Přejít na výpis diskuzí
Mass Effect 3 ještě jednou a lépe aneb naposledy o konci
28.6.2012 | Petr Poláček
367 příspěvků
-
A co je na tom konci epického?
-
Ja to len tak celkovo zhrnem, ME ako epicka saga sa dockala fajn konca. Mohol byt aj lepsi, ale asi by potrebovali na vyvoj viac casu. Mne sa konce pacia, davaju zmysel, su pekne spracovane, zanechaju dojem a deus ex machina je (uz konecne) funkcna. Paci sa mi ze v hre su ako v kazdej spravej sci-fi a velkom pribehu metafory, alegorie a ucel je ponaucenie. ME3 dokonalo zobrazil moralnu relativitu ako zatial ziadna hra. Epilog nie je len koniec hry, ale cely ME3, to je dolezite si uvedomit. Celkovo hra sa da hrat na 2 hladinach.. ta obycajna aknca pre bezeho hraca, casuala a konzumenta a druha hladina pre cloveka ktory sa do toho vie vzit kazdou bunkou tela a rad hlada v pribehu veci, ktore su schovane, ten si to uzije dvojnasobne. A moj nazor na na ME3 je taky ze sa mi vratila chut si znova zahrat vsetky ME, cize ja som spokojny. Teoria indoktrinacie uz nie je potrebna (aj tak bola nekompatibilna s udalostami ME). Apropo, povodny zaklad ME (temna energia) je super, ale mne sa tento spor medzi AI a zivymi bytostami velmi paci. Nie je originalny ale je pekne spracovany. A nastastie je v nom odkaz uz v ME1 (rozhovor so Sovereignom), takze aj narativna koherencia je fajn.
-
Tak jsem si dnes stáhl Extended Cut. Než se pustím přímo do obsahu, tak jen v rychlosti řeknu, jak na mě toto DLC působí.
Po konci, regulérním konci ME3 jsem opravdu zíral do monitoru a moc jsem nechápal, co se vlastně stalo a v hlavě jsem měl více otazníků než David Rath vína ve své krabici. Opravdu jsem neměl ponětí odkud Reapers jsou nebo kdo je stvořil. A nejvíc mě dostala podstata konce samotného. Já jsem si vybral zelený konec (syntézu), když to skončilo, tak jsem si řekl, že se podívám na ty druhé dva, třeba mi to něco osvětlí a když jsem zjistil, že se to liší jen v barvě paprsku, tak jsem myslel, že si ze mě někdo dělá srandu.
Z řádků výše jistě chápete, že se mi konec nelíbil a opravdu jsem nic fantazírovat nechtěl, protože nemám rád, když něco není pevně dané.
Po velkých bojích mezi vývojáři a hráči bylo oznámeno toto DLC. Já jsem si toto vydání přeložil pro sebe takto. ,, Ok, pos*ali jsme to, ale my to stejně nezměníme, protože nemůžeme přiznat, že jsme to pos*ali, tak vám dáváme tohle DLC, které vám snad zavře huby. A když ne, tak si polibte p*del. " Na jednu stranu jsem byl docela rád, že se něco vysvětlí, na druhou stranu jsem byl zklamán, že nebude nový ending.
Dneska jsem si to tedy zahrál a musím říct, že je to hodně podobné, jako předtím, ale je pravda, že tam osvětlují nějaká černo černá místa, i když blbě. Abyste chápali, já měl jako finální parťáky Liaru a Garruse. Vysvětlit jejich zmizení tím, že Liara se zraní, a proto ji musí Garrus doprovodit na loď a zůstat tam je divné, zvlášť když ji tam Shepard ještě dovedl. Garrus, co znám, by Sheparda nikdy neopustil, ani kdyby neměl nohy a ruce.
Pak jsem zjistil něco nového o Reapers, což bylo docela fajn. Sice nevím jak vám, ale mně tam to děcko na konci vadí, hodně vadí. Představa, že Reapers kontroluje malé děcko nebo nějaká vyšší entita na Citadele je divná, zvlášť když Reapers postavili Citadelu.
Pak jsme se dozvěděli, že Joker letí pryč, protože admirál Hecket bije na ústup. Tomu taky nevěřím. Joker by si pro Sheparda doletěl klidně i do jádra země, určitě by ho tam nenechal, když ho nenechal ani na základně Kolektorů. Taky mi hodně vadíl, že ty konec jsou vlastně stejný, jen se liší v maličkostech - Reapers pomáhají dobrovolně a jsou spojenci, Reapers pomáhají kvůli Shepardovi, Reapers nepomáhají, pomáhají si lidi sami, ale ve finále je to to samé. Taky jsme nedostali 10 konců, jak bylo slíbeno. Taky pochybuji, že War Assets vám k jsou k něčemu, protože jich můžete mít kolik chcete a stejně dostanete tyhle 3 (teď 4 endingy). Osobně 4. ending nepovažuji tak úplně za ending, protože Shepard jde proti svému cíli a to je záchrana Země a galaxie. Co mi vadí asi nejvíc je, že není možné, aby Shepard přežil. Můj Shepard byl dobrák, všem pomáhal, rozhodoval se správně, sjednotil celou galaxii, usmířil všechny, přežil víc bojů než všichni dohromady a pak na konci umře, ale umře tak blbě. Můj Shepard si zasloužil přežít, sakra já jsem si zasloužil, aby přežil. To mi fakt vadí.
Takže suma sumárum. DLC něco vysvětluje a odstraňuje chyby minulého konec, ale bohužel neodstraňuje jeden neduh a to je konec sám, který se mi stále nelíbí. -
Cemu se v cz prekladu rika "temna hmota"?
Nevim ze by o ni v anglictine nekdo mluvil (krom vysvetlivek k technologiim v kodexu)
V dialozich to bylo samy eezo (element zero), mass effect field, apod.
(A kdyz jsme u toho, tak kdo je proboha "vladce"? : D Jak jsem rad, ze nejsem odkazanej na preklady...
Jestli je to Sovereign, tak teda taky nevim, ze by mluvil o temne hmote) -
Přiznám se, nebyl jsem velký podpůrce IT protože mě to připadalo jako chytání se setébla trávy ale raději bych tohle a nový konec :(
-
Nezbývá než souhlasit. Nechápu hate, který se ke koncům objevil, neříkám, že jsou skvělé, chápu, že se tam objevují chyby, ale to se prostě ve hrách stává.
A už vůbec nechápu napadání autora článku, pane bože, vždyť je to jeho názor, člověk může nesouhlasit, ale v mezích slušnosti. Navíc nikdo vás nenutí si tyhle články číst, většina pak za to ani nic neplatí. Tak klid, je to jen názor, to se v pop-kultuře stává, že jednomu se líbí to, co druhému ne. -
Na dnešní poměry to byl hardcore. A ME1 bylo RPG jako řemen. Pak to ME2 mnoho herních funkcí zjednoduš a je pravda, že třeba úpravu zbraní ME3 trochu upravil.
"A tys ho tam snad neměl?" Velmi velmi zjednodušený. Nepovažuju za role play, když můžu jednu a tu samou věc říct buď hezky a mile nebo naštvaně typu: "můžeš jít se mnou prosím? / Sakra ty jeden z**de, pojď se mnou!" ne to není role play. Plus ME3 jede dost vyhraničených kolejích. A rozdíl je dost minimální zda jaká jsem udělal v minulosti rozhodnutí.
" Když to RPG vezmu a přidám do něj mód, který rozhodování uzamkne a dělá tudíž z příběhu jen velice podařenou kulisu" Jasně ale pak už to není ME a já pochybuju, že si někdo ME3 kupoval kvůli tomu střílení. Ale to zase ubíháme od tématu. Příběh musel být zjednodušený tak aby mohla tahle "chytrá věc" fungovat. Tudíž se nemohl dost větvit. Pak by akční hráč přišel třeba o polovinu hry protože nemohl někde nějak rozhodnout.
"Že se někdo pod tlakem komunity rozhodne změnit svojí knihu je jeho věc."Tohle byl precedent. Takže špatně napsaná kniha plná nesmyslů je ok na změnění ale špatná hra plná nesmyslů na které upozorňovali často ti samí lidé, je ok??? Hmmm -
No oni ji v té úvodní cutscéně ignorují v podstatě všichni :). Přitom Shepard a celá Normandie by měli být #1 na seznamu k okamžité likvidaci. Tyhle věci zkrátka bijou do očí.
-
No tohle bylo hodne spatne. Uprostred bitvy je najednou pauza, Sheppard ma cas doprovodit kamarady do lode, pokecat s nimi, rozloucit se, Normandy odleti a bitva muze pokracovat. Proste je tam videt, ze sice chteli zalatat diru v minulem konci i za cenu logiky.
Par nove doplnenych veci tam pusobi hodne nasilne, zase to aspon ukazuje, ze poslouchali nazory hracu a snazi se jim vyhovet (nekdy je to v pohode, jindy stylem slona v porcelanu). Plus nejvetsi pru5er minuleho konce odstranili, a tak galakticka flotila nepochcipa hlady ve slunecni soustave ;-) -
rancor1223: ale chapeme sa..tak ked ale nahradza koniec ale nie je koncom tak aky potom ma koniec Shepardov pribeh?? A kto povedal ze Shepard sa zobudil na Zemi? Preco by to nemala byt Citadela? Catalyst povie na konci ak mas malo EMS ze ho vybuch pri Destroy zabije, ak je vela EMS tak to nepovie. Takze naozaj nevidim logiku v IT teorii. Je to uplne zbytocna vec z vypravacskeho hladiska a nedava vobec zmysel. Niekedy sa treba pozerat na veci jednoducho a nevymyslat sialene teorie. To je ako Dallas, niekomu sa nepacilo ze Bobby zomrel tak z toho bol na koniec len sen. Toto je podobny pripad..
-
Osobně dávám přednost Mass Effect Wikia, která říká, že lodě využívají FTL poháněné Elementem Nula. A o to jde, o zdroj energie pohánějící FTL drive. Ten nebude fungovat. A bez něj se nikam nepoletí.
-
Možná si Reapeři řekli, že pokud sestřelí Normandii se Shepardem hned v průběhu invaze na Zem, nebude to pak taková sranda *1*
-
Mluvíme li stále o fantasy - scifi ? Jako sorry, ale o Lojzovi s nobelovkou nemluvím. Andersen ? Pohádky před XX lety, nebo snad někdo kdo dostal nobelovku za světovej mír ? Odpusť mi ten sarcasmus, ale sám jsi řekl klasici... ty sem nepleť.
Ano jsou knihy bez epoligů, ale ty mají většinou jasnej konec v poměru k ME. Stále mluvím o tomto žánru. + v mé malé sbírce knih cca 30 mám pár bez epilogu, ale s dostatečným ba dokonce i lepším koncem, který epilog nepotřebuje. Nicméně jestli je tohle jediné co tě hecuje reagovat, tak jsem skončil. -
Co nie je na tom epicke? Ako ze nevzdoruje? Stretol sa s tvorcom Reaperov, ktori mu povedal ako sa veci maju a co vlastne chcu. Tu sa trochu menia motivacie postav na zaklade novych skutocnosti. A pritom aj tak nemusia. Staci dat destroy koniec alebo nesuhlasit ani s jednym. Stale je tu moznost volby. A neobjavil sa ziadny novy zaporak. Je to Reaper, teda ich kolektivna mysel.
-
Kde začít, možná abych neplácal prostor tak si to spíš vygoogloj ale dobře pár rychlích potřehů scénářových: Cerberus se za 3 roky dostal z malé black ops organizace do armády, která je schopná operovat v na desítkách planet, držet v šachu jak alianci tak hrozit dalším rasám. Nehledě na útok 13 milionové citadely, kterou se jim zádadně podařilo obsadit navzdory tisicovým pořádkovým silám, stálé flotile která tam tou dobou kotvila apod (nepočítám opevněnou Omegu, kterou dobili v komixu). Srovnej si kolik lodí bylo potřeba na zníčení jednoho Reapra. Opravdu si myslíš, že by galaxie ustála takhle velkou invazi ? Mass Effect 3 uhnul z cesty kvalitního a uvěřitelného sci-fi a dal se na dráhu levného amerického akčního scifi seriálu. Ano dá se nato koukat ale příběh za tím moc nehledáš. Plus se rozhodl, že najednou začne filotzofovat na téma extistence nějakého deus ex machiny, který ale vůbec nikdy nebyl zmíňený a v závěru popře vlastně celou snahu a dost věcí které jsi celou sérii tvořil (syntetici musí vždy zníčit organiky...ehm právě jsem dal dohromady Gethy a Quariany...to se nepočítá...asi ne). Mohl bych pokračovat ještě docela dlouho.
-
Tak to samé se stanu i na úplném začátku kdy Sheparda Normandy vyzvedává. Vesele si levituje v otevřeném prostoru přímo proti reaperovi. Reaper ji, jakožto jednu z nejvyspělejších lodí v galaxii, ignoruje *15*. F**k logic!
-
Stanice Gagarin, Skok Nula... copak jsi nečetl kodex? Lidé začali vyvíjet své vlastní FTL ještě před objevením protheanských ruin na Marsu. Jenže pak přišly objevy Mass Relays a vývoj FTL nebyl prioritní, nicméně dokončen byl. Plánem reaperů bylo přece to, aby civilizace galaxie začaly využívat jejich síť Relayů, která je dovedla až k citadele, což byla past. Takže ne, FTL není založeno na Reaperské technologii, je v rozporu s jejich plánem.
-
na youtubu jsem si četl jeden dost trefný komentář k IT ještě předtím než vyšel EC :
Buď je skrytý IT konec nejůžasnějším tahem od BW, nebo je nejúžasnější hráčskou teorií jaká kdy byla sepsaná. tak či tak to v obou případech vidím jako výhru pro hráče.
PS : nicméně některé náznaky pro IT mě fakt dostaly ... nejvíc asi že ve všech třech scénách kdy se na začátku hry objeví to malé dítě, tak je v záběru nějaká cedulka nebezpečí (tři scény).
Nicméně Gonzi DOKONALE vystihl autorův postoj. -
Je to jen hra -
Stručně řečeno hrdina k něčemu směřuje (v sérii několikkrát) a nakonec, napříč všemu se mu to povede (nebo alespoň zemře snahou). Na konci toto neplatí (je úplně jiný, než konec jedničky/dvojky). Navíc vždy směřuješ k jasným cílům, máš jasné nepřátele atd. - jak do toho všeho zapadá konec, kde jsi jako loutka, která nemá vlastní názor (poprvé za celou hru), nevzdoruje (poprvé za celou hru), kde se objeví nový záporák (poprvé za celou hru)?
jinými slovy - ten konec nebyl epický/blockbusterový/heroický (jakkoli tomu chceš říkat) což by nevadilo, jenže celá série JE epická - proč zrovna konec ne? btw epický konec neznamená happyend. Jeho nelogičnost pak pramení čistě z technických selhávání scénáře.