Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ucho
    666: něčím to podlož.
  • PC má menší trh, ale hry se tam stahují mnohem více. Vem si, že na PC (jak je to údajně malý trh) se stáhne hra vícekrát než se prodá na obě konzole dohromady. A to je fakt, ne domněnka. Chápu, že se ti to nelíbí, ale to je tvůj problém.
  • Jedine, co konzole zabijeji (cti zpomaluji) je technologicky vyvoj her. Jestli je to dobre nebo spatne si je velmi subjektivni (pro me je to dobre, alespon me to nenuti kupovat kazdy rok nove PC jako kdysi).

Ze hry vychazi na konzolich a na PC se udela konverze je pomerne jasne. Kdyz muzu vydelat potencialne trojnasobek za zlomek nakladu, proc do toho nejit, ze? PC byvaji vykonnejsi a konverze obvykle snesou i pres slabsi optimalizaci.

Piratsvi? Temer irelevantni. Co jsem slysel tak je pirateni na konzolich mnohem komfortnejsi.

Produkce her verne sleduje filmovou produkci v rustu nakladu. Dnesni AAA tituly maji bezne rozpocet pres $20M (GTA4 $100M, Halo3 $55M) - vetsina jde samozrejme na marketing.
    Dobra hra si na sebe proste vydela, spatna nekdy take, ale ciste piratstvi bych za totalni neuspech nevinil.
  • Tak jistěže pirátství snižuje aktuální zisky vydavatelů, ale v kontextu toho, jak moc jim pomáhá nepřímo a dlouhodobě, se jim pirátství jednoznačně vyplatí. Bez pirátství by dnes hry byly okrajovou záležitostí pro IT geeky a žádný Crysys 2 by nikdy nevyšel (protože by si dnešní mainstream hráči kupovali úplně jinou zábavu).
  • ucho
    jde o to, že ty stavíš pirátství na stranu, kde nepůsobí žádné problémy. to je extrém. stejně tak může vydavatel stavit pirátství na stranu, kdy přichází o obrovské sumy a je piráty ožebračován. to je druhý extrém. jak je to ve skutečnosti se ale dozvíme poměrně těžko. můj názor je, že pirátství snižuje zisky, snižuje je dost. věřím, že v té skupině hráčů, co hraje hry zdarma, by se našlo dost lidí, co by si hru koupili. samozřejmě ne většina, ale dost. lidé by patrně hráli méně, alespoň by si však možná uměli vybrat, co je bude bavit...
  • Nikdo neříká, že to podnikání je jednoduché. Já chci taky peníze hned:) Každopádně nebýt pirátství v minulosti, mají současní vydavatelé daleko menší zisky. A nebýt dnešního pirátství, budou mít daleko menší zisky v budoucnosti. V tom je pointa mého příspěvku. A navíc - kdyby se pirátství naprosto vymýtilo, zisky vzrostou vydavatelům minimálně. Málokdo z těch, co si hru upirátí, by si ji za peníze koupil. Raději by si našel jinou zábavu zdarma. Pirátství se vydavatelům vyplatí: Pirátství je forma reklamy, pomáhá rozšířit značku, formovat "slovo z úst", ovlivňovat "názorové vůdce", vytvářet spotřebitelské návyky atd.. Navíc je to reklama zadarmo - pirátství vydavatele nestojí vůbec nic (na rozdíl od reklamy na billboardu).
  • ucho
    velmi zjednodušeno. vydavatel potřebuje peníze TEĎ, když hru vydá, tam je ta návratnost. v danou chvíli ho nezajímá, že si od něj koupíš nějakou jinou hru třeba až za 10 let. v té době už dávno nemusí existovat, pokud by mu za to lidé nedávali peníze. nic není tak černobílé...
  • Velmi pěkně napsané! Navíc tvůrci SW (ale i "zábavní" průmysl) zapomíná, že vydělává také (jestli ne zejména) díky pirátům. Bez pirátů by se nerozšířil ani Windows ani Office (nestal by se známým, všemi používaným nástrojem), ani by Doom nebyl tak známou hrou, kterou hrál každý starší 25 let (a tedy by třeba Doom3 nevydělal zdaleka tolik peněz a nejen ten). Jako student jsem drtivou většinu her pirátil - vytvořil jsem si spotřebitelský návyk na hry a dnes, když vydělávám, si je spíš kupuju než stahuju. Často se taky stane, že první díl hry nebo první počin nějakého tvůrce stáhnu a další koupím, ale nebýt pirátství, utrácel bych své peníze za jinou zábavu.
  • 2ucho: Zabloudil jsem tady nahodou, takze zdejsi omezeni diskuzi neznam. A shodou okolnosti mel autor sve oba prispevky na pozici na ktere se nedalo reagovat, takze to pusobilo dojmem, ze si dalsi reakce zablokoval. Aspon vite jak to pusobi na kolemjdouciho. :-P

Co se tyce zisku, pouzil jsem pro vypocet podklady z clanku a umyslne se nepoustel do rozboru dalsich nakladu, o kterych vim, ze samozrejme jsou, ale rozhodne ne v radu stovek procent. I kdyby vyroba, distribuce a souvisejici naklady cinily 10mil USD, porad je zde zisk 100%. Kdyby ten business nebyl ziskovy, tak uz vsichni vyrobci her zkrachuji, ale kupodivu se jim celkem dari. Samozrejme chapu, ze pokud nemaji zisk 100%, pripada jim to malo. To ale pak meli podnikat ve farmacii, kde jsou zisky v techto radech.

Co se mne tyce, uz jsem se za svych skoro padesat let zivota trochu rozkoukal, abych nemel tak jednoduchy nazor jako pisatel clanku, ktery si splnil domaci ukol.
  • Cajk
    Jo, nepřekonaná hra je pořád a stále HawX2 co já vim teda:)) A myslim že už se piráti nikdy nedočkaj cracku, to dřív zlevní na 199,-:)
  • Cajk
    Není to dokázaný ani potvrzený fakt. Konzolí je xx větší množství, větší trh, čili se pochopitelně víc prodává.. a taky stahuje.. Na PC se pirátí líp, trh je menší a proto to vypadá, jakože je to pirátskej ráj. Opět si pletete dojmy s pojmy a to co říkáš jsou domněnky, nikoliv fakta.
  • To je kvalitnější pohádka než ta od pana Vávry a navíc má i vtip! *4*
  • ucho
    Gdfox: tak si znovu přečti, co jsem napsal. nelze hodit všechny hry do jednoho pytle a říct: "vyplatí se je vydat jen na PC". proč? protože by to pouze prodej z PC verzí nezaplatil... u některých her to možné je, u spousty dalších to možné není.
  • Vezmite si tohle. V miestnosti pred vami stoji krasna holka. Je opravdu nadherna, byt ponekud "jednoducha" a na prsach ma cedulu s napisom 200kc. Mat tak peknu holku za tak skvelu cenu vypada byt super deal, nicmene vedla nej stoji dalsia holka. Tahle vypada navlas rovnako, rovnako krasna a mozete ju mat len tak a hned. Nema ziadnu cenu, je pristupna zdarma ale mozno dufa ze jej pak dobrovolne pomozete ak ste s nou spokojny. Tohle by sa prirovnalo k peknej modernej byt trochu plytkej hre ktoru mozete ziskat dvojakym sposobom. Obe predstavuju urcite riziko.
    Ta zadarmo.. je verejne pristupna, cili moze byt HIV nakazena - tod jako free hra s crackom u ktoreho hrozi ze ma virus. Avsak ak si viete dat pozor a odhadnut nebezpecenstvo riziko je mensie Mozete ju i poslat na testy co by bol antivirovy program.
    Ta co stoji peniaz vsak tiez predstavuje riziko, moze totiz s vami v**ebat tak ze vam bude luto i keby stala 10kc. Napriklad by ste pak zistili ze bola transka... boh vie ze znam ten pocit *10* , citite sa podvedeny do kosti. Alebo len zhrabne prachy dopredu a nic ste z toho nemali. Kazdopadne v hre by to predstavovalo DRM ochranu pripadne zklamanie z hry.
    Otazka je, ktora volba je mensie zlo a ktora kazdemu z vas viac vyhovuje. Ja osobne som skazeny, riskol by som tu zdarma, riadne by som ju zneuzil, znasilnil, vystriekal sa do nej, nedal jej nic a vytratil sa do neznama("delete"). Radsej nez riskovat transku. Ale to som ja a vy ste vy.
  • To ucho@tiscali.cz: nechápu tvoji reakci na mé komentáře. Neuvádíš žádné argumenty proti věcem, které jsem zmínil já, a navíc uvádíš naprosto scestné informace, jakože vývoj her je dražší než vývoj filmů. To jednoduše není pravda. Nevím, jak dále reagovat - snad jen, přečti si pořádně, co jsem uvedl výše - dokud herní společnosti vydávají hry i pro PC, tak se jim to vyplácí. Jinak by to nedělaly.
  • ucho
    Gdfox: článek byl jasný, jako příklad sloužil Crysis. některé tituly jsou velmi finančně náročné, vývoj stojí neuvěřitelné množství peněz. ty peníze musíš mít na začátku, tedy jdeš do rizika. prakticky oknem létají milióny měsíčně a před tebou jen termíny a termíny. každé prodloužení je drahé. nevím například, jak to bylo u Mafie 2, ale nedivil bych se, kdyby tam nedošly peníze a nemuselo se jít pod křídla někoho s více penězi... nevím proč, ale většina lidí si zde myslí, že u vývoje her stačí, když to s těmi penězi vyjde šul nul, z ruky do huby, jenže je to byznys jako jiný, je potřeba vydělat peníze, ne jen zalepit díry. bez peněz se další projekt začíná obtížně, stejně jako získává na něj peníze. ale tak vše bylo řečeno v článku, který se věnoval určitému tématu a to téma přiblížil dostatečně. to neznamená, že se nebudou dělat hry pouze na PC, že se nebudou dělat levné hry. o tomhle přeci ten článek nebyl. některé hry jsou ale v dnešní době mamutí projekty, nákladnější než filmy, a v nich se točí už hodně peněz, očekává se tedy i určité procento návratnosti z investice, obzvlášť, když se to táhne několik let. a takovéhle velké projekty se pouze pro PC opravdu moc nevyplatí. to by byli sami proti sobě.
  • To o com hovoris je len ciastocne pravda. Jeden dovod preco to tak je je i koli rozdielnej mentalite ludi v zapadnych krajinach. Niekde kde by moji rodicia zarabali po 3000eur(svajciarsko napriklad ktore poznam hadam lepsie nez slovensko po 10 rokoch) by tiez platili take paky za byt a dane ze by si valal oci. Tiez im poistovna nepreplaca vsetko, napr. zubara ktory stoji majland takze musia sporit na urcite rezervy - aj s takym platom. Ale veci si kupia lebo ako mi oni sami par krat povedali: "neni to spravne" alebo "ked pozres titulky vidis kolko vela ludi na tom pracovalo". Mohol by som sa s tebou i vsadit ze keby hry u nas staly kludne i 10eur aj tak by sa nic nezmenilo, ti co si ich kupuju dnes by si ich kupovali akurat vo vacsom mnozstve a ti co nie aj tak by sosali dalej.
  • To Dan Vávra: nepleť sem divadlo, já jsem jen reagoval na předchozí příspěvky kolem hudby. Co se týče herních vývojářů, mohl bych se tady hrát s čísly a ukazovat, že na tom zase tak špatně nejsou. Dělat to ale nebudu, protože bych u toho používal čistě selský rozum a nemám žádné relevantní podklady. Stejně jako ty nemáš argumenty k protikladu. Nebo snad ano? Tak sem s nimi. Ukaž mi výroční zprávy některého z vývojářských týmů, abych se přesvědčil, jací jsou to chudáčci. Á propos, vzhledem k tomu, že zatím stále hry na PC vycházejí - a je jich víc než dost, tak soudím, že se jim vývoj vyplácí. Soudím, že pokud by se nevyplácel, tak by přestaly hry pro PC vycházet ze dne na den. Ne snad kvůli nechuti vývojářů - ti jsou tradičně PC friendly, ale především kvůli distributorům, kteří neváhají odpískat ze dne na den cokoliv, co by jim přineslo ztrátu byť jediného dolaru.
    Takže situace ohledně PC her rozhodně neukazuje, že by se tvoření her pro PC nevyplácelo. Pouze se potvrzuje, že na konzolích se dá vydělat více, proto se vyvíjí hry primárně pro ně. A zde mohu opět uplatnit rčení o nenažranosti, netahal bych do toho počítačové piráty.
  • ucho
    jmeno1: asi sis ještě nevšiml, že diskuze má omezené zanoření a omezené množství příspěvků na větvi... z neznalosti vyvozovat nesmyslné závěry, to už ani nestojí za komentář :)
    na tvůj nesmyslný výrok o 300 % zisku zde padl rozumný, logický a věcný argument, ty na něj reaguješ mateřskou školkou? to je co za argument, jak má obohatit diskuzi a posunout ji dál? až se ve světě trochu rozkoukáš a zjistíš, jak to funguje, pochopíš to, teď ještě asi neuzrála doba. Danu Vávrovi se divím, že tady vůbec reaguje, konkrétně v této diskuzi většina komentářů za reakci nestojí...

a nejlepší jsou rady ohledně podnikání v jiném oboru (mimochodem i to je v článku zmíněno, ale zjevně mají lidé potřebu reagovat vždy jen na nějakou část a celek ignorují), když je někdo okrádán v tomhle, což je zde jádro pudla. spousta lidí chce, hrát, hraje zadarmo, a ještě na dané hry háže špínu kde se dá...
  • Upřímně se ti Dane divím. To že tady na něktěré vůbec reaguješ. To je fakt něco neuvěřitelného, co jsou někteří schopni vypotit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší