-
Ale ted prozměnu konečně už vážně. Jsou od Wimma Wenderse pro mě osobně filmové především road-movie snímky ze 7O. let, které mě osobně nesmírně nudí a které považuji divácky za pruměrné a za nezáživné. Jsou to: "Alice in den Stadten" (1973, "Alice ve Městě"), "Falsche Bewegung" (1974, "Falešný Pohyb"), za nějž Wenders obdržel Zlatou Německou Filmovou Cenu za režii, scénář, kameru, střih a pro herecké obsazení, "Im Lauf der Zeit" (1975, "V Běhu Času"), za který Wenders získal cenu FIPRESCI na MFF v Cannes a též ocenění na MFF v Chicagu. Navzdory tomu to nic nemění na tom že mě dodnes snímky vubec neoslovili a osobně nezaujali, osobně bych uvítal delší stopáž záběru překrásné a skutečně podmanivé kamery Franze Lustiga v road-movie snímcích "Land of Plenty" (2003, "Země Hojnosti"), aby toho bylo pro diváka osobně více vidět z překrásné, i když z ,,vyprahlé" z nekonečné americké krajiny a "Palermo Shooting" (2008, "Přestřelka v Palermo"), kde je Franzem Lustigem prozměnu už krásně a pusobivě nasnímané nejen městské historické prostředí Palerma. Tyto dva filmy si jistě zaslouží delší stopáž především vzhledem ke skutečnosti, že právě německý kameraman Franz Lustig dnes zaslouženě patří ke špičce evropských kameramanu. Je bezesporu jedním z nejlepších evropských kameramanu! Nelíbil se mě osobně vubec ani snímek "Der Amerikanische Freund" (1976, "Americký Přítel"), který získal cenu Německých filmových kritiku a další ocenění, ani film "Der Stand der Dinge" (1981, "Stav Věcí"), navzdory už tomu za který Wim Wenders získal Zlatého Lva a Cenu FIPRESCI na MFF v Benátkách i další ocenění v Německu jako například Zlatou Německou filmovou cenu za kameru a další..., nelíbil se mě vubec film "Hammett" (1980). Výjimku hodné pozornosti má u mě jako u diváka Wendersuv road-movie snímek "Paříž, Texas" (1983) -Zlatá palma, Cena Ekumenickej poroty a Cena FIPRESCI či Cena BAFTA za režii a nominace za nejlepší film a adaptovaný scénář a nespočet dalších ocenění- a alegorické "Der Himmel uber Berlin" (1986, "Nebe nad Berlínem") s obdrženou Cenou za režii na MFF v Cannes a s Evropskou filmovou cenou za režii a pro herce ve vedlejší uloze, a k tomu všemu ještě Zlatá Německá filmová cena za režii, ocenění Independent Spirit Award za nejlepší zahraniční film, ocenění asociace filmových kritiku LAFCA a NYFCC, NSFC a řada dalších. Za velmi slabé až podpruměrné filmy od Wimma Wenderse prozměnu osobně považuji "Until the End of the World" (1990, "Až na Konec Světa"), "Lisbon Story" (1994, "Lisabonský Příběh"), "The End of Violence" (1997, "Linie Násilí") a to navzdory Zlaté Německé filmové ceně za režii, která "Linie Násilí" obdržela, a "The Million Dollar Hotel" (2000) bez ohledu už na to že film získal Cenu filmové poroty - Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. To co upřímně milujeme většinou i nekriticky obdivujeme, u mě tomu už osobně naštěstí tak není, já se vždy snažím sjednotit citlivou kritiku s pečlivým oceněním. A jak doufám, při troše štěstí v tom osobně i vynikám.
-
"Land of Plenty" ("Země Hojnosti"). To je zcela jiný, odlišný, je to EVROPSKY POHLED NA AMERIKU po neštastných a otřesných událostech teroristických utoku na Obchodní Světové Středisko (WTC) na New York z 11.září, který by se v hollywoodské ubohé produkci neuplatnil a neprosadil, očima člověka (Wimma Wenderse) který v ní dlouho profesně žil a zná sám nejlíp realitu zdejší politiky a společnosti. Je to duležitý a ve společnosti stále nadčasový film pro Wimma Wenderse byl myslím i rozhodujícím filmem, protože nikdo jiný z EVROPANU, jakým je němec Wim Wenders, který vášnivě rád cestuje po světě a rád poznává dějiny a životní uroven té které (země) společnosti tolik neobdivoval a nemiloval krásu nekonečné americké krajiny stvořenou k nekonečnému toulání se a k poznávání sebe sama (o nutnosti cestování mu pojednával a psal již J.W. Goethe, Albert Camus či Rainer Maria Rilke - nad nimiž, nad kterými Wimm Wenders tolik rád intelektuálně nekonečně hloubá a diskutuje). Je to velmi přínosné road movie o hledání své vlastní rodiny a s tím životní jistoty v nejisté době. Je to ze strany Wimma Wenderse ostrá a jednoznačná kritika politiky válečného tažení na Blízký Východ George Bushe, kritika chudoby a bídy obyčejných američanu poukazuje prozmněnu na špatný sociální systém americké společnosti a odčernění Arabu a Islámu jako ne vždy nezbytně nutně násilné ideologie a další.... ale Wimm Wenders Ameriku snad obdivuje, ale nepříjímá ji už nekriticky, nepodporuje sám přitom nijak americký trend dnešní konzumní společnosti, tím se liší od mnoha jiných EVROPANU žijících v Americe, ale nacházejících se raději zpět v Evropě - protože díky pobytu v Americe si Wimm Wenders jak je známo uvědomil svou EVROPSKOU příslušnost a identitu.
-
Ahoj Wimme, zdravím tě, nemám nic jiného a vlastně nic lepšího na práci než snít o pořádně naježených liškách v Hořicích! Snít se o liškách musí!, a jako velmi neuspěšný ,,spisovatel" alespon uspěšně proslavím Hořice v Podkrkonoší. Že jsem tu byl, žil a snil o liškách! Kdesi za obzorem...
-
Tenhle Němec získal řadu čestných státních vyznamenání a to zcela právem a zaslouzene. Stydte se všichni za chybějící diskusi právě k Němci k Wimmu Wendersovy!! K tomu bohužel už není co jiného dodat.
-
Wimme ,,trpět za druhé, odpouštět pro duvěru." Budu už osobně pomáhat a chci bít nápomocný jen těm lidem co jsi nejvíce v životě osobně vytrpěli - co si prošli nesmírným utrpením (at jsou to duševně nemocní lidé nebo obětí trestných činu, zvláště pak Domácího Násilí atd.), co si pomoc druhých lidí nesmírně a nutně už zaslouží a právě takovým lidem je zapotřebí osobně už porozumět čím si v životě prošli a prochází! Protože lidé jsou dnešním (americkým) trendem konzumní společnosti k sobě bohužel čím dál tím více zlí, jsou k sobě čím dál tím více sobecký, naprosto bezohledný, jsou egoisticky narcisticky, samolibě arogantní a lhostejný a já už se na to nechci a nedokážu dál vubec dívat!!, protože takový lidé si pomoc druhých lidí častěji pak ani nezaslouží!!, dokud si už hluboce nevytrpí a neprotrpí to co osobně druzí duševně nemocní lidé nebo oběti trestných činu tak to vidím ze své strany já a to je Wimme bohužel tím proamerickým trendem dnešní nespolečenské, naprosto asociální konzumní společnosti!! - která je tolik zaměřena na sobectví a aroganci, a lhostejnost ke druhým lidem!! Myslím si Wimme že tvé velmi pro sociální filmy se to snažili vždy změnit, stejně už jako rocková hudba Die Toten Hosen. S nesmírnou láskou, s obdivem, s respektem a s uctou tobě Wimme navždy!!
-
Zlo není v lidech, nýbrž ve vzdálenosti mezi nimi. (Wenders).....že by právě v nedostatku vzájemné komunikace?
-
Neviděl tu laskavě prosím někdo od Wimma Wenderse film "Až na Dno"? Uvítal bych právě k tomuto filmu nějaký komentář. Já film neviděl. A přál bych si film moc vidět. Nevíte tu někdo jestli se film "Až na Dno" vubec oficiálně dostal na DVD právě do české distribuce? Nemám přehled, uvítám info....
-
,,Film natáčený 'v' Americe je vždy zároven filmem 'o' Americe" (Wim Wenders) ,,Umění nese v sobě touhu po ideálu. Musí vzbuzovat v člověku naději a víru. A to i tehdy, když ve světě, který líčí umělec, nezbývá pro tuto naději místa." (Andrej Tarkovskij) ,,Zlo není dáno v lidech, ale uměrně ve vzdálenosti mezi nimi samími - v nedostatku vzájemné domluvy, vzájemné lásky, nasloucháni si a porozumění." ,,Krom lásky není na světě už nic jiného pro co by stálo za to žít" (Wim Wenders) ,,V lásce je čest, když ta se ztratí, láska bez své osobní cti není nic." (Albert Camus) ,,Poznáme už sami kdy je druhým lidem od srdce lehko a příjemno pohlížet nám do očí." (Lev Nikolajevič Tolstoj) ...jen malé shrnutí těch nejkrásnějších citátu k adventním svátkum! Protože osobně přeji krásné a příjemné prožití vánočních svátku všem lidem s dobrým srdíčkem... a těm se špatnými umysli at Buh zlomí jednu nohu, aby jsme je na ulici rozeznali od druhých lidí podle jejich kulhání... (věta pocházející z filmu "Rabín, Kněz a Krásná Blondýna")
-
Každý pruměrně vzdělaný Čech, který trochu ctí křestanské hodnoty EVROPY by osobnost a filmy němce Wimma Wenderse měl alespon trochu znát!!! Jsem hrdý EVROPAN a píšu to jako hrdý EVROPAN, který se cítí bít DOMA v EVROPĚ a říkám dost negramotným a násilným američanum, pro které je osobní zábava a osobní zisk bohužel vším!!! - proto k čertu s trendem pro americké konzumní společnosti, který napáchal ve světě více škody, ZLA a násilí než užitku!!! Já se rád uskromním, mě stačí k životu málo, nepotřebuji zbytečný, přebytečný majetek a Váš drahocenný americký konzum vidět denně v TV!!!
-
Německý nezávislí filmař, velký vášnivý nadšený cestovatel, nejen hudební dokumentarista, univerzitní pedagog, fotograf, teolog, esejista, bývalí filmový kritik a dnes uznávaný producent svých filmu a přesvědčený hluboce věřící protestant (luterán) a stejně tak ambiciozní spisovatel právem zaslouženě ve své zemi obdržel celou řadu vysokých čestných státních vyznamenání jako málokdo. A přesto diskuse tady k němu tolik chybí, dnes je trendem (v) dnešní konzumní společnosti asocialita, egoismus a povrchní tupí mainstream. Na to nelze bít hrdý. Oproti Němcum stále platí že Češi jsou pracovití, ale svi.., co si pomužou až jen téhdy když je nejhuře. Nehlásím se k české špatné natuře, jsem Evropan.