Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3438 příspěvků
-
Nema cenu resit. Stejna spina jakou pise roky v levelu. Smutne, tohle je jeden z prototypu ceskeho herniho vyvojare. Jen misto papiroveho clanku napsal na tiscali. Kdyby aspon pochopil, ze fakt u toho nevypada vtipne. Clovek hrajici jen mainstream nadava na mainstream... hmmm.
Bohuzel. V tomto pripade je ta divcina s kapavkou sam autor *1* -
-
A co bys nám pověděl o Skyrimu tedy? *5*
-
-
Ty si furt tady? *1* no life *1* *1* *1*
-
-
Pravda, pravda, už se těším, až se vrátím do ČR a bude to trochu veselejší ten můj život *4*
-
-
Doufam ze odtud neodejdes nadobro , bez tebe tu bude nuda :D , velice rad si ctu tve prispevky a bavim se jak zdejsi deti jsou z tebe na prasky...
-
-
Jo, fakt? No já měl v plánu to tady zabalit... Chápu, že někdy to člověk přežene a všeho s mírou. Navíc většina lidí mě tady nesnáší *4*
Ale teda dík za pozitivní feedback!
-
-
-
-
Precti si clanek odbornika a prestan se ptat lameru *1*
-
-
-
Letos každá blbost dostává desítku. I tolik opěvované Uncharted 3 má plno chyb a přesto dostalo desítku i tady. Naštěstí nás nikdo špatný hry hrát nenutí hrát a názor většiny recezentů nemusí nikoho zajímat.
-
To jsem se nakonec rozkecal, i když jsem nechtěl. Nicméně, chtěl jsem se jednotlivě vyslovit k bodům, které Dan Vávra vyjmenoval (jen k těm s kterými nesouhlasím):
1. Ačkoli na tohle nadává docela hodně lidí, mě, zaritému PCčkáři GUI vyhovuje. Vyhovuje mi systém oblíbených, mapování na hot-keys 1-8 (pro mága naprosto parádní - v pravé ruce hůl a levou jenom přepínám kouzla). S dalším bodem ale naprosto souhlasím. NEMŮŽETE TŘÍDIT PŘEDMĚTY! No snad to brzo modeři nějak vymyslí. 3.Nerozumím. 5.Na PC nic takového nezaznamenávám 6.Nechápu co je na mapě zmateného, podle mě je naprosto přehledná 7.Nerozumím - ničeho takového jsem si nevšimnul 8.Mě, když se chci držet jednoho questu toto naopak naprosto vyhovuje. Další questy si aktivuju až dořeším ten stávající. 10.Mě probíhá autosave pokaždé když změním lokaci a někdy i před Boss-fighty. Nechápu jak rozumnější by měl být. 11.F5 - quicksave? Aha, ovšem - konzole.
12. Ve statistice mám vše co potřebuji vědět, ale moc se do ní ani nedívám. Většinou je mi jedno, kolik jsem zabil skřetů. 15.I když jsem psal, že nebudu komentovat s čím souhlasím, tady musím dát za pravdu. Hrozně špatně udělané - i na PC. 16.No a? 17.A nebo ve favorites? A nebo zmáčknout 1 - 8? :-) 18.Co je na něm debilního? Mě se nic neseká. A favorites taky není o tom bys tam měl milion předmětů, že. Pak ano, pak je to to samé jako inventář. Ale trochu to pak postrádá smysl, ne? 19.Nesouhlasím, jak už jsem psal, grafika a level-design mi často vyráží dech. 22.Já mám stíny teda skoro všude a "rozmatlané" rozhodně nejsou. Jediné co Skyrim nemá je skutečné dinamické osvětlení, ale jakousi jeho náhražku. Ale vůbec mě nenapadlo to řešit. 23.Žádného Bloomu jsem si nevšiml a to mám vše nastavené na max. Oči mě rozhodně nebolí a kontrast je podle mě vpořádku 24.Nesmysl, nic se nechutně neleskne. Jenom věci které se lesknout mají a to jen tak matně, žádné nablíštěné meče ve kterých byste se viděli. 25.Nechápu. 26.Nechápu.
27.Nesmysl, postavy jsou nadesignovány naprosto parádně. 28.Největší nesmysl - každý dungeon mě v téhle hře nesmírně baví, nic nevypadá genericky a všechno má svůj smysl. Že jsou v žalářích použity stejné textury kamenných stěn? Dah ... to asi proto, že je takhle stavěli. A naopak musím říct, že dungeony jsou rozmanité i co se prostředí týče. Krajina je generická? Hmmm - nesmyls? A ano, my víme, že Red Dead Redemption je výborná hra a pravděpodobně má i lepší grafiku, alespoň mezi konzolovkama. Posoudit ale nemůžu.
29.Nevím, stromy jsem moc detailně nezkoumal, ale asi na nich nic špatného nebude, když mi nekazili celkový dojem. 30 a 31.Narazil jsem na spoustu oken. Žádné prostorové zkreslení jsem nezaznamenal.Tím nepopírám, že tam není, ale že by v "každé kůlně byly kilometry chodeb?" what? Nac takového jsem nenarazil. 32.Nechápu 33.No to je nedostatek hodný odsouzení, vážně.To je jako si stěžovat, že ve filmech nevidíme hlavního hrdinu chodit čůrat. Opravdu to potřebujeme? 34.Viděl jsem už tolik plochých kamenných stropů, že by asi měli povyhazovat polovinu grafiků na světě. To jako vážně? Tohle řešíte? 38.Tak to je ale opravdu Váš problém - Bethesda si může hledat inspiraci kde chce a použít jakékoli prvky jak chce. A neodporuje to ani možnosti, že takhle se prostě tahle civilizace vyvinula. Věci se stavěly kolem jiných věcí, kultury se v dané lokalitě měnily. Tohle jsou opravdu nebetyčně hloupé kritky. 39.Jezera na vrcholcích hor jako neexistují? Tedy - na vrcholcích jako na špičce asi ne, ale na takové jsem ve hře tedy nenarazil. 40.Nevypadají 41.Nevypadají 42.Nevypadají 43.Nevypadá 44.Přečtu je uplně bez problémů. 46.Není 47.Ale běžně v přírodě se dá dostat kamkoli a jakkoli, že? 50.To se mi ještě nikdy nestalo 51.Animace jsou podle mě vpořádku - až na nějaké ty bugy. 53.Mě se koně líbí 54.Náhodou je animace obličejů podle mě docela povedená, není to LA Noir, ale nevadí mi. 56.Ale fuj ty! Hudba je naprosto perfektní, soundrack si pouštím pořád dokola. 57.Nezaznamenal jsem 58.a 59. Nevšiml jsem si
Ufff ... už na to nemám. Lépe řečeno, už mě to nebaví a chci jít hrát Skyrim. Zakončím to tak jak jsem začal - ačkoli v určitých názorech Dana Vávru uznávám a souhlasím, často mi přijde že se chce prostě hlavně nějak zviditelnit a to co kritizuje jsou buď hnidopišské detaily, kterých si normální hráč nemůže všimnout, nebo si úplně vymýšlí. Já jsem ve Skyrimu spokojený, uznávám, že má svoje chyby a není dokonalý, ale baví mě jako tento rok žádná jiná hra. Howgh. 10/10 dle mého názoru sedí.
PS: omluvte chyby a překlepy, nemám dost sil to po sobě kontrolovat :-) -
-
V zásadě lze s Vámi souhlasit. Skyrim skutečně vypadá velice dobře a pokud použijete grafické modifikace, tak to vypadá opravdu skvěle. Nicméně ohledně bugů, ty jsou v žánru RPG her hluboce zakořeněny. Pokud člověk na nějáký narazí jen výjmečně, tak se nad ním leda tak zasměje... Série Gothic má také mnoho bugů, hlavně první díly jsou tímto proslavené. . A vůbec, ani u té mafie se nedá říci, že by byla na bugy skoupá. U valné většiny her se nějáký bug najde, takže to není nic, co by bylo nějáké výjmečné. Daniel popisoval tolik bugů, že se divím, že měl hru vůbec hratelnou. Vypadá to, že si díky emocím článek hodně přibarvil oproti reálnému stavu hry...
-
-
Jak už jsem psal - nenarazil jsem na ně tak často, aby mě to nějak výrazně kazilo zážitek ze hry. Znám jiné open-world hry, jako GTA IV nebo vlastně i Oblivion, kde jich po vydání bylo mnohonásobně více.
-
-
Tyjo a ty ocekavas,ze to nekdo precte do konce? *1*
-
-
spíš je problém, zpětně dokledávat, jaká byla vlastně Danova námitka
-
-
-
Takhle dobře jsem se dlouho nezasmál, gj
-
Daniel Vávra si troufl vykřiknout, že: „Císař je nahý!“ Konečně, už jsem si říkal, že jsem asi divný a nebo moc starý, když jsem nevěřícně koukal na ta vysoká hodnocení a chvalozpěvy.
-
-
Že takhle nevykřikl i u ostatních "desítkových" her, což? *4*
-
-
No, přiznejme si, že málokterá hra vzbudila takové orgie. Jak jsem řekl, já si Skyrim užívám, ale takhle nekritické hypování jak od fanoušků, tak od kritiku, jsem už dlouho neviděl. Naposled asi od Oblivionu.
-
-
jsou odpovídající, to jen pár lidí vždycky chce chc*t proti proudu, je to nuda:)
-
-
Nebylo mi odpovězeno tak se zkusim zeptat ještě jednou:) Myslím že na tohle měl v konci odpovědět i Dan.
Ale stale by mne zajimalo proč proč proč si to tedy kupujete?? Tyhle problemy jsou v podstatě obecně zname několik roku.
Na jednu stranu mluvite jak z nas dělaji stado ovcí ale vy jste pak ty největší ovce které řvou ale přesto kupují. Je to stejné jako u potravin. Dokud budeme kupovat ty zbytky z evropy tak nam je sem pořad budou vozit!!!!
Když už tak za svyma nazorama by měli být i činy. -
-
Já například nejsem FANboy, minulé díly neznám, takže jsem netušil nic o obecně známých problémech trvající roky. Taky mně nenapadlo, že chvalozpěv na "mnohem lepší než ostatní" znamená srovnávání jen s předešlými TES výtvory.
-
-
A ktery freeform RPG je lepsi nez Skyrim?
-
-
Kurnik proc nejde reagovat na hlubší příspěvky ..
Ja srovnávám RPG hratelnost a zábavu TEĎ. A je smutné, že to NWN je pro mně i teď zajímavější nez Skyrim. Já si to NWN totiž projedu každý rok znovu, protože ty nové RPG odvárky často ani nedohraju. A držel jsme se v rámci fantasy. Scifi je zase trochu jinde, nemusí tam fungovat fyzika a biologie. Myslím ze dojmově se mi líbil Borderland. Ale to je mutant s FPS. -
-
No a vidis jak je to individualni a subjektivni. Ja jsem treba nikdy nebyl velky zastance Bioware, her jako Baldurs Gate a Neverwinter. Ne ze by se mi ty hry vylozene nelibily, ale nevidel jsem v tom takovy kult a v te dobe jsem hral radsi hry, co me zajimaly vic. Proste kazdymu se libi neco jinyho, tezko pak posuzovat co je dobry a co ne, stejne to vzdycky hasne na tom, co se libi jednotlivci.
-
-
Mnojo, mně baví 2 věci. RPG a 3D virtuální svět. Odděleně. RPG musí bejt opravdu RPG a virtuální svět musí být pořádně virtuální svět. A posuzuji kvalitu dojem grafiky, pokud to má smysl. Tzn. výborné RPG hratelné a zábavné nemusí mít úchvatnou grafiku a nemusí být v 3D. Viz počet fandů Minecraft. důležitá je zábava.
V případě Skyrim pro mně zádná sláva v rámci RPG je to slabá parodie na RPG, jako akční zážitek na souboje taky humus. Virtuální svět nemá žádná pravidla, takže to není virtuální svět. A tak zbývá už jenom grafika, která je na úrovni 5 roků zpět.
Závidím jiným, které baví ještě něco jiného a něco si tam najdou.
Takže bych to shrnul. Skyrim neni pořádné RPG. Skyrim není rozsáhlý virtuální svět, je jenom rozsáhlý svět s parodií na virtualitu. Jako statický mrtvý svět je moc pěkný. Skyrim není graficky úžasný, jen pohled zdáky tak vypadá. Je úchvatný sceneriemi, které vytvořili a na dálku je to fakt zážitek.
PS: netušil jsem, že to je scifi, to bych si to urcitě nepořizoval. Všude je to prezentováno jako Fantasy, magie + draci mezi lidmi na zemi. Klasika. Jo ale nejsem FANboy, neznam z minulých dílů nazpaměť historii tohoto světa.
-
-
-
Co do toho sakra furt musíte motat open-world, kdyz je řeč o RPG. RPG je RPG bez ohledu v jakém prostředí se koná. Jasně, v open-world nemá Skyrim konkurenci, tak není s čím srovnávat. I když... Sacred (2004) měl taky obrovský svět a mohl jsem si dělat cokoli, nemusel jsem jet hlavní linii. Hlavni linie je lineární i v případě Skyrimu.
Free-form ? to podle tebe znamená co ? Že nemusím tvrdě jet hlavní lini a můžu se nudit v tom rozlehlém světě? Za chvili stejně musím jít dál, protože v okolí je MRTVO. Postranních questů málo, zvěře na lovení málo, banditů málo. Defakto pustina. Na vyšším způsobu hraní se spíš jen leveluje, ale početně nic moc. -
-
Robotron3, povedat ze new vegas je to iste ako skyrim je urazka :), skyrim je simulator, nie rpg, tie "perky" tam su na milu jarmilu, dalej, rozdiel medzi 25 v single weapon a 100 v reale nepoznas, trafis vzdy, zlepsujes sa jedine v loote
inac, morrowind som dal preto lebo je lepsie RPG ako skyrim, o 100% ... hoci tie priserky mi tam strasne nesedeli
a vobec, si nateseny zo skyrimu, a potrebujes obhajit svoju investiciu, aby si nevyzeral... whathever -
Co do toho tahame freeform?
Asi proto, ze openworld RPG je uplne jina hra, nez ten neustale provarovanej (velmi dobrej) Zaklinac.
Dva odlisny pristupy k vyvoji. Co je asi narocnejsi? Samozrejme velikej otevrenej svet, dynamickej a provazanej. Odtud budou "mozna" vsechny ty bugy, ze?
A rict ze tam je malo questu, banditu, apod. ... to uz si ani Dan nelejsknul : D -
-
Řekni mi, kolik Q je v první vesnici ? Skoro nic. Kolik je v tom údolí zvěře na lovení ? Všech 5 vlků a 3 lišky jsem ulovil. A pár jelenů nesmyslně se vynořující a mizící v hoře. Jo, "banditi" .. kromě jedné partičky asi 4 je tam pár dvojic houmelesáků. Když padnu na bandity v TW, tak to je panečku záčitek. AI je úplně jinde. Tady se podivě motají, lučištníci přede mnou neutíkají aby měli výhodu odstupu. Prostě takový souboj mně ani nebaví. Kdyz už jsem si jinde zvykl na lepší.
Pochop, že pro TES nenakaženého je první úsek rozhodující. Já nechtěl hned jít dál, chtěl jsme si to údolí pořádně užít. Jak všichni tvrdili, že můžeš dělat cokoliv. Zatím mi vyšlo, že kromě štípání dříví tam není co dělat. I ty ryby jsem tak nějak vylovil. Takže cha nechca musím jít dál, protože to tak úplně free-form není. Vpodstatě pokud se vykašlu na hlavní linii (což bych asi nejradši, protože draky nechci zabíjet), tak s bočními questy jsem brzo hotov. Prostě jsem nepřišel na to, jak se bavit a využít free-form s vykašlaní se na hlavní linii. Kupoval jsem to s tím, že ji nemusím plnit. Že i tak je tam halda zábavy. BTW, ta mapa, to je kompletní svět nebo se ještě něco odkryje. Protože to co vidím na mapě prolezu asi rychle. Vytěžím, vylovím .. a zbyde NUDA.
A teď mi došlo co musím sehnat. Mod na respawn nerostů a zvěře.
-
-
To je reci, dobre tak ktery je lepsi RPG nez Skyrim? Nejlepe taky fantasy?
-
-
Tak ja sem mel treba taky moc rad Knight of The Old Republic a s tim, jak zacali delat Mass Effecty hlavne po druhem dilu mi uz tyhle hry nesedi. Taky muzu tvrdit, ze KOTOR je to nejlepsi co vzniklo a ted uz je vsechno povl. Stejne jako kdyz lidi vytahuji ty sve Baldurs Gate a Neverwintery, ale je treba si uvedomit, jednak ze uz to jsou starsi hry a z dnesniho pohledu bychome je vnimali treba taky trochu jinak a za druhe to jsou jen vybrane hry za xx letou eru. Nemuzeme vsechno srovnavat jen s klasikou zanru a her, jak na nas pusobily tehdy. Je potreba ty hry srovnavat spis s tim co nam trh nabizi dnes a pro me je pak Skyrim nejlepsim RPG co je soucasne na trhu a neni to vylozene stara hra. Nemuzu si pomoct.
-
Morrowind jednoznačně nej
-
Konkrétně? Můj favorit? Z pohledu RPG jednoznačně NWN první. V rámci RPG mu žádná jiná gamesa dodnes nesahá po kolena. A to je na tom právě smutné, že 7 roků stará gamesa je pořád lepší než to co vychází dnes. Některé jsou alespoň hezčí (Risen, TW2), některé rozsáhlejší ROZLOHOU (Skyrim) .. ale z pohledu RPG jsou to všechno slabota.
Jasně, kdo nepoznal, namá laťku nastavenu vysoko a spokojí se i se slabotou.
Non-fantasy hry s tím nemíchám. -
Morrowind je Elder Scrolls, takze na Morrowind plati uplne ta sama kritika jako na Skyrim ne? A jinak nejaky novejsi hry, nez co jsem hraval jeste jako dite nemas? Jen Fallout New Vegas, to neni fantasy a podle me je to skoro to samy jako Skyrim, jen z prostredi Falloutu.
-
hoci len morrowind, bg2, torment, fallout 2, new vegas, arcanum, might and magic 6,7, wizardry... nechce sa mi cely zoznam pisat :)
podla mna je skyrim teraz strasne osekany,co do vytvarania postavy..a ten kon, preboha!!!
-
-
-
-
-
Kupuji, ha ha *15*
-
-
Ked sa ti nepaci tak to nehraj :) ina taka hra nieje a kazdy prizmuri oci ... ja osobne by som to hral aj na grafike morrowindu :) tak chlapci sa snazia... a k tym bugom kto hlada ten najde....
-
Pod to bych se klidně podepsal *4*. Doby kvalitních RPG jako Baldurs Gate, Icewind Dale apod. jsou už pryč. Tyhle pseudorpg by Bethesda jsou úplně mimo. Bohatě mi stačilo vyzkoušet Fallout 3 a Oblivion - obojí zabugované a osekané ve všech směrech, aby se to dalo hrát i na konzolích. Celé to vypadá jak FPS akce s prvky RPG pro děti 8+ let.
-
-
Klidne si nemej BETHESDAackehry rad,ale s tou zabugovanosti to prehanite. A kdyz te nebavil Oblivion,proc zkousis Skyrim? Kazdemu snad bylo jasne ze ta hra bude hodne podobna.
A ano,kvalitnich RPG vychazi malo,ale stale jsou. Fallout:New Vegas,Zaklinac 2...to jsou nejlepsi tituly minuleho roku. -
-
...Až na to, že Zaklínač 2 vyšel letos *3*
-
-
A Fallout 3 + datadisky je parodie na předchozí díly.
-
-
-
Fór je v tom, že pod podobnou kritikou by neobstály ani ony kvalitní Baldur's Gate či Icewind Dale. I Mafie by byla bez šance. *3*
-
-
Ty hry taky většinou neměly hodnocení 10/10. Navíc byly rozhodně míň zubugované jako cokoliv, co vypotila Bethesda a netrpěly tolika dětskýma problémama, jako Skyrim, Oblivion, Fallout 3 apod.
-
-
Třeba v Mafii bylo bugů až hanba, a taky měla hodnocení kolem 9/10 (absolutní ne, protože v té době se to ještě nenosilo). *3*
-
-
Mafie může být v tuto chvíli každému ukradená, bavíme se o RPG.
-
-
-
-
-
tady to nemá smysl se hádat jeden pit..ec si vyhledává 14 dnů všechny chyby a pak je hezky sepíše, ale hlavně jak psal že je Oblivion úžasnej nicméně bych vyhledal taky 114 chyb a dokázal je sepsat.Skyrim je mnohem lepší a pan Vávra pouze žárlí, takže bych pro vás měl prosbu pane Vávro laskavě už jděte do prd..e.
S pozdravem Anonym -
-
To si trafil KÁMO.
-
Naprostý souhlas, Vávra nad Oblivionem roztál jak kostka ledu na poušti, strávil tam času až to hezké není a obdivoval ho kde mohl. Tohle mu teda nežeru *1*
-
-
Byl fakt Oblivion tak úžasnej? Vim, že když vyšel tak sem o něm ani nevěděl a absolutně ho ignoroval a teď když na to koukam zpětně tak si stejnak radši pustim Baldurs Gate 1...
-
-
Az to sepises tak pak machruj
-
-
promin ale ted pařím Skyrim *1*
-
-
Na to se vymlouvá každý FANboy ..
-
-
-
-
Nemůžu říct, že bych s některými body nesouhlasil, ale mám pocit, že pan Vávra nechce ani tak fantasy, jako simulátor středověkého Norska, kde jsou mimochodem i draci.
Ne, že bych takové přání nechápal, ale mě by taková hra asi nebavila.