Přejít na výpis diskuzí
Čeští Madfinger: pirátství nejde zastavit
3.8.2012 | Adam Homola
420 příspěvků
-
? alespoň to napíšu narovinu a neblábolím o tom, že nejsou dema, hra má nepřijatelnou ochranu a podobně...
-
všechno tady jsou jenom hloupé výmluvy, jak se ospravedlnit, že hry pirátíte. Sám sem dřív všechno pirátil taky - nebyly prostě peníze
lol -
frustrující tak se to pise je to od latinskeho slova frustrá a ne flustrace jen na to reaguju bo me ta flustrace shodila ze zidle jak jsem se smal nic proti tobe kazdy se splete jen me to rozesmalo :-D
-
všechno tady jsou jenom hloupé výmluvy, jak se ospravedlnit, že hry pirátíte. Sám sem dřív všechno pirátil taky - nebyly prostě peníze. Teď, jak si vydělávám zpětně nakupuju všechny hry, které mě dříve bavily. Účet na steamu má hodnotu přes 14.000,- a to sem všechno pobral jenom za rok a půl. Hodně her sem ještě ani nehrál.
Hry na mobily stojí za prd. Dokáží zaujmout pouze grafikou a já osobně u žádné hry na telefonu (mám HTC Desire HD) nevydržím dýl jak 10 minut kvůli strašnýmu ovládání a celkovému nepohodlí. Zlatý notebook nebo pc či konzole.
Na závěr: taky sem býval dětsko, co obhajoval pirátství a bylo mu zatěžko koupit hru za stovku, protože na to prostě nebylo. Teďka nepirátím vůbec nic a zpětně kupuju to, co sem dřív ukradl. Asi to bude aji tím, že nemám na hraní skoro vůbec čas a nějaký AC III a podobné hry mám v paži, ale chápu, že se najde teenager, co tyhle hry prostě musí mít! :) -
neni to jak pises. Protoze kdyz to nekdo proda, tak ziska penize na nakup dalsi hry. kdyz by to neprodal, tak by ty penize nemel a nekoupil hned dalsi hru. znamej kdysi bezne kupoval hry na ps2, kdyz je vratil za 14 dni tam kde koupil, tak mu vratili puvodni cenu minus 300kc a on si hned koupil dalsi hru. Jinak by nemohl kupovat si kazdy mesic dve hry. Takze herni prumysl z toho ty penize skutecne mel. Je uz podradne, ci ty penize jsou, ale ze se ty hry prodaji.
-
Díky za takový přístup.
-
Měli jsme s ženou celkem dlouho 11k na dva lidi, z toho platili i poplatky za studia. Nestáhnul jsem nic, buď jsem na to měl, nebo to nehrál. To je jenom otázka osobní morálky.
-
V tom případě je krádež i prodání hry po jejím dohrání dalšímu.Jelikož z toho nemá zisk výrobce/vydavatel atd.. Není to tak černobílé,jak by se na první pohled mohlo zdát že? *3*
-
A není problém ten, že kvalitní tituly se prodávají i přes šílenou míru stahování. A dokud lidé budou kupovat sraačky typu CoD, tak nevím no.....Problém by ani nebyl pirátství, co si budeme nalhávat, každý tady z nás někdy něco stáhnul. Problém je ten, že výrobci her, potažmo vývojáři poslední dobou naslibují a skutek utek. Demo nevydají, hru zakonponují do pitomé DRM ochrany, kteá mnohdy blbne a pak fňukají, jak "piráti" "kradou".
Problém je ten, že výrobci to platícím hráčům natolik stěžují, že spoustu her, ačkoliv koupených, tak je mám craclých, ať mě neotravují nefunkční DRM ochrany či nutnost mít médium v mechanice. Navíc české OSe jsem zaplatil na výpalném tolik, že do konce života bych mohl stahovat a přesto bych nikdy neutratil tolik, kolik dostala OSA na výpalném které stejně nejde interpretům a tvůrcům. -
Pravdu dis, diskusi jsem urcite necetl uplne celou, ale tahle temata se vyroji vzdycky, kazdy ma svuj dil pravdy, svuj nazor a postoj k tomu... a nikdy se nic rozumneho nevyresi, ani nedojde k nejakemu zaveru.
BTW co ale mozna jeste nikdo nevytahnul: neni zvlastni, ze se pirati i na zapade a vubec v zemich, kde je kupni sila a ceny her uplne nekde jinde, nez v CR? Dalsi vec, u nas je krast vlastne "normalni", dlouha leta tu nejake porusovani autorskych prav a dusevni vlastnictvi nikdo neresil, i dnes je to problem. S tim souvisi i jakysi narok piratit, organizace typu OSA si berou vypalne vlastne za nic, nemam teda svate pravo si tu a tam neco "ukrast" kdyz to mam vlastne zaplacene?
Vtipne jsou i ty naroky typu "nemam na to, tak to stahnu". Je nekde psano, ze tu vec proste musim mit? Stejne s demem. Neni demo, tak to stahnu. Je nekde psano, ze musi byt demo? Nemohu si to zkusit, tak na to kaslu. Vlastne je to problem vyrobce, moznost dat hru otestovat a udelat si tim i reklamu by mel promyslet, jinak se pripravuje o mozne zisky.
A dlouha debata by se dala vest i na adresu neprijemnych ochran. Omezuji vlastne jen legalni majitele her, vyrobce jim hazi klacky pod nohy, znesnadnuje uzivani a hrani, zatimco pirati jsou vysmati. I tady by se na to melo pohlizet jako u neexistujicich dem. Nemas demo? Mas svoji hru obalenou milionem hloupych a agresivnich ochran? Pak o zakaznika asi nestojis, neni u tebe na prvnim miste, takze diky, ale ja budu hrat neco jineho. -
Tyhle diskuse mne neskutecne flustrujou. Piratstvi bylo a bude, ale lidi co ho obhajujou by si meli uvedomit, ze diky nim je posledni dobou takova bidna nabidka skutecne dobrych/originalnich/narocnych her. Je proste lukrativnejsi vsadit na nejakou hezkou blbost co si lidi koupi za dvacku aby mela dcerka co hrat v aute, nez se drit s hardcore RPG co oceni uzka cast hracu a 3/4 z nich si to stahnou z warezu s tim ze "si to chcou vyzkouset". Je neskutecne flustrujici, kdyz vyvojari do hry investuji rok dva zivota, par set tisic az milionu a pak koukaji jak se jejich hra stahuje po tisicich z warezu a kupuje se tak maximalne po stovkach.
Je warez kradez? Nerekl bych, urcite ne v pravem slova smyslu. Ale urcite odrazuje vyvojare a bere jim finance na tvorbu kvalitnich her. -
Povětšinou největší "lovci" pirátů jsou ti největší "piráti".
-
Taky sem plácnu trochu svého mozkoblití. Myslím že pirátství bude vždy, dokud bude velkých sociálních rozdílů mezi lidmy. Když můj tatínek vytuneluje ročně 100 milionů, a dává mi kapesný 20 tisíc měsíčně, nemám důvod se zabývat hledáním torentů a cracků a řešit jak to nacpat do stroje. Pokud ale tatínek vydělá tolik že mi po 3 letech žadonění koupí vysněný notebook aby měl ode mě klid, tak já už ho přeci nebudu otravovat s koupí softu, ten si půjčím od kamaráda co je na tom podobně jako já ale už se v tom naučil chodit, a soused už to taky rozjel, takže se budem povzbuzovat. Přeci jen, naco šetřit kapesný na hry, když za to můžou bejt cigára abych se ukázal v partě jako machr. Dokud budou děti od rodičů slyšet větu "ne, nejsou na to peníze" pirátství bude. A tohle nebude, dokud bude existovat zaměstnanec, zaměstnavatel, politik a investor.
Děkuji za pozornost. -
Kein: pokud ti nějaká hra stojí za to, abys ji hrál a dohrál, je dobrá (v opačném případě bys byl asi vůl, že u ní trávíš čas). a nezapomínej na to, že pohled na hru je subjektivní záležitost. ty o něčem prohlásíš, že je to blbost, za kterou nedáš peníze a pro někoho je ta hra hrou roku, za kterou by zaplatil 2x tolik. dokážeš si toto uvědomit? co to potom vypovídá o hře? je špatná nebo dobrá? proto ty jako zákazník můžeš udělat pouze dvě věci. buď si hru koupíš, protože si podle dostupných informací řekneš, že za tyhle peníze už stojí a nebo si řekneš, že za peníze a tvůj čas nestojí. o ničem jiném to není. jako svéprávný člověk bys měl být schopen vyhodnotit zboží, které můžeš za určitý obnos koupit. pokud se bojíš rizika zklamání, stačí chvíli počkat na názory více lidí, na nějaké rozsáhlejší záběry ze hry. pak je snadné vyhodnotit otázku koupit/nekoupit. pokud vydavatel vidí, že se hra na internetu stahuje jak divá, vidí ztrátu v investici a podle toho se zařídí. lidé jako ty se snaží hodit zodpovědnost na autory hry, ale to je pokřivená logika. ta zodpovědnost leží pouze na tobě, ty si kupuješ něco, na co je časem dost informací a co každý vnímá jinak, ty o tom rozhoduješ. pokud dáváš veřejně najevo, že jsi hru dohrál, ale nezaplatil, vlastně tím ze sebe veřejně děláš zloděje. tohle už nemůžeš na vývojáře hodit, tohle už je na tvoje triko. ano, vývojáři jsou špatní a lepší, nedělají dokonalé hry, za to je lidé mohou klidně zkritizovat. ale měli by to dělat lidé, kteří si jejich produkt koupili a nebyli spokojení.
když půjdu do kina na film, který nenaplní má očekávání a třeba se mi nebude líbit jeho konec, nikde nebudu chodit po fórech a brečet, jak mě připravili o peníze a že jsou to hajzlové. do toho kina jdu s vědomím, co zhruba od filmu můžu čekat, pokud film půjde úplně mimo mě, můžu si maximálně říct, že jsem blbec, že jsem to neodhadl z již dostupných informací... někdy mám pocit, že řada lidí čeká na nějakou dokonalou hru a dohromady je nic nebaví, na všechno nadávají, u všeho hledají chyby. takoví lidé by snad měli přemýšlet o změně koníčku, protože hry už je očividně dávno nenaplňují a věnují se tomu jen ze setrvačnosti... -
A ty si nikomu nikdy nelhal? Fakt vůbec nikdy?
Podle mě s lhářem se líp diskutuje, protože vždycky víš co od něho čekat. Moralista ti vrazí kudlu do zad bez toho aby si to vůbec tušil. -
Á, takže je to osobní "válka", proti hate na vývojáře :-D
"nevím jak ty, ale já nechci žít ve světě, kde každý myslí jen na své dobro a přemýšlí, jak toho druhého ochcat, to je přesně ten důvod, proč jde všechno k šípku... kvůli bezpáteřním ubožákům."
Podívej se ven a uvidíš, že už v takovém světě dávno žiješ :-DDD bohužel...
Kdybych to měl brát podle tvé teorie, tak teoreticky můžeš lhát ve všem i ty, protože ti nevěřím i když si se ke lži nepřiznal. Kein to psal jasně že se chtěl lží vyhnout tvé "chytré" odpovědi a měl pravdu... :-D
Správně by si se neměl zde vůbec hádat, jelikož jsou tvoje názory subjektivní, poněvadž si se sám přiznal že jsi vývojář a budeš vývojáře za každou cenu bránit, i když kolikrát neprávem. -
Ano, máš pravdu jednou jsem řekl ne, když jsem měl říct ano, protože mi bylo jasné kam zase diskusi budeš směřovat. Ok bylo to špatné, ale aby sis hrál kvůli tomu na internetového psychologa? Prosím tě... Proč myslíš, že lidi pirátí? Já jsem toho názoru, že pokud by vydané hry byly fér cenou k obsahu, pirátství by bylo minimální. Uvědom si laskavě, že jsou lidé, kterým jde o principy nejen o to, že nemají peníze. Proč bych měl kupovat hry, když se u nich vývojáři vybodli na hráče ,ať už na popud investorů či svých vlastních? Když se něco slíbí má se to splnit, ne být sticha a čekat až si to lidi pěkně nakoupí, než zjistí že to stojí za prd. Vývojáři her si klacky pod nohy hází sami, viz právě jejich ochrany nebo totální vy*er na zákazníka, zákazník tím pádem hledá jinde, kde je to pohodlnější a levnější. A vyvojáře to štve? Tak ať změní obsah her a způsob prodeje, tak jak se to dělá v jakémkoliv jiném odvětví byznysu. Ty to bereš jako alibismus, ale ono to jsou všechno logické argumenty, které bezhlavě odmítáš, přehlížíš.
-
Ábel: pokud někdo lže, je to ubožák už z principu. s takovými lidmi se nedá o ničem diskutovat, protože nikdy nevíš, v čem ti ještě zalže. takoví lidé mají prostě křivý charakter a myslí jen na sebe. jinými slovy při každé příležitosti toho druhého ojebou. tak proto ten ubožák a přesně tak to v reálném životě funguje. lháři jsou špatní, áno :) nevím jak ty, ale já nechci žít ve světě, kde každý myslí jen na své dobro a přemýšlí, jak toho druhého ochcat, to je přesně ten důvod, proč jde všechno k šípku... kvůli bezpáteřním ubožákům.
názory mám pořád stejné, jen někteří lidé mají problém s chápáním psaného textu a vidí v tom rozdíly a neumí si utvořit ucelený obraz :) ale jak jsem psal úplně dole, není můj problém, když někdo jiný něco nechápe...
ano, jsem vývojář a jsem si vědom pirátství a pirátství jako takové mi nevadí. je to tak těžké pochopit? nevadí mi ani to, když si nějaký Franta Vomáčka stahuje doma hry, protože na ně nemá a prostě by neměl šanci zaplatit ta kvanta her, co hraje. tuhle volbu života mu neberu. pokud se ale objeví člověk, který začne toto chování obhajovat ve stylu, jak jsou vývojáři špatní a jak dělají špatné hry a proto je potřeba pirátit, je to postavené na hlavu a takový člověk má pokřivený charakter. jestli tohle bereš za moralizování, tak je to moralizování, ale tohle jsou právě ti lidé, kteří deformují trh s hrami a díky kterým vznikají různé ochrany a díky kterým za pár let skončí klasický vývoj AAA her na PC, protože se to nevyplatí... tihle lidé umí jen nadávat a jde o spodinu společnosti, nestoji ani za dloubnutí klackem...
jsem pro svobodný internet a volné šíření čehokoli, internet je pro mě médium. jinými slovy si nemyslím, že jakékoli restrikce v tomto místě čemukoli pomůžou. jednoduše to nevidím jako řešení problému. je to pochopitelné? data chápu jako data, problém je až v tom užití... ten problém vidím v samotných lidech a to, jak ke všemu přistupují. a to už je ta obecná morálka a etika. tam už se dá rozlišit charakter člověka, díky tomu, jak k těmto věcem přistupuje a jak je chápe. nepřijde mi to jako něco, co by se dalo špatně pochopit... -
to ucho : "asi ti unikla diskuze trochu níž, Kein se tam přiznal ke lhaní ;)"
Diskuzi jsem četl celou, to ti nedává důvod někomu nadávat do ubožáků, i když lže a stahuje hry.
"A v čem jsem moralista, když nikomu nevyčítám"
Ne vůbec a u Keina děláš co, když je ti to jedno, ignoruješ ho ?
Navíc, tvoje názory se směrem od spodu výš, mění čím dál víc k neutralitě ala "já proti nikomu nic nemám." Jo ty vlastně stahuješ, ale nechlubíš se tím, tak je to ok? Prober se... -
Zajímalo by mně, zda je ucho katolickej kněz, herní vývojář, nebo politik. Protože tolik myšlenkově plochej dogmatickejch konstrukcí se jeden neslyší ani v kostele. Spas naše duše, hrdino internetové morálky!!!!
Kup sirky, já koupím pepo a budeme spolu upalovat kacíře za zvuků jejich nářků.
Nebo jděte se smejkim na randa a plod vaší lásky převrátí balanc Síly na stranu dobra.