioware.com/forum/1/topic/300/index/6438943), tak bych si dal fakt pěknou záušovku. Ale to je zas jinej song.
  • Spousta lidí tu argumentuje přemrštěností cen u nás. Až doteď jsem tomuto argumentu moc nevěnoval pozornost ale po zjištění že Brotherhood, který jsem nedávno zakoupil, stojí na www.game.co.uk v přepočtu něco kolem 760 Kč i s poštovným (!!!) se mi celkem udělalo špatně... Proč je český Game o tolik dražší? Nechtěl by pan Vávra napsat nějaký článek i o tom? Protože osobně si myslím, že 1/4 ceny už je opravdu velký rozdíl a pro spoustu lidí by to byl argument k nákupu.
    Jinak obecně mi nepřijde cena kolem 1000 Kč zase tak přemrštěná za hru u které strávím desítky hodin zábavy když to srovnám třeba s kinem, kde strávím 2 hodiny, ale myslím si že vetšina lidí co umí anglicky si radši hru objedná jinde. Já to alespoň od teď plánuji.
    Také nechápu proč již zmíněná hra stojí na steamu 1225 Kč... Digitální distribuce mi obecně přijde jako skvělý nápad, kdy by další procento lidí snad za hru zaplatila, nicméně pokud hra v přepočtu vyjde dráž i než u českého game v kamenném obchodě?! Proč... Kde jsou ty ušetřené náklady za krabice a dovoz? Tohle opravdu nechápu.
    • ucho
      v Anglii je úplně jiný trh než tady u nás. moc lidí si zde originály nekupuje, ty obchody nemohou prodávat bez marže. ono uživit jen kamennou prodejnu se zaměstnancem není žádná sranda...
      • To je v celku zvláštní marketingová strategie: nemůžu něco prodat (chybí poptávka), tak zvednu cenu... Chtělo by to získat alespoň základy ekonomické teorie: cena je totiž určena nabídkou a poptávkou, nikoli výší nákladů prodejce (proto jsou také na Steamu různé ceny v různých zemích). Navíc ty nářky na piráty krásně vyvrátí pohled na ceny konzolových her a těch samých her na PC - proč jsou hry na PC o tolik levnější, když údajně pirátství hry prodražuje a údajně je pirátství na PC daleko rozšířenější? Opak je pravdou - pirátství hry zlevňuje. Na pirátství vydělávají i ti, co kupují originálky (osobně spadám do obou kategorií - jako většina).
        • ucho
          očividně ti nějaké základy ekonomické teorie chybí, tak šup, doučit :) nebo jsi jen teoretik, co o praxi nemá ani páru? mimochodem ceny některých konzolových her jsou velmi podobné cenám PC titulů... vliv pirátství zde neřeším.
          • Pracuji jako ředitel poradenské firmy a jako vedlejšák doktoranduju na VŠE, takže mám teorii i praxi zmáknutou:) To tvé ekonomické rady "nemůžu něco prodat, tak zvednu cenu" postrádají logiku. Tvojí logikou by byly hůř prodejné ty konzolovky (=jsou dražší než PC verze her:) )
            • 666: Jsi pitomec a pochybuji, ze mas vubec vzdelani, natoz ekonomicke. Jinak bys vedel, ze cim mene prodavas kusu produktu, tim vetsi fixni naklady se projevuji na jeden kus.
            • ucho
              666: proč máš potřebu přetvářet to, co jsem řekl? to je nějaká praxe z toho poradenství, abys nasměroval člověka přesně tam, kam chceš? nepotřebuji si nic uvědomovat. za tím, co jsem napsal, si stojím (a ani to není něco, co mi musíš vyvracet, je to prostý fakt). je to kraťoučké souvětí, ze kterého dokážeš vytvářet nová a nová fakta :)
              pokud ale nepochopíš ani toto, klidně to odůvodním: nepsal jsem, že mají kamenné obchody vysoké náklady. kamenné obchody mají prostě náklady, to je fakt, který nevyvrátíš ničím. mimochodem z toho důvodu existuje mnoho prodejců jen na eshopu, kdy mají maximálně někde sklad a možnost osobního odběru, ale moc se to nevidí, protože se to nevyplatí (další fakt). kamenné obchody s hrami pomalu mizí, důkazem budiž jeden shop v Brně, kde jsem to shodou náhod před nedávnem s majitelem probíral. proč mizí? protože je pomalu zbytečné platit prostory, je to solidní náklad navíc. fakt. není to o tom, že jsou náklady na vedení kamenného obchodu vysoké, prostě jsou, není potřeba vyvracet, ale jestli si myslíš, že jsi tohle vyvrátil, klidně se poplácej. (je to tak absurdní, jako by ses snažil vyvracet, že auto jezdící na benzín nemá náklady za benzín... bravo)
            • @ucho
              napsal jsi ve svém příspěvku jako zdůvodnění proč jsou u nás hry dražší to, že je zde moc lidí nekupuje a že mají kamené obchody vysoké náklady - to jsem ti vyvrátil. Jsem rád, že sis svůj omyl uvědomil, ale příště se k tomu postav čelem.
            • ucho
              promiň, ale nikde jsem neprohlásil "nemůžu něco prodat, tak zvednu cenu". to sis vyčaroval sám, tedy to je celý tvůj argument vůči mému příspěvku :) jinak nemám potřebu zde vytahovat doktoranda ani VŠE... to ve tvém případě očividně nemá žádnou váhu :)
    • dokud Amíci z Valve nebudou chápat kurzový rozdíl mezi USD a EUR tak si přes steam nemá cenu nic kupovat
      • ucho
        a příklad hry Portal 2 (hry od nenáviděné Valve, co nechápe kurzový rozdíl)

ČR: 34,19 EUR
        US: 44,99 USD

řekl bych, že přepočet je zrovna v tomto případě dobře. buď rád, že nežiješ v Německu, tam je cena 44,99 EUR. (patrně z důvodů, že to tam lidé za tu cenu prostě kupují...)
      • ucho
        je třeba si uvědomit jednu věc: cenu neurčuje Valve, ale samotný vydavatel. některé hry mají tedy převod USD vs EUR správně. v cenách jsou ale i zcela jiné rozdíly. příkladem budiž Mafia 2, která byla nedávno v akci (75 % sleva), taková sleva byla prostě všude. výsledek:
        ČR: 10 EUR
        DE: 12,5 EUR
        US: 7,5 USD
        UK: 5 GBP
        Austrálie: 20 USD
        vše je v přepočtu 75 % ceny, takže opravdu to není o neuvědomění si toho, že dolar nerovná se euro. Austrálie je na to se Steamem špatně celkově, z nějakého důvodu. a není to cenová politika Steamu, takže pláčeš na špatném hrobě...
        a proč jsou na Steamu hry většinou dražší než krabicové? patrně z důvodu, aby příliš nekonkurovaly i těm krabicovým a prodávalo se vše. tedy zde platíš spíš za nějakou službu, že to máš pohodlně doma. A i přesto je Steam s cenami bezkonkurenční, protože většina her jde časem do akcí a ty ceny jsou pak nakonec opravdu směšné...
      • souhla, to je vec na ktere by si konkurence mohla nahonit bodiky. zatim mam pro steam pouze zvednuty prostrednik.
    • Cajk
      Pan Vávra by nechtěl, pro něj už je 760,- budgetová cena pro kterou se vývojář ani neshejbne.
  • Aby to nezapadlo, napisu to srozumitelneji. Jestli by mohl Dan Vavra odpovedet, protoze me to zajima. Tvrdi se, ze u nas je velka mira piratstvi na PC, na zapade to pry tak hrozne neni. Pritom se u nas kazde hry proda minimalne 3x tolik, co na konzole, jak je to mozne? U nas je nejvetsi kupni sila na PC a az pak se krci daleko v rohu konzole s par stovkami, kdyz je dobry den tisici prodanych kusu. Jak to tedy je? Podle me se prodeje na PC z me neznameho duvodu podhodnocuji a ve skutecnosti se v celku proda vic her a to i vic nez na konzolich. Ale ze by se na konzolich presto vic na jednom kusu videlalo? Kdyz jeste cast penez jde Sony a Microsoftu? To mi nejde do hlavy...
    • vidělalo jo? *1* A můžeš mi říct kde ty bereš ty svoje čísla, nebo to jen střílíš od boku? Kontrolní otázka. Víš proč je na PC cena her nastavena na 50$ a u konzolí 60$? Schválně.
      • Kazdy nekdy udela chybu. Cisla nestrilim od boku, pres rok sem pracoval v hernim obchode ,kde sem videl na vlastni oci, kolik se prodava PC her oproti konzolim a PC ma u nas vyrazne navrch.
        • Takže si dělal v jednom herním obchodě a podle toho posuzuješ náš herní trh. No nezlob se na mě ale to je jako bych chtěl dělat nějakej průzkum a řekl bych že k tomu stačí 10 lidí.
          • Když se koukneš v obchodě xzone na top 10 v prodejích, tak je tam málokdy konzolová hra.
            • U nás se kvůli bolševikům uchytilo PC, protože tady konzole dlouho nebyly k mání a na PC se dá snadno pirátit. To máme společné s Ruskem, Německem a dalšími postkomunistickými státy. Je proto logické, že když je hardwarová základna velká, bude i oficiální prodej větší. Nic to nemění na faktu, že na PC je mnohonásobně větší pirátství než na konzole a JEDINÝ DŮVOD PROČ SE DĚLÁ MÉNĚ HER NA PC JE, ŽE SE ŠPATNĚ PRODÁVAJÍ. VYDAVATELÉ BY BYLI IDIOTI, KDYBY NECHTĚLI VYDÁVAT HRY NA PLATFORMU, KDE SE DOBŘE PRODÁVAJÍ!
          • Za prve, ptal jsem se Dana Vavry, nebo lidi, kteri by meli k tomu co rici a mou otazku vysvetlit. Kazdy, kdo zdejsi herni trh zna, moc dobre vi, ze je to tak, jak rikam, tudiz jestli nemas k tomu neco podstatneho, tak dal uz reagovat nebudu...
  • Tohle je uplně uměle vykonstruovana debata. A vytvořili ji pravě ty "menší děti" co hrají na konzoli s těma "dospělakama" na PC.A přitom je to uplně nesmysl. Jediné za co konzole mohou je zpomalení vývoje. A to ma zase další klady. Na PC jsou ty nejlepší verze her a nemusí se každy rok kupovat grafika.

Pokud muže někdo za koridorovky tak především my všichni co kupují CoD. Tenhle uspěch ukazal jiným kama asi jít a každy se ten uspěch snaží napodobit.Piratění má určitě taky svůj vliv ale myslim si že PC scena dokaže být i vděčná za kvalitní kousek.

A článek je hlavně o Crysis 2 a já myslim že se celkem povedl. A mužeme byt jen rádi že vůbec vyšel. Už z manažerského hlediska je hloupost dělat PC only hry.

A k tomu piratění taky příspívá fakt že PC hrači nejsou až takové ovce co dají jen na vyhypovanou reklamu a hned kupují. A většina poté stejně kupuje ve slevách.Představa vyvojařu je takova že ty ovce z vás pravě chtějí udělat a nejlepe měnit pouze textury a vydavat to za novy díl.

Třeba o takové prodeje Zaklínače II se vůbec nebojím.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit