Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Autor článku nemá ani ponětí jak funguje multiplatformní vývoj a o kolik reálně snadnější je udělat hru na konzole (alespon tu dnesni generaci) - ponechávám stranou staré PS One, PS2, atd., protože tam to (dle názorů vývojářů) byl dost horor :-). Výhoda konzolí je zkrátka v tom, že je to jeden hardware takže můžete krásně optimalizovat právě pro ten konkrétní hardware. (tzn. klasicky snižovat detaily pro narocne sceny a naopak zvyšovat pro mene narocne) a vymáčknout z toho hardwaru v každé situaci maximum tak aby hra byla zároveň dobře hratelná.
    Dále je naprostá pravda že primárně konzolové hry jsou v průměru "hloupější" než hry primárně určené pro PC, což je dáno tím že PC hráč moderních her je většinou inteligentní IT-savvy člověk mezi 16-30 lety, zatímco konzolový hráč má věk 6-25 a o IT ví obyčejně *****. tzn. Jakej zákazník, taková hra .....
    Když si tohle promítne člověk do problematiky pirátství tak je hned zřejmé proč se PC her prodává relativně méně ... PC hráči zkrátka ví jak si zahrát zadarmo ...
    Nicméně skutečnost že je na PC rozšířené pirátství rozhodně neznamená, že se společnostem nevyplatí vyvíjet hry také pro PC. Peníze totiž v PC jsou také i když reálně méně než na celém trhu s konzolemi tak to stále nejsou (a doufám nikdy nebudou) drobné.

Abych se ale obloukem vrátil ke Crysis 2 ... sem tu snad jedinej komu přijde že hodnocení 87% na metacritic je naprosto neodpovídající? Podle mě osobně je to naprosto famózní hra, která je na špici po stránce grafiky, zvuku, hratelnosti (v rámci FPS žánru) i příběhu (taky na FPS poměrně nevídaná hloubka) ... zvlášť když to pak člověk porovná s něčim jako CoD:MW (86%), což je nesrovnatelně blbější, technicky trapná, repetitivní a neinovativní hra, která ale dostala průměrně prakticky stejné hodnocení ...

Tohle člověka docela zamrzí a být vývojařem v Crytecu tak praštim s dělánim her ..... protože to zkrátka vypadá, že snahu posunout hry dál už nikdo neocení a naopak jsou vynášeny do nebes hry bez špetky nápadu.
  • Kdo ví, jak je velká PC scéna.Kdyby to bylo podle počtu prodaných kopii Win7 (250mega) atp. tak můžeme říct, že je na tom PC docela dobře protože kdyby se Xboxu prodalo stejný počet [teď je to kolem 50mega] tak Xbox PC v pirátění převálcuje.

Každopádně by mě zajímalo, která čistě SP hra bez možnosti hrát jakoukoliv formu MP na Xbox měla nějaké srdcervoucí prodeje.
    Mafia 2 to určitě nebyla a co si tak vzpomínám tak třeba takový Alan Wake byl prodejní propadák.
  • Mafie 2 se prodalo na PC 3 miliony? A to jsi sebral kde? Mafii 2 si koupilo 2 miliony lidí na konzole a cca 300 tisíc lidí na PC. V článku na který se odvoláváš je to napsané a nějak nepobírám, že si tady dovoluješ překrucovat čísla i když o tom naprosto nic nevíš. Navíc na Steamu se ta hra prodávala občas doslova za pár šlupek. A závěrečná otázka znamená co?
  • zaphod
    lmao, nejlepsi prispevek v celem threadu! :P
  • stáhnu demo, pokud je. jinak si ji koupím na xbox. pokud je jenom na pc a není demo, tak ji stáhnu (zase podle ceny, 1200 za hru je moooc)
  • Nebude? AC1 byl prodelecny, coz Ubisoft prohlasil - a to hlavne diky piratstvi, proto ta silena DRM u dvojky. A co su komplexnejsie hry? Ja vidim, jak dobre hry nevydelavaji a smejdy vydelavaji jak na PC tak konzolich.
  • Nedvi69
    Jak je vidět, tento článek přiložil pod kotel pár solidních polen a diskuze začala vřít. Nicméně přiznejme barvu - PC scéna není tam, kde mohla být, a to opravdu jen proto, že to pro vývojáře není tak atraktivní jako u konzolí. Kdo je na vině? Rozhodně to není nějaké vývojářské studio, které naslibuje hory, doly (každý si takto snaží udělat nejlepší reklamu). Jestli ale "nelegálně" stáhnete hru, a jakkoli ji dohrajete, a nehodláte (ten úmysl je důležitý) za ni zaplatit alespoň nějakou částku tak jste to právě z poloviny Vy, kdo za to může. A proč zrovna z poloviny? Vzhledem k tomu, že nejlepší herní tituly stojí okolo 45 éček (cca 1100 CZK), což je pro většinu lidí nemalá částka, a musíte chápat, že hodit tento obnos všanc i zklamání vyusťuje docela v pochopitelné váhání. Obzvláště, jednáli se o hru bez multiplaeru, kde se (až na vyjímky) člověk 100% nezabaví na tak dlouho. Prostě na to jdou marketingová oddělení blbě.

U her SP a MP: Proč neprodávají např. singleplayer za 400 CZK, který může udělat další reklamu mulťáku ten pak zvlášť prodat za nějaký další obnos? Za 400 CZK - pro mě například návštěva hospůdky s přáteli a nějakým tím žvancem, nebo návštěva kina s přítelkyní - si můžete pořádně ozkoušet hraní (né jako v jakémkoli demu), a rozmyslíte se, jestli si dokážete představit toto v multiplayeru a bude vás to bavit. Pokud jste ale zklamaní, 400 CZK není oproti 1000 CZK tak moc a neleží vám v poličce (popř. na HDD) cenný kus, na který se jenom práší. Mno neřekněte, nestojí 400 CZK a další prachy dát teprve až se vám bude chtít, už za větší úvahu?
    U SP only: Zde by měli vývojáři brát v potaz, že SP si zahraješ jednou, podruhý, potřetí a pak zábava a vzrušení klesá. Myslím že sympatická cena 400 CZK je pořád pohodová plus pak případné darování dalšího finančního obnosu jako uznání a poděkování. Ve svém okolí znám bandu zarytých PC hráčů, kteří si hru nejdříve stáhli nelegál, a když se jim líbila (i když ji třeba úplně nežrali), tak si ji pak koupili.

Pro mě, jakožto dřívě casual, dnes zarytého PC hráče (a ještě studenta VŠ) je cena 1100 CZK za hru, kde si ani tak moc jistý že mě bude bavit, dosti nepřijatelná. Když si ale stáhnu, zahraju a fakt se mi hra líbí, neváhám a kupuji a zahraji znova a často si ji užiju (např. ty detaily co jsem poprvé přehlídl) prostě daleko více.
    Nicméně, kdyby ceny za hry byli tato sympatické, věřím, že lidi by tolik na koupí neváhali, vzrostla by koupě PC her, kleslo pirátství, vzrostl by celkové trh s hrami a měli bychom v poličce místo jedné hry tři různé.
  • Nevis o me nic.. Takze tohle nerozjizdej... Poucujes tady lidi a sam ses sem prisel pohadat.. Tak nemel prosim Te!
  • A tu hru pak ignorujes a nebo ji stahnes?:-)
  • konzolove hry zarabaju viac na konzoliach lebo su pre masy. ked zoberes take komplexnejsie hry a zapocitas predaje zo steamu a vsetkeho, tak to urcite nebude take priserne.
  • Ja mam pocit, ze Vavra s Mafii 2 nema nic spolecnyho a opakovane to rika...
  • snížit trochu cenu nepomůže. pokud u nás bude stát AAA novinka 500,-, jdu do toho. jinak je to moooc penízků.
  • A co jsi to hral za hru?? Ze to neslo nakonfigurovat? A jeste ze jsi musel mackat takhle nesmyslny klavesy?
  • A on vas nekdo nuti se nekam pridavat? On nekdo vyhlasil valku? To je smutne, ze se zena v takovem veku neumi vyjadrovat a ani premyslet...
  • Co mne vazne sere jsou ty dementni kraviny co vsude vidim o tom jak jsou PCckari a cela PC platforma spatna, ze se tam neproda vubec nic atd. Ja jsem PCckar mam kolem stovky originalek. Jenom za posledni dobu jsem koupil Bioshock 2, Amnesii, Bulletstorm, Crysis 2, nekolik her ve slevach na Steamu + mam na Steamu predobjednan Portal 2, za mesic mi prijde Zberatelska edice Zaklinace 2 a jeste mam zalusk na hry jako Rage, Mass Effect 3, Battlefield 3, TES: Skyrim, Dirt 3,... Ze vsech tech blabolu o spatnosti PC hracu mi je na bliti. Kdyby konzole nebyli zavrene v kleci, nemuseli by se flashnout, nehrozil ban na LIVE/PSN a bylo by to jenom o stazeni, nainstalovani a skopirovani jednoho souboru jako na PC, konzole by sli k zemi velice rychle. Kdyz ma soused pred barakem strom kde rostou krasny jablka, samozrejme ze se najde vic lidi co si nejaky seberou nez kdyby mnel tu Jablon v zahrade strezene Rotvajlerem. Takze se s konzolistu delaji prilis velci svatousci, pritom sam znam nekolik takovejch co zastavaji teorii: "Na konzoli si hru koupim a na PC si hru koupit nemusim, kdyz se da stahnout" Pak mi cela tato situace prijde jako ze: PCckari hry kupuji, protoze chteji, konzoliste protoze musi. *2*
  • nie, vzdy najskor piratim. iba raz som predobjednal DAO a bolo to velke sklamanie. Teraz som preobjednal witchera.

A hram len par rokov. ... 13. ked som bol maly som samozrejme nekupoval. a za poslednych par rokov som kupil cca 80 hier. to je malo?X
  • Ryba9
    chudáčků, zdrobnělina od slova chudák, což znamená asi něco jako, že to maj těžký (což jsem tam myslim hned vedle napsal) Jak já miluju češtinu *3*
  • LOL, ty mi neco povidej o bojovani. Zkus si to nekdy doopravdy a kvuli necemu na cem opravdu zalezi.
  • tak som to schvalne pocital a mam 78 hier. a niektore, ako napr Neverwinter nights platinum (original + 3 datadisky), neverwinter nights 2 platinum, kolekcie klasiky, atd. som ratal ako jednu. Cize teoreticky mam okolo 100 hier.

A vacsinu z nich som najskor piratil, aby som zistil ci su dobre. A ked boli dobre tak som si ich kupil, aby som si UCTIL AUTOROV. Kedze aj ja planujem jednym byt(:

Prvu Mafiu mam originalku, druhu som nekupil ani za 10 eur ked bola v akcii na steame. Ani 5 eur by som za to nedal. Cize ak si zatrpknuty za to ze Mafia 2 je fail (co je neoddiskutovatelne) tak bud nasrany na seba a svoj tim a nie na hracov, drahy moj.
  • "do těch xboxovejch chudáčků" treba takhle?:-) Ja vsechny rezu jen v realu, na konzole a PC mam cas tak 2-3x tydne a hraju podle chuti...:-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit