Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3438 příspěvků
-
Některé ty body pobavily a souhlasí, například:
58. Je fantastické, že se Bethesda plácla přes kapsu a místo dvou herců dabují Skyrim herci čtyři, příště by to ale chtělo aby 90 % mužských postav nedaboval imitátor Arnolda Schwarzeneggera
To je fakt opruz, kterej hraničí s parodií a zážitek z reálného světa to docela kazí...
Jinak ale polovina bodů je dost mimo. Těžko chtít po Skyrimu nějaký reálie z planety Země, když je to vlastně svým způsobem sci-fi z jiný planety. Proč tam teda nemít divný seveřany s divným přízvukem, mix baroka, pravěku a starého Říma, když se to odehrává na planetě, kde v noci svítí dva měsíce? V Mass Effectu si taky nikdo nestěžuje, že tam jsou divný ve vodě žijící želatinový bytosti, který mluvěj spisovnou angličtinou. Proto mi nepřijde divné, že je tady chlápek s hlavou kočky a s přízvukem itala v prostředí evokující středověké severské země na Zeni a prostě bych tyto detaily odpustil...
Jinak mi přijde smutné, že člověk, který se živí celý život hrami nezjistil po čtyřiceti hodinách hraní Skyrimu, že ukradený kůň na svého majitele prdí a po sesazení ze sedla odkráčí zpět do stájí a koupený kůň poslušně stojí na místě, popřípadě odběhne opodál, když po něm začně někdo z dálky útočit.
Co se grafiky týče, tak bych to taky určitě nekritizoval. Ve Skyrimu je hodně dechberoucích míst a rozhodně mi to nepřijde vygenerované nějakým šíleným generátorem. Herní svět je opravdu monstrózní, voda, vodopádky, sněhový vánice, změny počasí, to všechno vypadá úchvatně. Jednou jsem zažil polární záři a opravdu jsem se asi dvě minuty rozhlížel po obloze, jak to je krásný. Co mi vadí je, že člověk nemůže jet pět nebo deset minut v klidu, každou chvíli potká nějaký vlky nebo medvěda, co kazí dojem z jízdy na velké vzdálenosti. Co se stínů týče, tak v tak obrovským světě je snad jedno, že vypadaj kostrbatě. Je fakt paráda, že se mění podle denní doby. Bohužel ten efekt změny je divněj a každejch deset vteřin se stín jakoby přesune, není to plynulej proces. Opět se ale lze "vymluvit" na obrovskost světa, kdy z riftenu na druhou stranu mapy člověk může jet opravdu hodně dlouho a mám pocit, že takové vzdálenosti ještě v žádný hře nebyly. Možná ve Flashpointech, kde ale nebylo tak rozmanitý prostředí? -
Řekni mi, kolik Q je v první vesnici ? Skoro nic. Kolik je v tom údolí zvěře na lovení ? Všech 5 vlků a 3 lišky jsem ulovil. A pár jelenů nesmyslně se vynořující a mizící v hoře. Jo, "banditi" .. kromě jedné partičky asi 4 je tam pár dvojic houmelesáků. Když padnu na bandity v TW, tak to je panečku záčitek. AI je úplně jinde. Tady se podivě motají, lučištníci přede mnou neutíkají aby měli výhodu odstupu. Prostě takový souboj mně ani nebaví. Kdyz už jsem si jinde zvykl na lepší.
Pochop, že pro TES nenakaženého je první úsek rozhodující. Já nechtěl hned jít dál, chtěl jsme si to údolí pořádně užít. Jak všichni tvrdili, že můžeš dělat cokoliv. Zatím mi vyšlo, že kromě štípání dříví tam není co dělat. I ty ryby jsem tak nějak vylovil. Takže cha nechca musím jít dál, protože to tak úplně free-form není. Vpodstatě pokud se vykašlu na hlavní linii (což bych asi nejradši, protože draky nechci zabíjet), tak s bočními questy jsem brzo hotov. Prostě jsem nepřišel na to, jak se bavit a využít free-form s vykašlaní se na hlavní linii. Kupoval jsem to s tím, že ji nemusím plnit. Že i tak je tam halda zábavy. BTW, ta mapa, to je kompletní svět nebo se ještě něco odkryje. Protože to co vidím na mapě prolezu asi rychle. Vytěžím, vylovím .. a zbyde NUDA.
A teď mi došlo co musím sehnat. Mod na respawn nerostů a zvěře. -
Hej, a ešte by sa mal predtym vys*ať na klavesnicu, aby sa mu naaahodou Skyrim NEZAPAčIL *1* a to iste doporučujem aj jeho obdivovatelom -ste predsa hardcore hrači NIE ??!!
-
Tak ja sem mel treba taky moc rad Knight of The Old Republic a s tim, jak zacali delat Mass Effecty hlavne po druhem dilu mi uz tyhle hry nesedi. Taky muzu tvrdit, ze KOTOR je to nejlepsi co vzniklo a ted uz je vsechno povl. Stejne jako kdyz lidi vytahuji ty sve Baldurs Gate a Neverwintery, ale je treba si uvedomit, jednak ze uz to jsou starsi hry a z dnesniho pohledu bychome je vnimali treba taky trochu jinak a za druhe to jsou jen vybrane hry za xx letou eru. Nemuzeme vsechno srovnavat jen s klasikou zanru a her, jak na nas pusobily tehdy. Je potreba ty hry srovnavat spis s tim co nam trh nabizi dnes a pro me je pak Skyrim nejlepsim RPG co je soucasne na trhu a neni to vylozene stara hra. Nemuzu si pomoct.
-
Morrowind jednoznačně nej
-
Konkrétně? Můj favorit? Z pohledu RPG jednoznačně NWN první. V rámci RPG mu žádná jiná gamesa dodnes nesahá po kolena. A to je na tom právě smutné, že 7 roků stará gamesa je pořád lepší než to co vychází dnes. Některé jsou alespoň hezčí (Risen, TW2), některé rozsáhlejší ROZLOHOU (Skyrim) .. ale z pohledu RPG jsou to všechno slabota.
Jasně, kdo nepoznal, namá laťku nastavenu vysoko a spokojí se i se slabotou.
Non-fantasy hry s tím nemíchám. -
To víš, to jsou ty výhody báječného free-form hraní. Ale musíš hrát podle skriptů!
-
70 hodin mi trval Dungeon Siege (a to jsme se úplně zbytečně furt vracel prodávat harampádí) a překvapeně jsem zíral, že je konec. To prostě po nasazené laťce NWN těžko někdo dožene. Po 70 hodinách mi v NWN skončila první kapitola. Celé za 300 hodin. Za tři postavy to je na 900 hodin. Každou z nich ještě múžu hrát úplně jinak. A to víc než 2 způsoby. Myslím tím bohaté možnosti rozhodování způsobu řešení každé situace. A postav/povoláníje tam víc než 3. Prostě z pohledu RPG je Skyrim velmi slabý odvárek. Až tam modeři dosází bohatší náplň, tak to nebude v mnohých lokacích taková nuda. Furt to ale bude slabota díky slabému AI a možnostem toho RPG engine v něm.
-
Morrowind je Elder Scrolls, takze na Morrowind plati uplne ta sama kritika jako na Skyrim ne? A jinak nejaky novejsi hry, nez co jsem hraval jeste jako dite nemas? Jen Fallout New Vegas, to neni fantasy a podle me je to skoro to samy jako Skyrim, jen z prostredi Falloutu.
-
Konečně někdo kdo dokáže polemizovat s kritizovanými body s chladnou hlavou a bez hysterie.
-----------
Ortodoxní svých utracených peněz nelitujou, a provokativně kritický článek svůj účel splnil. Tiscali games má nejspíš nový rekord a tak vlastně všichni mohou být spokojení.
Na zamyšlenou: Kvalitu hry určuje recenzent, vývojář, trh, hráč...hmm? -
hoci len morrowind, bg2, torment, fallout 2, new vegas, arcanum, might and magic 6,7, wizardry... nechce sa mi cely zoznam pisat :)
podla mna je skyrim teraz strasne osekany,co do vytvarania postavy..a ten kon, preboha!!! -
Dodatek k oprave pro Kaacz: Eh, vlastne jsem to napsal dobre, jen to blbe vypada, ja to psal jako: PC her se u nas proda minimalne 3x tolik co konzolovych PS3 a X360 dohromady. Tedy min. je zkratka :)
-
Takhle lítat se dá jedině na drogách. Já mám ráději virtuální svět, kde platí zákony fyziky a biologie normálně. O čem jsou ty Fantasy příběhy v drtivé většině ? O tom, ze kdysi dávno na zemi mezi lidmi byli mágove a draci. Fyzika furt platila. Biologie taky. Po dopadu by se polámal i Swarzenegger. Tohle je nereálný úlet i ve světě fantasy. I takový Supermani či Spiderman měli jakž-takž svoje vlastnosti fyzicky "podložené". Ale ti v tom nejsou. Není to ani v jiném vesmíru.
Pokud se děj odehrává mezi lidma na zemi, má enine fungovat fyzikálně a biologicky správně. Jinak to není virtuální svět ale spatlané cosi, co možná pobaví hopsálky bez nároku na kvalitu toho virtuálního světa. Ale ti můžou hopsat na jump-padech v Quake Aréně... -
Je to spatne,pokud polovina jeho zaporu jsou vylozene nesmysly a lzi
-
Aha, sorry, tak to se omlouvam, moje chyba, opravdu jsem to napsal prvne blbe. Melo tam byt tedy ze PC her se u nas proda vic.
-
Po sobe nectu, ale ty mas cist spravne po me. PC her se u nas proda vic nez konzolovych. To jak vsude pisi, ze PC her se proda mi mysleji ve svete, u nas v CR je to obracene, proda se tu mnohem vic PC verzi her nez konzolovych. Doufam, ze uz je to jasne.
-
Co do toho tahame freeform?
Asi proto, ze openworld RPG je uplne jina hra, nez ten neustale provarovanej (velmi dobrej) Zaklinac.
Dva odlisny pristupy k vyvoji. Co je asi narocnejsi? Samozrejme velikej otevrenej svet, dynamickej a provazanej. Odtud budou "mozna" vsechny ty bugy, ze?
A rict ze tam je malo questu, banditu, apod. ... to uz si ani Dan nelejsknul : D -
každého věc.
-
PS: Dane začni konečně hrát RPG na PC:)
-
No nevím jestli bych měl odvahu pustit si předešlé díly, když i FANboys tvrdí, ze byly ještě horší. Ale to jen tak na okraj. *1*