Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jako milovník ME se musím připojit svou troškou do diskuze. Nevím jak vy, ale mě přijde, že bioware a převážně té tupé ženské, co psala koncový scénář k ME 3 došli nápady. Přitom já bych radši viděl, kdyby to dítě bylo prostě jen umělou inteligencí. Ne nějaká super nadpřirozená entita. Shepard by ji zničil nebo ovládl nebo cokoli, jen bych tam nedával syntézu (i přesto, že ten konec byl opravdu hezký, tak jsme se dostali trošku moc do biblických rozměrů, aneb jak jsem sebral Shepardovi žebro a vytvořil jsem živý šutr, list a Jokerovu kšilotvku). Nevím sice proč by to mělo zničit všechny syntetické formy života, aneb proč jsem vlastně sjednotil gethy se zbytkem galaxie. Jednoduše bych to ukončil tím, že Reapery zničíte, nebo ovládnate. Ale pak by přišla otázka. Kdo vytvořil Reapery. A chlapcův obraz by se změnil do nějaké nové rasy, která pomocí reaperů ovládá naprostou většinu vesmíru a skrz tuhle rozsáhlou invazi reaperů se chystala do našeho vesmíru. Ale objevil se Shepard. Zastavil naprosto všechno o co se snažili a tak se připravuje na novou válku proti o né neznámé rase. Všechny mass rellay a citadela by zůstali v pořádku.(Proč, to sakra ničit?) Podle těch bodů z multiplayeru by jste si zajistili konec, kde by jsme viděli jak normandie doletěla na citadelu a posádka, co přežila ( resp. proč by nemohli přežít všichni jako to bylo v druhém dílu? Udělej misi správně, získej si loajalitu a pak pošli správné lidi na správné místo, že?) by prohledávala citadelu a podle těch bodů by našla a nebo nenašla živého Sheparda. (nejen, že je to jednoduší než jak vysvětlit, že se Shepard objevil po výbuchu citadely zase na zemi a kromě průletu atmosférou, která ho v druhém díle spálila téměř na popel, téměr úplně v pořádku). Hold trilogie o reaperech by skončila, zato nová hrozba by se objevila a nově sjednocený vesmír by nám mohl nabídnout víc možností a víc zábavy než nám nabídl bioware na konci ME3.
    • Chlapce,tak tys to vubec,ale vubec nepobral *1* .
      Pokud je vetsina tech kritizujici fanousku stejne natvrdla,tak potom se vazne nedivim,ze se jim konec nelibil. *1*
    • Hral si to vubec? *1* To "dite" je urcity druh AI,predstavuje kolektivni vedomi reaperu ,nebo tak nejak to tam sam rikal.
      Ostatne to,ze to "dite" je AI muselo byt vetsine lidi snad jasne uz v prvni verzi konce.
      Nebo si opravdu nekdo myslel,ze se jedna o nejakou nadprirozenou bytost? *1*
      Tu podobu ditete na sebe vzal pravdepodobne jen z duvodu snazsi komunikace se Shepardem.
      • hmm extended cut som este nehral, ale to snad nemyslia ze ta scena hovorenia s chlapcom (AI) bola skutocna - odkedy sa da rozpravat vo vesmire bez skafandru?
        • V ME univerzu pobíhá po vzduchoprázdnu Miranda v latexovém obleku a přes pusu má dýchací přístroj, takže to myslím, že velký problém není. Jinak napadlo někoho, že ta místnost může mít silové pole, které drží atmosféru?
          • mne to cele prislo ako bluznenie (podoba chlapca zo sna, prapodivna platforma ktora Shep. vyniesla hore, velmi divne volby etc.) V 2 Sheparda zabilo katapultovanie do vesmiru par sekund po tom ako mu dosiel vzduch v skafandri. No nevadi, skratka cakal som viac. Koniec mi pripada ako sity velmi horucou ihlou
            • pravda, zabudol som ze mu rupol, no kazdopadne ho potreboval :P
            • by v tom skafandru vydržel déle, kdyby mu vzadu nerupl.
    • Cahir
      Uf, tak tohle vypadá jako komentář člověka, který nejen že nehrál/nepobral ME ani v nejpřímočařejší podobě, ale dokonce kváká hlouposti i o zákulisí vývoje...
      • smejki
        nečil se, objevil se další troll. eto vsjo
      • Cosi
        Proč má Cahir mínus? Protože má pravdu?
        • kostejnesmrtelny
          Osobní fanklub. To tu má skoro každej *1*
    • Ale to "dítě" je umělá inteligence. Sám ten "kluk" to přiznal, že byl stvořen prvními organiky, který pak násilně přetvořil v Leviathana.
      • On je nepřetvořil oni to udělali de fakto sami
  • x_ander
    Abych řekl pravdu, ikdybych se smířil s filosofíí konce - konflikt syntetiků s organiky - tak mi ani Extended cut nepřinesl odpovědi, které jsem chtěl. Nechci vyvolávat flame, ale mohl by mi někdo ze zastánců konce vysvětlit, proč hvězdný spratek, který celou dobu tvrdošijně Shepa přesvědčuje, že cykly jsou třeba, mu přesto nabídne možnost Destroy endingu? Další dva konce bych pochopil, ale Destroy (který byl moje volba), se tomu dost vymyká.
    • Cahir
      Těch vysvětlení je spousty.. a) Spratek tě nemá jak zastavit, takže ti vlastně jen stoicky vyloží, co všechno s ním jako s bezbrannou entitiou můžeš provést b) spratek je jen projekce Harbingera, který komunikuje skrz Citadelu -mohl nad ní získat kontrolu poté, co ji Reapeři zabrali, podobně, jako se o to pokoušel Sovereign. Komunikuje se Shepardem skrz hologram fakana, jehož viděl Shepard zařvat, páč mu v paměti vysondoval, že je to pro něj citlivé místo. Jakmile uviděl, že se Shepard dostal až takhle daleko, asi už si nemyslí, že "you can't comprehend us" a "your opinion is irrelvenat" atd. jako si to myslel Sovereign. Na takových vysvětlení přijdeš po zralé úvaze desítky, nevidím destroy jako problém a už vůbec ne jako plot hole.
      • Kronoss1
        Vysvětlení: a) Dejme tomu, že tě nemá jak zastavit, ale je to vcelku podivné, když měl pod kontrolu celou Citadelu.
        b) Pokud je spratek projekce Harbingera, tak se mu museli dostat nějak do hlavy, takže může sedět i ta indoktrinace.

A souhlasím, že Destroy je divný konec. 1. Spratek jde proti svému naprogramování 2. Jak sakra obnovili ty Mass Realays, když se v 1 říká, že nemají ponětí, co jsou.
        • No ale ve trojce je zmineno v kodexu, ze Asari experimentovali s mass relays a par malych snad i postavili, jen to dale nerozvijeli, protoze nebylo potreba. Coz ale porad nevysvetluje, jak opravi/znovu postavi mass relay, ke kteremu se jinak, nez jeho pomoci neda dostat :-) Ale na to uz kaslu, pro mne je ME3 uzavrena kapitola.
      • Hmm, netvrdi, ze je Citadela jeho domovem? Proc teda nevypusti kyslik? Shepard se udusi a je vymalovano. Nebo proc nezvysi gravitaci na 10g a Sheparda nerozmacka? Nebo kdyby alespon nemlel takove kraviny. Pro mne by byl treba mnohem prijatelnejsi, kdyby rekl, ze Reapery stvoril, protoze k tomu byl kdysi naprogramovan a sam ten program nemuze zmenit, jedine nekdo zvenci muze. Ale ja Spratka v soucasne podobe s temi kecy o organicich vs. synteticich, ktere jsem pred par hodinami sam vyvratil, zkratka nerozdejcham. Urcite nejsem sam. Stejne jako je spousta lidi, co nad nim jen mavne rukou.
      • x_ander
        Spratek bezbranný? No to je teda vysvětlení... A že skrze Spratka mluví Harbinger, to beru, to je i docela pravděpodobné (při Refusal se Spratkovi změní hlas právě na Harbingerův), ale pořád to nic nevysvětluje. Organici poprvé dokázali postavit Crucible a Shepard je první, kdo se dostal tak daleko - Spratek díky tomuhle uzná, že současné řešení za pomocí cyklů už nemá smysl a nabídne nová řešení - řešení, která pořád splní ten základní účel (vyhnout se konfliktu organiků a syntetiků). A tady mi Destroy nesedí. Spratek (a tím spíš pokud by to ve skutečnosti byl Harbinger) prostě zahodí desítky milionů let svého snažení a jen tak nechá Sheparda všechno zničit a následně by tedy za pár let nastal onen nevyhnutelný konflikt? A co víc, prostě mu to sám nabídne? Nedává mi to smysl ani za mák...
        • Cahir
          Proč ne? Pokud došel logicky k tomu, že jeho systém je neúčinný, může to vést k odmítnutí celého vzorce: "Tak si to udělej, jak chceš ty Sheparde." Vítěz má právo rozhodnout o osudu protivníka a možná to Reapeři vnímají tak, že prostě tu pomyslnou šachovou partii prohráli. Možná věří, že Sheparda ukecá, že shepard pochopí, že cyklus je nejlepší řešení. Možná je mu jasné, že nemá dostatek času na to, aby shepardovi v jeho záměrech zabránil - asi to chvíli trvá, než se vypustí kyslík, předělá gravitace atd. Je tedy v danou chvíli bezbranný. Navíc, destroy konec se od ostatních liší tím, že to tam Shepard rozstřílií na srač*y, tudíž to Reapeři asi neplánovali. Možná, možná, možná... Na každou tezi je tu antiteze a to byl prostě záměr BW.

A jak píše člověk nade mnou, Crucible ho nějak změnila, možná nezměnila jen jeho naprogramování, ale i úroveň vlády nad Citadelou. Co já vím...

Tam je takových proměnných, že bych se tím mohl zabývat 2 roky a rozvíjet další a další teorie. A jakousi skicu jsem si tu už před nějakým časem udělal a vedl jsem tu na toto téma nekonečné diskuze. A už na to vážně nemám chuť ani čas, protože taková činnost vážně nemá konec. Jen jsem prostě alergický na to, když někdo mluví o nevyřešenostech a nejasnostech jako o kontradikcích a chybách. Toť vše.
          • x_ander
            No on nedošel k tomu, že celý systém je neúčinný. Stále si stojí za tím, že je třeba vyřešit Chaos a předejít konfliktu. Jen došel k tomu, že jsou jiné možnosti než opakování cyklů. A Destroy ending popírá to, co Spratek tvrdí (a několikrát během hovoru opakuje).

Kdyby ho Crucible změnil až tak, jak píšeš, tak jakákoliv volba postrádá smysl. To by Shepardovi rovnou mohl říct "No jo, spletl jsem se, tak ja si teda vezmu svou smečku Reaperů a odletíme z galaxie pryč." Starchild se nespletl, pořád se snaží o vymýcení chaosu, jen dostal nové možnosti - ale zrovna Destroy jeho názoru odporuje.

A to, co píšeš ohledně nekonečného tvoření teorií, je právě ta základní chyba. Samozřejmě nechci, aby konec byl doslovný se vším všudy, je potřeba tam nechat prostor pro fantazii. Ale tady je díra jako blázen a, jak sám píšeš, spousta proměných, a zatím mi nikdo nikde nebyl schopný říct alespoň to, proč teda Starchild umožňuje Destroy. A nemyslím to nijak špatně, abych se snažil kritizovat nebo flameovat. Prostě jsem to takto dohrál, a teď se snažím najít alespoň trochu rozumnou odpověď, to je celé.
            • x_ander
              Docela ti zavidím, že sis to takto srovnal v hlavě a bereš to tak. A to nemyslím nijak zle, aspoň někdo tady byl schopný to probrat trochu na úrovni a vysvětlit, jak věci chápe. Já se s tím neztotožňuju, a jak říkáš, neuspokojí mě to, protože mi celá filosofie závěrů nesedí. Co člověk to názor. Každopádně děkuju za pokec :)
            • Cahir
              Ok, moje osobní odpověď: Bezbrannost. 1) na přímočaré úrovni bezbrannost opravdová. Shepard je ve fázi, v níž už ho jako Reapeři nemůžeme zastavit. když něco neuděláme, tak Crucible aktivuje, pojďme s ním pokecat, třeba mu otevřeme oči. Za pokus to stojí, když ho nepřesvědčíme, stejně nás zničí (tzn. udělá, co by udělal bez hologramu). Destroy pak v takovém případě vnímám skutečně jako možnost, která není jejich intencí, ale které nemůžou zabránit. Už to, že to není žádný mechanismus, ale prachsprosté rozstřílení tomu napovídá. Je to stejné jako když ve ve filmech drží hlavního padoucha zbraní v šachu, Padouch zpravidla odhalí svoje záměry a důvody, snaží se získat hrdinu na svojí stranu, někdy ho dokonce hrdina zaujme tak, že mu nabídne spojenectví. A destroy vnímám pomyslně jako situaci, kdy hrdina v šachu drženého padoucha odmítne a sejme ho. Je to klasické klišé, jakých jsou desítky (v případě ME průběhem, nikoliv obsahově) 2) Na hlubší úrovni je to "bezbrannost" záměrná. Je to klasický náboženský a hrdinský motiv. Hrdina po všech útrapách prošel zkouškou, kterou ještě nikdo před ním neprošel a získal si tak nejen naši pozornost, ale i odměnu. Odměnou je, že má právo rozhodnout o budoucnosti. V různých obměnách je tohle taký absolutně největší klišé, které se objevuje v bezpočtu mýtů, eposů atd.

Chápu, že něco takového tě v žádném případě nemusí uspokojit, to jen já jsem si celý závěr formálně vyložil takto a jsem s ním spokojen. Obsahově pak ve mně záběr rezonoval ještě dlouho a bavilo mě o něm přemítat.
      • A není to tím, že se připojí crucible a ten ho nějak přeprogramuje? Vždyť i ten kluk říká, že ho změnil.
        • Cahir
          EDIT: přesunuto
    • No mne by zase zajimalo, kdyz tam ten Smrad je odjakziva, k cemu v jednicce Sovereign vubec potreboval Sarena?? Ale vsimni si, ze destroy je prezentovano jako ta nejhorsi a nejvic spatna moznost. Ale klobouk dolu, predstavit dva, ano DVA Deus Ex Machina v jednom pribehu, to uz se nekdo musi sakra snazit. Proste je to cele nesmysl, ktery se tvari byt filozoficky a intelektualni. Sorry, ale ja hraju hry pro zabavu, az budu chtit filozoficno, prectu si Freuda nebo Kanta.
      • Cahir
        Než začneš s Kantem, bylo by dobré seznámit se s předchozími novověkými klasiky - Kant se do velké míry cítí interpretem svých předchůdců.
      • Je to chorobny alibista, aby mohol ukazat ze to nie ja, to Shepard vyhodil galaxiu do luftu :D
    • conflig
      už si to přesně nepamatuji, ale ten kluk říkal něco o tom, že fakt že se organik dostal až k němu, tak ten cyklus již nefunguje. snad se příliž nemýlím, když tak mě opravte
      • x_ander
        To máš pravdu, ale možnost Destroy mi do toho pořád nezapadá. Starchild řekl, že je třeba najít nové řešení, takže ok. Ale jeho cíl je prostě zabránit konfliktu mezi syntetiky a organiky. Takže tu máme Syntesis - splynou v jedno, takže konflikt nebude. Máme tu Control - ten chápu tak, že Starchild dá Shepardovi veškerou moc nad Reapery v domění, že ten si galaxii pohlídá, aby konflikt nevznikl (druhá věc je, co by na to řekl Renegade Shepard, který s Reaperama dobyje celou galaxii třeba, ale to už jsou jen úvahy:) ). No ale co Destroy? Zničíme Reapery a ano, k tomu všechnu AI. Jenže za pár let organici vytvoří nové a za dalších pár let začne válka (údajně nevyhnutelná). Takže to popírá původní názor Starchilda...
        • a není vlastně nejlepší syntéza organiku a syntetiků ta, když všechny organiky pomelou na proteinovou kaši a zplácají z nich nové reapery? Pokud může existovat lepší sjednocení, tak mi jej ukažte *15*. Takže jsem pro, aby cyklus byl zachován. Kdy to konečně pochopíte, že je třeba zachovat ve vesmíru nějaký řád! *14*
  • Osobně mi nejvíc seděl konec poslat celého nafoukaného Starchilda do někam :-).
    ME3 bylo víceméně postaveno jako film kde všechny cesty vedou do Říma (větvení příběhu vždy na chvíli a pak bez ohledu na odpověď před tím se to vrátí do plánovaných kolejí). Zakončení se nevymykalo dnešnímu úrovně "počítačové rpg špičky" tedy co do nelogičností spíše průměru v porovnání se scifi literaturou.
    Samozřejmě, kniha vypráví jeden příběh a tady musí být bráno v potaz tuna kombinací - i když v ME3 ve výsledku právě moc brány v potaz nebyly.

Původní konce mě nenaštvaly výsledkem, spíš jakoby je tlačil termín tak je prostě splácli rychle a bez vysvětlení. Teď spoustu věcí dovysvětlili a něco tím i pokazili, protože moje palice si to na základě původních konců vyfantazírovala trochu jinak a jejich extended mi některé představy nabouralo - protože jsem si to sám v hlavě díky velmi volnímu původnímu závěru z indicií uzavřel poněkud jinak.

Mimochodem - jsem jediný kdo vidí hodně shodných bodů mezi serii ME a knihou Enderova Hra (a její 2 pokračování?) . Příjde mi, že se scenarista ME3 dost inspiroval.
    • Cahir
      "vždy na chvíli a pak bez ohledu na odpověď před tím se to vrátí do plánovaných kolejí" - kromě konce tohle neplatí. V průběhu celé série včetně ME3 se vyskytují rozhodnutí, která prostě hru nadobro změní.

Ale faktem prostě je, že Bioware chce dělat zápletky, který maj "drive". A na to je strašně těžké, ne-li nemožné naroubovat až příliš variant.
      • Hairy_Ass
        Chytli se do vlastní pasti. *4*
  • rancor1223
    SPOILER ALERT!

O tom co bylo špatně předtím se již vyjadřovat nebudu, nebo se tomu alespoň budu snažit vyhnout.
    Upravené konce, no ano jsou upravené a musím uznat, že skutečně jsou lepší. Osobně jsem to nečekal. Nový konec je také dobrý (moje volba). Ale stejně si myslím, že konec kde Shepard přežije chybí - neproseděl jsem u této série několik set hodin abych zemřel a přeměnil veškerý organický život na kyborgy proti jeho vůli - syntesis; ovládl Reapery, což v budoucnu vyvolá válku (v utopii fakt nevěřím) - ovládnutí; zničil většinu techniky v galaxii (a ne, fakt by to nedokázali opravit a tuplem ne Mass Relays) - zničení; nebo nechal rovnou všechny chcípnout (byť jsem to udělal) a zachránit nadcházející civilizace (které stvoří syntetický život a zničií se *3*.

Pořád to prostě nesedí do universa; do směru kterým se celou dobu ubíral...
    • Cahir
      Můj komandér přežil brouku *3*

Pro zajímavost: Host z Eleje a Sókratés V Hippiovi Větším řeší, co je to ten nejkrásnější život a záhy si všimnou, že to není tak jednoduché; zatímco pro normálního Jardu je nejlepší, když umírá stár a smířen, se svými milovanými shromážděnými nad smrtelnou postelí, pro hrdinu je takový konec špatný. Opravdový a "krásný" hrdina umírá mladý, na vrcholu svých sil a všemi pro svou oběť obdivovaný.

Podle mě měl Shepard zařvat úplně ve všech koncích, protože takovejhle ultimátní terminátor si prostě jinej konec nezasluhuje.
    • "SPOILER"
      V jedinem konci, kde muzes "fyzicky" prezit, je destroy konec. Musis mit ale velkou hodnotu EMS (nad 5000 tusim) a jeste k tomu budes MIA (nezvestny)
      • No jako prezentovat takhle přežití je podle mě na hlavu. Buď ukážu, jak se Shepard probere, nebo ho nechám už na věčnosti, ale tenhle nádech nějakýho člověka v brnění kdoví kde, je zpracování fakt na nic. Kvůli tomu nádechu bych Destroy ending asi nevolil.
      • V pôvodnom konci nad 4000 ak zabiješ TIMa (alebo sa sám zabije), inak nad 5000. Bez MP to nešlo ani náhodou. V EC znížili hranicu na 3100, čo už je možné.
        • Tak v tomhle si dovolim odporovat. Mel jsem v puvodnim konci bez MP na destroy ziveho Shepa. TZN dostatek bodu. Ale prosel jsem s nim na max. oba predchozi dily, tak mozna to souvisi s tim.
          • Cahir
            Souvisí. Např bez dohrání dvojky nelze sjednotit Quariany a Gethy, což je spousta bodů navíc.
      • rancor1223
        Ty myslíš toho člena N7 co leží někde na Zemi polomrtvej? Ne, ne, to není a ani nemůže být Shepard. A to hned ze tří důvodů.
        1. Vždy je to muž - i když hraješ za femshep, pořád je tam chlap > pochybuji, že by si Shepardová nechala po cestě z orbity na zem změnit pohlaví a hodila na sebe jiný oblek
        2. Viděl jsi někdy Sheparda nosit na krku psí známky? Já teda ne a nevidím způsob jakým by mu vypadly zpoza brnění. Brnění které funguje jako skafandr. Jak by pod tím vůbec mohl nějaké psí známky nosit?
        3. A tím se dostávám k druhé věci a to jak by se asi dostal z orbity (vybuchyjící citadely!) na Zem? A na Zemi být musí, protože leží v troskách železobetonu (a z toho Citadela fakt vyrobená není)

A jako bonus, Sheparda by hledali zatraceně dlouho než by ho prohlásili za mrtvého. Rozhodně by si tou dobou nedával šlofíka v troskách na Zemi.
        • To video, ktoré sa prehrá sa volá End_03_Shepard_Alive_Male (a áno existuje aj ženská verzia), takže prvý bod padol. Tretí bod tiež, lebo mám taký dojem, že niekto z Bioware naznačil, že to video nie je/nemusí byť na Zemi (tj je zo Citadely).
          • rancor1223
            Takže když se já pojmenuji Santa Claus, budu Santa Claus? Kde je video pro female Sheparda? Female Shepard prostě nemá nárok žít?
            A že ten voják N7 neleží na Zemi? To jako vážně? Takže přežil výbuch gigantickýho motoru, který byl při nejlepším 100m pod ním a odletěl si na nějakou jinou část Citadely, která je vyrobená z železobetonu? Vždyť v kodexu je napsané, že nikdo ani neví z čeho je vyrobená a že ji nelze přestavovat - proč by tam potom měli železobeton?
            • rancor1223
              Ale samozřejmě, že záměrem bylo aby to byl Shepard, jen to prostě nedává smysl. Ať si BW říká co chce, není za jakýchkoli podmínek (kromě IT) možné aby Shepard přežil a ležel tam kde leží. Ne, že to Shepy není - on to být primárně nemůže.
            • x_ander
              to rancor: A ty si vážně myslíš, že Bioware do hry přidali jako odměnu za to, že posbíráš co nejvíc EMS, záběr na nějakého neznámého vojáka? Taky mě konce štvou, ale tohle už je trošku mimo, nemyslíš?
            • rancor1223
              Kouknul jsem se na to znovu a beru zpět. Na jednom je Shepard a na druhém nějaký mutant *3*, protože takhle female oblek nevypadá. A i kdyby, body 2 a 3 stále sedí.
            • Cosi
              Opravdu je rozdíl mezi videem u destroy konce kde se ti nadechne voják nebo vojanda podle toho zdali jsi hrál za Sheparda nebo Shepardovou.
    • a to jsi cekal ze na konci nebudou zadne ztraty? ty sis fakt myslel ze budes s garrusem si davat pivko nekde na plazi a cumet jak tvoje LI se cvachta ve vode? :D proste je dobre ze tam nebyl zadny happy end nejaka obet tam musela byt reapery zadna rasa v minulych cyklech neporazila......
      • rancor1223
        Kdyby udělali happy-end lidi by si řekli, ok, to trochu přepískli, je to trochu trapný, ale byly by víceméně spokojení s tím co dokázali (zachránili přeci jen galaxii). Ale takhle? Vytvořit národ robotů, dvě utopie nebo prostě aktuální cyklus nechat proběhnout - to není ani z daleka vítězství. A už vůbec ne odměna za mé snažení.
  • Pokiaľ mi pamäť slúži tak zmenu konca si vynôtili komentáre fanúšikov aj vo Fallout 3 , takže toto nie je jediný prípad.
  • Sheppard a Anderson umře? To sem nevěděl, díky za informaci.
  • Nechce se mi to ani celé číst, jelikož nesdílím názor autora, ale jak vysvětlit ono Shepardovo nadechnutí i v prodlouženém konci? Shepard žije, video se tak dokonce jmenuje a dělí se na mužskou a ženskou verzi. Ten konec je prostě nesmysl. Kdyby byl jen jeden a to ten nově přidaný, tak by to sice byla špatná "odměna" za celý ten boj, ale přecejen lepší, než ty 3 původní konce. Myslel jsem si, že to k tomu celou dobu směřuje -> cyklus není možné ukončit a bude pokračovat až do skonání věků, ale asi bych se s pokojil i s koncem, kdy by se Shep probudil a celé se mu to zdálo *1* , ale stávající zakončení je pro mě nestravitelné a BW pro mě skončilo.
    • však tak to nakonec dopadlo ne? ta scénka úplně na konci ukazuje, že to byla pohádka, kterou dědeček vyprávěl svému vnukovi ne? Celé jen na rychlo stlučená story před spaním pro vnouče :D
  • FreelancerSVK
    Myslím, že to uzavreli v rámci možností najlepšie ako mohli, keď už sa rozhodli, že ten koniec prerobia. Nie sú to vyslovene happy-endy, aj keď väčšina koncov je pozitívnych, a zároveň to nie je tak náhle useknuté ako pôvodný koniec. Keby ešte pridali animačky s nazbieranými war assetami (voluské bombardéry, elcorské "živé tanky", rachni, atď.) tak by ma aj bavilo viac tie assety zbierať ale čo už, zrejme by to bolo moc drahé a nevošlo sa do toho ich 2GB limitu.
  • Jednicka byla nejlepsi, protoze jinej dil sem uz na svym kompu nerozjel :/
  • naopak, ty hodny, co se bali delat rozhodny kroky bych nechal vykrvacet

jenom vudce s pevnou a jasnou vizi bych nechal dokracet k jakztakz stastnymu konci (preci jen reaperove maj velkej potencial a nemelo by je jit zastavit jen tak)
    • Promin, ale historie je plna vudcu s pevnou a jasnou vizii. Nejznamejsi je asi ten s knirkem. Takze tvuj nazor beru za totalne zcestny. P.S. Doporucui vylet do Severni Koreje, tam take jednoho s jasnou vizi maji.
    • No renegat a paragon nejsou brani jako zly vs. hodny, spis jako vypatlany (pripadne vymyty) zeleny mozek vs. lidska bytost. Ja sem na vojaky nikdy nebyl, takze mi ten normalni zpusob uvazovani sedel vic.

Ale po pravde je divne, ze jakkoli rizikove "dobre" volby se mu nikdy nevymsti, tim pak ten pocit rizika odpadne. Treba v obou zaklinacich jsem taky vzdycky vybiral mensi zlo, a ve vetsine pripadu to pak dopadlo hur, nez kdybych se nesnazil pachat dobro.
    • Kronoss1
      Víš co, je rozhodný krok a rozhodný krok. Teď půjdu úplně mimo Mass Effect, ale je rozhodný krok vyvraždit vesnici nebo rasu, anebo je rozhodný krok najít lepší cestu, která bude mít stejný výsledek bez toho vyvraždění? Pevnou a jasnou vizi měli i Hitler i Stalin.
      • tak napr., kdyz mas pred sebou dilema, jestli podporit krogany na ukor salarianu nebo naopak, tak si bud vyberes drsnaky, kvuli hruby sile nebo salariany, kvuli technice

ztraceni casu s hledanim pohadkovyho rozuzleni by melo vyst ke ztrate obou frakci

ja si vybral krogany (nechtel jsem riskovat jejich duveru), ale pak jsem se docetl, ze nejakou nesmyslnou kombinaci se dalo dosahnout smiru
        • Kronoss1
          Ano dalo se ho dosáhnout a velice dobře. Takže já měl jak Salariany, tak Krogany, takže ve finále jsem byl silnější.
          • dobre? to fakt nevim... ja se docetl neco, ze se musel dosadit u kroganu slabej vudce, kterej pak neprokoukne podfuk, to mi prislo hodne pritazeny za vlasy
            • toho jsem urcite zachranil, a stejne to neslo, ale napadlo me, ze jsem nejel 100% renegada, coz pak moh bejt ten problem (snazil jsem se o efektivni volby, takze tak z cca 15% jsem byl bilej), a i na konci jsem nemel vsechny volby volitelny kvuli tomu
            • Pokud si jim zachránil toho radního, tak tě pak podpořili.
            • Kronoss1
              O tom nevím. Já měl Wrexe, mně nakonec dali i Salariani podporu.
    • Sweetchuck
      Podle komentáře si nejsem jistý, jestli jsi hru vůbec hrál.
      • to byl koment jinam, k nekomu, kdo fnukal, ze byl celou dobu hodnej a vsechny zachranil a tak chce the happiest happy end *5*
      • V ME3 snad něco takového je?
    • Cahir
      Jednou bych chtěl RPGéčko, v němž by soucitnýmu a smířlivýmu pravdoláskaři vrazili intrikující šmejdi dýku do zad, zatímco ta nejbezpáteřnější a nejfalešnější sv*ně by se na konci dívala na všechny z trůnu jako na své poddané. Tak trochu GoT stajl...
      • Na to nepotrebujes RPG, takhle to funguje v realu...
      • Kronoss1
        Ty chceš být snad ta sv*ně Joffrey?? To snad ne!

SPOILER: Ještě, že umřel.
      • Kronoss1
        GoT je na tomhle dost ojedinělé v dnešní době. Martin se opravdu nebojí zabít asi kohokoliv.
        • Taky uz v knizkach v podstate nezbyl zadny kladny hrdina, je otazka jestli je to dobre nebo spatne. Ale obecne se politici rekrutuji z tech lidi co tam zbyli, takze to ma vicemene postavene na realite ;-)
      • x_ander
        A proto mi chybí např. návaznost na Control ending, kde by bylo možné Reapery použít k dobytí a zotročení galaxie, a válka by neskončila, dokud by se Shepardovi nepoklonil i ten poslední Krogan. I tohle je z pohledu renegada happy ending, ale bohužel...
        • trochu by to ale zavánělo Temnou silou strany, nemyslíš:D
        • rancor1223
          Já hraní za Renegade Sheparda beru úplně jinak. Především v ME1 a ME2 byl Renegade účelný, ale nikoli zlý. Pravda, ME3 tohle pravidlo porušuje, Shepy se chová dost divně, přehnaně.
          • Cahir
            Taky to tak vidím. Renegade není "zlý" charakter. Konceptuálně je ME simulátor těžkotonážního, přepáleného hrdiny. To se prostě nemění. Hráč si ale může vybrat, jestli bude Mirek Dušín, nebo nekompromisní bad-ass. Nikdy ale nemůže být padouchem v pravém slova smyslu.

ale souhlasím i v tom, že ve třetím byl malinko vyhrocenější, i když to může být dáno tím, že jde opravdu do tuhého. Často se však jeho odpovědi, vzhledem k tíživosti celé situace, zdáli racionálnější než Pragonovi.
            • Souhlas. Snazil jsem se hrat dobraka od kosti, ale nekdy proste neslo nekliknout na cervenou odpoved nebo cerveny tlacitko. Klasika je ve dvojce ten blabolici krogan co stoji na nejakejch trubkach s horlavinou.
              Mam pred sebou bandu fantanickejch psychopatu co maj v planu je zabit ... vazne tezka volba *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit