Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3437 příspěvků
-
Konečně někdo, kdo si uvědomil co vlastně hraje. Souhlasím s většinou problémů. Některých jsem si teda nevšiml
-
-
lol
-
-
To tenhle Vavroch zacal bruslit po celkem tenkem lede, vzhledem k tomu ze sam dela do game designu, ja jasne ze se u jeho pristi hry bude mit vsechny veci ktere tady kritizuje (a spoustu tech co kritizoval v brecicich blabolech na poslednich strankach levelu) pekne na taliri. Bud je to naprosty ignorant, nebo ma tak nabubrele ego ze si opravdu mysli ze sam dokaze vytvorit dokonalou hur, tudiz ma pravo na takovehle kecy, bud jak bud jsem na to opravud hodne zvedavy :)
-
část 1/2
Tak přesně tohle jsem čekal :-). Předem chci říct, že s Danem Vávrou v některých věcech naprosto souhlasím, ale v jiných mi připadá, že se prostě snaží mermomocí zviditelnit tím, že se vyřadí z davu. Jakéhokoli. To se hodí, třeba když svět napadne zombie virus - přidávat se k davu v tomto případě znamená nechat si vykousnout mozek. Ale já si tak říkám, jestli by se Dan Vávra třeba nedistancovali také z davu trosečníků, pro které si přijela záchranná loď. :-) (Toto prosím berte s nadsázkou a humorem).
Každopádně - obsah článku jako takový komentovat nebudu, protože by to bylo na dlouho. Jenom se zmíním o tom, že přirovnávat blondýnu se žlutejma zubama ke Skyrimu je jedna z těch přirovnání, který prostě nemůžou fungovat. Když v té hře trpíš, tak ji nehraj. Není to nic živočišného, bez čeho by sis nezachoval zdravý rozum.
Na druhou stranu souhlasím, že hra je opravdu hodně, hodně zabugovaná. Dělá si někdy takové věci nad kterými zůstává rozum stát. Doslova. Tuhle jsem putoval z Bílého průsmiku někam na sever do Ledohradu a vidím po cestě z kopce pochodovat jezdce na koni s ozbrojeným doprovodem. Najednou se jezdec vznesl do vzduchu a se vztyčenou hlavou odletěl v úhlu 45 stupňů někam ke hvězdám. Vtipné bylo, že oba jeho zbrojnoši se potom otočili a vydali se do kopce zpět. Zíral jsem na tu scénu a opravdu nechápal. Jak takový bug vůbec může vzniknout? No očividně může, nejsem programátor, ale přijde mi, že Bethesdě se podařilo vytvořit engine, který si tak nějak žije svým vlastním životem (aby se z něj nakonec nevyklubal budoucí Skynet). S tím naprosto souhlasím. Tohle je zrovna případ, kdy vás to i pobaví, ale pak jsou tu bugy, které vás donutí proklínat Bethesdu do pátého pokolení jejich potomků. To když se vám questová postava, kterou máte následovat zasekne o skálu, nebo vás vaši pomocníci zatarasí ve dveřích (hraju za vyvolavače, takže mám pomocníky pořád a je to někdy k nevydržení), nebo si máte s někým v rámci questu promluvit, ale on vás v něm neposune nikam dál. Za těch 20 hodin co hraju se mi ale podobných apravdu rozčilujících záseků přihodili možná pět. Není to málo, ale - je to řekněme 30 minut z 20 hodin, které vás rozčilují. Ze zbívajích 20 hodin jste 15 hodin spokojení a 5 hodin na vrcholu blaha. Když se váš quest ubírá neskutečnými zvraty, potkáváte agenty Psiického řádu (mágové jistě vědí). Nebo když se zvedne vítr a všude je sníh. Nevím upřímně na jaké sestavě a v jakém nastavení Dan Vávra hrál, ale tohle odpřísáhnu na vlastního bratra - lépe vypadající open-world hru jsem ještě neviděl. Teď mi tak dochází - on hrál asi na konzoli, že? Já opravdu říkám, že na kvalitním PC (nemusí být hi-end, sám mám stroj asi rok starý) lze nastavit všechno na ultra a hra potom vypadá naprosto úžasně. Říct o tomhle, že je to nehezké je opravdu lež jak věž. Možná je to i tím, že používám několik modifikací s hi-res texturami, ale stojím si za tím, že Skyrim vypadá nádherně. -
-
Dobré shrnutí.Jenom krátce ke grafice.
Když se řekne grafická prezentace hry,tak si to je pro mne jak ta hra na mne vizuálně celkově působí.Není prvotní jaké rozlišení mají textury.Podobné věci řeším pouze když hra na první pohled nepřesvědčí.A jak je známo,když se někdo v něčem šťourá tak pokaždé něco vyšťourá :)
Poletující sníh,hory v dálce vše působí skvěle,do té doby než narazíš zblízka na textury.Ty jsou špatné. Pak to začne.Dívám se na internet co to jako je.Jde to vyřešit?Je na to modifikace,jde to nějak zlepšit ve hře?Pozn.Nedivím se proto,že bych u RPG upřednostňoval grafiku,ale proto,že jsem si toho všiml a nechci to přehlížet protože vím,že to jde nějak řešit.
Je to jako u Rage(tam to šlo zlepšit ve hře).Širší dojem je super,ale detaily jsou špatné.Proto také ty modifikace co to řeší. -
-
Já stahuju modifikace z http://www.skyrimnexus.com/ - je tam několik HD texture packů a stále přibývají.
-
-
V zásadě lze s Vámi souhlasit. Skyrim skutečně vypadá velice dobře a pokud použijete grafické modifikace, tak to vypadá opravdu skvěle. Nicméně ohledně bugů, ty jsou v žánru RPG her hluboce zakořeněny. Pokud člověk na nějáký narazí jen výjmečně, tak se nad ním leda tak zasměje... Série Gothic má také mnoho bugů, hlavně první díly jsou tímto proslavené. . A vůbec, ani u té mafie se nedá říci, že by byla na bugy skoupá. U valné většiny her se nějáký bug najde, takže to není nic, co by bylo nějáké výjmečné. Daniel popisoval tolik bugů, že se divím, že měl hru vůbec hratelnou. Vypadá to, že si díky emocím článek hodně přibarvil oproti reálnému stavu hry.
-
sakra to je dlouhy...
-
-
Taky jsem si říkal.Pak jsem koukal na tu značku. 1/2. Tedy ono to bude mít více dílů! :)
-
-
-
Však dnes je úplne bežné vydať hru ktorá je zabugovaná. Napríklad Rage na PC, alebo také TV rakety v BF3. Keby si to v DICE zahrali 5 minut tak by zistili ahaaa, odražaju sa od tankov namiesto vybuchu alebo.. aha zostrelil som sam seba lebo som narazil raketou v komore.. nie.. len peniaze a potom riešime odozvu hračov na forach. Ale vydanie kvality skôr než kvantity hier to je dnes ojedinelé. Nesúhlasím s autorom článku že Bethesda nemá zmnysel pre humor.. ja sa vždy smejem na ich čiernom humore. Raz som našiel v skyrime chatrč a v nej denník kde bolo písané: "Drak tadeto prelieta, ale nevšíma si nás. Manželka chce ísť preč ale myslím si že nám nič neurobí.." vyjdete z chatrče a nájdete pri ohníčku dve zhorené telá *1*. Takisto vo fallout 3 tie reklamy na atomove kryty a listy v schrankach o prijati do krytu alebo nie a podobny vysmech ľudskej hluposti. Mám rád ten humor aj keď nie je moc pre deti.
-
-
A odkedy je Fallout pre deti? *2*
-
-
Fascinující. Nesmysly, něco z toho jsou dokonce klady, pak tu máme body vyplývající z naprosté neznalosti a očividnou potřebu něco shazovat...podobných sto bodů by se dalo napsat snad u každé hry.
Jaký je důvod toho článku? Aby Češi věděli, že pan Vávra nemá rád Skyrim?
A připomíná mi to úžasný styl kritizování - něco se změní, je to špatně. Něco zůstane při starém - taky špatně. -
-
Hra, co má tolik chyb jako má si nemůže zasloužit hodnocení takové, jaké dostává. To vidí jenom fanboys a další. Hra bude slušně hratelná tak po roce, kdy se do toho vloží samotní hráči a fanoušci. Skyrim je jenom o něco lepší než Oblivion. Ale za 6 let vývoje bych čekal něco jiného než Oblivion s hezčí grafikou, která i tak zaostává. A nikdo ti nebrání napsat podobný článek, rád si ho pak přečtu.
-
-
O číselném hodnocení se bavit odmítám, to je jak boj s větrnými mlýny.
A jo, hra oproti Oblivionu nebo New Vegas moc nepokročila. Jenže to mi vyhovuje. A vyhovuje mi to moc.
Podobný článek bych si taky rád přečetl, kdyby nebyl plný výše jmenovaných prohřešků.
-
-
-
Dalo by se říci hurá. Konečně to někdo napsal. Pod všechno se podepisuju a je to přesně to proč mě nikdy nebavil F3 a Oblivion. Zprvu nadšení a pak člověk přesně objeví podobné věci. Nelogická řešení qustů a celkovou plytkost všeho. Bohužel bude tenhle názor ušlapán masou většiny, kterým plytkost stačí, protože dnešní doba taková je. Všechno se dělá na efekt a uvnitř je to většinou prázdnota. Podobnej problém má ale spousta dnešních her a nikdo se nad tím nepozastavuje a recenzenti střílej jednu devítku za druhou.
-
-
Jako sorry, nechci nikomu brat nazor, ale co to je plytkost? Jak se pozna? Kde ji vidis? Arena, jako stara, tedy klasicka hra (z te ery skvelych her) treba tu plytkost nema?
-
-
Plytkost vidím hlavně v těch nelogickej qustech. V motivaci NPCek dělat to co dělají. Nelogická prostředí bez náznaku infrastruktury a ekonomického modelu. Prostě se na louku flákne pět baráčku a šup vesnice je na světě. Z čeho a proč tam ti lidé žijí... Řešení qustů, která jsou taková že by se tak nikdo nikdy nezachoval. Nesmyslné questy typu důl (bod 91) Upižlání tunového draka mečem. Proč tam těch draků je tolik. Mohlo jich tam být pár a mohl z toho být vrchol hry. Souboj s drakem mohl používat katapulty, pasti, kooperaci s NPCčkama a nevim co ještě.
A souhlasím i s technickou stránkou. Proboha vždyť to vydělává Bethesdě miliony a když už by všechno stálo za prd tak grafická a technická prezentace má být bezchybná.
Arenu jsem nehrál. Netvrdím že staré hry jsou ve všem lepší. I dneska se najdou skvělé nápady. Z RPG třeba Zaklínač nebo Risen. Ano jsou tam občas taky podobné věci, ale v poměru je to někde úpně jinde. -
-
Kolega to přesně vystihl. Plytkost. Povrchnost. Konstantní pocit, že všichni kdo na hře pracovali na všechno prděli a nemysleli, protože to bdue lidem stačit. Nelogičnost, nesystematičnost. Z té hry prostě naprosto očividně čiší, že její autoři neznají historii, neznají architekturu, nezajímá je logika, nedostatek fantazie nahrazují bizrnostmi. Nebýt plytký není práce navíc (nebo jen trochu), nebýt plytký znamená přistupovat k věcem zodpovědně, domýšlet je dokonce. To se v Bethesdě neděje. Její hry jsou plytké. Já osobně třbe avidím obrovský rozdíl mezi Falloutem 3 od Bethesdy a New Vegas od Obsidianu. NV je někde úplně jinde. Není povrchní, je promyšlený, má hloubku, mnohonásobně lepší questy. A při tom na první pohled je to úplně stejná hra.
-
-
-
-
U nekterych bodu jsem se pousmal, u nekterych jsem kyval hlavou na znameni souhlasu, ale i pres to SKYRIM zustane mezi TOP 3mi nejlepsimi hrami co jsem kdy hral
-
-
Z hlediska hratelnost a zábavy v RPG (když o tu grafiku přece nejde).. ani náhodou. To bohužel musím sáhnout hodně hluboko do minulosti. Vydávají se čím dál tím horší shity. A spravit náladu mi může alespoň krátký pohled na supr grafiku. Ta se tu ale nekoná.
-
No, to je šupér!
-
-
No to je smutné
-
-
-
1.Recenze jsou na nic.
2.Dojmy ze série která je doma na pc získaný na konzoli jsou na nic.
3.Distancovat se od vlastního projektu na kterym se podílíte je na nic.
4.Totálně přehlížet fakt, že free roam rpg je něco jinýho než kolejiště aka interiéry Mafia 2 je na nic.
5. Hledat záchody ve fantasy hře je na nic.
6.Nejsou to borůvky ale winterberries, nepoznat rozdíl je na nic.
7.Nemožnost si nainstalovat mody na konzoli je na nic. Pro konzolisty je to ok.
8.Sekající se hra na konzoli je na nic. Na PC běží v pohodě, hrajte na tom.
9.Stromy nehejbající se ve větru a vypadají jak z roku 2003 jsou na nic. Už na to existujou mody. -
-
Kde stahuješ ten mód?:)
-
-
všechny máš hezky přehledně na Nexusu, jen se tim pěkně pohrab:)
-
-
NO na nexus už jsem taky narazil .. ale následně jsem narazil, že na soubory větší jak 2MB musim se přihlásit. WTF ?!?! .. sociální síť ? já se s žádným serverem nechci družit. Je sakra jiný místo s těma modama, kde po mně nechtějí důvěrnosti ?? Já prostě na fuckbook a jiné sociální bejkárny nejsem..
-
Řeknu bratránkovi, ten je do toho blázen. Já na to nemám nervy, věřím, že se ke Skyrimu vrátím, ale tak po roce, kdy hra nebude mít 7GB, ale 25 GB s opravama a vylepšeními.
-
-
si nemyslim, že tolik bude třeba, Skyrim je proti některejm TES hrám ještě celkem v pohodě co se týče bugů, i když samozřejmě, je jich tam hafec, ten svět je fakt velkej..
-
-
-
-
-
Hru jsem koupil hned po vydáni a hrál asi 300 hodin. V naprosté většině ma Vávra pravdu. Kdyby nebylo módů je to průměrná hra.
-
Je tam 100 důvodů ale plno z toho neni důvod, jen jákasi připomínka nebo doporučení a ano, hra má sice plno chyb a nedostatků, ale ukaže mi hru, která nemá a pokud se chce zabývat kravinkama, tak by se na každý hře dali najít stovky chyb a na každé hře by se našlo plno chyb, kvůli které ji lidi nehrají. Jenže kdybych se pořád měl zabývat tím, jestli je větev stromu super 3D model s tisíci poligony, nebo jen placatá textura, tak nebudu dělat nic jinýho, než brečet nad tim, jak je hra špatná a nehrál bych asi nic.
Hra mě baví a to je důležitý, k čemu mi bude hra, která bude bezchybná (ha ha ha) a bude mít fotorealistickou grafiku, fyzikální zákony přesné dle skutečnosti, když jeji herní doba bude 5 hodin a z těch 5 minut poběžíte 4 hodiny rovně a párkrát vystřelíte.