Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vše co napsal pan Vávra v tomto článku je naprostá pravda.
  • zo vsetkych 116 dôvodov suhlasim max. s kovactvom.... v jednom bode sa spomina jak "hrdina" plava v tazkej zbroji a hrozne sa to autorovi nepaci a dva body potom sa stazuje jak v tazkej zbroji zabehne 10 metrov... stretnut ho na ulici mu naplujem na do tvare.
    Nijak skyrim nebudem obhajovat lebo chyby ma, ale urcite mi tam zachody nechybaju (sra*ky splachujem a nerobim si z nich fotky, reps. screeny) a ked tento pan dokazal zabit draka obicajnym sekanim do boku, tak by si mal ocividne o 1-2 stupne zvisit obtiaznost, mozno potom uz aj tie dungeony nepreleti jak superman. Autor by sa mal zamysiet nad sebou *7*
  • Nějak mi nejde do hlavy problém č. 8 pokud vím tak v Oblivionu si mohl mít akorát jeden aktivní úkol ,ale ve Skyrimu můžeš mít nekonečno aktivních úkolu.
    • ale ten kompas (nebo co to je) je úplně na nic
    • Omlouvám se ,že to píšu takhle.Já jsem si teď přečetl další důvody třeba postavy vypadají jako obludy to není pravda, konečně ork vypadá dobře ,ale i ostatní rasy vypadají líp.
  • Když se chci zasmát, najdu si tenhle článek a neskutečně se bavím. Ve Skyrimu mám nahrány stovky hodin, momentálně pátý průchod a ano, občas se vztekám, občas se zasměju, ale jinak?
    Nebudu si stěžovat, že mám desítky hodin stejný meč a amulet, když nelezu do dungeonů. Nebudu držkovat na autosave, když si můžu hodit quicksave na Q a jednou za čas si to uložit - po pár hodinách naprostá automatika. Že ubývá ukazatel zdraví z obou stran - no to bude asi proto, že krajní ubývají do krajů a střední symetricky...jenže pro někoho je to naprosto nepřekousnutelný problém, že hra není přesně podle jeho gusta.
    V přístupu Bethesdy souhlasím, nevydávají dokonalou hru, ale rozhodně není nehratelná nebo frustrující. To se tady jen mistr Vávra vyblinkal.

Každopádně jsem velice zvědav, jak dopadne KCD - na jednu stranu je to česká hra se základy v naší historii a náš středověk mám hodně rád - proto se na hru těším jak malé dítě a doufám, že to bude pecka. Na stranu druhou přeju mistru Vávrovi, aby se na tomhle projektu pořádně spálil a někdo ho setřel podobným způsobem - protože, omluvte :), pro mě je to arogantní machýrek, co zatím jen plive a slibuje....takže jsem zvědav :)
    • Ty seš fakt ztracenej. Bůh s tebou, snad se z toho mindráku někdy vyléčíš.
  • Ještě bych přidal dva body, typické problémy Bethesdy:
    JEDNA: Absolutně dementní monster levelling - na levelu 10 je pro mě Bandit Leader stejně těžký, jako na levelu 42, s Krytím 100, Těžkou zbrojí 112 a Šermem 100. Jak to, že draka sejmu s prstem v nose a naskriptovaný Silver Hand Leader mi usekne hlavu na tři rány obouručním mečem, ačkoli se kryju?

DVA: Absolutně dementní world levelling. Mám rád čistý questbook. Mám rád prošlé všechny lokace. Jak to, že když jsem prošel odhadem 1/3 lokací (a pouze 2 města!) a udělal cca 1/5 questů, jsem na levelu 42, když levelcap je 50? (resp. matematický 82, ale po padesátce už to nahoru prostě skoro neleze). Proč bych se měl obtěžovat s procházením zbytku hry?

Někdo prostě neumí udělat dobrou hru a tím spíš i dobré RPG. Sláva Němcům za Drakensang a o starých RPG šlágrech radši ani nemluvím.
    • JEDNA: Většina nepřátel ma fixed level, když potkáš typ bandit leader na svem levlu10, bude dělat stejny dmg a mit stejny armor i na tvem levlu 40 a je čistě na tobě, jak jsi upgradoval svoje skilly a zbraně. BTW 112??? Obtižnost se zvyšuje ne levelingem, ale evolucí nepřátel - tzn. potkáváš silnější a silnější typy nepřátel (např. Draugr-Draugr Scourge-Draugr Deathlord;Dragon-Frost Dragon-Ancient Dragon).
      Takže pokud jsi potkal zakladni typ draka na prvim levlu a nejakeho leadera až hodně později, drak pujde zabit jednoduše a leader ti da zabrat.

DVA: To je tvuj problem že to prochaziš pomalu a už maš 50. A není tam levelcap, prostě to jde pomaleji po 50tce, ale zas tak pomaleji ne, mě dele trvalo dat 49-50 než 50-51. Jestli se ti to nechce prochazet, nikdo tě do toho nenuti.
      • JEDNA: Ano a jak je to reálné? BTW: 100 skill + amulet +12 heavy armor = 112

DVA: Takže je můj problém, že nehraju hru tak, jak chtěla Bethesda. Díky za vysvětlení.
        • To víš, to jsou ty výhody báječného free-form hraní. Ale musíš hrát podle skriptů!
      • Co ? Na hafo místech se chlubili tím, že levelování protivníků se posunuje s tebou. Ne že potkáš jiné. Ale stejné NPC má mít jiný level podle toho jaký máš level v okamžiku setkaní.
    • rhomola
      Drakensang mě nechytnul. Co máš na mysli starými šlágry by mě fakt zajímalo. A jinak s levelovaním draků je to evidentně jinak, než se zbytkem světa, a asi tušim i proč. A co se týče čisté mapy, už sem o tom tady na games psal takovou úvahu. Prostě Skyrim si troufnul tohle jaksi nakpnout a tenhle zažitej způsob vyčiětění mapy jaksi změnit. Každopádně mě osobně hned na začátku sebrali vítr z plachet a namísto klišé postupu hraní rpg, musim dost experimentovat a hledat novej způsob, jak si to pěkně užít. zatim se mi dost vyplácí chovat se víc přirozeně a hrát pomalu. A nakonec k tomu procházení zbytuku hru moje důvody proč hrát minimálně ještě dvakrát s jinou postavou od začátku jsou tyto:
      1. Občanská válka je podle mě fakt pěkná záležitost, alespoň za Bouřný hávy, už sme dobyli tři regiony a neni to jen hrrr na ně, ale i politika a pletichy (trochu to pripomina domy/klany v Morrowindu) No a hrát se to dá i za Imperium a nebo udajne i valku ukoncit smirem.
      2. Hraju heavy/mec/stit/kovařina + řevy jinak zatim nic, a evidentně nevymaxuju perkama ani tyhle 4 povolani uplne nebo mozna uz jen tak jedno navic
      3. Uz sem se palacatem prosekal minimalne třema fakt pekne nadesignovanejma misema, ktery sou evodentne pro stelth
      • Dungeony jsou udělaný relativně pěkně (na Bethesdu). Pokud to, co tvrdíš, je pravda a Bethesda tlačí hráče k NEDOHRANI celé hry, pak nechápu, kam to spěje. To snad nebyl takový problém přizpůsobit levelcap rozlehlosti hry a ať si každý projde, co chce. Nebo necpat ten monsterlevelling, který se neosvědčil, znovu do dalšího "hitu". Nebo dát obchodníkům, alespoň některým, víc cashe než 700-4000. .Já hlavní linii ani prakticky nezačal hrát, rozhodl jsem se projít nejprve všechny sidequesty a skončil tam, kde jsem psal.

Nemá cenu to rozebírat, ze spousty jiných pohledů se mi Skyrim líbí (třeba exteriéry, open world), grafika se mi zdá přiměřená, questy ucházející, některé dokonce skvělé, ale bohužel, bohužel - když nějaké studio dělá ty samé chyby pořád dokola, jsou to buď idioti, nebo je jim to fuk.

A těmi starými šlágry mám na mysli samozřejmě cokoli od BIS, nebo první pecky od Bioware (který poslední dobou začíná také chrlit neuvěřitelné sr*čky). Skyrim, stejně jako před ním Oblivion a Morrowind (ten byl nejlepší), má neuvěřitelný potenciál. Hrozně by mě bavilo to hrát, kdyby to udělalo studio, kde nesedí banda ignorantů (nebo ignorantských šéfů).

Nejsem žádný Freud, ale mám z Howarda (a z celé Bethesdy) pocit, jako by to byly typické americké děti. Hlavně tam nacpat spoustu cool věcí, funkčnost je až na druhém místě. Rozplývat se nad tím, jak jde kouzlit oběma rukama, když ten svět prostě nefunguje, je naprosté diletantství.
        • rhomola
          K, dík za konkrétní odpovědi. Já teda nevim jestli Bethesda hráče někam tlačí. Nedohrál sem ještě a nevím, jestli je tam Level Cap nebo jestli to zpomalení růstu znemožní dohrát jednou postavou všechno a vymaxovat všechny perky, ale určitě některý rozhodnutí mění hlavní linku (což je klasika a je to v pořádku, je důvod proč to hrát znova jinak) a zcela jistě už vím, že některý rozhodnutí mění i příběh malejch a vedlejších q a dokonce znemožňuje úplně jejich odehrání ve stejném kontextu. Už sem tu někam příklad psal, ale klidně ho zopakuju, jeden konkrétní mam momentálně ještě v hlavě. Dokonce je to možná důvod, proč absentovali deník, protože do individuálního příběhu postavy vstupuje dění z více stran a možná to nezvládli uspokojivě vyřešit. Mě to mrzí, že si po odehrání ten svůj příběh nebudu moc přečíst, na druhou stranu, zrovna tohle křižovaní hlavních, vedlejších a generovanejch questů považuju za počin (!) a novinku (!) a nic nevyčítám. Prostě to někam dotáhli a pro případný použití v dalších dílech nebo onlinovce je to jasnej záměr. A já budu za litr českejch tomuhle dělat rád testera, páč mě to analyticky a programátorsky zajímá a hráčsky dokonce fascinuje ;)
  • rhomola
    Ještě dvacet. Jinak docela mě profíci žurnalisti chvalopěvci i kritici zklamali, že nikdo si buď nevšimnul, nebo se neblejsknul zkutečností, že první ingame věta, která zazní v Skyrimu, je naprosto tožná s první větou v Morrowindu.

A abych jenom furt nechválil, něco mi taky sem tam chybí a sice status morálního kreditu. Ten mi v Oblivionu nepřišel vůbec blbej a nutnost po úspěšném absolvování Temného bratrstva odčinit ty tuny zákeřných vražd pokáním a dobrými skutky, aby jeden vůbec moh začít hrát datadisk Rytířů Devítky, byl fajn
    • smejki
      která věta? oboje jsem si právě cheknul a dovoůuji si tvrdit, že nemáš pravdu
      • rhomola
        Teď nemám ani jedno k dispozici abych to ověřil přesně a ani sem to nečekoval přesně, sázím jen na svou možná vetchou paměť, ale mám za to, že v obou dílech vězeň který stojí/sedí proti tobě řekne po tvém probuzení: Hej, konečně si se probudil.... :D
    • Trol.diskuzni
      Chtělo by to zvládnout aspon 2120, aby to byl dvojnásobek toho, co má recenze Skyrimu *5*
      • DF.Future
        Zkus se místo toho raději na pár minut odlepit od židle :)
      • rhomola
        To přijde samo, ale ja už na to prdim, hlavní mise splněna, du hrát. ;) S ouctou BIGFUNBOY
  • ucho
    fajn článek, proč nemít i negativní pohled na věc, i když to trochu zavání bulvárem a trollováním, ale nevadí, nečte se to špatně a každý máme nějaké názory a je lepší ukázat úplný protipól. jen to přirovnání s ženskou na ostrově trochu kulhá, protože pouze vypovídá o tom, že nikdo na světě nedokázal udělat obdobnou hru a že je v tomhle Bethesda stále jediná a tedy na prvním místě (říká se jednooký mezi slepými král). autor článku nám tak pouze sděluje, že to jde udělat mnohem, mnohem lépe, ale že to tak stále nikdo neudělal... tak to jsem opravdu zvědav, jestli si všichni sedneme na zadek z nového projektu autora (upřímně).
    co se týče Skyrimu, ještě jsem nehrál a ano, zmiňovaný Daggerfall byl hotové semeniště bugů, ale zároveň je to pro mě jedno z nejlepších her dané doby s úžasnou atmosférou a možnostmi a přestože by to bez těch chyb bylo lepší a něco šlo zlepšit, u mě jasných 10/10 :)
    • Jak můžeš hodnotit když jsi hru podle svých slov ještě nehrál?
      • On hodnotí Dagerfall. Musíš si to číst pořádně *3*
  • Hm autor má holt jiné pocity než já a spousty lidí... hra má bugy , hra není dokonalá ... ale co ? Hlavní je že tě hra baví '! Když vezmu nedostatky v porovnáním s tím dobrým co sem u skyrimu zažil tak je to uplne ale uplne zanedbatelné ,když si v duchu řeknu skyrim tak si vzpomenu na zábavu a dobrodružství i když se mi při něm jednou zasekl obr o kámen ..:)
  • rhomola
    Jeden z "nudných(?)" vedlejších příběhů ve hře, aneb Blades Forever! Nějak se mi chce dotáhnout to na ty 3000 a tak zas něco, co mi na Skyrimu bavilo (možná že až si nakonec vypíšu všechny svoje příspěvky, bude to 100+ *2* )

SPOILER!
    Nebyl by to plnokrevný díl The Elder Scrolls, kdyby v něm netahala za nitky osudů světa i tajná služba/spolek Tamrielu známá pod jménem Blades/Čepele. Její prastaré akavirské kořeny se táhnou hluboko do historie zemí pradávných svitků a katany jejích samurajů prolily spoustu krve na obranu dobra, míru a prosperity.... no vlastně málem jsem se začínal bát, že tenhle díl bez Čepelí bude, protože hlavní příběh prokračoval a nikde o nich ani zmínka. Pak sem ale v jedné knihovně narazil na populárně naučnou historickou knihu s názvem Vzestup a pád Čepelí a dozvěděl se, že dnes, 200 let po smrti posledního dračího císaře, čepele oficiálně neexistují a jestli vůbec někteří z nich přežili pronásledování a upalování ze strany současné oficálně vladnoucí garnitury (i o nich a jejich pletichách se ve hře můžete dozvědět mnohé), tak žijí někde v exilu nebo v utajení. Otázky a hráčskou nejistotu vyřešily další děje hlavní příběhové linky. Hurá, Čepele nevymřely. Hurá, jsou tu minimálně dva členové starého řádu a se mnou jsme teď už tři. Hurá, nacházíme náš starý chrám a usidlujeme se v něm. Hurá, můžu najímat nové členy řádu, vodit je do chrámu, kde složí přísahu, vyfásnou brnění a zabydlí se v ubikacích. Hurá, takže už je nás 6 a můžem chodit na draky. Hurá, v truhle se i pro mě našlo staré dobré Akavirské brnění z Oblivionu avčetně štítu a jedné obyč katany a jedné kouzelné (Drakobijčí) a, hurá, všechno jde i vylepšit. No prostě bájo. To sem se zas jednou pěkně ponudil, jak sem třikrát za sebou plnil úkol, zajeď a přiveď a teď můžu chodit na draky s velkou partou, cháchá *1*
    • a já včera ve skyrimu našel záchod *1*
    • Včera nějaký pán spadl z oblohy a to jsem s ním necelou minutu předtím mluvil. Počítá se to? :)
      • Vazne bug? Co si pamatuju prvni krucky v Morrowindu, tak na rozcesti spdal z oblohy taky nejaky chlapik, akorat ze to byl mage a zkousel kouzlo levitace, ktere bylo neuspesne :)
        • To bylo to první co mě napadlo, ale ne, nebyl to Icarian Flight svitek. To kouzlo bylo velmi úspěšné (akrobacie +1000 nebo kolik), jen si pan mág zapomněl přidat slowfall.
          • rhomola
            jj už si vzpomínám, byl to big jump, pravda :) no škoda no, moh to bejt hezkej joke pro věrňáky.
        • rhomola
          Pravdáááá... dík za připomenutí...jjj tak to bylo ;) na to sem už úplně zapomněl... takže žádnej bug *1*
      • rhomola
        Hmm, asi si větší nerd než já v tuhle chvíli, páč já netuším, o čem mluvíš. *3*
        • To já taky ne xD . Podle mě to byl nějaký bug a jakýsi pán se spawnul o pár desítek metrů výš než měl. Každopádně jeho kolegyně z toho měla strašný šok a utekla se schovat do svojeho baráku, kde vzlykala (což jsem zjistil s pomocí klíče sebraného z té mrtvoly)
          • rhomola
            Tak to je slušný, bug jako nástroj příběhu *1*
  • Eště bych možná dodal že by možná bylo lepší kdyby byl článek koncipován trošku jinak,Dan by udelal lepe kdyby nejdrive v prvnich par bodech rozebral nejvetsi problemy hry(AI,bugy atd) a az pak se zabýval těmi různými drobnostmi(které jsou ale mnohdy velmi zajímavé a trefné postřehy,navíc je jich tolik že zcela jistě stojí za zmínku) Tím že jsou danovi výtky seřazeny podle toho jaké oblasti hry se týkají a ne podle důležitosti se pádnější argumenty ztrácejí mezi těmi drobnostmi...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit