Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • The Witcher 2 EE 9/10, SKyrim 10/10. Ja viem ze o ciselne hodnotenie az tak nejde, ale toto je nieco neskutocne. Sice sa tie hry nedaju az tak porovnavat, ale TW2 je lepsi snad v kazdom ohlade
  • Trol.diskuzni
    Když číselné hodnocení není podstatné, proč ho tam teda vlastně mají? Proč se herní průmysl hýbe podle toho, jaké mají konkrétní hry metascore?

Já číselné hodnocení chápu jako velmi důležitou součást každé recenze - to číslo recenzi nejenže doplní, ale i ucelí v tom slova smyslu, že napoví, jakým způsobem recenzent chtěl, aby jím psaný text vyzněl. Navíc je to jediný aspekt, kterému porozumí lidé po celém světě a je nezpochybnitelný, jelikož se vztahuje ke komentované škále, kterou zde máte na webu uvedenu.

Vzhledem k tomu, že se tady bavíme na profi webu o hrách, nemyslím si, že je na místě nepožadovat naprostou transparentnost a systém v hodnotící škále a samozřejmě i v rámci všech recenzí. Výmluvy typu, že "každou recenzi píše někdo jiný a ten to vidí jinak, takže jedna 8ka není jako jiná 8ka" jsou naprosto nesmyslné - buď si založte vlastní blog a pište si podle sebe, anebo v redakci exaktně vydiskutujte jednotný způsob, jakým hodnotit, a pak tak také hodnoťte!
  • prudislav
    já si to pěkně koupil na PC a záměrně čekal na rozšířenou a konečně si to pořádně užiju :-D
  • Jasně, však jsem to taky napsal. Ale i tak si myslím, že je divné, že na normální obtížnost (tzn. defaultní doporučenou pro většinu hráčů) mi ty RPG prvky přišly strašně málo podstatné, to mi přijde trochu jako designerské seknutí. Nejde mi o to, že je to až moc jednoduché, i na normal mi to hlavně zezačátku dalo trochu zabrat, jde mi o to, že jsem prostě neviděl zas takové rozdíly, když jsem do sebe naházel lektvary nebo ne nebo jestli jsem použil tohle brnění nebo o něco lepší (samozřejmě jsem to nedohrál s prvním brněním, ale prostě jsem to vůbec přestal aktivně řešit). To s tou obtížností je ale vedlejší (jinak bych to asi prostě přepnul na hard), hlavně mi ta hra přišla až moc "filmová" a tím, jak je stavěná, mě moc nemotivovala k poznávání světa, pídění se za předměty apod., navíc zas tak moc toho mimo hlavní questy v té hře nebylo a to jsem si po dohrání ověřil, že jsem objevil všechny vedlejší questy když nepočítám úplně jiný průchod hrou ve 2. aktu. U prvního dílu jsem to měl úplně jinak (a taky jsem ho hrál na normální obtížnost). Přijde mi, že tady chtěli skloubit takovou "masseffectovskou" filmovost se složitými RPG s tunami herních prvků a nevyšlo to úplně dokonale...
  • Umaroth
    Už jsem to rozehrál, a na televizi s uhloprickou 102 cm to je fakt zážitek, kterej me posílá do kolen ! Hrál jsem první díl na PC a druhému jsem se záměrně vyhnul (na PC) a počkal jsem si na xbox verzi a vubec toho nelituji *3*
  • Právě téměř nutnost užívat různé lektvary se mi v Zakléínači II velice líbí. Přemnoho jiných RPG her (nebudeme jmenovat ^_^) obsahuje různé lektvary (mimo léčivých) opravdu pouze do počtu. Ne tak Z2.
  • Osobně jsem ještě 2 nehrál, čekal jsme na tuhle edici pro Pc. Teď ale už vyšla a jsem velmi zvědavý, snad následuje Zaklínače 1 a knížní předlouhy, ty neměly chybu.

No a jestli to dobře chápu hodně lidí si tu stěžuje na krátkost ( i když oproti jiným hrám mi to připadá dlouhé, njn doba se mění). Ale zase 2. polovina říka že to vybízí ke znovu hraní. Tím by se to snad mělo vynulovat. No osobně nemůžu posoudit, už se moc těším.
  • Cahir
    xai: "Úplně všechny souboje ve hře bez výjimky jsem bez větších potíží prošel tak, že jsem nahodil Quen, sekal a uhýbal kotouly. Bavím se teda o normální obtížnosti. Ono celkově v té hře jsou tuny lektvarů, předmětů apod., ale přijde mi, že je to trochu zbytečné a není třeba to moc řešit." - No a to bude právě ono, nemyslíš? Dohrál jsem to na nejtěžší obtížnost dvakrát (+ arény) a ony zbytečnosti, o kterých mluvíš. se celkem hodily *1*
  • Cahir
    Jeho vizáž má v příběhu svůj důvod. Jeho vzhled z něj v očích ostatních dělal tupou gorilu, a proto ho podceňovali. Jenže Leto má pod čepicí (pod pleší) a všechny je přechc*l.

S tím, že v reálu by byl neohrabanej souhlasím, to musí uznat každý, kdo se věnuje/sleduje třeba bojové sporty. ALE: 1) je to zmutovanej Zaklínač, takže je rychlejší, hbitější atd. než normální člověk (i přes ty boule) 2) je to fantasy. Myslím, že v porovnání s "železnejma plavkama", do kterých se odívají ženské bojovnice v jiných titulech, je tohle ještě odpustitelné.
  • Cahir
    Přesně. Navíc není devítka jako devítka. A už vůbec nelze na jednotlivé aspekty hry nahlížet obecně. Tím chci říct, že např. soubojový systém hraje v každé hře specifickou roli - zatímco v jedné může mít jeho zprasenost signifikantní dopad, v jiné to nemusí být takový průs*r (F:NV)... Proto jsem alergickej na generalizování.
  • Popularita a kvalita jsou rozdilne veci, viz treba lunetici.
    A ja mu pisu, ze znamka by mela byt objektivni, aby mela nejaky smysl. A mimochodem, nemyslim si, ze by i recenze mela byt subjektivne zalozena na libi/nelibi. Od toho by mel byt recenzent profesional, aby dokazal recenzovane dilo hodnotit s nadhledem a odprostit se od osobnich preferenci. Stejne jako ucitel musi hodnotit zaky objektivne bez ohledu na osobni sympatie k nim. Ale chapu ze tohle je tezky, dobrych recenzentu je malo a je potreba pracovat s materialem, ktery je k dispozici. Nicmene na urovni znamky to uhlidatelne je.
  • Uch, oprava - to, že jsem nechápal, proč všichni té hře vytýkají souboje, tam samozřejmě nemá být, to si protiřečí s tím, co píšu dál, to mělo být k té celkově "clumsy" hře :-) To je tak, když, se po napsání překopává text a nedává pozor...
  • smejki - je pravda, že je tady víc možností, ale nemyslím si, že je nutné je kombinovat. Úplně všechny souboje ve hře bez výjimky jsem bez větších potíží prošel tak, že jsem nahodil Quen, sekal a uhýbal kotouly. Bavím se teda o normální obtížnosti. Ono celkově v té hře jsou tuny lektvarů, předmětů apod., ale přijde mi, že je to trochu zbytečné a není třeba to moc řešit. Navíc jsem osobně necítil moc motivaci nějak hlouběji prožívat RPG prvky té hry, protože to příběhově buduje velmi hektickou filmovou atmosféru, že "na takové věci není čas" (i když samozřejmě vím, že když během úkolu "doběhni za XYZ než ho zabijou" strávím rok pobíháním po světě a sbíráním železa na trochu lepší meč, tak se nic nestane). U prvního dílu mi to přišlo jinak, možná že ve dvojce na hard to je taky trochu jinak.

BTW v jedničce mi ten systém soubojů přišel po chvilce zvykání ok a nikdy jsem nechápal, proč jej všichni té hře tak vytýkají (+ celkově nechápu, proč má doteď ejen "na západě" pověst "clumsy" hry, ale to už je do jiného threadu), samozřejmě nemám problém pochopit, že to hodně lidem nesedne.
  • Skyrim nechci hodnotit a ps3 verzi taky ne, ale má to obrovskou komunitu fanoušků....stále.
    S první polovinou textu nesouhlasím. On ti tam jasně píše že, hodnocení je subjektivní věc, tudíž i to posr...číslo je nic jiného než subjektivní známka a od jednoho recenzenta tak můžeš mít 7 a jiného 9. Jak třeba hodnotit hru, která dostala 9 a její x-té pokračování má jen lepší grafiku, srovnatelný příběh ala 100x jinak, stejný svět a stejné herní mechanismy a ve výsledku je to to samé v trochu jiném, hezčím obalu. Má to tedy dostat stejně vysokou známku, protože to není v ničem horší, ale nedostane...
  • jednak je to mutant, druhak se pekne blbe plave s nejakou obourucni sekerou a tretiak, ikdyz ma svaly jak Hulk, tak neznamena, ze nemuze byt rychly jako blesk = mutace, elixiry atd...proste to moc rozebiras, vyvojari chteli mit nejakeho zaklinace proti Geraltovi, ktery by nevypadal jako 99% ostatnich zaklinacu, kanonu to myslim nejak extra neodporuje a clovek si ho aspon ve videu nesplete s nekym jinym ;]
  • Umaroth
    Taky si říkám WTF, když v podcastu komentoval bugy skyrimu. Hele je to bethesda, je to TES takže to ty bugy omlouva a je to v pohode i to ze to bylo zabugovane na ps3 a x360 (ps3 zamrzala - nehratelne, x360 to shazovalo - nehratelne) a verdikt 10/10...COME ON !!!
  • U mňa ZAKLÍNAČ 1+ atmosfericko, detektivno, svojsko, prepracovaný príbeh asi najlepší , možnosti voľby, atmosfera a hudba lepšiu so nevidel aj asi neuvidim, autentický stredovek riznutý pomerným fatntasy, mešťansky život, boj, slovanskosť a nakoniec nie grafika presnejšie povedané dizajn sveta a jeho umeleckosť vždy keď ho vidím žasnem ale skutočne
    - v minulosti načitanie , hlavný minus je pre mňa plus Poľsko Slovanska svojskosť
    Hodnotenie- nedam desiatku ani deviatku ako vždy 9,5 alebo 95%
    ZAKLÍNAČ 2+ opakoval by som sa tak prídávam dobijanie hradu, výhľady na svet , politika, válka ako spracovaná, meštania, remeselníci, vojaci .. a ich reči a charakteri asi jeden z detailnejších vytovrených svetov tak pravda
    - pre niekoho krátkost ale ta je vynahradená , mierný naznak modernosti alebo konzolitosti? nie je to predsa CD Prjekt Red a ten ostane ako možno jediný vždy verny
    Hodnotenie- 9,5 alebo 95%
    LEPŠÍ je Zaklínač 1 alebo Zaklínač 2 hlúpost však vždy hrame za Geralta existuje len rozdiel
    Zaklínač 1 - je viac slovansky, poetický, atmosferický
    Zaklínač 2 - je viac vojnový , politcký, monumentalný
    A tak to má byť lebo toto všetko sa nachádza v Sapkovskeho svete a tvori to celok autentický celok ako tak genialne rozdelený.
  • misho8723
    Tak samozrejme, Rozšírená edícia sa dá odomknúť na gog.. o prvom dieli ale neviem
  • to by mě taky zajímalo.... zkouším to tam nějak najít, ale zatím bez úspěchu....
    Taky bych si takhle rád aktivoval i první díl a odstahoval tam ty bonusy co tam k ní mají....
  • Viem,že si iba trol,ale Zaklínač nieje chlap.Nieje to dokonca ani človek. Dokonca jeho kategoria nespadá do žiadnej zapadnej fantsy ani deskovej západnej hry. Sapkowski vymyslel vlastnú kategoriu. Keby tvorca Letha chcel aby mal štyry ruky tak by ich mal,keby chcel aby mal dve hlavy tak ich tiež mohol mať. Tak tu radšej zbytečne netroluj.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit