Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Sice mas pravdu, ale vsimnul sis, ze nikdo netvrdi opak?
  • Autorita ne! Komise vysokoškolsky vzdělaných lidí, odborníků z oboru a chlapů co už nejsou chlapci a volí ženy, protože jejich programem je ženskost. *4*
  • Treba atelier totori je hra imho spise pro zeny. Ne ze by vsechny hry pro zeny mely byt prave takove.
  • Ale to není otázka jen tvůrců Remember Me, každý tvůrce se musí stavět na hlavu, aby investora přesvědčil, že daná hra bude vydělávat. A investor má plné právo kohokoli odmítnout z jakéhokoli důvodu, protože jde o jeho peníze. BTW Remember Me není mainstreem.

Holky ať si hrají co chtějí, jestli není na trhu dostatek her, které by je bavili, tak ať si zakládají jako na běžícím pásu studia, která takové hry budou vytvářet. Pokud je taková poptávka, tak vydělají majlant. Já mám rád krokovací dungeony, ale taky nikoho neotravuju s tím, že vydavatelé jsou blbci, když jich nechtějí vydávat dvacet za rok.

AAA produkci dominuje chlapecký pohled? To je a priori špatně? Je to kvůli tomu, že v drtivé většině případů jsou rodiče přesvědčeni svým dospívajícím hochem, že mu musí koupit nový díl CoD místo HC kombinace vesmírného simulátoru a adventury? Pokud ano, tak se těžko můžete zlobit na vydavatele, že vydávají pořád dokola to, co vydělává. Pluralita je samozřejmě fajn do té doby, než má libovolná skupina lidí pocit, že jim nějaká autorita musí umožnit něco na úkor někoho jiného (dotace toho "správného" typu her, kvóty a tak podobně).
  • Zrovna Gears of War není ještě úplně nejlepší příklad tupé koridorové akce. Hlavní hrdinové jsou sice testosteronem nabouchaní borci, ale místy si kladu otázku, jestli už to neměla být lehce parodie. A herní náplň není úplně naběhnu-vykosím, protože je třeba hrát takticky, s výše uvedeným postupem hráč čuchá ke kytkám zespoda poměrně rychle. Ale ano, ženské to hrát nebudou ne proto, že tam chybí nabušená ženská s rotačákem, ale proto, že je většinou (jistě, jsou i výjimky) logicky netáhne tento typ her. Proto říkám, že se zaměňuje příčina a důsledek.

Přesně tak, AAA akční! produkce je (nejen) pro ženy málo přitažlivá proto, že se jedná o typ her, který má zaujmout masu, co nechce u hraní příliš přemýšlet (proto skripty, koridor atd.). Tím neříkám, že kdo hraje podobné hry, tak je jednoduchý, to je shrnutí argumentu "Po náročném dni nechci přemýšlet ještě u zábavy", se kterým sice osobně nesouhlasím, ale chápu, že je tak většina lidí nastavená.
  • ano, bylo to mysleno ironicky ;]
  • Robotron3
    Ten seriál neznám, i když znám ten název, ale předpokládám, že je to nějaká telenovela. A co by tam mělo být to RPG? Takové hry by se daly udělat jako adventura, ale to je přesně ten žánr, kde si ženy podle mě nemají vůbec na co stěžovat.

A jestli to byl jen humor, tak sorry za vážnou odpověď *3*
  • treba RPG na motivy ,,Nemocnice v Ruzove zahrade,, ?
  • Jo, je to strach z konkurence zen. Co kdyby se ukazalo, ze pri vhodne nabidce jich jedost a maji lepsi platebni moralku - a ze zeny rady nakupuji a utraceji. Radsi je k hrani nepoustet a poslat je k plotne a detem, at se staraji a pan tvorstva ma dost casu na hrani.
  • a v dosledku plurality si o 10 rokov budeme moct vybrat aj napr v call of duty moslimku? idealne v nikabe :)
  • Robotron3
    Já bych strašně rád viděl nějaký ten příklad, jak by taková hra pro ženy měla teda vypadat? Prosím, konkrétně? Píšeš, že ženský charakter takovou hru nedělá a co teda? Dokaž, že to není jen nějaké hurá téma, kterého se média mohou chytit, aby ukázaly jak jsou nad věcí, správný a hřeje je srdíčko, že ukazují na nepravosti, ale co to teda má být? Neměly by být hry právě pro muže i ženy zároveň? A oni takové nejsou? Až na ty nejviditelnější tupý střílečky, které stejně tak spoustu chlapů nebaví? Já už se přesně bojim toho, že mi někdo ukáže, jak by měla "ženská" hra vypadat, a to bude přesně ten případ, kdy se ženy ozvou, co si to někdo dovoluje, dělat ženskou hru, a hrát na nějaké obecné představy, co by mělo být "ženské", když ženy jsou přece s muži rovnoprávné *4*
  • robotron: Tudiz delas hru pro sebe. Kdybys delal hry profesionalne, zjistil bys, ze je nedelas pro sebe, ale pro nejakou cilovou skupinu. Zkus si predstavit, ze delas aaa hru, ktera by se libila tve matce a tve tchyni. Byla by stejna jako hra co delas pro sebe, aby te bavila?
  • janchor
    Konkrétně třeba tak, že se tvůrci Remember Me nebudou muset stavět na hlavu, aby někoho přesvědčili, že mainstreamová hra může mít ženskou hrdinku. Konkrétně třeba tak, že necháme na holkách, co chtějí "z podstaty" hrát. Pár výjimek a ženskej skin hrdinky ještě jaro nedělá.

Odpověď na tvou závěrečnou otázku je zcela prozaická: protože AAA produkci dominuje mužskej, nebo lépe řečeno chlapeckej pohled. Což mi osobně nekonvenuje jednak proto, že už nějakej pátek chlapec nejsem, a taky proto, že mám rád pluralitu, ve který se různý úhly pohledu vzájemně obohacujou.
  • kostejnesmrtelny
    Jdu asi s křížkem po funuse, ale...

Ono to samozřejmě není tak, že by ženský nehrály Gears of War, protože tam chybí prsatej avatar. Nehrajou to, protože je to militantní, nepříliš nápaditá inteligentní střílečka, jejíž jedinou náplní je, ehm, střílení (jo, já GoW taky zrovna nemiluju). To je snad mimo jakoukoliv diskuzi, opravte mě, jestli se pletu.

Nějak mi pořád uniká, co by si teda Janchor a Tlamiczka představovali, aby se konkrétně na stávajícím herních průmyslu změnilo. Lukáš píše, že "vydavatelé tenhle segment iracionálně přehlížejí". Jak by sis teda představoval, že to bude vypadat, až ho přehlížet nebudou? Konkrétně, prosím. "Vyvést je z pubertální kultury, která herní mainstream do velký míry zatvrzele obepíná" zní hezky a do jistý míry pravdivě, ale není mi moc jasný, co si pod tím mám představit.

Když pominu militantní ptákoviny a hry, ve kterých jde o ničení pro ničení, který holky z podstaty hrát nebudou, mám celkem potíže vzpomenout si, ve který AAA hře z poslední doby chyběla když už ne možnost hrát přímo za ženu, tak alespoň silná ženská hrdinka. Hry od Valve? Check. Blizzard? Check. Bioware? Check. Za co bojoval Corvo Attano? S tím by se ženy měly být schopny bez potíží ztotožnit, ne? Jo, zobecňuju, ale Abernathy si začal...

Neptejme se: "proč se dělá málo her pro ženy?", ale "proč je pro ženy AAA produkce málo přitažlivá?". A pokud není, tak o čem je tu řeč? *3*
  • Na tobě jde krásně vidět, že jsi ženskou nikdy neměl..:-D
  • Pan Abernathy se asi moc ve hrach neorientuje, kdyz nedokazal pro svou dceru najit hru, kde lze hrat za zenu.

Hlasí hlídka veřejné bezpečnosti svému nadřízenému : "Potkali jsme v noci prostitutku."
    Šéf na to : "Doufám, že jste ji ignorovali"
    Policajt odvětí : "Samozřejmě, já třikrát a můj kolege dvakrát"
  • V TLoU hrajes za bileho drsnaka, ktery chrani mladou divku, tedy jasne klise. Nechtel by sis zahrat treba za maleho cernouska, ktereho chrani drsna asiatka?
  • A že Abernathy nutně musí dceři koupit AAA mainstreem střílečku a následně se diví, že v takovém titulu hraje za "zlého bílého heterosexuála" je opravdu problém Abernathyho uvažování. Stačilo se rozhlédnout po bohaté nabídce indies titulů nebo u nonindies kupovat něco jiného než AAA střílečky.

BTW "Abernathy says that the game industry would do well to keep up with the times, noting that America had voted in a black president and was taking steps to legalize same-sex marriages." Takže kreténské uvažování typu "zvolíme komunistu, hlavně že je černoch" a "svatba už není svazek muže a ženy" budeme protláčet i do herního průmyslu?
  • Průzkum PopCap Games (nic proti nim, Peggle je opravdu velmi chytlavá casual záležitost) jistě pokrývá rozložení osob, které hrají non-casual tituly. Ale notak.
  • Jistě. Dřív se hry dělaly pro pár nerdů, kteří o IT věděli první poslední, v počítačích byli celkem zvyklí se hrabat a proto jim nedělal problém "složitý" styl hraní. Dnes se každé <|>-a+oviny "musí" prodat 5 mega kusů, takže musíte oslovit nenáročnou masu. Nepřítomnost žen v tupých koridorových akcích je důsledek, nikoli příčina, tohoto jevu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit