Přejít na výpis diskuzí
Zabíjejí konzole PC herní scénu, nebo jsou v tom nevinně?
4.4.2011 | Dan Vávra
708 příspěvků
-
Do toho lamentování nad kvalitou her, čehož se také dopouštím nezřídka, uvažme i publikum z jiného než (anti)pirátského pohledu.
Patřím k těm, kterým přijde, že od dob Unreal Tourmanet+Quake3+Half-Life, Mafie ...atd, šla kvalita plošně dolů. A nejen plošně. Kolik titulů dnes vážně stojí za to? Nad Half-Life jsem kdysi žasnul se zatajeným dechem a Unreal Tournament hltal s nadšením. Obdivoval jsem Populous3, zabil mnoho dobrodružných dní v Morrowindu. A od té doby? Ano, poslední roky jsem někde jinde i já sám, nemám už tolik času, ale nemůžu si pomoct, podle mě VÝVOJ HER STAGNUJE.
Důvody? Čistě marketingový.
1) Je to i defenzivní přístup vydavatelů, nikdo neriskne velký titul, který by zametl (a musel) s konkurencí. Takže sekají hry jednu jako druhou. Využívají osvědčené praktiky a málo kdo přijde s něčím novým. Soustředí se na grafiku a enginy pouze licencují, takže jedna stejně vypadá jako druhá (nemusí to být problém, nic proti, ale nová kvalita to také není).
2) A to je neméně podstatné - herní publiku je zcela jiné, než kolem roku 2000. Tenkrát kdo hrál hry? Nadšenci. Informatici. Dnes? Každý od seniorů po 5 leté děti, resp. obráceně. Nemají k tomu bližší vztah, chtějí si to zkusit. Chtěji "levnou" zábavu. Rychle a jednoduše. Kolik lidí v mém okolí lamentuje nad hrami zejména proto, že si musí zapamatovat X tlačítek pro ovládání a ještě hůř dokonce herní mechanismi : "se nebudu učit...". "Skill" obyvatel průměrně roste, ale skill herního publika s jeho rozšiřováním klesá. -
-
Amen to that. Když jsem známému ukazoval Mechwarrior 3, s hrůzou utekl a teď se nejspíš někde klepe kvůli faktu, že hra potřebuje více než 5 tlačítek k ovládání (etc.).
Na druhou stranu, Bioware chce asi zkusit něco nového, pokud to nedopadne tak, že systém hry bude úplně stejný jako DDO.
A podle mě, herní vývoj nestagnuje. Přeorientovává se. Wii, PS-Move, Kinect, iPhone, Facebook... A PC hráči vesele hrají staré hry, nové ignorují. Složitá situace.
-
-
Jsou dobrá studia, která se uživí jen tvorbou na PC - to máme Valve, Crytek, GSC, 4A Games, CD Projekt, Bethesda a další a další. Ty do tvorby na konzole natlačí buď jejich vydavatel, kterého zajímá celkový zisk a je mu jasné, že na 2 až 3 systémy toho prodá více než na jeden. Anebo jsou-li nezávislá, prostě tak rozhodnou sama, protože nepočastovat svou tvorbou i konzole by bylo jako nechat ležet peníze navíc na zemi.
Pak je tu řada průměrných studií, které se na konzole vrhli jako po záchraném kruhu a vzývají je pak jako zlaté tele, protože to zpomaluje jejich volný pád na smetiště videoherních dějin, z důvodu vydávání průměrných až mizerných her. Takovým studiem se ukázal být i "one master hit" 2K Czech. Přesto, že pan Vávra o Mafii II v článku přímo nemluvil, tan je plný frustrace právě z neúspěchu téhle hry, do které vložil spoustu času i úsilí.
Jestli je jejich pohled na věc stejný, jako páně Vávry a podle všeho asi je, neb jsem mluvil s jedním z vývojářů 2K a ten tvrdil v mírných obměnách to samé, co pan V., tak studio žije ve velkém klamu a iluzi. Najednou je 2K může zavřít, protože už prostě nedělají dobré hry (kvůli čemuž je 2K koupilo). Druhá Mafie stojí za prd jak na PC, tak na PS3. Midway konzole taky nevytrhly, protože dělal balast a to byl vydavatel, o to lehčí bude sfouknout 2K Czech, který by nemělo zapomínat, že není Marine, nebo Boston, aby jim centrála promíjela další přešlapy a Mafia II se prodávala jak se prodávala, jen díky jménu. Podobně jako pan Macura z Cinemaxu, bohužel i pan Vávra nepřímo prokázal sebereflexi rovnající se nule + začínající pirátský stihomam.
Říká člověk co si koupil Mafii 1 koupil za plnou cenu a nyní se odchází bavit ke své konzoli...(kdyby mě někdo chtěl identifikovat jako fanatického PCčkáře co zlostí ohryzávajícího klávesnici). Článek mne nerozzlobil, ale udivil. -
-
Takže to máme Valve, jež právě vydává Portal 2 na konzole, Crytek, který přešel na konzole, 4A games, jejichž Metro se prodává na Xboxu, Bethesda, jejichž her se prodalo na konzole asi 10x víc než na PC a zbyl nám tu nějak jen ten GSC a CD Projekt, kteří by hodně chtěli (i slibovali), ale zatím se jim to nepovedlo.
Jinak jaksi nevidím žádné propojení mezi mojí frustrací z "neúspěchu" M2 a tím, jak je na tom PC herní scéna. Článek byl napsán na základě strašlivé kritiky Cryteku za zrazení PC scény tady na fórech, která je naprosto absurdní. -
-
Valve má podle studií příjmy přes bilion, konzole jsou pro něj jen cestou jak ždímnout další platformy a proč ne? Ať si konzolisté hrají PC hry, já jim to přeji. PC velké exkluzivity nepotřebuje, konzole jsou na nich životně závislé.
Ohledně Metra http://pixelsmashers.com/?p=1481 - navíc kdyby zde nebyl tlak ze strany THQ, asi by to bylo PC only, jako Cryostasis.
Můžete prosím nějakým přesným linkem doložit tvrzení ohledně Bethesdy? Jde o to jakých her a kdy ono vytrhnávání z kontextu může vytvářet bombastické noviny, stejně jako sčítání prodejů konkurenčních konzolí dohromady.
A CDP a GSC tedy dokázali rozhodně více než 2k Czech, předně vydat lepší hry a hráči to taky po zásluze ocenili. Samozřejmě že kdyby Stalker a Zk1 vyšly i na 360 a PS3 hodilo by to dohormady ještě více.
Ohledně Mafie II - nepovedlo se skutečně ne, od roku 2005 mě 2K CZ nepřesvědčilo o svých nadprůměrných schopnostech, coby konzumenta počítačových a konzolových her. Mě je to líto, protože jsem vám skutečně fandil a v Levelu mne vaše sloupky bavilo číst a s něčím s vámi i souhlasím (například nesmysl Cryteku zrazení PC scény), byť můj příspěvek mohl vyznít jinak.
Rozhodně jsem neskákal radostí do stropu když jsem četl ty rozporuplná hodnocení Mafie II a měl si možnost zahrát. Naopak velmi mě mrzelo, že se 2K CZ po tvůrčí stránce tak vyčerpalo tak brzy. -
Stále jsou tu značky výhradně pro PC. Total War, Men of War, Kings Bounty, Posel Smrti, Gray Matter, Sturmovik, Starcraft 1-2....... Těmto vývojářům se očividně vyplatí dělat hry pro PC
-
-
Ano ale vacsina z nich je nizkorozpoctova a dalsie dost komplexne aby sli dobre ovladat i na konzole. A starcraft ludia kupia uz koli znacke a multiplayeru ved vies ako to chodi.
-
-
Možná nízkorozpočtová ale zábavy je v nich více než v tzv. AAA titulech. Ještě by zde možná mohlo částečně patřit RPG
-
-
Ano, to je uz ale druha vec. Podla mna sa koli tomu teraz zacnu uplatnovat jedinci a indie hry, pre nich netreba take naklady, vsadzaju na hratelnost a nove prvky, distribuju si to vacsinou sami alebo cez net a vobec. Uz tu bolo par fakt dobrych titulov: WorldOfGoo, Braid, PlantsVsZombies, Swords&Soldiers, RevengeOfTheTitans............. ach jo *2*
-
-
-
Strategie, strategie, strategie, adventura, adventura, Sturmovik byl i na konzole, strategie, strategie.
Neřekl bych, že v případě strategií a adventur někdo nepovažuje za hlavní platformu PC. -
-
Možná by zde mohl být částečně zahrnut i RPG žánr ( mnoho rpg je sice i na konzolích ale výsledek je špatný a jsou dělána primárně pro PC )
-
-
Ano, to je pravda. Dragon Age 1 je na konzoli mnohem horší a Stalkera a Zaklínače vůbec nemáme. Ale to ze strany konzolí nevidím tak černě, situace se pomalu otáčí.
-
-
-
-
Ten článek je vhodny jako tvuj osobni přispěvek do diskuze, ale rozhodně ne jako oficialni članek tiscali games. Je to až drzost dělat si tady z toho osobní blog. To že si frustrovany z neuspěchu M2 je očividne ze všech těch postů kde ji zmiňuješ. Jinak nikdo tady nepochybuje o prodejním úspěchu konzolí, i propadáky tam mají větší prodejnost očividně proto, že konzolí je více kvantitativně. Je tady řeč o tom, že kvalitativně hry kvůli konzolím trpí, což je vidět i na M2.
-
-
Technická:
Valve má Half-Life, Portal a Left 4 Dead (možná pár dalších) - všechny jsou multiplatformní.
Crytek má teď jedinou herní sérii, a to Crysis. Dvojka už je multiplatformní, takže...
4A Games - vydali jednu hru, která prodala víc na XBoxu, než na PC
CD Projekt - Správně.
Bethesda - od Morrowindu byly všechny hry (Oblivion, Fallouty a Wet) multiplatformní.
Zjišťuj, než začneš mluvit :-) -
-
A ty čti co píšu, než začneš reagovat. Ta studia se buď sama rozhodla, nebo byla donucena vydavatelem, peníze z konzol jsou pro ně peníze navíc, ale ne otázka přežití.
-
-
Jsem si jistý, že to máš z důvěryhodného zdroje, nejlépe z tiskových zpráv samotných vydavatelů.
-
-
Bohužel tenhle psychouš má v tomhle pravdu:)
-
-
-
Ach jo, nepřijde vám už to spojovaní PC a pirátsví trapný ? Na konzolích se pirátí úplně stejně ale o tom se z nějakého důvodu nemluví. Na torrentech je velice často xbox verze hry daleko dříve než PC verze a hacknout ps3 by s návodem dokázala i cvičená opice, kdyby uměla číst.
-
-
No trapny to neni, protoze cisla mluvej za vse!!!
-
Nemluvi se o tom protoze se tam zjevne nepirati dost na to, aby to ovlivnilo prodeje...narozdil od PCcka...
-
-
A máš nějaká "zjevná" čísla?? Jak to můžeš tvrdit, když se čísla peodejů z digitální distribuce zpravidla neuveřejňujou?? *7* "Piráti" to je poslední útočiště neschopných vývojářů a mantra konzolových fanboyz.
-
-
Mam zjevne dusledky... To jako myslis, ze Crytek pujde dobrovolne proti sve fanouskovske zakladna na PC, kdyz se mu tam Crysis tak skvele digitalne prodava? *1* A kdyz se podivas na cisla tak ti vyjde, ze na konzolich se toho proda nekolikanasobne vic... Cisla z digitalni distribuce nezname, ale pokud by byly vysoke tak asi vyvojari neutikaji na konzole a drzi se PC?!
-
-
hmm aha, meles tady uplny bobky, bylo tady nekolik clanku o tom ze pro crytek je porad primarni PC. Cisla z digitalni distibuce fakt nezname ale za to se vi, kolik ma steam uctu... nejakejch 35 milionu, xboxu 360 se prodalo "jen 30 milionu" a PS3 35 milionu. pak je tu na PC jeste treba games for windows, ea ma svoji vlastni digitalni distribuci a tak podobne... pokud umis aspon trochu pocitat, zjistis ze mezi konzolema a pc zase takovi rozdily v prodeji nejsou.
-
Nezaznamenal jsem, že by Crytek "šel proti" své fanouškovské základně. Crytek pouze nestihl vše co chtěl, ono vydat 3 verze najednou pro studio, co se předtím dělalo s jednu je docela kláda. Konzolové verze C2 jsou v souladu s obchodním modelem EA, který se řídí jednoduchým klíčem, více platforem, více zákazníků = větší zisk. DX11 patch pro C2 bude později a i bez něj vypadá PC verze zdaleka nejlépe a já jsem s ní spokojen.
Čísla PC prodejů bez digitální distribuce jsou silně zavádějící, protože řada hráčů už nekupuje jinak a proto jsou tvé dojmy, kde se toho prodá víc fakt bezpředmětné. A konečně, opravdu nevím, kteří vývojáři "utíkají" na konzole. Pokud máš na mysli, že nevyvíjejí jen PC, není to útěk, ale dnes obvyklý obchodní model. Ono by bylo docela zbytečné, kdyby se vývojář který za to není Microsoftem placen rozhodl vydat svoji hru jen na Xbox 360..
PC nikdo nevlastní a tak prostě nemusí zůstávat jen tam a mě je fakt jedno jestli si někdo zahraje Dialo III na konzoli, pokud vývojáři propracují verzi pro PC. Tohle portování z PC a na PC tu bylo vždycky. (Civilization, Baldurs Gate, Deus Ex), stejně jako console only serie (RDR1, Timesplitters). -
-
to Lotrik: Není divu, současné konzole jsou na konci svého cyklu a programovat na ně se už naučil skutečně každý. Špatné porty z konzolí byly stejně tak v roce 2002, jako dnes, vedle toho ale vznikaly a vznikají kvalitní tituly, dělané s ohledem na PC. Střílečky? Metro 2033, ale třeba i takový F.E.A.R. 2. Strategie? Pominu-li obligátní Starcraft II, tak například World in Conflict a Supreme Comander. RPG? Nepočítaně, za ty větší stačí zmínit Risen a Arcanii, na jejichž technické kvalitě se konzole nijak neodrazily. Závody? Shifty a Burnouty (což je příklad velmi dobrého portu). Pokud vidíš jen špatné hry nahlížíš na to příliš negativisticky..
-
Tohle portování z PC a na PC tu bylo vždycky.
ano bylo ... ale až teď je tu v takové míře ... a především, dřív to nebylo na hrách tak znát, teď jsou hry primárně na konzolích a na PC jsou občas nehratelné kvůli špatnému ovládání apod. Pokud by byly porty dělané kvalitně tak nečekny ani slovo, ale to co nám servírujou teď a vydávají to za kvalitní tituly je ďes.
A to nemluvím o tom, že konzole jsou už staré a jen brzdí vývoj nové grafiky(tohle mě nikdo nevymluví) ...
-
-
-
-
-
-
"Jak vidíte, tak konzole jsou v tom všem naprosto nevinně. Proto až se budete příště rozčilovat...".
Touto vetou si zakoncil cely bullshit. Jak vidite... to akoze ty nieco povies a hned je to tak?:) Neviem co to ma znamenat, najskor som si tvoje clanky uzival, ale cim novsi clanok das, tym viac v mojich ociach klesas.
Ta vacsia cast clanku je proste picovina. Z PC sceny robis diabla a z konzoly zachrancu. Piratstvo je na PC, piratstvo je na Xboxe, piratstvo je PS3 (aj ked iba chvilu). Drtiva vacsina mojich znamych co su PC-ckari maju zakupene PC hry. niektori len ..5, ini 30. Ja napr okolo 6. A ti ostatni co maju konzole, maju aj PC a bud si nekupuju hry ani tam ani tam, alebo aj tam aj tam.
Je mi jasne ze moji znami su mala vzorka a netvrdim ze na PC nie je piratstvo vacsie ako inde. Ale nie je to az taky obrovsky rozdiel. Urcite nie taky ako ho ty prezentujes. Lebo tak ako si to ty napisal mily Dan, tak to vyzera ze na PC sa preda 1milion hier s 9+ hodnotenim a na konzoliach 5 milionov.
A to je prosim pekne picovina. Ak to tak naozaj je, tak len v pripadoch kedy uz su to konzolove porty. A tie pre naozajstnych gamerov, teda pre PC hracov nie su dostacujuce. Preco by si teda mali kupovat nejaku dementnu konzolovu chujovinu. To ze to ma od recenzentov 9/10 nic neznamena. Cim dalej tym viac recenzentov je osprostelych masovych konzumentov, ktori maju radi prave tie jednoduche tupoty.
Co sa tyka upadku kvality hier tak v tom mas samozrejme pravdu. Nejde o konzoly, ide o trh. Kedze z video herneho priemyslu sa stala masova zalezitost, tak hry sa robia pre masy, aby viacej zarabali. A kedze vacsina casual masy ma konzole, tak sa tie jednoduche tupe hry robia primarne na konzole. Preto to vyzera ze hry upadavaju kvoli konzoliam. Aj ked upadavaju kvoli masam. Masy sa chcu hrat, ale masy sa nevedia hrat normalne, potrebuju tupotky, tak sa robia tupotky.
To je aj dovod preco je WoW najhranejsie MMO na svete. Nie je to preto ze je najlepsie, ze by bolo najlepsie navrhnute, s najkrajsou grafikou, najlepsim systemom bojov, najlepsim PVE, najlepsim PVP, najlepsimi questami, najlepsim obsahom... (mozno je v niektorom z tychto bodov naj, ale ak ano, tak len v mensine), WoW je take uspesne lebo je jednoduche. Max level date do mesiaca. Moc neskapinate. Ludia z opacnej frakcie vas nemozu flameovat. Nemusite kempit pred dungami. Atd. Proste je to hra pre male deticky co nechcu mat problemi a pre dospelych ktori nemaju cas travit pri mmo vela casu, ale chcu ho hrat a samozrejme hrat s tym ze mozu byt na spici.
- In conclusion, tvoj clanok je dost zly. Prezentujes to ako neodpieratelny fakt. Pricom je to sprostost. A sice je pravda ze sa najnovsie takyto flame rozhorel kvoli Crysis 2, ale neviem preco si to tu pouzil, kedze to nie je zrovna najlepsi priklad ktory by podtrhol tvoje tvrdenie. Kedze Crysis 2 naozaj osprostel a naozaj je dimenzovany pre tupe deti co sa hraju na konzoliach a nie pre PC hracov. -
-
tak som to schvalne pocital a mam 78 hier. a niektore, ako napr Neverwinter nights platinum (original + 3 datadisky), neverwinter nights 2 platinum, kolekcie klasiky, atd. som ratal ako jednu. Cize teoreticky mam okolo 100 hier.
A vacsinu z nich som najskor piratil, aby som zistil ci su dobre. A ked boli dobre tak som si ich kupil, aby som si UCTIL AUTOROV. Kedze aj ja planujem jednym byt(:
Prvu Mafiu mam originalku, druhu som nekupil ani za 10 eur ked bola v akcii na steame. Ani 5 eur by som za to nedal. Cize ak si zatrpknuty za to ze Mafia 2 je fail (co je neoddiskutovatelne) tak bud nasrany na seba a svoj tim a nie na hracov, drahy moj. -
Problem je v tech cislech ohledne piratstvi. Zatimco u konzoli je to zlomek a tituly generuji desitky milionu, PC verze velmi casto sotva vydelaji na vyvoj (AC1 napr). Nemyslim si, ze by nemel Vavra pravdu, i kdyz bych do toho vlivu zahrnul i tlak a jeho oslabeni ze strany vyrobcu hardwaru.
-
-
konzolove hry zarabaju viac na konzoliach lebo su pre masy. ked zoberes take komplexnejsie hry a zapocitas predaje zo steamu a vsetkeho, tak to urcite nebude take priserne.
-
-
Nebude? AC1 byl prodelecny, coz Ubisoft prohlasil - a to hlavne diky piratstvi, proto ta silena DRM u dvojky. A co su komplexnejsie hry? Ja vidim, jak dobre hry nevydelavaji a smejdy vydelavaji jak na PC tak konzolich.
-
-
-
dle tvych znalosti asi nebudes zadny hrac zacatecnik, cili hrajes 6 her co sis koupil uz 10let, protoze sis nikdy nedovolil hru stahnout. Vic lidi jako ty. Ave mp3
-
-
mp3 sux *2*
-
nie, vzdy najskor piratim. iba raz som predobjednal DAO a bolo to velke sklamanie. Teraz som preobjednal witchera.
A hram len par rokov. ... 13. ked som bol maly som samozrejme nekupoval. a za poslednych par rokov som kupil cca 80 hier. to je malo?X
-
-
-
Pane Vávra, čekal jsem, že po recenzi Crysis 2 tenhle článek přijde, dříve nebo později, naprosto souhlasím s tím, že vývoj je dražší a dražší a hlavně s větším rizikem, nicméně mi nejdou do hlavy určité věci, které mě trochu provokují a draždí... Opět chápu, že je to hlavně inciativa investorů/publisherů, ale lhát se přeci nemá a marketingový hype je lhaní. To je první věc, která mě opravdu štve - ty velkohubé řeči o tom, jak to bude lepší, hezčí, úplně nejlepší i ze strany vývojářů...... Výsledek? Myslím, že není třeba připomínat, že Crysis 2 není lepší v hratelnosti (subjektivní pocit), ani v grafice... Herní mechanismy zjednodušené až to bolí... Tohle není fér, piratství hry zabijí, ale chování velkých vydavatelů k PC hráčům také! Člověk hru koupí bez možnosti otestování (málokdy vyjde PC demo) nadšený z těch PR keců a přijde zklamání... je to začarovaný kruh, kvalitní hra se vždycky prodá a zaplatí (série TOTAL WAR, Zaklínač, Blizzard´s games, apod..) , jen konzolový hráči nejsou tak nároční a zhýčkaní jako PC hráči a dokáží kupovat i naprosté braky... V tom je si myslím zakopaný pes...
Další věc ... Bazary - Mít konzoli, tak si originální hru rád koupím, protože jí dohraju a budu mít jistotu, že jí prodám třeba i za 60% ceny ihned po dohrání. U PC verze jsem ale často svázán cd-keyem a hra je defakto neprodejná, cenově je často stejně drahá nebo o pár stovek levnější...
Takže ve finále si myslím, že nejvíce biti jsou samotní vývojáři a naštvaní by měli být primárně na své vydavatele, na ty kravaťáky bez špetky kreativity, cti, materialistický roboty, kteří vidí lidské bytosti pouze jako chodící čísla ve svých statistikách... -
Ano pan Vávra.
Tie čísla o dákom milione predaných kópií a podobne ste aj podložili ? Niesom si istý, ale tak sa mi zdá že, štatistiky PC predajov sú jedny z najhoršie vedených tzn. nikto presne nevie, kolko sa čoho predalo a to nehovorím o digitálnej distribúcií.
To že vývoj hry je nákladný je fajn, ale povedzte mi, k tej vete o jachtách a z ruky do huby.
Vaša práca, alebo práca 99% populácie spočíva v čom ? Že si za každú výplatu kúpite jachtu, novú telku, nové auto a podobne ? Chcete ma rozosmiať ? 99% ludí funguje štýlom, pôžička, hypotéka, leasing, alebo si rok šmudliká peniaze a potom povedzme ide na dovolenku, kúpi si dačo do bytu alebo si kúpia auto na leasing. Takže táto vaša úvaha o jachtách a neviem čom je úplne mimo. Vývojári hier sú rovnakí ludia ako hoci kto iný a neviem odkial beriete domnenku, že by mal každí z tých 200 ludí v tíme instantne dostávať mesačne príjém, aby si žil jak král dokonca života.
Zdementizovanie hier majú za následok konzole, sám ste to potvrdil. Takže to, že Crysis 3 nebude novým top benchmarkom v ďalších rokoch, to že sa tá hra vlastne v ničom neposunula dopredu ani v grafike, čo bolo tým hlavným, no za to môžme vdačiť konzolám, nie tomu, že sa predalo podla vás málo kópií. Keď je dakto z manažerov v EA nenažraté prasa a chce aby sa z každej hry predalo po 5-6 miliónov alá Call of Duty, inými slovami výraz pre zdementizovanú hru pre ludí s mozgom o velkosti hrášku, to nieje problém predaju PC hier, to je problém tej vašej vety o jachtách a neprimeraných ziskoch.
Celá táto vaša úvaha je len sfanatizovaná kopa ničoho, ale ofc, je to váš názor konzolového hráča, takže sa tešte, ako malé dieťa na Crysis 3 console only edition a vychutnávajte si to. -
-
S tímto musím určitě také částečně souhlasit. Vemte si to tak, že pokud se teď budou hry zjednodušovat a měnit tak aby vyhovovaly i konzolistům, tak se příjem z PC scény stejně nezvedne, spíše naopak! :)
Pokud vím, tak například Battlefield Bad Company 1 byl pouze na konzole a skutečně se to prodávalo, protože to bylo dobré. Když přisly s druhým dílemi na PC, prodeje se zvedly, a to razantně! Kvůli čemu? Kvůli PCčkářům, protože multiplayer byl dobrý a přinášel změny. Lidé si to kupovali převážně kvůli kvalitnímu multiplayeru ... :)
Proč myslíte, že teď se dělá Battlefield 3? Kvůli úspěchu an konzole? Ne, kvůli tomu, že Bad Company 2 se na PC vydařil po všech stránkách a lidé ho brali. Teď přijde Battlefield 3, který je primárně tvořen pro PC a je oddělen od konzolového systému! :) Věřte mi, že prodejnost bude velmi dobrá a to i na PC! :) -
-
battle. 3 je ve vyvoji min 4roky (nezalezelo na nejakym uspechu bc).. a battle. se vzdy dobre prodaval i na pc, protoze to je predevsim multi..
-
Přesně tak, a proto už mám na PC předobjednáno :)
-
-
Tady evidentně někdo neumí číst, že... poznámka o jachtách právě nebyla myšlena vážně, vždyť je tam napsáno "Tvůrci dostanou zaplaceno a s pocitem dobře odvedené práce začnou nakupovat jachty a drahá auta... Nebo ne? Právě že většinou ne..."
O zbytku se nebudu vyjadřovat, to je to samé - point: nauč se číst! -
-
A Ty se nauc premejslet!! Kdyby na tech hrach nikdo velky prachy nevydelaval, nikdo do nich ani ty velky prachy cpat nebude!! Zda se Ti ze je do toho necpou?? Hele cpou.. Zda se Ti , ze majitele tech vyvojarskejch studii prachy nemaj?? Ale oni je hele maj .. Takze nemel!
-
-
Ohodnotil by som to tak... že PC komunita si nenacha skakať po hlave ako konzolisti... toť môj nazor.
Suhlasím.
-
-
Zrovna Crysis demo měl ale spousta her ho nemá a lidé si hru stáhnou aby jí zkusili a zjistí že to za to nestojí a hru nekoupí ale ani jí nehrají. Tito lidé jsou okamžitě zařazení do pytle s hráči kteří si hru chtějí jen stáhnout a potom se vývojáři můžou ohánět čísly jako je 5 mil. 1 mil. si hru koupí ale brát to že 5. mil. si hru stáhne a myslet si že by si těch 5 mil. tu hru opravdu koupilo je velmi naivní. Digitální distribuce má cca 50% podíl na trhu. Třeba steam...plno lidí čeká až na akce protože plnou cenu (i když se jim hra libí) za hru prostě nedají. Dneska každej server všem hrám dává 8+ takže na to nemůžeš brát ohled. Poslední chybu jsem udělal Mafie II koupil jsem si jí hned za 1000 kč za cca 4 h jsem to měl a potom jsem (po plno slibech) měl krabičku na kterou se můžu jen koukat a obsah hry stál taky za ..... Už tu chybu nikdy neudělám a říct že za dnešní systém her atd. může pirátění je velmi omezený pohled. Nebráním piráty ale říct že vlastně za všechno můžou oni je ..... Piráti nabízejí možnost si hru zkusit a pokud se ti hra zamlouvá tak si jí koupíš ale to je to co výrobci nechtějí. Oni potřebují ovce.
-
-
V podstatě je to stejný, jako kdyby výrobci aut předpokládali, že každý zloděj aut je potencionální zákazník. Blbost.
-
-
Nadruhou stranu. Auto si můžeš většinou "omakat", můžeš se s ním projet, vyzkoušet jestil funguje rádio, klimatizace atp...
U her si to prostě musíš koupit a pak jen doufáš, že funguje všechno, co vývojář nasliboval.
-
-
Jj, ja dopadl naprosto stejne u Space Siege. Od te doby uz hry bez vyzkouseni nekupuju. *10*
-
-
myslim si, ze autor clanku ma aj nema pravdu, ma pravdu, ze hry sa stahuju (pirati), ale na druhej strane stahuju sa aj xbox piratene hry, a v nemalom pocte, a hlavne, ze verzie tych hier pretoze vidu skorej ako na PC su aj skorej cracknute haknute, skratka, uz to tu bolo povedane predomnou, nie len tym stracaju firmy zisky, ze sa pirati, ale aj tym, ze vela ludi, hru nekupi, pretoze su ohlasy na hru ake su, ale je lahsie zvalit vsetku vinu na tych co si nelegalne hry stiahnu, ako na to, ze hra stoji za hovno a oplati sa ju kupit max na MP, priklad. posledny COD, ze, skratka ked hra je kvalitna iba z jedneho hladiska a druhe je len akoze, dalej je to este ktomu port, tak naco kupovat, kvoli online hraniu, na to su tu celkom pocetnom zastupeni aj F2P tituly aj s peknou grafikou (AVA priklad), potom vidim dovod piratenia, v takom mnozstve, HLAVNE vtom, ze uz dema skoro celkom vymizli, pametam si casy ked skoro na kazdu hru vyslo DEMO a clovek si ju mohol skusit vopred, a hned vedel co ho caka, teraz tomu uz tak nie je vo vyraznej vecsine pripadov, a preco asi tak preto lebo sa ty nasi drahy vyrobcovia hier, ci vydavatelia hier, boja, boja sa toho, ze tu hru si nikto nekupi, resp. malo ludi kupi a zisky neporastu, takto mozu videami a obr. oblbovat az ktomu, ze clovek, ktory by si to pri normalnych okolnostiach po odskusanom deme nekupilo hru ani zadarmo, vyhodi zanu peniaze a vlastne zaplati za lajdacky odvedenu pracu, napr. dragon age 2, skoro kazda druha lokacia je ta ISTA, PANEBOZE, je to stereotyp az to boli, a oni za to boli svine schopny odomna vypitat take prachy, takze fakt piratenie, vlastne je na vyslni hlavne vdaka (moj nazor) tomu, ze DEM uz niet skoro vobec, ale pravdaze tym ze vetsina nasich piratskych spoluobcanov je uz zvyknuta hru radsej stiahnut, tak dema rovno ani radsej nevydaju, (pravdepodobne dalsie naklady) a tak aspon usetria na tom.
Je zaujimave, ze povedzme pred hm, 6-7 rokmi, tu taky obrovsky problem s piratmi nebol, aspon sa o tom nejak nehovorilo, myslim v suvislosti s mensou predajnostou toho ci onoho titulu, preco asi nie, pretoze aj v tej dobe sa stahovalo, tiez v nemalom a hla, EA, Microsoft, Ubisoft, Activision, Epic, atd, mnoho firiem aj z tych cias, este je tu stale, a NIE len vdaka konzolam, ale v tej dobe este vela mohli vdacit aj PC, dokonca mnoho, a teraz sa takto odvdacia spet, ze vydavaju porty a tie porty mozem hrat na svojom 3 roky starom pocitaci, viac menej bez problemov, nemusim nic upgradovat, lebo nie je preco, predtym som si vzdy nieco kupoval do pocitaca, pred 3 rokmi som prestal, dakujem konzole usetrili ste my mnoho penazi a zaroven ste ma sklamali tym, ze hry sa uz graficky skoro vobec nevyvijaju, a to maju na starosti IBA konzole, nie pirati, ktory su stale tam, budu a boli aj predtym, kym budu hackery, ktory to cracknu, a crackuju hry nadalej aj bez potreby dema, takze si myslim, ze by sa stym uz malo nieco urobit.
Ma napadla este jedna myslienka, kedze mozno za chvilku vidu aj nove konzoly tak ako xbox ci ps, tak snad aj grafika sa konecne aj na PC posunie o kusok v pred, co vlastne uz davno malo byt, a konzole by sa mali dalej vlacit s ich starym hardware a ich moznostami.
Dalsia velka blbost, ze konzole su cool lebo mozem pri hrani hier lezat pri telka atd, OMG a zapojit sa pocitac na telku, hlavne tie novsie LCD ci plasmy a tak, tak to sa neda urobit, a hru si vychutna s pohodlia ?? takze tento argument je uplne debilny, takze ja sa pytam vracmi tohoto NA KYHO PICU su nam tu tie konzole ?? na co vlastne su dobre, predtym, kym neboli LCD telky mozno boli viac pohodove a tak, ale teraz ked v podstate tie telky su vlastne velke monitory a je mozne si na nich zahrat v pohode hry, a dalsia vec, aj graficky v nadhernom prevedeni a konecne by tie pocitace FAKT trebalo upgradovat ovela castejsie, bolo by to o mnoho zivsie, nehovorim aby konzole vymizly aby neexistovali, aj ked to tak nevypada nemam proti nim nic, iba to, ze FAKT brania rozmachu graficky nadhernych hier a to je dost na skodu. -
-
pirátilo se úplně stejně jenom teď se na začalo ve velkym vymlouvat a svádět veškerej neúspěch (I když někdy to může být pravda tak to neplatí pro všechno ale někdy se nda to vymlouvají i u her který sou jednoduše hrozný)
-
Já to přečetl celé a souhlasím s většinou co je tam napsána...jde hlavně o to,že Konzole je pohodlnější a lidé mají rádi pohodlí.Jsou líní a tak je jednodušší strčit DVD(Blue-ray) do mechaniky a hrát a o nic se nestarat.Žádné tabulky,viry,upgrade hw,software atd...česká republika je z většiny negramotná na PC (To byl článek a celkem jsem s ním souhlasil) v mém okolí je hodně málo lidí,kteří umí pracovat trochu více s počítačem.Buď jsou líní a řeknou mi "nemůžu to najít" a já to najdu za minutu :D a nebo jsou opravdu blbý...myslím,že by se konzole měli upgradovat po 2-3letech max.Není to nějak extra dlouhá doba a pokrok by šel dopředu :-) ale proč to dělat,když to vynáší že? :D Necháme konzole 10let a potom vylepšíme trochu o 2generace horší než je současnost :D
-
*8* *8* *8* a to cekas ,ze tohle nekdo bude cist? *1*
-
-
Nekompromisní wall of text:))
-
hhh
-
nie, ale aspon nieco, snad :), musel som to vypisat co som mal na srdci, inak to neslo
-
-
Pokud chceš psát takovýhle slohovky, nejdřív se to nauč ;-)
-
-
netreba, pisem ako chcem a kolko to dovoli, ci to precitas ci nie je jedine na tebe a na ostatnych koho to zaujima a keby som chcel napisem to inak, ale kedze ma za to nikto neplati, robim to ako chcem, a prosim ta zaoberaj sa temou a nie mojim dlhym nazorom na vec, a hlavne hrubki v texte ma nezaujymaju :), zajymavi je len obsah a to ako som ho dokalycyl je jedno, a ako tak vydym tak som zaujal, ked aj nye obsahom ako dlzkou textu, no nic, aj tak dakujem za pripomienku, zbohom
-
-
-
-
-
Ale jede to tu pekne :) Myslim taky, ze zadnej jinej vyznam ten clanek taky nemel.. Takze i kdyz je plnej sracek , tak svuj ucel splnil a lidi tu jsou... Jo jo.. to je jako s tema hrama :)
-
Trapnej článek aneb očkování davu proti zlým pirátů/zlodějům. Nikdo ale není placen za upozorňování na tento herní průmysl jako celek, kdy se z lidí stávají otroci konzumenti, kteří by v nejlepším případě kupovali každý rok novou grafickou kartu, procesor, paměti atd. Jak to že jsou hry čím dál tím více náročnější ale vizuální či technická kvalita s tím úměrně nestoupá?
Je to pouze další systém který ždíme peníze z obyčejných lidí/otroků. Kapitalismus nefunguje, technologie jsou schávlně brždeny kvůli zisku, konkurenční prostředí veškeré žádné(jen na oko). -
-
No jo, kdyz ono je bohuzel tak jednoduche a moderni se vymlouvat na piraty.
-
-
Hlavně jsou lidé co jsou placeni za vytváření a šíření argumentů, ale kdo bojuje za ně?
-
-