Přejít na výpis diskuzí
Ztraceno v procesu: jak se Modern Warfare bojí reality
7.10.2012 | Ladislav Loukota
173 příspěvků
-
heh sejmul jsem ti captaina pricea takže končíš a di se vycpat
-
Tak jistě, je to především věcí názoru a úhlu pohledu. Jak píšeš, nemáme dostatečný podklady k tomu, aby se dalo přesně říct, kdo se čím inspiroval. Nešlo mi o nějaké opravování článku. Jenom jsem napsal, jak to vidím já. Mimochodem - BF3 není prvním titulem ze série, který se pouští do příběhové kampaně podobné té CoDkovské. Tam se Battlefield vydal už rok po prvním MW se svojí odbočkou Bad Company. Člověče a když si zmínil toho Černýho jestřába, tak jsem se hned musel jít přesvědčit, jestli ses náhodou nesek v roce vzniku. A nesek. Ani se nechce věřit, že už je to 11 let starý film. Vizuálně pořád aktuální. Jako by to vzniklo letos...
-
To není tak jednoduché. Válečné střílečky zasazené do současnosti tu byly před Battlefieldem 2 i před CoD 4: NW. Série Delta Force nebo i první Spec Ops, třeba. Přesto asi nikdo neřekne, že Delta Force 1 je něco jako Modern Warfare 3; jenom současné guny prostě podobnost neudělají. Důvodem podobnosti Bf3 a s CoD4 a dále je tempo, potažmo celý narativ; Battlefield 3 se svým střídáním perspektiv a hutnou, rychle vyprávěnou "filmovou" story dost zjevně snaží o totéž, co vyplodil první Modern Warfare (jež zase navázal a rozvinul vyprávění prvního Call of Duty) a s čím byl úspěšný.
Určitá inspirace při předchodu CoDu do současnosti u Bf jistě být mohla, ale stejně tak se mohlo jednat o normální posun kulis z přejedené druhé světové války. Na to prostě nemáme moc dat. O co mi šlo, je podobnost nejen Bf3, ale i Homefrontu a dalších děl vyprávění kampaně CoD 4: MW. Ono co se týče inspirace válečných her, když to budeme stopovat hodně daleko, tak opustíme sféru her, protože největším stylovým milníkem a ovlivňovatelem soudobých válečných her není CoD ani Bf, ale Černý jestřáb sestřelen od Scotta...
Druhá připomínka ok, v nuancích enginů mi znalosti haprují. -
Veskotrotle ty jsi ale zase socka tak se tady moc neozyvej :D :D :D DRz fekal
-
To je ovšem celá pointa textu :-) Jaký byl původní záměr vs. co nám bylo naservírováno. Ustřižené mise nejsou jenom taková zajímavost, vypovídají poměrně dost o záměrech autorů (o důvodech, proč je ustřihli), a to je u díla s podobných dopadem na desítky milionů lidí celkem kruciální měřítko.
-
Přiznám se, celý jsem to nečetl, ale i přes to si dovolím reagovat na 2 věci z článku. Tou první je neférovost nařčení série Battlefield z kopírování postupů série Call of Duty. Battlefield 2 se v prostředí moderní války pohyboval o dobré 2 roky dříve, než CoD. To spíš naopak můžeme uvažovat o tom, že CoD 4 přebírá koncept moderní války/fiktivního konfliktu od BF 2 a rozšiřuje ho o, pro svoji značku typickou, singelplayerovou kampaň. Vidím v tom především snahu konkurovat náplní jiné tříáčkové hře, která ve stejné době vychází. A tou je Crysis. Je tedy celkem diskutabilní, zda z inspirace značkou CoD nařknout i tuto hru, která vychází ve stejný měsíc a ve vývoji je (i díky značně pokročilejšímu enginu a otevřenosti světa) o poznání déle, než pvní MW.
Druhou věcí pak je, že se v článku mluví o enginu IW 3.0. Faktem ale je, že se jedná o letitý přepracovaný ID Tech 3 engine, který byl poprvé použit tuším pro Quake 3 Arena v roce 2005. -
To ani nemůže, protože to není hra.
-
"První Modern Warfare dovedla ve virtuálním prostředí zhmotnit patos a atmosféru populární představy o ozbrojených konfliktech. A i když hru pro to můžete postavit vedle propagand typu Zrození národa či Triumfu vůle, je to sukces tak či onak. Pro její nehynoucí vliv na zbytek FPS scény je však nanejvýše politováníhodné, že ve svém prvním díle nepropasovala série Modern Warfare reference na aktuální svět. Možná bychom se totiž již dávno dočkali více Spec Opsů: The Linů a dalších her, jež se svou formou i dějem snaží o něco více, než jen věrohodné zasazení."
-
Na notebooku hraju zásadně z bezpečí svého gauče...
-
Tvrzení "opravdu kvalitně napsané články mají v těle 0 hyperlinků" mi přijde poněkud v rozporu s tím, jak mají fungovat zdrojování a citace. To, že majorita médií nějaké elementární citace stále ignoruje, mi osobně příjde spíše smutné než hodné ód. Je ale pravda, že pod linky hážu i humorné věci, které nejsou nutností. Nicméně nemyslím, že by text někoho nutil naklikávat lautr úplně všechno. Hyperlinky jsou přítomny jako bonus, ne nutnost.
-
Tak Omaha beach v MoH zůstává dodnes nepřekonána, to je jasné. *3*
-
Myslel jsem ty operace typu: Hup do Brazílie, upps, Rusáci se nenápadně vylodili asi tak s miliardou vojáků v USA, další miliarda Rusů dobyla Evropu a brání se jen Franice v Paříži. Prostě moc megalomanské, to je celé. *15*
-
To by pak mohla být nejlepší hra třeba farmville a to ke vší úctě k těm hlupáčkům co jdou ve čtyři ráno zalívat vyrtuální brambory není.
-
Já sice moc MW2 nemusel ale pokud vím tak mise neskákaly z místa na místo, jen se na střídačku hrálo za vojáka rangers v USA a za vojáka nějakých spešl jednotek na uzemí ruska.
No ale znám týpka co si myslel že v singleplayeru MW2 hraješ jen za jednoho vojáka a připadalo mu divný proč ho dvakrát zabily a pořát žije. -
CoD už jen rozvíjel to, s čím přišel MoH alied assault. A rozvíjel to daleko zábavněji. Přesto byl prostě MoH a jako kluci jsme to strašně "žrali", do té doby něco nevídaného.
-
Já jsem na žádnej link neklikal a článek jsem si přečet v pohodě.
-
Pro mě je Stalingrad taky nej a taky pak Victory or dead!
-
Mě spíše CoD II při vylodění ve Francii, jak jsi musel šplhat ty skály.
-
MW1 ještě ušel, ale pak to začalo být moc překombinovaný. Mise skákaly z místa na místo napříč planetou... Stejně je pro mě dodnes nejlepší moment ze série CoD úvodní sovětská mise ze Stalingradu v CoD1. http://www.youtube.com/watch?v=iLWFJozn_sY *3*
-
Vtipný trol je zábavný, ty jsi akorát debill.