Přejít na výpis diskuzí
Abernathy: „Průmysl ignoruje ženskou část publika“
27.3.2013 | Aleš Smutný
171 příspěvků
-
Jestli je na trhu zájem o hry pro ženy, tak ten, kdo takovou hru naprogramuje, vydělá majlant. Když se tak neděje, proč si proboha nějaká ženská nezaloží studio, které bude vydávat hry stylem "By women for women"? Holt jestli se ženy spokojí se současným stavem, kdy "pro ně nikdo nedělá žádné hry" (to jaksi není ničí povinnost) ... Opět podotýkám, že řešení není založit z daní nás všech nějakou vypečenou feministickou neziskovku, která prosadí příslušné kvótové opatření, řešením je uspět v tržním prostředí za vlastní peníze díky neuspokojené poptávce.
"K dispozici velké hry, které by je bavily" Opět motáte dohromady dvě věci a navíc zaměňujete příčinu za důsledek. Her s hlavní hrdinkou je jako máku, jen to chce nevybírat cíleně střílečky a pak si stěžovat "Ve hrách je málo žen". A her s jinou náplní než tupé střílení je minimum (v rámci hojně marketingových AAA titulů, mezi nezávislými počiny je poměr jinde), protože menšina lidí chce u her přemýšlet a čeká, že na ně hra bude klást nějaké nároky. Problém nespočívá v tom, že je ve hrách málo bab, to je důsledkem toho, že do stomilionté kopie boje proti teroritům (ano, mě to také nudí, na to nemusím být ženská) se jaksi ženská logicky nehodí.
BTW Jak by měla vypadat taková hra pro ženy? Nevyhovuje náhodou většině žen právě žánr typu Sims nebo cokoli podobného, kde se starám o někoho/něco a co zase nebaví celkem logicky většinu chlapů?
ICO a Shadow of Colossus přesně zapadá do oné kritizované skupiny her "Princ zachraňuje princeznu". Beyond Good and Evil se neprodávalo (ne kvůli hlavní hrdince místo hrdiny, ale kvůli těžké nemainstreemovosti), Mirror's Edge obdobně. Navíc v Mirror's Edge a Portalu je úplně buřt že je hlavní postava žena, i kdyby to byl plešatý mimozemšťan, tak to na hru nemá naprosto žádný vliv. -
Ja rad hravam za zeny aj za muzov. Len ked vo vacsine hier sme stylizovany to role ktora sa hodi muzovi, ako sme zo sveta zvyknuty. RPGcky prejdem za muza ako bojovnika, potom rogue za zenu. ME som viac krat presiel za zenu ako za muza. Do GTA5 mohli dat zenu namiesto jedneho z 3 chlapov.
-
Dcerunka nechtěla hrát za bílého muže? Ale za černocha by to už bylo v pohodě? *1* Jestli ženy-hráčky tvoří těch 30% trhu a hošani kolem 18 let jen 18%, tak kde je těch zbylých 52%? Jak můžou být ženy novou hlavní skupinou, když jsou pořád v menšině? A i kdyby jejich segment byl opravdu tak teoreticky výnosný, tak bych se divil, že by se toho nějaký vydavatel už dávno nejal zacpat svými produkty. A co se těmi hrami pro ženy vůbec myslí? Vyměnit v akčních hrách Johna za Jennifer? Protože jinak u ostatních žánrů jsem si nevšiml nějakého zaměření jen na mužskou část hráčů - u strategií je to jedno, v rpg si dnes už většinou můžete vybrat, jestli budete hrát za ženu či chlapa, závodní a sportovní hry pouze reflektují, že WRC ženskýma přímo nekypí a ženská liga ve fotbale snad už taky v nějaké FIFA hře byla. Arkádové hopsačky jsou taky genderově neutrální. Co teda hledají?
-
A co děti? To si ještě nikdo nevšiml, že jednou z největších skupin hráčů jsou právě ony? Dokáže si vůbec někdo představit, jaké potíže musí dětem působit identifikace s plyšovým méďou, myšákem, rybičkou nebo chlupatým muppetem? Můžou se psychologové kvalifikovaně zaručit, že ztotožnění s vousatým italským instalatérem nemůže malým holčičkám působit problémy v pubertě?
Jako námět k zamyšlení pro vývojáře bych si dovolil navrhnout "dětský mód" do každé hry, která to myslí s hráčem upřímně. Stálo by opravdu tak moc programátorské práce navíc zakomponovat do nového Call of Duty či Battlefieldu dětského hrdinu s volitelným pohlavím a barvou pokožky? Ten by aspoň částečně chránil integritu dětské osobnosti v tom neštastném případě, že nezletilec nedopatřením narazí na nějakou podobnou dospělou hru. -
Proč myslíš, že to cpu do uvozovek.
Nemusíš vymýšlet nic, stačí k tomu, pokud jsi distributor, ty ženský pouštět - a nedržet se zuby nehty představy, že hry jsou médium navždycky určený bělochovi mezi 15-25 lety. -
janchor: Jak by taková ženská hra měla prosimtě vypadat? Snažim se dělat hry a v životě by mě nenapadlo si říct, co kdybych udělal ženskou hru. Co to je ženská hra? Co bych jako měl u toho vymýšlet, aby to byla ženská hrá? Prostě dělám hru, která by mě bavila, byla zajímavá, a jestli hlavní postava bude ženská, nebo chlap, to je uplně jedno. Proč by měli herní vývojáři tlačit nějaké ženské hry a co to podle tebe je?
-
Pokud si to myslí na základě předsudků, v podstatě bagatelizace žen-hráček (kterou zjevně sdílíš), tak je to když ne rovnou iracionální, tak minimálně krátkozraký.
A mimochodem, ono nejde o to jen začít vyrábět nějaký "ženský" hry, ale především rozšířit zacílení těch stávajících, vyvést je z pubertální kultury, která herní mainstream do velký míry zatvrzele obepíná. Jen protože "tak to vždycky bylo" a "holky přece budou hrát jen blbosti na facebooku", což jsou kecy. Samozřejmě, že musí přijít průkopníci, co na konkrétních titulech dokážou, že ten trh tu je - právě na ně směřujou veškerý apely tohohle typu. -
A jaké si myslíš, že pro to vydavatelé mají ty "iracionální" důvody? Pokud si vydavatel myslí, že hra nevydělá tolik, kolik si vydavatel přeje, tak to je naopak velmi racionální důvod. Nevím co by mělo být racionalnější měřítko.
Je to stejná situace jako volání old-school hráčů po old-school hrách. Pokud nevznikne nějaká hra z jejich vlastní iniciativy, která netrhne nějaký cash, tak tenhle požadavek zcela racionálně vědšinu vydavatelů zajímat taky nebude a pořád se budou tyto hry vydávat velmi zřídka, bohužel. - naprosto stejná situace jako u problematiky s "ženskýmy" hrami.
Nedělejme mainstream z něčeho co mainstream není.
Naopak si myslím, že za dosti riskantní a tedy i iracionální bychom měli považovat takového vydavatele, který by do tohoto šel, já osobně bych před ním smekl klobouk, ale ruku do ohně za zisky v porovnání s AAA tituly bych nedal. -
Co takhle zkusit novy Starcraft. Myslím, že jde hrát za ženu *4*
-
Dobře, můžu to zkusit... Mám pocit, že až moc věcí se ve hrách zjednodušuje. Že tam, kde dřív bylo potřeba zamyslet se a udělat správně několik věcí, stačí dneska zmáčknout jedno tlačítko. Kde bylo potřeba hledat cestu, stačí následovat šipku na mapě. Jistě, dobrý příběh a zajímavé postavy můžou hře hodně přidat (a je fakt, že někdy je to právě hlavně příběh, co mě u hry drží), ale stejně zůstává pocit, že by stačilo změnit pár detailů a hra by byla mnohem zábavnější. Shrula bych to takhle - ve hrách chci přiměřenou výzvu, chci pocit, že se pro dosažení cíle musím snažit. A pokud hra není zábavná sama o sobě, změna pohlaví hlavního hrdiny ji nezachrání.
-
Abernathy se snaží říct pěkný nesmysly. Už vidim, jak ta jeho dcera řekla: "Ne tati, za bílého muže já hrát nechci!" To mě opravdu rozesmálo. Pak člověk, který sám dělá na hrách s chlapama si uvědomí, je, vždyť vlastně je málo her s ženskejma v hlavní roli. Tak co? Tak to roztroubim do světa, místo toho abych s tim něco udělal. Ty prohlášení už mi připadaj skoro jak v politice. Když někdo s něčim nechce nic dělat, tak aspoň musí hodně mluvit o tom, že by se s tim něco dělat mělo. :)
-
A tím se tak nějak dostáváme k jádru toho, co se lidi jako Abernathy snaží říct: že vydavatelé tenhle segment iracionálně přehlížejí.
-
Kdyby jsi byl starší a zkušenější, tak bys věděl, že s holkama ze třídy se nikdy a za žádných okolností nezačíná :-P (je to cesta do pekel)
-
Publisher peníze dává podle toho jak ho projekt přesvědčí. Pokud ho nepřesvědčí tak je nedá. Pokud bude hra "zajímává" = bude vidina odbytu, tak věřím pevně tomu, že si peníze získá. Pokud hra investora nepřesvědčí tak se musí hledat jiný investor, stejně tak jak se tomu děje u každé hry. Ženských hráček je přece tak moc...
-
Militantní feministickou hnuskou se v mých očích stává tehdy, když začne tu hru tímto způsobem kritizovat. *3*
-
Jeee, už zase tohle. To už je snad nějaká móda, kdy každý ukazuje, jak moc je angažovaný a jak bojuje za správnou věc. Co jsou nejprodávanější hry? Střílečky a sporty. Opravdu chceme (a i ženy) hrát za svalnaté Rambo-girl a ženské komando v Call of Duty? Chceme hrát za představitelku drsného žesnkého gangu v GTA? Chceme FIFu, NHL, NFL, NBA jako ženské ligy? Problém je, že v těch nejprodávanějších hrách a tedy těch, co jsou nejvíc vidět, se ženské představitelky až tak moc nehodí. Tam kde se hodí, jako v adventurách, hrách s příběhem, tam už to vůbec špatné není a ženských postav je zde hodně. Bude Beyond, Last of Us, to jsou (budou) moderní hry, kde fakt nemám pocit, že by ženám ve hrách bylo něco upíráno.
-
A? Majorita jsou furt ženy. A svého času šlo přitom o nejprodávanější hru.
-
Diverzita, diverzita, diverzita. Hrát pouze za bílé, drsné, muskulaturní muže středního věku se strništěm a krátkými vlasy tmavého odstínu mě nebaví. Naštěstí jsem vybíravý, tak tím nejsem stižen tolik jako mainstreamový hráč, ale stejně.
-
Nikdo nikomu nerozkazuje, jen veřejnou diskusí a prohlášeními typu: „Ženy nejsou malým, výjimečným typem trhu na okraji hlavní skupiny, ženy jsou novou HLAVNÍ skupinou“ zbytečně víří oheň...
Navíc pochybuju, že vůbec pochopils byť jen jednu myšlenku z příspěvku výš, jinak bys sám nereagoval jak hysterka. *15* -
To jsou zase výplody.
Při pohledu z první osoby je mi vlastně úplně fuk, jestli je to žena, muž, nebo mimozenšťan. Pokud se hlasově moc neprojevuje, je to jenom držák zbraní.
Mnoho TPS (third person) her má volitelné charaktery, takže zase- co za problém?
A pokud tam chci třeba nutně hrát za křečka, tak hru zmodifikuju.