Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3437 příspěvků
-
Tak me napada, nikomu jako nevadi, ze Dan Vavra pracuje na podobne freeform RPG, a je pro nej Skyrim prakticky konkurence? Vam pripada normalni, ze vyvojar hry napise 100 veci, co nesnasi na konkurencni hre? To jsem jedinej, komu tyhle praktiky prijdou podivny?
-
-
Možná že konkurenční boj v tom je, ale spíše bych tento článek viděl jako konečně jiný náhled na věc po shlédnutí takových recenzí a událostí, jako je například publikum, které ječí nadšením hýří superlativy v momentě, kdy předvádějící od Bethesdy na pódiu nechá postavu vytáhnout meč z pochvy a vkročit do vody.
-
Bude zajímavý sledovat, jestli se všem tě výtkám ve své hře vyhne. *4*
-
ještě se vubec neví na čem dělají :)
-
To je dneska normálka, vyhraje ten, kdo má největší lokty, ale něco mi říká, že to warhorse nebude, protože prodeje Skyrimu už sou v týhle chvíli asi dost astronomický.. Bethesda zní v posledních týdnech hodně nadšeně a úleva po práci je na jejich twitterech a faceboocích dost znát. Skyrim je prostě hit a cokoliv někde v malý zemičce jménem Čechy napíše nějakej DV je ze židle zrovna nezvedne. Rozhnoduto už bylo jinde - peněženkami hráčů.
-
-
OK, Vávra má ve většině věcí pravdu. Na druhou stranu drtivá většina toho, co jeho tak strašně irituje, toho jsem si já začal všímat až po přečtení tohoto článku:-) Z toho mi vychází, že jsem buď jen sprostej konzument, kterej je tak zaslepenej tím, že vyšlo pokračování jeho oblíbený série, že nevidí doleva doprava a nebo je tenhle článek od prvopočátku zamýšlenej, jako kritika za každou cenu. Nebudu řešit, jestli má člověk jako Vávra tenhle rádoby pobouřenej útok vůbec zapotřebí. A když ano, tak by to mohl autor pojmout trochu decentněji, protože tohle zavání velkou lácí a efektem za každou cenu, čímž Dan sám sebe degraduje na úroveň nešťastných všekritiků, pro které jsou internetová auditoria druhým domovem:-) Přemýšlel jsem, co bych tak zkritizoval na Mafii 2 a vlastně jsem na moc věcí nepřišel. Je to řemeslně slušně odvdená práce. Vlastně víc věcí bych mohl pohanit na prvním dílu. Znamená to tedy, že dvojka je lepší? To právě ani náhodou a o tom to je. V Mafii 2 není moc co kritizovat prostě z toho důvodu, že toho v tý hře zas tak moc není. Skyrim je obsahově mnohem mnohem bohatší a proto je v něm i mnohem mnohem víc chyb a nelogičností. Když to shrnu, tak mně na Skyrimu vadí zhruba tohle: Prachbídná fyzika(létající mamuti apod.), malá reakce NPC na hráčův postup ve hře(sám bych se asi arcimága neptal, jestli mu zrovna neupadla buchta:-)), reakce okolí na hráčovy "zločiny". Jinak se ale často kochám nádhernými scenériemi, questy mi taky nepřijdou hloupé, atmosféra hry je o parník jinde, než byla u Oblivionu a ta hra mě celkově prostě baví a to by měl být asi její hlaní smysl, ne? Baví i Dana Vávru? To by mě zajímalo víc, než analýza konstručních vad stropů skyrimských obydlí:-) Pro mě 9 z 10. Bod dolů za chyby, devět bodů nahoru za nádherný svět bez výrazných omezení.
-
1/4 chyb bude opatchována, 1/4 chyb je a bude u sandbox/rpg nevyhnutelná, 1/4 chyb jsou zveličené blbosti, které 99% lidí netrápí (jako třeba kde nordové serou)... no a ta poslední 1/4 je oprávněná kritika. Není to dokonalá hra a mohlo to být lepší. Rozhodně je to ale nejlepší rpg (z hlediska příběhu) a nejlepší sandbox (z hlediska technické kvality) co sem kdy hrál. Jedno ať mi teda Dan Vávra řekne. Kde srali koně v Mafii 2?
edit: respektive ta 1/4 co bude opatchována to je taky oprávněná kritika. nicméně vytýkat hře, že vycházi v ne 100% stavu je dneska v době dlc nesmysl :) -
-
No, asi jsme každý hráli jinou hru. Klišé o tom, že jsi vyvolený, který spasí svět je hodně ohrané a technická kvalita? No, nevím jak ty, ale technická kvalita Skyrimu se ztratila někde na půl cesty.
Víš, teď hraji Batman Arkham City, neříkám, že je 100%, ale je 98%, což Skyrim není. A dovol mi ještě jedno přirovnání. Když si půjdeš koupit rohlík, chceš ho mít 100% nebo ti stačí polotovar? -
-
kdyby sis kupoval jen 100% rohlíky, tak se moc nenažereš. respektive nezapaříš
-
-
Jenze kdyby vsichni pozadovali 100% rohliky tak by pekar bud zkrachoval nebo zacal pect poradne. Timto postojem davas najevo ze ti ty zmetky nevadi, tak proc by se s tim delali kdyz si rad koupis i zmetek.
-
-
-
Mezi slepymi je jednooky kralem.
-
Ve stáji, tam u Vinciho vily kterou Amíci vyškrtnuli z příběhu a dali ji do DLC "Dobrodružství Bruce Willise".
-
-
Vážený pane Vávro, od někoho kdo se byl schopnej podepsat pod pr.ser jménem Mafia 2, která vycházela hrůzy let, si dovolujete něco vytýkat jiným?? Myslím si že z vás mluví jenom závist, protože Bethesda dokázala to o co vy ste se snažil, ale skončilo to fiaskem. Ano příběh není nejlepší, ale na tom hra nestojí. Mimochodem příběh k Mafii 2, ke které ste psal scénář, taky není žádný zázrak. Kouzlem Skyrimu je volnost pohybu, spousta možností v otevřeném světě a velice dlouhá hrací doba. Skyrim člověka vtáhne a nepustí po dlouhé týdny, Vaši Mafii 2 sem dohrál za zhruba 7-8 hodin a poté sem tam už neměl co dělat. Takže příště se zamyslete nad tím jestli někoho kritizovat kvůli jeho práci, když Vaše práce je ještě horší.
-
-
elkvetako velice s vámi souhlasím pan Vávra je jen závistivý jelikož jeho projekt nebyl nějaký ohromný úspěch já jsem mafii dohral za dva dny a příběh to si řekneme rovnou byl zcela zpi..ný. *1*
Ps doufám že toto si pan Vávra přečte. -
-
Jojo, přečet sem si to. Moc jsem se toho nedozvěděl. BTW: jestli někomu něco závidím, tak Bethesdě fakt ne a i kdyby jo, tak by mě to rozhodně nemotivovalo napsat tento článek. Opravdu, ale oprabvdu ne. Naprosto nechápu proč bych to měl dělat. Mohl byste mi vysvětlit jak závist může vést k tomu, že se budu dobrovolně hádat s většinou potencionálních zákazníků?
-
-
víš, frájo, jednak příběh v mafii 2 byl od vávrovy verze hodně proškrtán, takže jeho zodpovědnost za výsledek se dramaticky zmenšuje. a za druhé, proč by proboha nemohl něco vývojářům vytýkat? Je to mimo jiné i novinář. A co tady na fórech děláte vy všeználci celý den, než že vývojářům vytýkáte, jak pos*ali to a ono? A jenom proto, že Dan je i vývojář, ztratil právo kritizovat?
-
taky ti nechci brat iluze ale on od vyvoje odesel protoze ten scenar mu predelaly a ani ho tam pak vlastne nedali celej tak si o tom koukej neco zjistit ty hnupe a to samy plati i pro ty funkce co tam meli byt a nejsou proste t2 nechtelo dal investovat a tlacilo na pilu tak radsi odesel se koukni jak se (ne)vyjadril k mafii 2 driv nekde v clanku nebo na videu nebo kde jsem to videl ci slysel
-
-
a víš, jindro, sice pořád píšeš urážlivě jak malý děcko, ale vzhledem k tomu, že výjimečně říkáš něco v jádru pravdivýho, tak sis dneska ode mě vysloužil historicky první plusko!
-
V titulkách na konci je uveden. Díl zásluh i viny nese
-
-
ale to je kec. vávra mohl klidně napsat bestseller, kterej proškrtáním zmrvili, zrovna tak jako paskvil, kterej proškrtáním zachránili. a nikdo neví, jak je to doopravdy, takže nemůžeš tvrdit, že ubohost příběhový stránky m2 je z větší či menší části jeho vina. Podílel se na tvorbě, ale nemůžeš ho odsuzovat za to, že to konkrétně on podělal.
-
-
Detaily mě nezajímaj, výsledek na pultě, zábava, hrací doba a moje peněženka, to jsou pro mě největší argumenty.
-
-
-
-
Ale problem asi bude v tom ze Mafia 2 neni jeho, ale od jej vyvoja odisiel prave preto ze je to pru.er pod ktory sa nepodpisal
-
Souhlasím.
-
-
Prosimvas lidi, nechtejte po hre realitu boje s chladnymi zbranemi. Sermuju uz deset let a s cistym svedomim - dokud nebude ovladani her zalozene na necem, co bude naprosto precizne snimat vas pohyb v prostoru a pocitat i s takovymi vecmi jako kdyz stitem blokuju obourucni palici, tak musim vedet jak, nebo skoncim se zlomenou rukou ale blokovat to jde. RPG budou arcade fighty jeste dalsich mnoho let. Navic realny souboje jsou casto otazkou takovych "malickosti" jako je kvalita povrchu na kterym sermujete a kvalita vasich podrazek. :-P
-
dost dobre nechapu, jak nekdo muze stravit tolik desitek hodin u hry, kterou podle svych slov nesnasi, pak z toho zplodit clanek, za kterej ho budou vsichni nenavidet. masochismus nejvyssiho kalibru, rek bych *1* klidne by jste pane Vavro tech minichybek mohl najit dalsich par set, porad to bude dobra hra
-
-
asi si necital dobre ten clanok, normalne tam vysvetlil, preco tu hru hral a hra
-
Taky si myslím :D
-
-
Hmm... 1400 komentářů? Nechápu vás lidi... děláte jako kdyby ten Vávra byl někdo extra, přitom umí akorát kritizovat. A mimochodem vydal on někdy něco dokonalého? No nemyslím si...
-
-
Má velmi kvalitní recenze/tématické články a Mafia 1 byla vynikající hra (M2 jsem nehrál), která bavila i mě - a to většinu dnešního AAA balastu s hodnocením 9 - 10 bez povšimnutí přecházím!
I kdyby už nikdy nic nevydal, bude pro mě daleko větší borec než Howard se všemi těmi svými generovanými plošinovkami (rozuměj TES) dohromady. *5* -
-
tak to je fajn, můžeš to zabalit rovnou teď, nenmyslim si, že to věčný bulení a bláboly budou nějkomu chybět:)
-
Mě je fuk, jestli se podílel na jedné nebo na více skvělých her nebo snad na žádné. Jde o to, že ho všichni berete jako by to snad byl nějakej bůh nebo co, přitom je to úplně obyčejnej člověk stejně jako já, jako ostatní...
-
-
Dan Vávra na hrad! *15*
-
-
To je videt, jak vetsinu AAA balastu prechazi,s kdyz u kazde takove hry plnis diskuse svymi stale stejnymi prispevky.
-
-
Ano... Samotné hry přecházím bez povšimnutí, chvalozpěvné recenze nikoliv. Já na to narozdíl od většiny oveček, co akorát běhají s davem, mám, abych vyjádřil vlastní názor. *5*
-
-
Ty mas hlavne pubertu.
-
-
Tak když se lidi nechají tak snadno vytrollovat, připadají mi zvláštní spíše oni. *3*
-
Takze ty plnis diskuse den co den tim, jak lide nemaji hrat to, co se tobe nelibi, ale uplne neco jineho, jak ti strasne vadi hodnoceni te ktere hry, a pak napises, ze hrani her moc nemusis a nemas na to cas. Zvlastni...
-
To by mě nebavilo, já hraní her moc nemusím (a ani na to nemám čas)... Raději poslouchám hudbu, protože u ní můžu pracovat a dělat jiné věci, navíc mi dává nepoměrně víc. *3*
Jinak to tady v blízké době stejně hodlám zabalit, protože se vrátím z ciziny a ubyde mi povinností = začnu konečně trávit čas přínosnějším způsobem. *4* -
Muzes udelat jedine, napis vlastni recenzi a posli ji hernim webum, jestli by s tebou nechteli spolupracovat (kdyz vis lip jak se to ma delat). Rozhodne prinosnejsi, nez plnit diskuse... Ja sem to takhle kdysi taky udelal.
-
Tvůj názor respektuji... *5*
-
-
-
-
-
No a co umíš ty? Kritizovat Vávru? *1* +- Nevím, proč by měl něco jako vydávat? To by ve tvém světě měl každý, kdo píše recenze na hry (nedej bože kritiku) vydat nějakou kulervoucí hru, aby na to měl právo? *1*
-
-
Nemám zapotřebí si něco dokazovat, zvláště před tebou. A ano, kritizuji Dana Vávru, protože v tomto článku píše doslova kraviny. Sem tam je jedna věc pravdivá, ale třeba to, že mu ve Skyrim chybí toalety? Je to holt divný pán...
-
-
-
Všechny tyhle věci, který Dan Vávra vypíchnul, jsem taky zaznamenal, ale je pravda, že jiná lepší nebo stejná alternativa k TES zkrátka neni :)
-
Co dodat k těm nenávistným komentářům na adresu p. Vávry? Snad jen to, že za pravdu se každý bije *1*
-
-
nic ve zlem. Ale z hlediska gamedevelopingu by mel pan Vavra vedet, jak je vyvoj tezky a mit trochu pokory pred studiem, ktere je schopne vyprodukovat zhruba ve sto lidech behem par let tak velke hry, jako Fallout.
A z pozice hrace by tam nemel resit zachody, tilovani textur a podobne kraviny.
Jenze jako clovek, ktery trochu predstavuje cast ceskeho gamedevelopingu, se chova jako ovad. Jako hrac je to obycejny hater. ;) -
-
Nic ve zlém, ale to, že Bethesda vydává velké hry jak na běžícím pásu a nasekají při tom tuny chyb, je čistě jejich blbost. A Fallout pls vůbec nezmiňuj, ten je zprasený tak, že většina lidí, která dohrála první a druhý díl, to rozdýchává ještě teď. Jinak mi teda opravdu nepřijde tento článek jako nějaký hate. Prostě napsal, co se mu na té hře nelíbí a proč. Každý tady blije, jak si to jen mohl dovolit, ale prostě je to tak *3* Fůra chyb je ještě z dob Morrowindu a Oblivionu, posun v tomto směru = 0,000nic. Jak je podle tebe možný, že třeba Blizzard nemá problém s odkladem vydání, aby hry vyladili?
-
-
Blizzard nedělá open world hry.. Jen jim ty jejich uzavřený dungeony dlouho trvaj..
-
-
-
Na to vem jed *1*
-
-
Děkuji Dane, po celkem dlouhé době jsem se opravdu od srdce zasmál, až jsem se za břich popadal. Smutné na tom je, že 98 procent toho, co jsi napsal, je pravda. Při pročítání článku jsem před očima viděl všechny popisované věci a uvědomil jsem si, že jsem si je při hraní ani neuvědomil :) Ale přes všechny ty zápory mě Skyrim bohudík baví, jako žádná jiná hra v poslední době.
-
-
Právě toho se trošku bojím, že takhle autor zkazí zábavu lidem co tu hru ještě nehráli a teď buď nebudou a nebo budou ale budou všude možně koukat po těch chybách. Já bohudík začal dřív a většiny z těch věcí sem si nevšim.
Konkrétně mi připadně dost neštastné ukazovat v článku exploity ke hrám. Např. ten s nasazováním kastrolů na hlavu, nikdy by mě to nenapadlo udělat, a popravdě pro mě je to ukázka spíš pokročilosti Skyrimu ... ukažte mi jinou hru která soudí podle toho co NPC skutečně !vidí!, žádný že stačí aby byl ve stejné místnosti nebo v dosahu na x metrů, dokone ani to co je v kuželu před ním, prostě NPC tě musí vidět vlastníma očima jak něco kradeš. A takových promyšlených drobností je ve hře neskutečné množství (jako že třeba NPC před tím než jdou spát skočí na sváču do kuchyně). -
-
Jinou hru? Jakoukoliv? Třeba Oni? Třeba Gothic? Třeba jakákoliv hra, kde se vyskytují nepřátelé, zdi a logika "jsi-li za zdí, nejsi vidět"? Akorát ve Skyrimu vývojáře nenapadlo, že když dá někdo postavě přes hlavu hrnec, vytvoří tak miniaturní stěnu.
A není to "vlastnost" jak tu diskutéři píší, to jsem si jist. Kdyby toto vývojáře napadlo, tak by přidali skript, že si má postava hrnec ihned sundat a začít být lehce nepřátelsky naladěná. A taky by se s tím náležitě pochválili, jak je ve Skyrimu A.I. pokročilá a nenechá si dávat hrnce na hlavu.
-
-