Přejít na výpis diskuzí
Kickstarter mění herní byznys: bude i nový Planescape?
11.2.2012 | Martin Bach
253 příspěvků
-
Baldur a Icewind? Ja nevim, jestli to myslis vazne, nebo sranda? Dyt tyhle hry jsou jedno fantasy klise vedle druhyho. Ja jsem hral asi jiny hry, nebo fakt nevim.
-
no hele...DA1 byla v posledni dobe hra, ktera se snazila navazat na system, ktery ty tady zavrhujes a myslim, ze uspech te hry byl solidni. Takze ano, lide takove hry hrajou, bavi je a chteji je. A kdyby nekdo udelal hru stejne propracovanou jako F2, BG2 nebo Planescape a zachoval pritom principy puvodnich her, tak ta hra bude slavit uspech a bude ji hrat spousta lidi. Jenze ona to je docela piplacka a zabere to spoustu casu a je potreba si dat pozor na slozity pribeh a napsat spoustu dialogu a vytvorit chraktery atd...
-
Jestli tě to potěší, tak teď hraju přes DOSbox Ishar II. *1* A jinak si stojím za tím, že jak Balduři, tak Torment nebo Icewind Dale mají lepší příběh i questy než většina toho, co vzniká dnes *3*
-
Ja si tu pripadam jak v nakym spolku duchodcu, co breci nad ztracenym mladim a ze dnes uz to nestoji za nic :D A to je mi 34, a zacinal jsem v jednom krouzku vypocetni techniky na ruskejch kompech :) Jako fakt, na stary hry by se nemelo zapominat, ale tvrdit takovy nesmysly, ze Baldurs Gate melo nejaky uzasny pribeh a konzistenci questu a ja nevim co, delat z technicky zastaralosti prednost a kouzlo nechteneho, co je moc... Baldurs Gate, ani Planetscape bych dnes treba uz vubec nehral, protoze tenhle system map, ktery musim prozkoumavat a casto kde nic tu nic neni, chodim po krajine, jenom abych tam byl vedel, jestli tam nahodou neni neco zajimavyho, to uz nikdy. By me zajimalo kolik z retromilu ty stary hry skutecne hraje, dnes, nebo jestli mluvi ze vzpominek (pritom vzpominky jsou trosku neco jinyho, nez realita).
-
Na scénáři se podílel absolvent filosofie a je to na něm hodně znát. Ale pravda, musíš už toho mít hodně načteno, abys to dokázal ocenit. Z toho plyne to, že to nechápeš. Já jsem stejně jako kolega tuhle hru hrál nadvakrát, a teprve podruhé přišla extáze. Bylo to o šest let později.
-
Že ty chceš.. Tady je řeč o Planescape Torment, co může být lepšího? Já bych taky chtěl třeba nový Carmageddon a necpu to všude.
-
Takze z nouze cnost.
-
"Adekvátní ale horší." Já jsem myslel spíš technologii. Dnes samozřejmá "kouzla" tehdy jednoduše nebyla možná.
-
Jde o to, ze BG mel blize ke knizkam, kdy prezentace pribehu byla vyobrazena pouze izometrickou grafikou a zejmena textem, tudiz hrac se musel spolehnout zejmena na svoji fantazii.... Dragon Age mnohdy sazi na lacinnou filmovost (dvojku vubec nekomentuju). Sila BG netkvela v hlavnim story BG (ktere bylo silne nadprumerne), ale zejmena v konsistenci postav a questu, kdy i sebeprimitivnejsi quest mel sve misto a kvalitu a cele to vytvarilo celistvy obraz. Zacinam mit pocit, ze patris do te nove generace hracu a divaku, kteri preferuji efektivnost prezentace pred hloubkou a komplexnosti a vse potrebuji mit podstrcene na stribrnem podnose v podobe intense-action cut-scenach...Drive velky tahak her - hracova fantazie - je dnes vyvazena akorat tim, ze u soucasnych mainstream her clovek nemusi vubec myslet.
-
Dworkin, palad1n: V tom případě se omlouvám za svou mystifikaci a děkuji za uvedení na pravou míru.
-
jenze tenkrat si jeste mysleli, ze to musi byt dobra hra, aby to byl trhak...dneska uz vsichni vi, ze to vubec nemusi byt pravda a tim se taky ridi...
-
Adekvátní ale horší.
-
i dnes se většina her dělá pro radost. jen spokojení zákazníci totiž platí. dnes mají ale za cíl udělat tu radost nejvíce lidem, tedy vydělat co nejvíc (což je základ podnikání). však oni u baldurs gate taky doufali, že to bude mega trhák, co jim vydělá spoustu peněz...
-
Double Fine jako hráč opravdu upřímně fandím, ovšem z pohledu vývojáře se trochu obávám, že svým postupem poškozují celý model financování indie projektů. Je sice pravda, že kdyby tohle neudělali, drtivá většina jejich prispevovatelu by o kickstarteru vůbec nevěděla, ale taky tím strhávají jakoukoliv pozornost, která se upne na kickstarter jenom na sebe, což na serveru určeném pro plošné představování malých indie projektů opravdu neni to pravé ořechové ...
-
Nesouhlasím. Baldur's Gate mělo super příběh. A prezentace příběhu byla adekvátní tehdejší době.
-
To sou s prominutim pekny zvasty tohle, vubec neni pravda. Kdyz srovnam Baldurs Gate s dnesnim Dragons Age 1 (dvojku jsem nehral), tak DA je prave v prezentaci pribehu a motivace mnohem dal, nez staricky Baldurs Gate, ktery dokonce ani nejakym extra pribehem vubec neoplyvalo.
-
o jakem komrecnim uspechu tady mluvis? Prave ze bg, bg II rozhodne komercni uspech nebyly. Byl to herni uspech na poli pribehu, stylu hry a do jakych detailu az sel. Finance to zadny zazrak nebyl. Ze sve doby bohuzel neznam nikoho kdo to mel tenkrat origos. Sam sem si kupoval az ty prelozene ceske edice daleko pozdeji spise z nostalgie nez ze bych je fyzicky chtel hrat a to obe za nejaky smesnych 300kc. Vubec nechapu kde se v tobe bere drzost prirovnat activision money rush cod s baldursgate, kdy tu hru delali jako tenkrat vetsinu kusu opravdu z lasky k te hre a pro radost hracu a ne pro sestimistne cislo na oucte.
-
Těm, co mě maj rádi to nevadí a těm, co mě rádi nemaj to muže být u mojí velký zadnice :D
-
kokotr uz mas online. TO mas smulu ale nejaky drobak na BG3 nebo ID3 bych klido hodil.
-
I sebeprimitivnejsi quest ve starych hrach typu bg byl obvykle zabalen do peclive vybraneho coverstory, hrace proste zaujmul a nedal mu moznost uvedomit si, ze se v podstate jedna jenom o ten primitivni quest typu najdi a zabij... Dneska ti postava ve hre akorat tak rekne : "oo udatny hrdino, zabij deset zlych warlocku, protoze mi kradou svacinu a prines mi deset jejich hlav jako dukaz jejich skonu", hrac dostane sipku, fast travel, koridor a muze vyrazit.