Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3437 příspěvků
-
Vavrovi asi chybí prísna logika a dizajn sveta starych falloutu nebo New vegas. Tod Howard se s logikou moc ne.ere. Toho prikladem byl Fallout 3, ktery byl hodne na hlavu.
Z nejakého duvodu ale tyhle veci v TES hrach neresim (jako že treba je nejaky quest hloupy, nebo za vesnici je par metru ruina s upirama). Neresim to asi proto ze to nemam s cim srovnavat (starsi fantasy rpgčka jsem nehrál).
Každopadne snaha vytknout hre nedostatky se cení, jen to nesmi byt drobnosti. Treba to plavani v heavy armoru. Takže jak má hráč ktery používa heavy armor prekonat reku? Ma si to dát dolu ale jak to dostane na druhou stranu to železo? Nebo ma proste smulu a musí najít most nebo plytčinu? A tak dále hodne tech výtek nema smysl. -
-
Logicky.Má si sundat těžké brnění,dát si ho do inventáře a přeplavat to v trenkách.Pak vyleze nandá brnění a pokračuje :) Navíc takto nehrozí,že by mu železné brnění trpělo rzí :)
-
Já bych samozřejmě nějaké takové supr-reálné rpg bral, kde by se v těžké zbroji nedalo plavat atd, ale musíme si uvědomit, že by to spoustu lidí nebavilo, a přiznejme si to, Bethesdě jde o zisky. Racionálnější design herního světa by byl jistě dobrý, ale na to se ve fantasy většinou moc nehraje, a pak taky - často se kritizuje prázdnost herního světa, ale pak se zase nadává na to, že hráč doslova zakopává o různé bandity, pavouky a já-nevím-co-ještě. Udělat racionální hru by znamenalo herní svět ještě více vyprázdnit. Člověk by sice mohl častěji potkávat obchodní karavany, ale zase by v okolí vesnic a měst a na cestách nenarazil na vlky/medvědy, protože by je vesničané vyhubili v zájmu vlastního bezpečí.
-
-
Zdravím všechny....Skyrim jsem si koupil a zatím se plácám na začátku a hrál jsem ho sotva dvě tři hodiny. Recenzi jsem četl byla hodně obecná. A přesto koupil jsem originálku. Až dnes jsem si přečetl tento článek, respektive 100x proč stojí Skyrim za ho*no. Ano, všiml jsem si hned že grafika na plno není zas tak rozdílná oproti oblivionu, že mapa je nepřehledná, že inventář je naprosto stupidní....ano to vše je pravda. Na druhou stranu,...někdo zde zmínil Terminatora future shock ? a datadisk skynet, že jen málo kdo si jej bude pamatovat?...já jej dohrál. Dnes mi je třicet, a hry hraji od deseti let ?....a řekněme si to takto...kolik her jsem si za poslední roky užil ? (když nebudu počítat wowko, které už také stojí za ho*no) Kotor 1 a 2, gothic 2 a 3 ?, mass effect 1 a 2, oblivion ?...dragon age, zaklínač 1 a 2 ?.....no možná bych si ještě na dvě tři další vzpomněl, ale spíš asi ne....ano řekl to dobře, Skyrim je smradlavá, blbá blondýnka se žlutými zuby....ale tím že je jediná, jsme za ni vděčný....je to půl roku zpět co jsem si asi potřetí dohrál Oblivion. A fakt jsem neřešil grafiku a ostatní chyby co má,...chtěl jsem si ho zahrát a užít si ho....pokud Skyrim nabídne stejnou dávku zábavy ?...proč být tak kritický , hmm?.....)
-
s vela vecami sa da suhlasit ale p.Vavra je proste evidentne negativne naladeny kedze kritizuje aj niektore "plusove" herne aspekty ako napr soundtrack, architekturu atd. Ako tu niekto predomnou napisal, cenim si schopnost ked ma hra pohlti svojim svetom {aj ked slusne nedokonalym} a tuto dolezitu vlastnost skyrimu ktora funguje na vacsinu ludi, pan Vavra vobec nespomina ba je voci nej akoby imunny ;). Ked som hru prvy krat zapol, bol som skor sklamany z konzolovej grafiky, interfacu a inych nedostatkov. Ale nastastie som nedal na prvy dojem a hra ma vtiahla navyse po modoch ktore vychadzaju a hru uz podstatne vylepsili. Nadavat na vyvojarov pre nedokonceny produkt je samozrejme na mieste ale ja ako hrac sa chcem bavit
-
Challenge accepted..
+1) Vážky nad zamrzlým jezerem
+2) Sněží v lodi
+3) Moje postava nemá hlavu, jen prostě díru v kápi
+4) Většinu bossů lze zabít skrytím se za překážky a střílením fireboltů
+5) Někteří bossové se zabijí sami
+6) Brumbál a Snape ve Whiteholdu
+7) Mroži -
-
Mroži? Co s nimi? To už mi horší přijdou ty piraně. *1*
-
Od teď tě korunuju novým trollem :D konečně troll na úrovni :D
-
-
Nejsem zadny velky fanousek RPG (az na par cestnych vyjimek ala Fallout, System Shock a Vampire) ale zkousel jsem kdysi Oblivion, ktery me uchvatil grafickym podanim (ve sve dobe nejlepsi grafika) a architekturou ala stredovek v Evrope. Mam znameho ktery je RPG pozitivni, hraje vse pocinaje kazdou onlinovkou (mimo WoW) a konce kazdou lepsi RPG. Proc to pisu? Pred nedavnem jsem u nej poprve videl Zaklinace 2, ktery me Uchvatil (ano jsem fanousek knih), uchvatil me vsim, pocinaje grafikou, pribehem, namluvenim postav, charaktery a erotickymi hrami konce (konecne nejake RPG je realisticke se vsim vsudy). Pak dlouhe cekani, muj znamy sel o pulnoci pro Skyrim, nu proc ne je to fanousek RPG. Minuly tyden jsem ten SKYRIM videl. Prvni vec co me uhodila do oci, grafika nic moc a to ani s temi ini vylepsenimi co zapl (pravda s temi to vypada o min pul tridy lepe nez zakladni dostupna nastaveni). Architektura, ano neokoukana severska ale ze by nejlepsi na svete? Nevim Zaklinac dve se mi fakt libil vice. A na zaver: meho znameho nepotesilo, kdyz jsem mu rekl ze ted uz chapu proc o Battlefield 3 vsichni pisi ze ma nejlepsi engine na PC, protoze ja doma nemam nic jineho a kdyz jsem videl ten skvely engine Skyrimu, rychle jsem pochopil jak jsem se v pripade Battlefieldu 3 zmylil a jak jsem mu moc ze zacatku krivdil, ze grafika neni takova jaka jsem cekal. Ted po hodinove ukazce Skyrimu chapu proc je BF3 nejlepe vypadajici hra na PC. Furt me prijdou mesta prazdna v hospode malo lidi a bohuzel to co pise Dan Vavra v 110+ bodech nize je jako bych videl v Oblivionu (ten jsem hral par tydnu)/Skyrimu.
A taky chapu proc bych radeji dal svych 1000Kc do Zaklinace 2 nez do Skyrimi. Skyrim je urcite dobry, jako Oblivion, bohuzel ma more chyb. Nezbyva nez souhlasit s Danem Vavrou.
Je mi jasne ze me TES pozitivni ted ukamenuji ale berte to jako pohled cloveka co primarne RPG nehraje a jak na nej pusobi Zaklinac/2 vs Oblivion/Skyrim. -
-
takže tys videl skyrim u kámoše a prisel jsi sem hodnotit?
-
No takhle, na Zaklínače či BF3 to vážně nemá ani zdaleka, ale zase zatímco třeba BF ani nerozjedu, Skyrim hraju na high. *3*
-
-
Až na to,že Zaklínač 2 byl koridor kterej jsi dohrál za 10-15 hodin v tom je podstatnej rozdíl proti Skyrimu.
-
-
-
Clanok som dočital do 25. bodu. Dalej sa mi to nechcelo čítať.
Suhlasím s názorom čo bol napisaný, ale... tie jednotlive body su bullshit. -
-
Rekl nekdo kdo to ani cely necetl *15*
-
-
a ony to snad od 25. bodu bullshity nejsou? ... jako kdyz hatuje nekdo nezasvedceny tak to beru, ale clovek znaly herni kultury, ktery by uz mel vedet ze ikdyz je bethesda takova jaka je a mozna to cim se zivi flaka, nechava pak dodelat nedodelky od moderu.. hatoval veci jako treba boj z kone, coz je uz davno pomoci modu vyreseno .. je hodne k smichu / placi... pane Vavro timhle jste u me docela klesl, ikdyz je vam to treba u chloupku na zadnici.. *11* *11* *11*
-
-
-
Ehmm jen detail k tý 36.......v Kutné Hoře žádnej hrad není :D
-
-
No tak nvm, ale hrady v Skyrimu sou spíš opevněné tábory, něco jako tábory římské legie jen o něco bitelnější, navíc většina hradů je víc jak z půlky spadlá.( chtělo by si to uvědomit, že období rozkvětu císařství je už nějakejch 200 let pryč ). Hrady ani nemaj sloužit jako pozemská středověká sídla, jde o to aby tam byl nocleh pro vojáky, ustájení pro koně, skladiště potravin, popř nějakej prostor na trénování a vězení. To taky hrady co pořád sloužej jako ubikace pro posádky, ať už legie nebo rebelů splňujou. Pak se daj najít původně hrady s rozšířenym podzemím co slouží jako úkryt různejm pochybnejm kouzelníkům a nekromantům, nebo jako např věž a přilehlý podzemí nad Dawnstarem, kde je v podzemí vybudovaná svatyně Verminy. A jestli míníte řešit to, že v reálu by plochý stropy který se tam často daj nalíst spadly... JE to pravda, to nepopírám, ale rozhodně to nepovažuju za nějakou nepřekousnutelnou zrůdnost. Já osobně se spíš koukám, jestli na mě za rohem někdo nečíhá, než jestli mi nepadá na hlavu špatně vymodelovanej strop *4*
-
Musím se přidat, bohužel, žádný jsem tu nenašel. Leda by se schovával, potvora jedna!
-
-
A co takhle se podívat na chrám sv. Barbory co? Tohle tím zřejmě myslel.
-
-
"Chrám" ... hmm, nezní mi to moc jako hrad.
-
-
Z toho příspěvku jsem to pochopil tak, že by se měl Todd jet podívat tak nějak obecně na nějakou skutečnou stavbu ze středověku, ať už je to hrad, chrám nebo chalupa a ne si to tahat z paty a pak z toho vznikne hroznej paskvil. Tohle jsem si z toho příspěvku vzal. Stejně jako když Vávra napíše, že tam nejsou záchody, tak nějak nepřemýšlím o tom že tam není nějaká konkrétní kadibudka, ale že lidem v Bethesdě je úplně buřt logika(viz. nesmyslné bludiště, které tvoří interiér několika hradů). Pro někoho to můžou být detaily, jinému to ale kazí celkový zážitek, protože ty detaily(maličkosti) tvoří celek.
-
-
No, jednak není konkurence (kromě FNV, který se mi upřímně libí mnohem víc, ale ten stejně jede přes Bethsoft) a taky asi nechtějí měnit fungující celek, jo. V podstatě stejně jako to děla CoD, jenže to je hra zaměřená na MP...
Ale od Morrowindu se to přecijen posunulo. Svět není tak placatý a jednotvárný (ačkoli se něco takového dá na ostrově jako je Morrowind čekat...), konečně série TES začala dohánět první Gothic v "životě" NPC.
Zabugovanost (kromě chybějícího hlasu) mi přijde nepodstatná, všechno se dá obejít přes konzoli.
Navíc tenhle díl byl podle mě spíš o pošoupnutí v grafice. Upřímně doufám, že Obsidian dostane šanci s dalším Falloutem. -
Tak to máš naprostou pravdu, koneckonců tak obrovský svět je to největší lákadlo a ty ústupky asi někde být museli. Jenomže zatímco Morrowind byl první díl "nový" generace, jestli to tak můžu říct, tak Skyrim je třetí a úplně stejnej. A tak zatímco u Morrowindu se nad tím ještě přivírali oči, teď už je to zkrátka málo a člověk by čekal, že se, stejně jako ve hře, člověk(designer) bude vyvíjet a zlepšovat a ne hnít někde v minulosti a sekat tu jednu a samou věc pořád dokola. Koneckonců je to v tom článku napsaný docela dobře: Není konkurence, tak co by se snažili.
-
No jo, tím se dostáváme k jádru problému - TES na to nejde ani tak originálností jako množstvím :) . Předpokládám, že kdyby měli udělat realistické hrady, obydlí a tak dále, byla by ta mapa tak dvacetinová a města možná dvě.
A proč vlastně tyhle problémy začínají vadit až teď, když už tu všechny jsou od dob Morrowindu? -
Re. Aoyagi: Tak ono to, jestli by tě bavilo procházet realistickou stavbou v rámci nějakých úkolů je už záležitost toho, jak to designer vymyslí. A musím říct, ze mě by spíš bavilo procházet se třeba zrovna tím Kokořínem, postaveným pro skutečné lidi tak, aby tam mohli fungovat, než nějakou pevností která nemá hlavu a patu. Mimochodem o tomhle mluvil Vávra a snad i Jarek Kolář na GDS 2008 myslím (viz. http://www.modrak.cz/index.php?action=podcasts). To zakomponování skutečných větších věcí (kokrétně musea z konce první Mafie) je prý mnohem težší, ale výsledek je několikanásobně lepší, alespoň co se týká zážitků a nějaké té uvěřitelnosti.
-
To nepochybně ano, ale za sebe můžu říct, že by mě procházení realistickou stavbou hradu vůbec nebavilo. Takhle je každý hrad vlastně takový malý koridor. Vím, že na konci mě může čekat překvapení. Kdybych musel bloudit prostorami jako třeba palác ve Windhelmu, dost brzo bych radši lezl do jeskyní.
Některé detaily by prostě byly kontraproduktivní a to nutně nemluvím o hradech.
-
-
-
-
-
-
s niektorymi dovodmi som bol ochotny suhlasit, ale tento ma dostal:
110. Občas člověk narazí na něco, co skoro vypadá lidsky, jenže pak se připomenou morbidní vzpomínky na Fallout 3. Tak třeba narazíte na chlapečka, kterého šikanovala vychovatelka v sirotčinci a on se jí chce pomstít. To zní docela zajímavě. Problém je, že na chlapečka narazíte při nekromantském rituálu nad lidskou mrtvolou s lidským srdcem v ruce, kterak se snaží vyvolat démona, aby vychovatelku zabil. Když se objevíte vy, myslí si, že vy jste nástroj zkázy. Logicky by každého napadlo, že následně bude mít možnost v rozhovoru chlapci vyhovět, ale také ho od jeho nápadu odradit, přemluvit ho, pohrozit mu atd. Nikoli. Máte možnost mu nevyhovět, nebo vyhovět. Kde a jak vzal chlapeček mrtvolu a lidské srdce se nedozvíte (a možná je to dobře, protože to opravdu vědět nechcete). Když pak přijdete do sirotčince, máte možnost vychovatelku zabít, nebo nezabít. Nejde zařídit, aby jí vyhodili z práce, nejde jí vyhrožovat. Prostě jí musíte hezky před dětičkama krouhnout. A co na to děti? Začnou se nad její mrtvolou radovat. Malý chlapec vám následně poděkuje a řekne, že bude taky asasín. Další interakce není možná. Pokud se vám to nezdá stejně jako mě, tak vězte, že takhle je to podobně u každého questu. Máte možnost se rozhodnout, ale mezi menším a větším zlem, přičemž nejpřirozenější reakce obvykle není v nabídce.
Dan Vavra je idiot, nema ani paru o tom, co je to Dark Brotherhood alebo ako sa privolava - kompletne sa diskreditoval a neverim mu ani slovo, podla mna nehral ani jednu Elder Scrolls hru -
-
Dan Vávra ví co je DB. Dan Vávra jen netuší, jak dokázal nezletiilý chlapec sehnat lidskou mrtvolu a proč když už jí sehnal, raději rovnou neodkrouhnul tu stoletou vychovatelku. Taky moc nechápe který psychopat podobný quest napsal a proč neměl Dan Vávra možnost chlapci za podobné dobytkárny naplácat na zadnici a proč nešlo vychovatelku zbavit práce, místo zbavení života. Celý ten quest je naprosto nenormální obskurní haluz.
-
-
Pamatujete na ten quest z Falloutu 3 s upírama? To byla taky podobná úchylárna.
Nevím jestli se v Skyrimu dají zabíjet deti asi ne, tak máte možnost ten quest proste neakceptovat, nebo vychovatelku nezabít. Mrtvola lze sehnat lehce, treba to byl nekdo koho zabili banditi nebo divá zver, nebo zemrel na chorobu. -
-
To nic nemění na tom, že v NWN se dalo vše řešít mnohem více způsoby než dvěma. Prostě na lepší si člověk rychle zvykne a na horší si zvyknout nemůže. Ale fanboys TES, kteří netuší co je NWN, nemohou mít laťku nastavenu tak vysoko.
-
-
-
Pouc me. Ja mam spise pocit ze tady jsi nepochopil ty o cem mluvi. Clanek je stupidni,ale zrovna s timhle negativnim rysem hry zcela souhlasim. U spousty questu mas na vyber mezi hloupou a jeste hloupejsi moznosti. Nic vic. Klasicka BETHESDA.
a btw. hral jsem vsechny TES hry mimo Daggerfall
-
-
Je to iba hra a hry nikdy nebudu dokonale.
Skyrim budeme ospevovat aky je super, kritizovavata nenavidiet
Za tie prachy sa da kupit aj horsia hra -
-
Jde o to, že si ta hra nezasloužila absolutní hodnocení.
-
-
Vždyt ale hodnocení ma byt doporučení ke koupi. Když se dá 10 znamena to že není hra bez chyb ale že za ty penize se dostane adekvatní zábava na dostatečně dlouho tedy chyby které byli vypsané nebraní k tomu hru každému doporučit:)
-
-
V tom případě znám dost starších RPG, které by měly dostat hodnocení v rozmezí 12-20. V oblasti hratelnosti a zábavy nad nimi užité. Ale chápu ty 2 důvody. 1. prodejce má zájem na nahypování kupců (hlupců). 2. žádné jiné lepší RPG letos nevyšlo.
-
-
-
-
13. Čas a efekt kouzel, která na sebe aplikujete, není vidět.
Moment, a co je v Magic položka Active Effects, s časem a efektem kouzel? -
-
aha cize mas vzdy klikat jak dem*nt aby si si pozrel co mas zrovna na sebe a aj to tam potom musis ukazovat kurzorom na kazdy polozku aby si zistil co to je. To je fakt super riesenie. LOL ESTE SI TO OBHAJUJTE. Vy ste fakt dem*ntni:D
-
no přece.... není vidět tak, jak by chtěl DV *7*
-
-
On taky nepsal že tam není, ale že není vidět - pochopil sem to tak, že myslel že není vidět přímo na obrazovce - což je pravda a v oblivionu to bylo, takže to teď chybí
-
-